کلیات طرح موسوم به «صیانت از فضای مجازی» تصویب شد +متن طرح

در حالی که پیشتر گفته شده بود، شمار آرای موافق این طرح ۱۸ رای بوده و حتی فیلمی از لحظه تصویب این طرح منتشر شده که در آن بر این تعداد رای موافق تاکید شده است، سخنگوی کمیسیون مشترک در این باره گفت: کلیات این طرح با ۱۹ رای تصویب شد و از جلسات آینده وارد بررسی جزئیات و مواد و تبصره‌های طرح می‌شویم.
کد خبر: ۱۱۰۶۰۳۸
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۷:۰۲ 22 February 2022
کمیسیون مشترک طرح صیانت، کلیات این طرح را تصویب کرد؛ طرحی که بر اساس آخرین نسخه، به «طرح نظام و تنظیم مقررات فضای مجازی» تغییر نام پیدا کرده است.

به گزارش «تابناک»؛ لطف الله سیاه کلی، سخنگوی کمیسیون مشترک طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی از تصویب کلیات این طرح در نشست امروز این کمیسیون خبر داد و گفت: پیرو ۴۵ جلسه کارشناسی که در قالب‌های مختلف و گروه‌های کارشناسی متعدد اعم از مرکز پژوهش‌ها و بخش‌های خصوصی و دولتی و شخصیت‌های حقوقی و حقیقی تشکیل شد این طرح در نشست امروز ارائه و کلیات آن تصویب شد.

وی افزود: بسیاری از ایرادات این طرح برطرف شده است. البته ممکن است برخی ایرادات همچنان وجود داشته باشد که در بررسی جزئیات و با حضور مسئولان ذیربط در کمیسیون اصلاح می‌شود. این طرح بسیار متفاوت‌تر از طرح اولیه است و مخالفان و منتقدان در نشست امروز معتقد بودند که با اصلاحات صورت گرفته، طرح تغییرات زیادی کرده است و امیدوار هستیم که با کار کارشناسی مجدد، ایرادات برطرف و طرح جامع و کامل شود تا شاهد قانون جامعی باشیم و مردم و ذی نفعان این حوزه از ثمرات آن بهره‌مند شوند.

در حالی که پیشتر گفته شده بود شمار آرای موافق این طرح ۱۸ رای بوده و حتی فیلمی از لحظه تصویب این طرح منتشر شده که در آن بر این تعداد رای موافق تاکید شده است، سخنگوی کمیسیون مشترک در این باره گفت: کلیات این طرح با ۱۹ رای تصویب شد و از جلسات آینده وارد بررسی جزئیات و مواد و تبصره‌های طرح می‌شویم.
 
کلیات طرح موسوم به «صیانت از فضای مجازی» تصویب شد +متن طرح

همان گونه که این نماینده مجلس تاکید کرده، تصویب کلیات این طرح به معنای پایان بررسی آن در مجلس نیست و گام نهایی در این خصوص زمانی برداشته خواهد شد که جزییات طرح و مواد و تبصره‌های آن در کمیسیون مربوطه مورد بحث و بررسی قرار گرفته و به تصویب برسد؛ فرایندی که در انتهای آن، مصوبه کمیسیون به شورای نگهبان ارجاع خواهد شد تا در آنجا بررسی شود.

فرایندی متفاوت با دیگر طرح‌های مجلس که بعد از تصویب در کمیسیون‌های مربوطه به صحن علنی ارسال می‌شوند تا در آنجا مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در صورت تصویب، روانه شورای نگهبان قانون اساسی شوند؛ اتفاقی که برای این طرح خاص رخ نخواهد داد، چون پیشتر مجلس شورای اسلامی رای به بررسی این طرح طبق اصل ۸۵ قانون اساسی کشورمان داده اند.

بر اساس این اصل قانون اساسی، «... مجلس نمی‌تواند اختیار قانون‌گذاری را به شخص یا هیاتی واگذار کند، ولی در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می‌نماید، آزمایشی اجرا می‌شود و تصویب نهایی آن‌ها با مجلس خواهد بود.»

این اصل در آیین نامه داخلی مجلس و ذیل ماده ۱۶۳ از "مبحث چهارم- بررسی طرح‌ها و لوایح طبق اصل هشتاد و پنجم (۸۵) " به این صورت تفسیر شده است: «در مواردی که مجلس ضروری تشخیص دهد، طبق اصل هشتاد و پنجم (۸۵) قانون اساسی اختیار تصویب آزمایشی بعضی از قوانین را که جنبه دائمی دارند به کمیسیون‏های خود ... تفویض می‌کند.» نکته‌ای کلیدی که بر اساس آن، طرح فوق الذکر با تصویب در کمیسیون ویژه، می‌تواند روند ارجاع به شورای نگهبان و اجرا در صورت تصویب در این شورا را طی نماید.

البته معلوم نیست که چه زمانی این طرح برای ارجاع به شورای نگهبان آماده خواهد شد چراکه مجلس شورای اسلامی درگیر بررسی لایحه بودجه سال آتی است و به گفته سخنگوی کمیسیون ویژه طرح صیانت، «از آنجایی که احتمال می‌رود بررسی بودجه سه شیفته شود، ممکن است بررسی جزئیات طرح [نظام و تنظیم مقررات فضای مجازی]به بعد از بررسی لایحه بودجه موکول شود.»

طرحی که به تاکید این کمیسیون، تفاوت‌های زیادی با نسخه اولیه یافته است، تا جایی که می‌شود این تغییر را در عوض شدن چندباره نام آن هم دید؛ از نام اولیه آن که «طرح ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی» بود تا بعدتر که «طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام رسان‌های اجتماعی» نام گرفت و بعد به «طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی و خدمات پایه کاربردی» تغییر نام داد و حالا که با نام «طرح نظام و تنظیم مقررات فضای مجازی» کلیاتش تصویب شده و متن آن بدین شرح است:

«به نام خدا

طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی

(نسخه مشترک ۵ /۱۰/ ۱۴۰۰)

(ویرایش ۰۹ بهمن ۱۴۰۰)

فصل اول: تعاریف

ماده ۱- اصطلاحات و عبارات به کار رفته در این قانون دارای معانی زیر است؛

الف) خدمات شبکه ملی: مجموعه خدماتی که تحت عنوان خدمات شبکه ملی اطلاعات به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسیده است.

ب) خدمات فضای مجازی: خدماتی که از طریق زیرساخت‌های ارتباطی و اطلاعاتی ارائه می‌شود و شامل مواردی از قبیل تبادل محتوای الکترونیکی، داده یا اطلاعات و یا انجام تراکنش‌های الکترونیکی است.
تبصره- تعریف شورای عالی فضای مجازی از خدمات فضای مجازی نیز مبنای این قانون است.

پ) خدمات فضای مجازی داخلی: خدمات فضای مجازی که بیش از پنجاه‌درصد مالکیت ارئه دهنده آن متعلق به اشخاص ایرانی بوده و میزبانی کاربران داخلی در آن صرفاً در داخل کشور انجام شود و فعالیت آن در چهارچوب قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران باشد.

ت) خدمات فضای مجازی خارجی: خدمات فضای مجازی که داخلی نیستند.

ث) خدمات فضای مجازی دارای مجوز: آن دسته از خدمات فضای مجازی که مجوز‌های لازم برای فعالیت خود را از تنظیم گران مرتبط با حیطه فعالیت خود اخذ کرده‌اند.

ج) گذرگاه‌های مرزی: مجموعه نقاط اتصال شبکه ارتباطی خارج از کشور به داخل و بالعکس که از طریق آن‌ها تبادل داده جریان می‌یابد.

چ) دستگاه اجرایی: عبارت است از دستگاه‌ها و نهاد‌های موضوع، ماده (۵) قانون خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶، ماده (۱) قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور مصوب ۱۳۹۵، ماده (۲۹) قانون برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۵، بند (د) ماده (۱) قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب ۱۳۸۸، ماده (۱) قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری–صنعتی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۷۲، ماده (۱) قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۴ به همراه تمامی اصلاحات و الحاقات بعدی این قوانین.

ح) شورا: شورای عالی فضای مجازی.

خ) کمیسیون عالی: کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی که براساس مصوبه جلسه هشتم شورای عالی فضای مجازی ایجاد شده است و جهت تنظیم سیاست‌ها، نظارت، هدایت، هماهنگی و تصویب مقررات و آیین‌نامه‌های کلان و ایجاد هماهنگی و نظارت بر عملکرد تنظیم گران در همه ابعاد فضای مجازی، به عنوان تنظیم گرِ تنظیم‌گران فضای مجازی تعیین می‌شود.

د) تنظیم‌گری: هرگونه تدبیر و اقدام حاکمیتی که به موجب قانون و به منظور ۱) تسهیل، توسعه یا ساماندهی فعالیت کنشگران یک زیست بوم، یا ۲) نظارت بر حسن ایفای مسئولیت‌ها و تعهدات یا ۳) اعمال ضمانت اجرا‌های مقرراتی بر تخلفات آن‌ها اتخاذ می‌گردد.

ذ) تنظیم‌گر: نهادی که به موجب قانون همه یا بخشی از امور تنظیم‌گری را برعهده دارد.

ر) مقامات: مقامات موضوع ماده ۷۱ قانون خدمات کشوری و همطرازان آن‌ها.

فصل دوم: نظام تنظیم مقررات

ماده ۲- کمیسیون عالی علاوه بر تکالیف محوله از سوی شورا، دارای وظایف و اختیارات ذیل است:

الف- تعیین یا ایجاد تنظیم‌گران جدید پس از تصویب شورا.

ب- اصلاح ماموریت تنظیم‌گران با تصویب شورا و پیشنهاد اساسنامه جهت تصویب توسط هیات وزیران.

تبصره- اصلاح ماموریت، ادغام یا حذف تنظیم‌گرانی که براساس قانون تشکیل شده‌اند از طریق مجلس شورای اسلامی قابل انجام است.

پ- تصویب شرح وظایف تنظیم‌گران شامل محدوده ماموریت، دستگاه‌های همکار، ضوابط تشکیل جلسات و فرآیند تصمیم‌گیری به پیشنهاد همان تنظیم‌گر.

ت- اختصاص صلاحیت موقت تنظیم‌گری به تنظیم گران موجود تا پیش از ایجاد تنظیم‌گر مقتضی.

ث- مرجع حل اختلاف میان تنظیم‌گران فضای مجازی و همچنین، بررسی و تصمیم‌گیری در خصوص اعتراضات وارده به مصوبات تنظیم گران.

ج- تهیه و تصویب ضوابط مدیریت ترافیک داخلی و خارجی فضای مجازی کشور.

چ- تصویب الزامات کلان صدور مجوز برای هرگونه فعالیت و کسب و کار در فضای مجازی شامل محتوا (اعم از داده، متن، صوت و تصویر)، خدمات و زیر ساخت‌های ارتباطی و زیر ساخت‌های اطلاعاتی شامل و نه محدود به صلاحیت‌های فنی، تخصصی، حرفه‌ای و امنیتی به پیشنهاد تنظیم گران.

ح- تصویب ضوابط تشویق تولیدکنندگان داخلی و خارجی تجهیزات الکترونیکی هوشمند به حمایت از خدمات فضای مجازی داخلی به پیشنهاد تنظیم‌گران با استفاده از ابزار‌های قانونی نظیر حقوق ورودی.

خ- پیشنهاد قوانین مورد نیاز کشور در حوزه مسائل فضای مجازی به دولت جهت تصویب در مجلس شورای اسلامی.

د- تعریف کلان داده و داده‌های حساس و حیاتی و تصویب این تعاریف در شورا به همراه تدوین ضوابط و مقررات مرتبط با حکمرانی داده های کاربران ایرانی.

ذ- تهیه و تصویب ضوابط ایجاد، توسعه و بهره‌برداری دستگاه‌های اجرایی از خدمات فضای مجازی اختصاصی و یا خدمات شبکه ملی اختصاصی.

ر- پایش و حفاظت از وضعیت رقابتی بازار خدمات فضای مجازی با استفاده از ظرفیت‌های قانون اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی.

ز- تهیه معماری کلان تنظیم گری فضای مجازی با نظر به جایگاه و مسئولیت‌های هر یک از تنظیم‌گران جهت تصویب در شورا.

ژ- رصد و پایش اجرای این قانون و همچنین تعیین استاندارد‌ها و شاخص‌های کلان اهداف آن.

س- استفاده از ظرفیت تشکل‌های بخش خصوصی و تشکل‌های مردمی در تدوین مقررات حوزه‌ها و موضوعاتی که فاقد تنظیم گر مشخص است.

تبصره ۱- رئیس مرکز ملی موظف است جلسات کمیسیون عالی را حداقل ماهانه یا با درخواست مکتوب حداقل سه نفر از اعضاء تشکیل دهد. مصوبات کمیسیون عالی توسط رئیس مرکز ملی فضای مجازی ابلاغ می‌شود.

تبصره ۲- مصوبات کمیسیون عالی و تنظیم‌گران قابل شکایت و رسیدگی در دیوان عدالت اداری است.

تبصره ۳- کمیسیون عالی سازوکار مشارکت تشکل‌های بخش خصوصی و تشکل‌های مردمی و اخذ نظرات ذینفعان فضای مجازی در تدوین و نهایی سازی مصوبات تنظیم گران را فراهم نماید.

تبصره ۴- دبیرخانه کمیسیون عالی در مرکز ملی فضای مجازی تشکیل می‌شود.

ماده ۳- تنظیم گران در قلمرو فعالیت خود وظایف و اختیارات ذیل را در چارچوب مصوبات شورا، قوانین کشور و مصوبات کمیسیون عالی بر عهده دارند:

الف- صدور مجوز فعالیت و بهره‌برداری خدمات فضای مجازی.

تبصره- در تدوین ضوابط و الزامات فعالیت ارائه‌دهندگان خدمات فضای مجازی، تضمین حقوق کاربران مصرح در ماده ۱۵ الزامی است.

ب- تهیه و تصویب ضوابط و مقررات فعالیت خدمات فضای مجازی.

پ- تصویب و ابلاغ تعرفه‌ها و نرخ خدمات در راستای شکل گیری رقابت سالم و تداوم ارائه خدمات و رشد کیفی آن‌ها.

ت- اعمال جریمه در موارد تخطی ارائه دهندگان خدمات از ضوابط و مقررات مصوب پس از طی مراحل قانونی.

تبصره- جدول مصادیق تخلفات و ضمانت اجرای متناظر با آن‌ها، براساس قوانین مصوب و یا در چارچوب ماده ۱۸ این قانون، به پیشنهاد تنظیم‌گر به تصویب کمیسیون عالی خواهد رسید.

ث- تدوین و پیشنهاد ضوابط فنی و اجرایی و نظام‌های کنترل کیفی مربوط به قلمرو تنظیم‌گری به کمیسیون عالی جهت تصویب.

ج- تدوین دستورالعمل نحوه رسیدگی به شکایات ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی جهت تصویب در کمیسیون عالی.

چ- نظارت بر عملکرد ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی در چارچوب ضوابط مصوب و مفاد مجوز‌های صادر شده.

تبصره ۱- سایر دستگاه‌های اجرایی صرفا از طریق تنظیم گران ضوابط خود را به ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی ابلاغ می‌کنند.

تبصره ۲- کلیه مصوبات موضوع این ماده باید به کمیسیون عالی فرستاده شود. کمیسیون عالی موظف است مصوبات ارسال شده را ظرف مدت دو هفته از تاریخ وصول از نظر انطباق با مصوبات شورا و کمیسیون عالی مورد بررسی قرار دهد و چنانچه آن را مغایر هر یک از این موارد تشخیص دهد، جهت اصلاح به تنظیم گر عودت دهد. در غیر این صورت مصوبه قابل اجراست.

تبصره ۳- کمیسیون عالی و کلیه تنظیم‌گران موظفند که مصوبات خود را در روزنامه رسمی به ثبت برسانند. نسخه منتشره در این روزنامه ملاک عمل خواهد بود.

ماده ۴- تنظیم گران موظفند تمهیدات لازم برای دستیابی به اهداف ذیل را، در قلمرو فعالیت خود و بر اساس وظایف و اختیارات مشخص شده در ماده (۳) همین قانون، فراهم آورند:

الف- حمایت از برنامه‌های فرهنگ‌سازی و آموزش سواد فضای مجازی به کاربران.

ب- حمایت از تولید و انتشار محتوای بومی مبتنی بر فرهنگ ایرانی- اسلامی.

پ- فراهم‌سازی خدمات سالم بوی‍ژه برای کودکان و نوجوانان.

ت- حمایت از فراهم‌سازی خدمات ویژه قشرهای توان‌یاب و آسیب‌پذیر.

ث- نظارت و گزارش‌دهی مردمی بر خدمات فضای مجازی.

ج- حمایت از مهاجرت تولیدکنندگان محتوا به خدمات فضای مجازی داخلی دارای مجوز.

چ- مزیت‌بخشی به تولید و مصرف ترافیک داخلی در برابر ترافیک بین‌الملل.

ماده ۵- در جهت تسهیل ایجاد و راه اندازی خدمات و کسب و کار‌های فضای مجازی، تنظیم‌گران موظفند ضمن اعلام عمومی شرایط مورد نیاز جهت ثبت یا دریافت مجوز، فرآیند صدور مجوز را از طریق درگاه ملی صدور مجوز‌های کشور (موضوع بند (۲۲) ماده ۱ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی اصلاحی ۱۳۹۹) انجام دهند.

تبصره - فعالیت خدمات موضوع بند د ماده ۲ این قانون، علاوه بر ثبت در درگاه ملی صدور مجوز‌های کشور مستلزم اخذ مجوز و معرفی نماینده قانونی است.

فصل سوم: الزامات دستگاه‌های اجرایی

ماده ۶- «شورای عالی فناوری اطلاعات» موضوع ماده ۴ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مصوب ۱۳۸۲ به «شورای اجرایی تحول دیجیتال» تغییر نام یافته و کلیه وظایف آن صرفا در چارچوب مصوبات شورای‌عالی و در سطح قوه مجریه خواهد بود. همچنین عبارت «در چارچوب مصوبات شورایعالی فضای مجازی» به انتهای بند‌های الف، ب، ج، ح، د، و، ط، ی، ک، ل، م، ن و س ماده ۳ آن اضافه می‌شود.

ماده ۷- دستگاه‌های اجرایی که شرح وظایف آن‌ها مغایر با احکام صادره مقام معظم رهبری در خصوص شورا و مرکز ملی فضای مجازی است، موظف به بازنویسی شرح وظایف خود هستند. شرح وظایف جدید پس از اعلام نظرشورای عالی فضای مجازی و طی مراحل قانونی لازم الاجراست. سازمان امور استخدامی کشور موظف به بازنگری ساختاری دستگاه‌های موضوع این ماده میباشد.

تبصره: تشخیص مغایرت و اعلام آن به دستگاه‌های ذیربط بر عهده مرکز ملی فضای مجازی است. اصلاح ماموریت، ادغام یا حذف دستگاه‌هایی که براساس قانون تشکیل شده‌اند از طریق مجلس شورای اسلامی انجام می‌شود.

ماده ۸- اجرای موارد زیر برای دستگاه‌های اجرایی الزامی است:

الف- وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف است نسبت به ایجاد خدمات شبکه ملی مورد نیاز کشور، با اولویت استفاده از ظرفیت بخش خصوصی داخلی از طریق منابع در نظر گرفته شده در فصل ۵ اقدام نماید. مصادیق خدمات شبکه ملی موضوع این ماده توسط کمیسیون عالی تعیین می‌شود.

ب- هر گونه استفاده دستگاه‌های اجرایی و مقامات از خدمات فضای مجازی خارجی و تبلیغ در آن‌ها ممنوع است، مگر در مواردی که به موجب قانون، مصوبه شورا یا کمیسیون عالی مجاز شمرده می‌شود.

پ- دستگاه‌های اجرایی موظفند طبق مصوبات کمیسیون عالی، خدمات عمومی و دولت الکترونیکی خود را بر بستر خدمات فضای مجازی داخلی دارای مجوز ارائه نمایند. ارائه خدمات الکترونیکی دستگاه‌های اجرایی در خدمات فضای مجازی خارجی دارای مجوز منوط به تایید کمیسیون عالی است.

ت- هرگونه تبلیغ، ترویج و اشاعه خدمات فضای مجازی فاقد مجوز از طریق صداوسیما، رسانه‌های دولتی، رسانه‌هایی که به نحوی از انحا، از بودجه عمومی استفاده میکنند و دستگاه‌های اجرایی ممنوع است.
 
ث- ارائه هرگونه خدمات مالی، بانکی و پرداخت در خدمات فضای مجازی فاقد مجوز مستقیم یا غیرمستقیم ممنوع است.

تبصره: دستورالعمل مربوط به این بند ظرف حداکثر ۴ ماه از تاریخ ابلاغ این قانون، توسط بانک مرکزی تهیه و ابلاغ می‌شود.

ج- مقررات، آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مربوط به بیمه، مالیات، تبلیغات و مالکیت فکری ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی داخلی می‌بایست متناسب با اقتضائات این فضا و در چارچوب مصوبات شورا و کمیسیون عالی، ظرف مدت ۹ ماه پس از ابلاغ این قانون توسط دستگاه‌های متولی موضوع بازنویسی شوند. بازنویسی دیگر مقررات، آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های تسهیل کننده فعالیت ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی داخلی که توسط کمیسیون عالی تعیین می‌شوند نیز برای دستگاه مربوطه الزامی است.

چ- وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون ضوابط و دستورالعمل‌های پذیرش سهام شرکت‌های ارائه دهنده خدمات فضای مجازی و عرضه اوراق مالی اسلامی (صکوک) آن‌ها در بازار سرمایه را تدوین و ابلاغ کند.

ح- درآمد ارائه‌دهندگان خدمات فضای مجازی خارجی که از محل فعالیت در ایران منفعت مالی کسب می‌کنند مشمول مالیات است. آیین‌نامه اجرایی مربوطه ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ ابلاغ این قانون توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تدوین شده و به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

تبصره- شمول تکالیف مقرر در این ماده به دستگاه‌های زیر نظر مقام معظم رهبری منوط به اذن ایشان است.

فصل چهارم: گذرگاه مرزی

ماده ۹- کارگروه مدیریت گذرگاه مرزی متشکل از رئیس مرکز ملی فضای مجازی بعنوان رئیس کارگروه و نمایندگان دادستان کل کشور، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان پدافند غیر عامل، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، ستاد کل نیرو‌های مسلح و سازمان اطلاعات سپاه ایجاد می‌شود تا نسبت به امنیت ارتباطات و اطلاعات و مدیریت ترافیک ورودی و خروجی کشور در گذرگاه‌های مرزی تصمیمات لازم را اتخاذ نماید.

ماده ۱۰- نظام دسترسی، تکالیف و صلاحیت‌های دستگاه‌های مرتبط در گذرگاه‌های مرزی و آئین نامه‌های لازم برای اجرای مصوبات کارگروه، مبتنی بر سیاست‌های مصوب شورای عالی فضای مجازی به پیشنهاد ستاد کل نیرو‌های مسلح با هماهنگی کارگروه ظرف مدت ۳ ماه به تصویب کمیسیون عالی خواهد رسید. مسئولیت کلان اعمال مصوبات کارگروه مدیریت گذرگاه مرزی، ایجاد هماهنگی‌های لازم بین دستگاه-های مرتبط در اجرای مصوبات مزبور و نظارت بر حسن اجرای آن‌ها به عهده مرکز ملی است و دستگاه‌های مرتبط موظفند در اجرای مصوبات کارگروه در هماهنگی کامل با ستاد کل بر اساس نظام و آئین نامه مذکور عمل نمایند.
تبصره ۱- تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و خدمات غیرمجاز فضای مجازی خارج از محدوده این ماده است.

تبصره ۲- امور فنی و اجرایی مربوط به گذرگاه‌های مرزی از قبیل راه‌اندازی، نگهداری، ایجاد دسترسی، توسعه و ارتقاء بر عهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است.

تبصره ۳- ایجاد، نگهداری و بهره‌برداری از گذرگاه‌های مرزی توسط بخش خصوصی و غیر دولتی بعد از لازم الاجرا شدن این قانون ممنوع است و هر گونه تخلف از آن در حکم تصرف در اموال دولتی است. کارگروه مدیریت گذرگاه مرزی موظف است ظرف مدت شش ماه بعد از لازم الاجرا شدن این قانون نسبت به انتقال دسترسی‌های بخش خصوصی به بخش دولتی که پیش از تصویب و لازم الاجرا شدن قانون وجود داشته اقدام کند.

ماده ۱۱- در راستای حفظ حقوق کاربران و حریم خصوصی آنان اعمال موضوع اصل ۲۵ قانون اساسی توسط دستگاه‌های مجری در فضای مجازی و گذرگاه‌های مرزی صرفاً با دستور قضایی و بر اساس رویه قانونی تحت نظر کمیته‌ای با مسئولیت قوه قضاییه امکان پذیر است.

تبصره- ترکیب و شرح وظایف کمیته مزبور به پیشنهاد رئیس قوه قضائیه به تصویب شورا خواهد رسید.

فصل پنجم: حمایت از ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی

ماده ۱۲- درآمد‌های حاصل از اجرای فصل هفتم این قانون و ۲۰ درصد وجوه حاصل از درآمد‌های موضوع ماده واحده قانون «اجازه تعیین و وصول حق امتیاز فعالیت بخش غیردولتی در زمینه پست و مخابرات»، مصوب ۱۳۹۲ و بخشی از درآمد‌های حاصل از تعرفه مصوب فروش واردات پهنای باند بین الملل با تصویب کمیسیون عالی و ابلاغ رئیس مرکز ملی فضای مجازی، در حساب ردیف مستقل بودجه سنواتی سالیانه کل کشور و بصورت صد در صد تخصیص یافته به نام مرکز ملی فضای مجازی و نزد خزانه داری کل کشور واریز و با پیشنهاد رئیس مرکز ملی فضای مجازی و تصویب کمیسیون در موارد زیر هزینه می‌گردد:

الف- ایجاد و توسعه خدمات شبکه ملی اطلاعات در مقیاس منطقه‌ای و بین المللی.

ب- حمایت از برنامه‌های تبلیغاتی و بازاریابی خدمات شبکه ملی منتخب کمیسیون عالی در داخل و خارج از کشور.

پ- حمایت از توسعه ابزار‌های سالم‌سازی و فناوری‌های تنظیم گری.

ت- حمایت از راهکار‌های پیشگیری از جرم در فضای مجازی.

ث- توسعه فناوری‌های نوین مرتبط با خدمات شبکه ملی بویژه هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، زنجیره بلوکی و اینترنت اشیاء.

ج- پایش مدل‌های تنظیم‌گری فضای مجازی و پژوهش در مورد حکمرانی بومی فضای مجازی.

چ- تحقق اهداف مندرج در ماده ۴ این قانون به پیشنهاد تنظیم گران.

تبصره- دستورالعمل مربوط به این ماده ظرف مدت شش ماه از تاریخ ابلاغ این قانون به پیشنهاد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به تصویب کمیسیون عالی می‌رسد.

ماده ۱۳- خدمات شبکه ملی و خدمات فضای مجازی که به تشخیص کمیسیون عالی بر مبنای فناوری بومی ایجاد شده‌اند و درآمد سالیانه آن‌ها بر مبنای اظهارنامه مالیاتی کمتر از سقف مصوب کمیسیون عالی باشند، مشمول حمایت‌های مندرج در قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات مصوب ۵ /۸/ ۱۳۸۹ با اصلاحات و الحاقات بعدی، قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب ۱ /۲/ ۱۳۹۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی و قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب ۱۵ /۲/ ۱۳۹۸ می‌شوند. تعیین نوع دانش بنیان براساس قوانین مربوط بوده و توسط معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری اعلام می‌شود.

تبصره - کمیسیون عالی ضمن انتشارعمومی دستورالعمل حمایت، گزارش عملکرد حمایت‌های موضوع ماده ۱۲ را هر سه ماه یک‌بار به اطلاع عموم می‌رساند.

ماده ۱۴- دستورالعمل اجرائی پرداخت حق السهم ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی داخلی و تولید کنندگان محتوای داخلی در آن‌ها از محل وجوه حاصل از فروش ترافیک ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون در چارچوب مصوبات کمیسیون عالی، توسط کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تصویب و ابلاغ می‌شود.

تبصره - هرگونه محتوای خارجی به‌جز محتوا‌های علمی که به پیشنهاد تنظیم‌گر مربوط به تائید کمیسیون عالی می‌رسد و هرگونه محتوای داخلی مغایر با موازین شرعی و قوانین و مقررات کشور مانند فیلم، پویانمایی و سریال، مشمول حمایت‌های این ماده نخواهد شد. محتوای غیر ایرانی که بصورت اشتقاقی یا سایر شقوق متضمن مالکیت فکری نظیر دوبله یا موسیقی و موارد مشابه، که بر اساس قانون قابلیت حمایت از منظر مالکیت فکری را داشته باشند، متناسب با حقوق مالکیت فکری مترتب بر آن‌ها با نظر کمیسیون عالی از شمول این تبصره خارج هستند.

فصل ششم: حمایت از حقوق کاربران

ماده ۱۵- تضمین حقوق کاربران توسط ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی در موارد زیر الزامی است:

الف- حفاظت از حریم خصوصی کاربران و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به داده‌های آن‌ها.

ب- احراز هویت معتبر کاربران و حفظ اطلاعات آن‌ها مطابق قوانین موضوعه و سند هویت معتبر مصوب شورای عالی فضای مجازی.

پ- عدم انتقال داده‌های مرتبط با هویت کاربران ایرانی به خارج از کشور.

تبصره- مصادیق داده‌های مذکور به تصویب کمیسیون عالی می‌رسد.

ت- ذخیره‌سازی و پردازش داده‌های کاربران ایرانی مطابق مصوبات شورا و ضوابط و مقررات مربوط.

ث- ارائه خدمات متناسب با نیاز کاربران ویژه از جمله کودکان، نوجوانان و توان‌یابان براساس سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی و دیگر مصوبات شورا.

ج- عدم حذف حساب کاربران و محتوای مجاز مگر به درخواست مالک آن.

چ- رعایت مواد ۵۸ تا ۶۰ قانون تجارت الکترونیکی مصوب ۱۷/ ۱۰/ ۱۳۸۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی و عدم درخواست اجازه دسترسی مغایر با این مواد از کاربران.

تبصره- در خصوص خدمات چندگانه، عدم ارائه داده‌های ضروری مربوط به یک خدمت توسط کاربر نباید موجب قطع کلی خدمات فضای مجازی موردنیاز وی شود.

ح- رعایت الزامات سالم‌سازی وفق مواد ۷۴۹ تا ۷۵۱ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و اصلاحات بعدی آن و الزامات امنیتی و پدافند غیرعامل ابلاغی تنظیم‌گران.

خ- رعایت دستورالعمل پیشگیری، شناسایی و مقابله با جرم در خدمات فضای مجازی.

تبصره – دستورالعمل پیشگیری، شناسایی و مقابله با جرائم در خدمات فضای مجازی توسط دادستانی کل کشور با همکاری وزارت دادگستری، مرکز ملی فضای مجازی و معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون تهیه می‌شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد.

د- حمایت از حق مالکیت بر شناسه کاربری وفق قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ و اصلاحات بعدی آن.

تبصره- دستورالعمل مربوط به این بند توسط کمیسیون عالی تصویب و ابلاغ خواهد شد.

ماده ۱۶- ارائهدهندگان خدمات فضای مجازی به منظور سالم سازی محتوای فضای عمومی خدمات فضای مجازی، موظفاند رأساً مطابق فهرست و ضوابط اعلامی کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، حداکثر ظرف مدت ۱۲ ساعت محتوای مجرمانه مزبور را پالایش و گزارش مربوط را به دبیرخانه کارگروه مذکور ارسال نمایند.

تبصره ۱- منظور از محتوای فضای عمومی آن بخشی از محتوا‌های خدمات فضای مجازی است که دسترسی به آن نیاز به اخذ اجازه از کاربر ارائه دهنده محتوا ندارد.

تبصره ۲- پالایش محتوا به دستور کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و مقامات قضایی بلافاصله لازم الاجراست.

ماده ۱۷- ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی در صورت انجام تعهدات مندرج در مواد ۱۵ و ۱۶ این قانون، مصوبات ابلاغی تنظیم‌گر و موارد ذیل نسبت به عملکرد کاربران مسئولیت کیفری ندارند:

الف) اجرای دستور‌ها و احکام صادره از سوی مقامات صلاحیت‌دار قانونی براساس مجوز قضایی.

ب) نگهداری و ارائه ادله الکترونیکی به مراجع ذی‌ربط بر اساس مقررات ناظر به جمع‌آوری و استنادپذیری ادله الکترونیکی موضوع قانون آئین دادرسی کیفری.

فصل هفتم: ضمانت اجرا

ماده ۱۸- به موجب این قانون کلیه مصوبات نهاد‌های تنظیم‌گر لازم‌الاجراست. هرگونه تخلف ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی از مصوبات تنظیم‌گران با ضمانت‌های اجرای زیر به ترتیب، با رعایت اولویت همراه خواهد بود:

الف- اعلام عمومی تخلف انجام گرفته

ب- محدودیت در جذب کاربر جدید در بازه زمانی پنج روز تا سه ماه

پ- جریمه نقدی از ۱درصد تا ۱۰درصد درآمد سالیانه و در صورت عدم تکافوی آن، جریمه نقدی از یک برابر تا هزار برابر سقف نصاب معاملات متوسط

ت- محرومیت از عرضه و فعالیت خدمات از طریق کاهش مدت اعتبار یا تعلیق یا لغو یا عدم تمدید مجوز

ث- محرومیت از حمایت‌های موضوع این قانون و سایر قوانین مصوب مجلس یا مصوب شورا

ج- محدودیت در کلیه انواع تبلیغات

چ- اعمال تعرفه ترجیحی

ح- اعمال خط مشی ترافیکی

تبصره ۱- جریمه نقدی موضوع بند «پ» به پیشنهاد مرکز ملی فضای مجازی مطابق ماده ۲۷ قانون مجازات اسلامی و تصویب هیات وزیران قابل تغییر است.

تبصره ۲- ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی، موظفند ظرف مدتی که کمیسیون عالی پس از ابلاغ این قانون تعیین می‌کند، نسبت به اجرای مقررات تنظیم‌گران اقدام کنند. کمیسیون عالی موظف است به منظور تحقق این امر با استفاده از ابزار‌های این ماده نسبت به ترغیب ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی به انجام تعهدات مذکور اقدام کند.

تبصره ۳- در اعمال تعرفه ترجیحی و اعمال خط مشی ترافیک حد نصاب مصوب کمیسیون عالی ملاک عمل قرار خواهد گرفت.

تبصره ۴- آیین نامه اجرایی نحوه رسیدگی به تخلفات ظرف مدت سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون توسط وزارت دادگستری با همکاری مرکز ملی فضای مجازی، وزارت ارتباطات و دادستانی کل کشور تهیه و به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

ماده ۱۹- متخلف از تکالیف مقرر در مواد ۱۵، ۱۶ و ۱۷ این قانون به یک یا چند مورد از مجازات‌ مقرر در ماده ۱۸ محکوم می‌شوند.

ماده ۲۰- هرگونه فعالیت تجاری در زمینه تولید، توزیع، تکثیر و عرضه غیرمجاز نرمافزار‌ها یا ابزار‌های دسترسی بدون پالایش (نظیر ویپیان و فیلترشکن) ممنوع بوده و مرتکب، به حبس و جزای نقدی درجه شش محکوم می‌شود. انتشار عمده اینگونه نرم افزار‌ها یا ابزار‌ها ولو به قصد غیرتجاری نیز مشمول این ماده است. کمیسیون عالی مصادیق «انتشار عمده» را تعیین و اعلام خواهد نمود. وزارت ارتباطات مکلف است مستمر و موثر این نرم‌افزار‌ها را شناسایی و غیرقابل استفاده نماید.

تبصره- چنانچه مرتکب از این بابت وجهی تحصیل کرده باشد علاوه بر مجازات مقرر در این ماده به ضبط عوائد حاصل از جرم محکوم و چنانچه این جرم را به عنوان حرفه خود انتخاب کرده باشند به جزای نقدی یک تا دو برابر مال تحصیل شده محکوم خواهد شد.

ماده ۲۱- هر شخص حقیقی یا حقوقی که به طور غیر مجاز کلان داده‌ها و داده‌های حساس و حیاتی خدمات فضای مجازی را تحصیل، شنود، سرقت یا تخریب کند یا این داده‌ها را در دسترس اشخاص غیر مجاز قرار دهد، علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس درجه ۵ و یکی دیگر از مجازات‌های همان درجه محکوم می‌شود و چنانچه این داده‌ها متعلق به بیش از یک درصد ازکاربران فضای مجازی کشور باشد مجازات مرتکب یک درجه تشدید می‌شود.

تبصره - چنانچه اشخاصی که مسئول حفاظت از داده‌های مذکور بوده یا داده‌ها یا سامانه‌های مرتبط با آن‌ها را در اختیار دارند، بر اثر بی احتیاطی، بی مبالاتی یا عدم رعایت تدابیر امنیتی ابلاغی مرکز ملی فضای مجازی، موجب دسترسی اشخاص فاقد صلاحیت به داده‌های مذکور شوند، به حبس یا جزای نقدی درجه ۶ و شش ماه تا دو سال محرومیت از اشتغال به امور مربوطه محکوم می‌شوند.

ماده ۲۲- مستنکف از اجرای مفاد ماده ۸ این قانون، مصوبات شورا و کمیسیون عالی به یک تا پنج سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم می‌شود.

تبصره- دادگاه می‌تواند در صورت احراز موانع قانونی و اجرایی غیرقابل اجتناب با اخذ نظر کارشناسی کمیسیون مرتکب را از کیفر معاف نماید.

 
آخرین نسخه طرح را (در فرمت PDF) از اینجا دریافت کنید.
 
 
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳۰
در انتظار بررسی: ۲۲
انتشار یافته: ۱۳۹
تیر خلاص به آزادی بیان
تیر خلاص به حق و عدالت

تاسف
تاسف
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۷:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
علی برکت الله
مبارکه انشاالله
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
حداقل اسم حمایت از کاربران را از طرح حذف کنید. انصاف نیست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
عمرا بدونی چی هست و فقط اسیر تبلیغات دروغین شدی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
شما فقط به تصمیم گیرندگان کمیسیون یه نگاه بندازی میفهمی چه خبره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
اگر مبارزه دولت با نوار موسیقی کاست در دهه ۶۰

و فیلمهای ویدئویی در دهه ۷۰

و ماهواره در دهه ۸۰ توانستند موفق گردند

بستن اینترنت نیز با هدف بستن راه رسیدن

مردم به فسادهای اخلاقی و اختلاس های مسولان

و آغازاده های ساکن کانادا و آمریکا و اروپا را خواهند

توانست تا ببندند !!!؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
واقعا امروز احساس یک برده را دارم

که کشورم اشغال شده است و چقدر سخت است !!؟
ناشناس
| Romania |
۲۱:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
از این مجلس در تاریخ به عنوان مجلس ختم کشور یاد خواهد شد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
19:03آقا یا خانم
الان متنش بالا موجوده.
احراز هویت کاربران که به کنار
این ماده 15 این بندش را ببین:
ت- ذخیره‌سازی و پردازش داده‌های کاربران ایرانی مطابق مصوبات شورا و ضوابط و مقررات مربوط.

مثل اینکه یکی تو فضای حقیقی بیاد دائم ازت فیلم بگیره و پردازش هم بکنه. دیگه حریم خصوصی معنا نداره.
حالا فرض کن همین اطلاعات ذخیره شده کل کاربران کشور هک بشه و لو بره.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
این طرح نهایتا فقط چند تا سایت رو فیلتر می کنه
اینها یا معنی شبکه رو نمی دونن یا دارن خودشون رو گول می زنن
ناشناس
| - |
۱۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
سلام من به عنوان یک پدر تعجب می کنم از این همه مخالفت اگر فضای مجازی درست کنترل شود آیا دنیای بهتر نداریم چرا همش منفی بافی ؟ خود آمریکا وقتی ترامپ می خواست حرف بزنه تویتر اجازه نداد آخه این چه برخوردیه همه چیزو سیاس یمی کنیم؟
با این کارها چه چیزی را میخواهید از مردم پنهان کنید ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
دزدی, اختلاس, سوء مدیریت
سید محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
رانت دزدی بی لیاقتی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
شما که خودتان نتوانستید برای جوانان شغل و حرفه

ایجاد کنید و هیچ کمکی به انها نکرده اید

حداقل جلوی دو ریال کاسبی شان را از طریق فضای

مجازی را نبندید

مگر در این ۴۳ ساله گذشته چه کار مثبت و مفیدی برای کشور و مردم انجام داده اید ؟

که اینطور به انها فشار اورده و آزارشان میدهید ؟
اسم صیانت را بردارید

بنویسید سانسور حقایق
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
نه بهتره بذارن خیانت
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
کدوم حقیقت جناب راست و دروغ رو با هم مخلوط میکنن میدن بیرون.ریس مخابرات میگه اینتر نت سرعتش کم نشده زیاد هم شده و خودت میتونی ببینی .وضعیت نت رو.
خوشحالم رای ندادم

رای سفید و باطله هم ندادم
این مجلس نماینده کدام مردم بود ؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
از عنابستانی و همفکرانش و با آن کارهایی که کرده اند اصلا
بعیدنبود که مانع افشای حقایق و فسادها شوند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
باید دید چه کسانی به عنابستانی رای دادند؟!
به جای حمایت از کسب کارهای ایجاد شده در شبکه های اجتماعی و افزایش سرعت اینترنت و کسب درآمد دولت از طریق مالیات ستانی , اومدن میخوان هم ریشه چندین هزار شخل و آزادی بیان رو بزنند و هم پدر ملت رو با این هزینه های گزاف اینترنت لاک پشتی دربیارند. آخر کار خودشون رو کردند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
عجب
برای حمایت اول باید مجوز و قانونی بشوی تا حمایت بشوی!!
و هنوز هم نمیدانی شبکه ملی اطلاعات که راه بیاندازند سرعت هم افزایش می باید!
ناشناس
| Canada |
۲۰:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
داداش سرعت انتقال ساندیس با لا می رود
به این می گند مجلس مردمی در برره
من که راضی نیستم حتی 1 ریال از پولی که مالیات دادم را خرج این طرح محدودسازی اینترنت کنید حرومتون باشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
ایضاً
ناشناس
| Netherlands |
۲۲:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
منم. امیدوارم هر کسی هر قرون درآمدی که این‌جوری داشت، از دستش دربره.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
صيانت از حقوق مردم در فضاي حقيقي را نتوانستيد برآورده كنيد رفتيد سراغ فضاي مجازي؟
صحبت ها و شعارهایشان معیشت مردم و تورم است اما در عمل تصویب انواع طرح ها برای افزایش قیمت ها و مالیات ها و محدودیت های بیشتر است فقط و فقط به فکر مشکلات خودشان هستند
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
گفتن مجلس انقلابی - نگفتن که مجلس مردمی!!!
اجرای طرح اطز دو هفته قبل شروع شده اونوقت میگید طرح تصویب شد واقعا زور چپون کردید به ملت ایشالله که سریع تر از صحن مجلس و مدیریت کشور خارج شوید
آفرین به مجلس انقلابی ، باید این بساط زودتر از اینها جمع میشد چقدر با همین فضای مجازی دردسر و زحمت برای نظام درست کردند و تهدید امنیتی ایجاد کردند. اصلا لزومی ندارد همه مردم به اینترنت دسترسی داسته باشند به تجربه ثابت شد که دسترسی همگانی جز مفسده و برهم زدن آرامش جامعه عایدی دیگری ندارد
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۷:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
با فرض اینکه جمله ای که نوشتی درست باشه، اگه اکثریت مردم دوسداشته باشن بقول شما از راه به در بشن دیگه شما چرا کاسه داغتر از آش میشی. برای یکبار و برای همیشه فقط یک چیز رو رای گیری کنید. اونم
اینکه قدرت باید دست مردم باشه یا یک نفر
وسلام
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۸:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
تو چرا زیر پرچم امریکایی،برو ایران از فضای حاکم بر اونجا لذت ببر
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
ساندیستو خوردی ؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
تو واسه کدوم دورانی؟ خرت سالمه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
تمسخر میکنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
خودت از فیلتر شکن استفاده کردی چقدر صداقت داری
ناشناس
| Poland |
۱۸:۵۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
استاد اول فیلترشکنت رو خاموش کن که نظرت با پرچم آمریما ثبت نشه:))))
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
شما ناهار خوردی؟
اقای تقی پور شما از بنیان گزاران ومدافعان این طرح ومصر به تصویب ان با استفاده از فرصتهای نابجا هستید تا سدی برای اگاهیهای ملت ایجاد کنید انشاله انروز فرا نرسدکه نام شما بخاطر این طرح ضد ازادی بیان موردلحن ونفرین ملت قرار گیرد .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
لعن
چیزی که مهم نیست نظر مردمه
در حقیقت طرح محدود کردن بیشتر گردش اطلاعات و سرپوش گذاشتن به اخبار بدون سانسور میشه گفت
پاسخ ها
عجیب
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
خب گوسفندهای خوبی نمیشید و هی کامنت منفی میزارید و اخبار رو میفهمید و کلیپ سواستفاده جنسی اقایون رو فاش میکنید و اسناد دزدی و ...رو میشه
مجلسی که فقط راه بر مردم میبندد، معاش مردم را بر هم میزند و از جیب و آزادی مردم میزند.
مجلس انقلابی خجالت خجالت...
بالاخره مشکلات مسئولین حل شد دیگه از این به بعد کسی شاهد بخور بخور نخواهد بود
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
ای ول همینه به خدا
واقعا کار درستی میکنن. اینجوری بسمت اشتغالزایی داریم میریم. مثلاً پرورش کبوتر برای ارسال نامه ها. ایجاد مشاغل بیشتر در نقش نامه بر و پستچی. تولید بیشتر مداد و خودکار در زمینه نوشتن نامه. صرفه جویی در مصرف برق و کاهش بیماریهایی مانند ضعف بینایی و آرتروز گردن و مفاصل دست. خیلی طرح خوبیه سریع اجراش کنین. ببین مردم کره شمالی چقدر سالمن.
قانون قلع و قمع اینترنت
این میزان تلاش ها و هزینه ها برای محدویت های اینترنتی اگر برای معیشت و رفاه مردم می شد حالا مسئولان نیازی به چنین طرح هایی نداشتند
این خونین این مملکت را باید به مردم معرفی کرد
مردم ۴۳ سال به شما اعتماد کردن.شما براشون چکار کردین؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
خیانت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
هیچ وقت به اینها اعتماد نکردیم و نمیکنیم ولی فعلا اینا سواره اند و ما پیاده و مجبور به نگاه کردن به اونها
ناشناس
| Switzerland |
۲۰:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
اعتماد کردند کی به کی اعتماد کرده؟
با این طرح فضای مجازی با فضای ذهنی مسئولان هماهنگ خواهد شد
اینترنت تنها راه درامد منه و اگر ازم گرفته بشه هیچی واسه از دست دادن ندارم.نگین نگفتیم.
امثال من خیلی زیادن.
تیشه به ریشه خودتون نزنین.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
فکر میکنی براشون مهمه...؟ من و تو براشون هیچ ارزشی نداریم... فقط خودشون و آقازاده ها ... بقیه هم هیچ
اینترنت زغالی فعلی همون هم پر
جواب این دهن کجی ها به مردم را خواهید دید.
طالبان تا مرکز مغز ایران یعنی مجلس ،رسوخ کرده و این ملت متاسفانه با اجرایی شدن این طرح دچار مغز مرگی خواهد شد چرا که این طرح یعنی مبارزه علنی با اطلاعات و دانش که کشور بدون آنها یعنی جسد مرگ مغزی شده.حالا خودتون می دونید و مملکتتون. دیگه هم دنبال دلیل مهاجرت جوانان نباشید که آفتاب آمد دلیل افتاب
آقایون... حضرات .... تو رو خدا از خواب بیدار شید... مردم از این وضع ناراضی هستند... شما هم هی فشار رو ملت رو بیشتر می کنید ... نتیجه هم معلومه ... آخه من نمیدونم شما قرار بود با فساد مبارزه کنید، اقتصاد رو سر و سامون بدید و شفافیت آرا رو تصویب کنید و ... هر کاری که کردید که خلاف اینها بود.... من رای ندادم و دیگه هیچ وقت هم به هیچ کسی در این سیستم رای نخواهم داد... فقط فکر منافع خودتون هستید .... نمیدونم شماها به چی معتقدید... ولی من به روز قیامت ایمان دارم... یقه تک تک حضرات که به هر نحوی زندگی را برای من و هموطنانم سخت کردند رو میگیرم... حق الناس هم راه در رو نداره جهت اطلاعتون ....

اگر همین فرمون میخواید برید جلو بنظرم بهتره کلاً برای حفاظت از مردم ایران در فضای مجازی، برق رو قطع کنید که دیگه هیچ موبایل و کامپیوتری دست مردم نباشه... توجیه هم اینه که زمان پیغمبر برق نبود ... خوبه؟ یا اصلاً آب رو قطع کنید ما ملت بمیریم شما و آقازاده ها حال کنید... باید یه ملتی باشه شما تو سرش بزنید و بهش حکومت کنید یا نه ...؟ امیدوارم یه عاقلی پیدا بشه و جلوی این نوابغ عصر رو بگیره.
چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی؟! اگر واقعاْ دنبال طرح ساماندهی مجازی هستید باید قدم به قدم گام بردارید مثلا اول تکلیف شبکه اجتماعی را معین کنید و گام های لازم را برای جلب نظر شبکه هایی مثل شبکه اینستگرام برای انتقال سرور به داخل و دریافت پچ های امنیتی آن بردارید و یک شبکه داخلی درستی تحویل مردم بدهید و بعد قوانین آنرا تصویب کنید تا به یکباره مردم را سرگردان نکنید
اگر مدیران و مسئولین ما واقعاْ مدیر بودن می توانستند همانطور که یک راننده با تعویض دنده هیچ حرکت اضافی را در ماشین ایجاد نمی کند این کار را بدون هیچ تنشی در جامعه اجرا کنند
اما از آنجا که مسئولین ما همه کاره و هیچ کاره هستند در هر کاری که دخالت کنند جز ضرر و زیان چیز دیگری به مردم تحویل نمی دهند
واقعا متاسفم برای این به اصطلاح نمایندگان مردم حیف عمرمون هدر رفت
اگر خدا کسی را بخواهد عزت بدهد تمام دنیا جمع شود نمی توانند جلویش را بگیرند واگر خدا بخواهد رسوا کنید همه دنیا جمع شوند تمی توانند جلوش بگیرند این قانون خداست حالا فکر کردید می شود با ریا کاری ومخفیکاری کاری از پیش ببرید.... ازقدیم گفتن کسی که باد می کارد طوفان درو می کند
از رو نرفتن این مجلسیها بوی تعفن و گند این طرح حالمون رو بهم زد ولی اینها از رو نرفتن یعنی مشکل دیگه ایی نداشتیم تو کشور فقط همین بود ؟؟؟؟؟؟ضمنا اینها مخالفت رو نمی‌بینید یا خودشون رو زدن به اون راه واقعا برام سئوال شده ؟؟؟؟؟
با محدود سازی اینترنت، سوپاپ دیگ صبر مردم از بین میرود. این دیگ انقدر میجوشد تا ناگهان منفجر خواهد شد.
همه موظف هستین در برابر این طرح سکوت نکنید
امروز اگر این طرح جرات بیانش پیدا شده
بخاطر سکوتی است که ماها انجام دادیم
بیش تر از این جایز نیست سکوت
لطفا پای صحنه بیایید
قابل توجه اونایی که می گفتند همه مجلسا مثل هم است اونا و اینا عین همند ول کردید افتاد دست یک مشت عتیقه که درکی از علم و سیاست و اقتصاد و .... ندارند خودشون را هم پاسخگو نمی دانند و بریش مردم میخندند ....
بخدا درامد ما از این راهه
چند تا نیرو هم استخدام شده بیکار میشن
تولیدی ها تولیداتشون کاهش پیدا میکنه.....
امیدواریم طرحی هم هرچه سریعتر برای صیانت از رفاه و زندگی اقتصادی عادی شهروندان تصویب شود که زیر بار ابر تورم روز افزون کمرشان شکسته است!
مهمترین اثر این طرح شکاف بیشتر طبقاتی در جامعه است زیرا شرکت و افراد ثروتمند به هر شکل و هزینه به اینترنت با کیفیت دست پیدا می کنند و طبفات محروم مجبورند با اینترنت ملی سر کنند چیزی شبیه وضعیت خودرو لطفا در ج کتید!!
اینان اینقدر نادان هستن که با دست خود اندک افرادی که بهشان رای دادن را هم از خود می رانند اتفاقا این مجلس و دولت تماما اصولگرا بهترین کارها را انجام می دن کاری می کنن که حتی اون ذهن بسته کاملا کور هم بیدار شود و ببیند فریب وعده های کیا را می خورن
منظور طرح صیانت از خودشونه دیگه نه؟!!
به جای حل مشکلات مردم دنبال چکارهایی می روند؟!
تعداد زیادی افراد مثل من هستند که در ایران برای افراد یا شرکت هایی در خارج از ایران کار می کنند و با هزار بدبختی ارز حاصله را وارد کشور می کنند. منتظر رفتن این افراد و کم شدن درآمد ارزی (هر چند اندک) و همچنین تقاضا برای تبدیل دارایی هایشان به ارز برای خروج از کشور باشید. فقط اگر 1000 نفر بخوان برن و هر کدام 1 میلیون دلار ببرن (با فروش خانه و دارایی هایشان)، میشه 1 میلیارد دلار.
خوب دالان تحریم داره درامدشون کم میشه میخوان با فروختن vpn در امدزایی کنند. از طرفی نمیخواند مردم دیگه هر فایل صوتی گوش بدند. مردم مگه چیکاره هستند. مردم رعیتند ....
اينها مگر نمايندگان مردم در مجلس نيستند؟!اكثريت مردم كه با اين موضوع مخالف هستند!حداقل اسمشان را عوض كنند و بجاي اينكه بگويند نمايندگان مردم بگويند نمايندگان مسئؤلان...!
حالا هر حی ملت رو تو تنگنا قرار بدید تا روزی به .....بافتید
این خبر ببینید مردم چقدر حساسند که تو چند ساعت پخش شدنش این همه واکنش داشته. فکر کنم مجلس باید خودشو واسه تعطیل شدن اماده کنه.
کسی در سایه لطفت نیاسود
به عمرت کار دیواری نکردی
مجلس بی خاصیت ....
مجلس.. ! کدوم مجلس .. اینا واقعا نماینده مردمند .. تا اونجایی که من میدونم و بقیه هم خبر دارن یه اده انتخابشون کردن که واسه اونا کار کنن .. تعداد آرا هم گواه حرفم
گل بگیرین در اینترنت رو بابا...سلام به کرهٔ شمالی
واقعأ وقتی میبینیم که سالها پیش از تلاش همه محققان و دانشمندان برای کشف کوچکترین حقایق بیشترین و بهترین قدردانی ها انجام میشد احساس خجالت میکنم از این همه عقب ماندگی کسانیکه اسم خودشونو گذاشتن مسئول.... یاد حرفای آقای کدخدایی میفتم که میگفت مشارکت حداقلی مردم در انتخابات به مشروعیت نظام آسیب نمی زنه.
خوشحالم که در انتخابات شرکت نکردم....
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
دقیقا باید ناراحت باشی که اینها وارد مجلس شدند
من تا الان در همه انتخابات شرکت کردم و رای دادم فکر نکنم دیگه شرکت کنم و از مجموع رفتارهایی که می بینم به نظر می رسه تمایل به کم کردن مشارکت مردم هست
#خودتون میدونید و مملکتتون
پشت (صیانت) (خیانت) نباشد خوب است اما چنانچه قصدشان (خفقان) . (جاده یکطرفه) در فضای رسانه ای باشد این خلاف قوانین مصوب این کشور است که پای آن با هزاران هزار خون شهید امضا شده است(آزادی) (استقلال) (جمهوری اسلامی)
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
آزادی استقلال تو ایران حتی شوخیشم زشته مگه آمریکاست که آزادی می‌خواهید اینجا ایرانه .... مردم یه هوای سالم برای تنفس ندارن دیگه کمترین و بی ارزشترین حق یه انسان برای حیات اونو نداریم بقیه نیازها پیشکش
نظر مسئولان در باره حمایت از کاربران در فضای مجازی: رعیت را چه به اینترنت
این طرح را باید 10 سال قبل اجرا می شد سالی که هنوز پلتفرم ها گسترده نبود در ایران و عضو زیادی هم نداشت یا کلا قانون ایران را قبول نمی کردن و فیلتر می شدن یا قبول می کردن و الان فیلتر نبودن
مجلس انقلابی تشکر تشکر ،
طرح تقلید از روسیه و‌چین ، یکی از نماینده ها نرم افزار چینی هم معرفی کرده ، هیچ وقت مسئولین این مملکت از وابستگی رهایی پیدا نمیکن ، یدوره شرق بده غرب خوبه الان غرب بده شرق خوبه ، مردم روسیه و چین از نظر خلق و خو و اخلاق با مردم ایران فرق دارن اینجا شکست کامل میخوره
نطر محترمانه ای که لایقش باشید ندارم ، از ماست که بر ماست
هر کار بکنید ماه پشت ابر نمیمونه.
این نماینده های بیسواد اصلا می فهمن این قانون چی میگه یا فقط رای دادن؟
چندسال بعد متوجه میشویم که فرزندان طراح طرح صیانت درکانادا و امریکا باداشتن زندگی مرفه به ریش مردم ایران میخندند
جای خالی لیاخوف روسی به شدت احساس میشه!!
چرایه مشت بی سواد برايه ملت تصمیم میگیرن شماکی وچه موقع نماینده کل ملت شدید؟
چراشهامت اینونداریدکه یه همه پرسی بزارید شمایی که مدعی هستید نماینده مردمید
حالا چرا انقدر طول و تفصیلش دادین و کلی ماده تبصره گذاشتین. حرف اخر رو همون اول می زدین و می گفتین اینترنت تعطیل چون اقایان مشغول اختلاس هستند.
پیش به سوی د......... مطلق،کره شمالی فکر نکن تنها هستی ما امدیم....؟؟؟؟؟؟؟
مبارک موکلان این نماینده باشه انشااله که چرخش برای آنها بچرخه و حالشو ببرن
آقا چین به اون گندگیش ملتش دارن این سیستم رو دور می رنند. به شما قول میدم تا قبل اجرا مردم راه حل دور زدن شما رو خواهند آموخت.
طرح ننگین مجلس یازدهم
فقط میشه اینو گفت: خدا اموات ایلان ماسک را بیامرزد
این طرح ناقص الخلقه است و حداقل می بایست در صحن مجلس به رای گذاشته شود نه اینکه نوزده نفر کاسه داغ تر از آش برای یک ملت تصمیم بگیرند
تصویب می‌شود قانون هم می‌شود ابراز آشوب و فتنه تعطیل می‌شود هیچ غلطی هم نمی‌توانید بکنید نه خودتان نه اربابان امریکایتان مملکت بی صاحب ول شده بود حالا صاحب اش داره جمع اش میکند
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۲۱:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
اگر این طرح اجرا بشه تصمین نمیکنم مردم با امثال تو کاری نداشته باشن.مواطب
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
خدا خودش جوابتو بده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
صاحب تو کجاست که اینجا ول شدی؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
شما ناهار خوردی؟
همه مملکت رو بخورید خلاص
این نمایندگان ضد مردمی هر آنچه که به زیان ملت است را سریعا تصویب میکنند
طرح خیانت تصویب شد
چرا در مورد طرحی که هنوز نه به دار است و نه به بار ، این همه جوسازی میکنید و تشویش اذهان عمومی ؟! کلیات طرح صیانت ؛ در کمیسیون تایید شده ، بعد باید به صحن مجلس برود و آنجا هم تصویب شود و تازه بعد از آن ؛ تایید شورای نگهبان را هم بگیرد !
گرونی کمر شکن شده و اینان برایشان مهم نیست
خوشحالم طرح صیانت تصویب شد.
دیگه دلتون برای مردم کره شمالی نسوزه
"ارائه هرگونه خدمات مالی، بانکی و پرداخت در خدمات فضای مجازی فاقد مجوز مستقیم یا غیرمستقیم ممنوع است."
یعنی افزایش چندین درصدی بی کاری
حتما مجری این طرح هم کارشناسان با تجربه چین یا کره شمالی خواهند بود
حتما یکی از بندهای قراداد ۲۵ساله با چین همین محدود سازی فضای مجازی است که مردم از جزییات آگاه نشوند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
حتماً نه. مطمئناً. چون جزو سر فصل ها بود.
به نظر من نکنین اینکارو تست اشتباهی ست مردم گرسنگی و فقر رو تحمل میکنن اما بعید میدونم اینکی رو تحمل کن .
این دو شهید عزیز ایجکت نکردن و به صندلی شون چسبیدن تا جان صدها هموطن خود را نگیرن و خودشان رو فدا کردند.
اما متاسفانه یک عده زیادی تو این مملکت به صندلی هاشون چسبیدن و دارن جان بسیاری از هموطنان خودشان را می‌گیرند. وقت اون رسیده که شما ایجکت کنید و برید
به این کامنت گذارا ناهار دادن؟
به کامنت های خبر قبلی چطور؟
طرحی پر از تناقض که تنها خاصیتی که داره، امنیتی‌کردن دسترسی اینترنت و دادن اختیارات بی حد و حصر به نهادهایی مثل وزارت اطلاعات و پدافند غیرعامله. کسی که این طرح رو نوشته حتی نمی‌دونه فضای سایبری مرز نداره. بهتره اول یه لیسانس در این حوزه بگیره، البته نه از اونایی که مسئولین محترم عادت دارن بگیرن، بعد بیاد قانون بنویسه.
چرا اینقدر با طرح سیانت مخالفید ؟
باشه
نمایندگانی که مدینه فاضله شون چین و روسیه باشه، معلومه که همچین طرح هایی رو میدن
دارن با این خبرهای دوغکی جریان های اصلی رو تحت الشعاع قرار میدن.
بوالله العطیم اگر سیصد نفر نماینده مجلس باشند ۲۹۷ نفرشون یکبار این طرح را نخوانده اند یا کامل نخواندند!!
حالا چرا این بحث دقیقا همزمان با نرمش قهرمانانه ۲ اعلام شد؟؟؟
جدا از شوخی سردمداران جهان سعی به انتقال انسان ها از جهان واقعی به جهان به اصطلاح متا دارند. پاندمی کرونا اولین گام در این زمینه بود. چرا؟ چون اعتراض ها و جنبش های جمعیت های انسانی در جهان متا و از پشت رایانه ها چندان خطر مهمی ایجاد نمی کند. یعنی باور کنیم ایران در حیطه سردمداران جهان نیست؟؟؟
به قول امام خمینی، شما نماینده های مردم، وکیل مردم هستید نه ولی مردم پس به آن چه که مردم می خواهند باید رای بدهید نه آن چه را که خودتان می خواهید.
حالا چند وقته دیگر اینترنت ماهواره ای به آسمان ایران بیاید شما چکار خواهید کرد؟
اتفاقاً این حرکت به نفع مردم است، دولت با یک اشتباه استراتژیک، ایلان ماسک را وادار می کند که خیلی سریعتر اینترنت ماهواره ای رایگان را برای مردم ایران تهیه کند.
این طرح مرده به دنیا اومده همانند ماهواره سگ گردانی و هزار طرحی که مجلس بدون کارشناسی بهش رای میده و فقط روز به روز شکلف بین مردم و حاکمیت رو افزایش میده جای اینا فکر معیشت مردم باشید نه اینکه با این طرحهای این چنینی کارهای مجازی مردم رو تعطیل کنید
اینترنت که قطع نمیشه مثل عدالت کره شمالی می شه
همه می توانند بروند از انچه آزادی افسار گسیخته غرب هست از آن افتضاح از آن فساد، بر عهده عقلانی و بینش خود غرق شوند
ولی فی الواقع این رذالت انجام نمی شود چون بینش مردم این گونه است که از این ابتذال جدا می شوند
برای همین هست که کسی در کره شمالی فست فود نمی خورد ، مردم این گونه انتخاب کرده اند
چون این این انتخاب ها از سبد معیشتی مردم خارج است
و برای همین است در ایران فقط معدودی ساشا هستند مابقی نیستند جدا هستند بودجه همچین حرکتی را ندارند
طرح صیانت یک فریضه هست انجام شود خوب هست باعث می شود زندگی مردم بهبود یابد من خودم یکی از اقوامم فوت کرد ولی چون از طرح صیانت حمایت کرد و خودجوش پیشواز رفت اکنون زنده است برگشته است چه موحبتی از این والا تر
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # حماس # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست
آخرین اخبار