به گزارش «تابناک»، اگر چه اصطلاحات امولسیون و کلوئید به طور متناوب استفاده میشود، امولسیون باید زمانی استفاده شود که هر دو فاز یعنی پراکنده و مداوم مایع باشند.
برخی از نمونههای رایج از امولسیونها عبارتاند از:
شیر همگن
پنیر
سسمایونز
برش مایعات برای تشکیل فلز
امولسیون پراکندگی یک نوع مایع را به شکل دیگری از مایع میدهد. آیا تا به حال درباره لوازم آرایشی که استفاده میکنید فکر کردهاید، از چه چیزی تشکیل شده است؟ اکثر محصولات آرایشی بر اساس اصطلاح شناخته شده به عنوان امولسیون است. کرم و لوسیون که استفاده میکنید محصولات آرایشی بر اساس امولسیون است. در حال حاضر، ما انواع مختلف امولسیون را مورد بحث قرار خواهیم داد.
بسیاری از مواد شیمیایی عملکردی (مانند داروها) محلول در آب نیستند و نیاز به الکل یا سایر حلالهای آلی برای ایجاد راهحل دارند. این حلالها ممکن است گرانقیمت، خطرناک یا سمی باشند. امولسیونها مفید هستند، زیرا آنها راههایی برای انتقال مواد فعال در آب را فراهم میکنند که ارزان و بیخطر هستند. مزیت مرتبط با امولسیونها این است که اجازه میدهد رقیقسازی این مواد فعال به غلظت مطلوب برسد. به عنوان مثال، در محصولات تولیدکننده مو، روغنها و سایر عوامل تهویه مطبوع که در معرض استفاده قرار میگیرند، موها را لخت و چسبنده میکنند.
امولسیونها معمولا در بسیاری از صنایع مهم شیمیایی استفاده میشود. در صنایع داروسازی، آنها برای ساخت داروهای متنوعتر، برای بهبود اثربخشی با کنترل دوز مواد تشکیلدهنده فعال و ارائه زیباییشناسی پیشرفته برای داروهای موضعی مانند پماد استفاده میشود. امولسیونهای غیریونیک به دلیل کمبود سمیت، توانایی تزریق مستقیم به بدن و سازگاری با بسیاری از مواد مخدر، محبوب هستند. امولسیونهای کاتیونی نیز در محصولات خاص به علت خواص ضد میکروبی آنها مورد استفاده قرار میگیرند.
در صنعت کشاورزی، امولسیونها به عنوان وسایل حمل و نقل برای حشرهکشها، قارچکشها و سموم دفع آفات استفاده میشود. این بیوسیدهای غیر محلول در آب باید در محصولات بسیار کم، معمولا با اسپریکردن از طریق تجهیزات مکانیکی استفاده شود. فنآوری امولسیون اجازه میدهد تا این مواد شیمیایی به طور مؤثر رقیق شده و باعث بهبود اسپری شوند. به دلیل خواص فوم کم و عدم تعامل با عوامل مضر موجود در آن، امولسیون غیر منحصر به فرد در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرد.
در لوازم آرایشی، امولسیون وسیله تحویل برای بسیاری از مو و پوست تهویه هوا است. امولسیونهای آنیونی و غیر یونی برای تهیه روغنهای مختلف و موم استفاده میشود که مرطوبکننده، صاف و نرمی مو و پوست را فراهم میکنند. امولسیونهایی که با امولسیفایرهای کاتیونی شکل میگیرند، خود عامل تهیهکننده مؤثر هستند، زیرا بار مثبت خود را به محلهای منفی موها جذب میکنند، به این ترتیب آنها میتوانند مقاومت کنند.
بسیاری از رنگها و جوهرها بر اساس امولسیونها هستند. چنین محصولات ممکن است امولسیون مایع در مایع باشد و یا آنها ممکن است پراکندگی باشد. Dispersions شبیه امولسیون است به جز اینکه فاز پراکنده ذرات جامد را به خوبی تقسیم میکند. همان تکنولوژی سورفاکتانت برای فرمولسازی امولسیونها برای ایجاد پراکندگی رنگدانهها استفاده میشود که در رنگها و جوهرها استفاده میشود. این پراکندگیها به سرعت خشکشده و فیلمهای ضد آب را طراحی میکنند، در حالی که رنگ را تحت تأثیر قرار نمیدهند. در این زمینه امولسیونها به دلیل کمبود و اشتعالپذیری، مزایای بیشتری نسبت به سیستمهای حاوی حلال دارند.
بسیاری از محصولات غذایی در قالب امولسیون هستند. یک نمونه از امولسیون غذایی طبیعی شیری است که حاوی گلولههای چربی شیر (کرم) در آب است. سفید بودن شیر به علت پراکندگی نور به عنوان ذرات چربی میکروسکوپی است. سس سالاد، سس گوجهفرنگی و دیگر سسها، دسر خرد شده، کره بادامزمینی و بستنی نیز نمونههایی از امولسیونهای مختلف روغنهای خوراکی و روغن هستند. علاوه بر تأثیر بر شکل فیزیکی محصولاتغذایی، امولسیون طعم را تحت تأثیر قرار میدهد، زیرا روغنهای امولسیونی زبان را پوشانده و باعث “احساس دهان” میشود.
منبع: پیشگامان شیمی
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.