به گزارش سرویس سیاسی تابناک؛ «ای ایران بخوان»؛ این جمله از رهبر انقلاب در شب عاشورای امسال، بار دیگر نگاه عمیق و چندوجهی ایشان به مفهوم وطن و هویت ایرانی را در کانون توجه قرار داد. اما این نگاه به ایران، پدیدهای نوظهور نیست؛ بلکه ریشههای استوار آن را میتوان در تار و پود بیانات و مواضع ایشان در طول سالها جستجو کرد. نگاهی که “اسلامیت” و “ایرانیت” را نه تنها در تضاد نمیبیند، بلکه آنها را دو روی یک سکه و رمز بقای یک ملت واحد میداند. این گزارش که از مجموع صحبتها و سخنرانیهای ایشان جمعآوری شده است به بررسی ابعاد مختلف این دیدگاه پرداخته و نشان میدهد چگونه پیوند زبان، تاریخ و فرهنگ، اساس هویت ملی از منظر رهبری را تشکیل میدهد
در جمع رزمندگان هشت سال دفاع مقدس، هنگامی که پرسیده شد «ما برای اسلام مبارزه میکنیم یا برای وطن؟»، پاسخ قاطعانه ایشان این بود: «وطن، امروز با اسلام یکی است. اسلامیّت و ایرانیّت متضاد نیستند، یک حقیقتند. هر کسی سرباز اسلام شد، از هر ارزشی از جمله ارزش میهن و وطن دفاع میکند.» این بیان، یکی از نخستین و روشنترین پیوندها میان اسلام و وطن را ترسیم میکند و نشان میدهد که دفاع از ارزشهای دینی، همواره با دفاع از تمامیت ارضی و هویت ملی همراه بوده است.
در سال ۱۳۹۰، در دیدار با رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت، ایشان بر اهمیت زبان فارسی به عنوان مهمترین بخش علاقه به کشور تأکید کردند و فرمودند: « نباید تصور بشود که زبان فارسی نماد ملیّت ایران نیست. چرا هست. روی این موضوع تکیه بشود.» این سخنان، زبان فارسی را نه تنها یک ابزار ارتباطی، بلکه نماد هویت ملی و عامل پیوند دهنده تمامی اقوام ایرانی معرفی میکند.
رویای ایشان برای آینده نیز، گره خورده با همین هویت زبانی است؛ آنجا که در سال 95 در دیدار جمعی از اساتید دانشگاهها گفتند: «ما باید جوری برنامهریزی کنیم، جوری حرکت کنیم که پنجاه سال بعد اگر کسی در دنیا خواست حرفِ علمیِ نو بشنود، مجبور باشد فارسی یاد بگیرد تا بتواند سخنِ علمیِ نو را بشنود.» این چشمانداز، نشاندهنده اهمیت فوقالعاده قائل شدن برای پیشرفت علمی و فرهنگی ایران در سطح جهانی است.
رهبرمعظم انقلاب در مراسم مشترک دانشآموختگی دانشجویان دانشگاههای نیروهای مسلح در مهر 1401 با اشاره به دشمنی آمریکا با ایران و نه فقط با جمهوری اسلامی، اظهار داشتند:
«آمریکا فقط با جمهوری اسلامی مخالف نیست، با ایران مخالف است. با ایران قوی مخالف است. با ایران مستقل مخالف است.»
در مناسبتهای دیگر نیز، بهویژه در دیدارهای مردمی و دیدار با خانوادههای شهدا، موضوع «ایران قوی» به طور مداوم مورد تأکید قرار گرفته است. در دیدار با خانوادههای شهدای امنیت در آبان ۱۴۰۳، ایشان با اشاره به مخالفت آمریکا با ایران قوی و مستقل، بر ضرورت تقویت ملی در تمامی ابعاد تأکید کردند: «ما این را بارها عرض کردهایم: باید قوی شد. ملّت باید روزبهروز خودش را بیشتر تقویت کند. ایرانِ قوی است که میتواند از خودش دفاع کند، میتواند امنیّت خودش را، پیشرفت خودش را تأمین کند، میتواند به دیگران هم از تفضّلات این پیشرفت و این قوّت کمک برساند. [برای] ایران قوی، قوّت لازم است. البتّه قوّت فقط ساخت تسلیحات نیست؛ قوّت علمی، تواناییهای سیاسی، تواناییهای مدیریتی، همهی اینها جزو چیزهایی است که ایمنساز است، جامعه را به ایمنی میرساند.»
اما شاید مهمترین بخش از بیانات رهبر انقلاب در این زمینه، پیام سوم ایشان پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران باشد. در این پیام، ایشان با لحنی قاطع و با تاکید برعظمت، تاریخ، فرهنگ و عزم پولادین ملت ایران، فرمودند: « ایران با این عظمت، ایران با این تاریخ، ایران با این فرهنگ، ایران با این عزم پولادین ملی، اسم «تسلیم» برای یک چنین کشوری، مایهی استهزاء کسانی است که ملّت ایران را میشناسند.» این سخنان نشاندهنده عزم راسخ ایران برای مقابله با هرگونه تهدید و تجاوز است و تاکید دارد که تسلیم در قاموس ملت ایران معنایی ندارد.
حضرت آیت الله خامنهای؛ یکماه پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران در 25 تیر 1404 در دیدار رئیس و مسئولان قوه قضاییه با اشاره به خاطرات منتشر شده از عوامل رژیم پهلوی که حتی در خفا و جلسات خصوصی نیز جرأت اعتراض به آمریکا را نداشتند، خاطرنشان کردند: «ایران از آن دوران، به جایی رسیده است که نه تنها از آمریکا نمیترسد بلکه آن را میترساند و این روحیه و اراده ملی همان چیزی است که ایران را سربلند میکند و به آرزوهای بزرگ خود میرساند.»
این مجموعه بیانات نشان میدهد که دغدغه «ایرانِ قوی» و پاسداشت هویت ملی و زبانی، یک خط مشی مستمر و عمیق در گفتمان رهبر معظم انقلاب بوده که ریشه در دفاع مقدس دارد و تا افقهای علمی و فرهنگی آینده امتداد مییابد و همین اقتدار، دلیل اصلی مخالفت دشمنان با این مرز و بوم است.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.