سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه در گفت‌و‌گو با تابناک:

ظاهراً موضع ترامپ درباره «غنی سازی صفر» توسط روسیه حمایت می‌شود/فعال سازی «مکانیسم ماشه» دیپلماسی را از بین می‌برد

مارک فینو، سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه معتقد است ظاهراً موضع دولت ترامپ در خصوص «غنی سازی صفر» برای ایران اکنون توسط روسیه نیز حمایت می‌شود، که به یافتن یک راه‌حل مصالحه‌آمیز کمک نخواهد کرد.
کد خبر: ۱۳۱۷۸۳۸
|
۲۷ تير ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۳ 18 July 2025
|
12423 بازدید

سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه هنوز مشخص نیست که آیا عمان به طور قطعی از میانجیگری مذاکرات ایران و آمریکا کنار می‌کشد یا خیر.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، «ژان نوئل بارو»، وزیر خارجه فرانسه درباره احتمال فعال سازی مکانیسم ماشه علیه تهران گفت: «بدون تعهد محکم، ملموس و قابل تأیید از سوی ایران، حداکثر تا پایان ماه اوت / اگوست ۲۰۲۵ (۹ شهریور ۱۴۰۴) این کار را انجام خواهیم داد.»
 
توافق برجام در اکتبر ۲۰۲۵ (مهر ۱۴۰۴) به پایان می‌رسد و تا قبل از آن اعضای برجام که عضو دائم شورای امنیت هستند می‌توانند درخواست فعال سازی مکانیسم ماشه را داشته باشند.
 
براساس توافق برجام و قطعنامه برجامی شورای امنیت سازمان ملل متحد، تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران در مدت اجرای این توافق، تعلیق می‌شود مگر اینکه مکانیسم ماشه فعال شود. در صورت فعال سازی مکانیسم ماشه، تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران بدون رای گیری در شورای امنیت، دوباره فعال می‌شوند.

در خصوص این موضوع، خبرنگار تابناک گفتگویی با «مارک فینو» سخنگوی پیشین وزارت خارجه فرانسه انجام داده است که در ادامه آمده است. «فینو» در حال حاضر عضو ارشد بخش عدم اشاعه در «مرکز سیاست امنیتی ژنو» (GCSP) است.

*در طول و پس از جنگ ایران و اسرائیل، آمریکا به دنبال مذاکره با ایران بوده است. آمریکا همچنان بر «غنی‌سازی صفر» اصرار دارد، در حالی که ایران بر حق خود برای غنی‌سازی تأکید می‌کند. به نظر شما آیا نقطه تعادلی بین این دو موضع وجود دارد؟

این البته اصل ماجراست. پس از آنکه تنها «عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای» را به عنوان خط قرمز خود عنوان کرد، دولت ترامپ تحت تأثیر اسرائیل و تندرو‌های آمریکایی و با علم به اینکه این موضوع همواره خط قرمز ایران بوده، به موضع شدید «صفر غنی‌سازی» بازگشت که سال‌ها قبل از برجام دنبال می‌شد. ظاهراً این موضع اکنون توسط روسیه نیز حمایت می‌شود، که به یافتن یک راه‌حل مصالحه‌آمیز کمک نخواهد کرد.

*اعلام شده که در مذاکرات آینده ایران و آمریکا، عمان دیگر به عنوان میانجی عمل نخواهد کرد و به جای آن از نروژ و چین نام برده شده است. به نظر شما دلیل این تغییر چیست؟

عمان در مورد میانجی‌گری خود محتاط بوده، اما نسبت به حملات اسرائیل و آمریکا به ایران انتقاد کرده و احتمالاً از موضع دولت ترامپ در مورد «صفر غنی‌سازی» نیز دلسرد شده است. هنوز مشخص نیست که آیا عمان به طور قطعی کنار می‌کشد یا خیر، و در هر صورت میانجی‌های جدید باید مورد پذیرش هر دو طرف قرار گیرند و دانش عمیقی از موضوع داشته باشند.

*اگر چین به عنوان میانجی عمل کند، به نظر می‌رسد مسئله ایران در چارچوب یک معامله بزرگ‌تر بین چین و آمریکا مطرح خواهد شد. آیا آمریکا مایل است چنین اهرمی به چین بدهد و آن را به عنوان میانجی در پرونده هسته‌ای ایران بپذیرد؟

چین منافع قوی‌ای در کمک به حل این بحران دارد، حتی اگر فقط برای تسهیل دسترسی به نفت و گاز ایران باشد، همان‌طور که در میانجی‌گری بین ایران و عربستان سعودی انگیزه داشت. اما به نظر نمی‌رسد که آمریکا چین را به عنوان میانجی خارج از یک چارچوب مذاکره گسترده‌تر، از جمله در مورد تعرفه‌ها، بپذیرد.

*به نظر می‌رسد تروئیکای اروپایی (فرانسه، انگلیس و آلمان) مصمم به فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» (Snapback) است. ایران نیز اعلام کرده که در صورت اجرای این اقدام، پاسخ مناسبی خواهد داد. فعال‌شدن این مکانیسم چه تأثیری بر آینده مذاکرات هسته‌ای خواهد داشت؟

در واقع اظهارات شدیدی از سوی اروپایی‌ها وجود دارد که به فعال‌سازی این مکانیسم در آگوست اشاره دارد، اما آنها مشروط به تعهد واضح ایران به یک راه‌حل دیپلماتیک و یک توافق هسته‌ای جدید است. اروپایی‌ها می‌دانند که از سرگیری تحریم‌ها هر چشم‌اندازی برای مذاکره را از بین خواهد برد.

اشتراک گذاری
برچسب ها
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# عملیات وعده صادق 3 # جنگ ایران و اسرائیل # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
با اخراج بازرسان آژانس انرژی اتمی موافق هستید؟
الی گشت