سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه در گفت‌و‌گو با «تابناک»:

گفت‌و‌گو با آمریکا اگر سازنده نبود ایران ادامه نمی‌داد/ موضع آمریکا می‌تواند نرم‌تر شود

«مارک فینو» معتقد است به نظر می‌رسد گفت‌و‌گو‌ها واقعاً سازنده هستند، وگرنه طرف ایرانی بیانیه‌های مثبتی صادر نمی‌کرد و جلسات را ادامه نمی‌داد.
کد خبر: ۱۳۰۷۵۸۳
|
۰۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۳ 25 May 2025
|
5871 بازدید
|

سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه می‌گوید احتمال توافق بر پرونده هسته‌ای هنوز نامشخص است: این به انعطاف‌پذیری آمریکا بستگی دارد اگر پیشنهاد عمانی به ایران اجازه دهد غنی‌سازی اورانیوم را ادامه دهد، اما در چارچوب محدودیت‌های سخت، مانند برجام.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا روز جمعه دوم خرداد در رم پایتخت ایتالیا به پایان رسید.

ایتالیا پیش از این نیز میزبان یک دور از چهار دور قبلی مذاکرات بوده است.

«بدر بوسعیدی» وزیر خارجه عمان پس از پایان گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا در رم ایتالیا گفت: دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا امروز در رم با مقداری پیشرفت، اما بدون نتیجه‌گیری نهایی، به پایان رسید.

وی افزود: امیدواریم در روز‌های آینده مسائل باقی‌مانده را روشن کنیم تا بتوانیم به سوی هدف مشترکِ دستیابی به توافقی پایدار و محترمانه پیش برویم.

عباس عراقچی وزیر خارجه ایران هم بعد از پایان دور پنجم مذاکرات با آمریکا گفت: مواضع ما کاملا روشن است و بر آنها ایستادگی داریم. الان طرف آمریکایی درک بهتری از مواضع ما دارد.

وی گفت: وزیر خارجۀ عمان ایده‌هایی داشت و قرار شد کار کارشناسی بیشتری در پایتخت‌ها روی آنها صورت بگیرد. این راهکار‌ها می‌تواند احتمالا راهگشا باشد. وی افزود: بعداز اعلام نظر دو طرف دور بعدی مذاکرات برگزار می‌شود.

عراقچی گفت: امیدوارم در یکی دو جلسه آینده بتوانیم به راهکار‌هایی برسیم که مذاکرات قابل پیشرفت باشد. با راهکار‌های عمان برای رفع موانع، احتمال پیشرفت وجود دارد.

وی یادآور شد: مذاکرات پیچیده‌تر از این است که با چند جلسه کوتاه حل و فصل شود. در جلسات آینده به راهکار‌های قابل پیشرفت می‌رسیم. هنوز در این مرحله نیستیم، اما امیدواریم.

در خصوص این موضوع، خبرنگار تابناک گفتگویی با «مارک فینو» سخنگوی پیشین وزارت خارجه فرانسه انجام داده است که در ادامه آمده است. «فینو» در حال حاضر عضو ارشد بخش عدم اشاعه در «مرکز سیاست امنیتی ژنو» (GCSP) است.

*دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا در رم، پایتخت ایتالیا به پایان رسید. در مورد نتیجه این دور از گفتگوها، آکسیوس با استناد به مقامات مسئول گزارش داد که مذاکرات عراقچی و ویتکوف بسیار مفید و ثمربخش بوده است. ارزیابی شما چیست؟ 

به نظر می‌رسد گفت‌و‌گو‌ها واقعاً سازنده هستند، وگرنه طرف ایرانی بیانیه‌های مثبتی صادر نمی‌کرد و جلسات را ادامه نمی‌داد. صرف برگزاری این مذاکرات نشانه مثبتی است و امیدوارم بتواند به بازیابی بخشی از اعتماد و ثبات در روابط طرفین کمک کند.

*این دور از مذاکرات در شرایطی برگزار شد که پیش از گفتگوها، آمریکا از ایران «توقف کامل غنی‌سازی» را خواسته و غنی‌سازی اورانیوم ایران را خط قرمز خود اعلام کرده بود. از سوی دیگر، ایران نیز توقف غنی‌سازی را خط قرمز خود خوانده بود. بر این اساس به نظر می‌رسید مذاکرات به بن‌بست نزدیک می‌شود، اما عمان پیشنهادی ارائه کرد. جزئیات این طرح افشا نشده، اما عباس عراقچی نسبت به کارآمدی آن ابراز امیدواری کرده است. به نظر شما این پیشنهاد چگونه می‌تواند بین مواضع ایران و آمریکا تعادل ایجاد کند؟ 

این دقیقاً قلب مسئله است. هنوز مشخص نیست که آیا افراد در دولت ترامپ که از «غنی‌سازی صفر» سخن گفتند، از تاریخچه برجام بی‌اطلاع بودند تا در نهایت مانع توافق شوند، یا این موضع نقطه آغاز تاکتیکی بوده که احتمال نرم‌شدن دارد، همانطور که گروه ۱+۵ در برجام چنین کرد. امیدوارم پیشنهاد سازش عمانی مانند نقش اتحادیه اروپا در مذاکرات وین برای احیای برجام، به حل این مسئله کمک کند.

*بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل اعلام کرده است که از توافقی حمایت می‌کند که تضمین کند ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت. آیا این اعلام به معنای عقب‌نشینی اسرائیل است؟ 

ظاهراً این تنها خط قرمز ترامپ است، بنابراین می‌توان تصور کرد که اظهارات نتانیاهو توسط کاخ سفید پیشنهاد یا تشویق شده است. با این حال، باید دید آیا اسرائیل توافق میان ایران و آمریکا را خراب نمی‌کند یا حملات نظامی علیه ایران را که ترامپ به عنوان تهدید مطرح کرد، اجرایی نمی‌کند.

*به نظر می‌رسد دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا از اهمیت بالایی برخوردار بود و گفت‌و‌گو‌ها در این مرحله می‌توانست به بن‌بست برسد. با توجه به اینکه وزیر خارجه عمان از پیشرفت در این دور از مذاکرات خبر داده و گفت‌و‌گو‌ها قرار است ادامه یابد، ارزیابی شما از احتمال دستیابی دو طرف به توافق چیست؟ آیا این توافق می‌تواند فراتر از مسئله هسته‌ای (یک توافق محدود) رفته و به یک توافق جامع منجر شود؟ 

احتمال توافق بر پرونده هسته‌ای هنوز نامشخص است: این به انعطاف‌پذیری آمریکا بستگی دارد اگر پیشنهاد عمانی به ایران اجازه دهد غنی‌سازی اورانیوم را ادامه دهد، اما در چارچوب محدودیت‌های سخت، مانند برجام. موضع ایران تقویت می‌شود اگر بتواند توضیحات شفاف‌تری درباره استفاده‌های صلح‌آمیز از اورانیوم غنی‌شده ارائه کند.

در مورد سایر موضوعات (برنامه موشک‌های بالیستیک، «محور مقاومت») قطعاً نباید آنها را در این مرحله به عنوان موضوع مذاکره مطرح کرد، زیرا خطر به خطر انداختن گفت‌و‌گو‌های هسته‌ای وجود دارد. با این حال، اگر با توافق هسته‌ای مقداری عادی‌سازی نسبی حاصل شود، چشم انداز گفت‌و‌گو‌های منطقه‌ای درباره سایر موضوعات مورد علاقه مشترک، به ویژه با کشور‌های خلیج فارس، تقویت شده و مطلوب خواهد بود.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
چرا همیشه یا وزیر اسبق نظر میده یا مدیر اسبق یا رئیس جمهور اسبق ؟؟؟
چرا یکی که الان روی کار هست و صاحب نظر هست نمیاد نظر بده ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
چون تابناک میره سراغ اینا. اینا که رو هوا نظر نمیدن که
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
به این علت که نظر وزیر حال حاضر از طرف هر کشوری به عنوان نظر اون کشور و نوع برخورد اون کشور تلقی میشه ،
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
درود بر شما که جان کلام را گفتید
ف.ص.
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
چون اونها یک سری محدودیت ها رو ندارند و به عنوان کارشناس میتونند راحت تر نظر بدند. نظری که میدند موضع گیری رسمی تلقی نمیشه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
جالبه وقتی سر کار هستند دشمن خونی ایران هستند. وقتی استق می شوند دوست ایران.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
گشایش هم بشود چیزی جز ی کم نفس راحت موقت مصنوعی نصیب مردم نمی شود
ناشناس
|
Cyprus
|
۱۳:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
نخیر.. چون اگر ادامه نده بد میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
از بورس کاملا معلومه گشایش بوده خبرهای الکی
یاسر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
همش حرف وحدیثه مردم را دارن الکی امیدوار میکنن اخرش هم میگن مذاکره نشد تمام وسلام
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
الان فردا غنی سازی ۳ که هیچی ، بگو ۳۰ درصد ، چی میشه ، چی گیرمون میاد ما که تا ۶۰ درصدشو داشتیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
حروج ویتکاف از جلسه = آماده شدن برای حمله نظامی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
جالبه اول بنظر میرسید این مذاکره غیر مستقیم چیه دیگه بشینید جلوی هم مذاکره کنید. مذاکره مستقیم نکات مثبت خوبی داره ولی مذاکره غیر مستقیم محصوصا در شرایط جاری هم نکات مثلتی داره دو تا نکته مثبتش اینه یکی اینکه دیپلمات های عمانی که پیغام ها رو رد و بدل می کنند مواضع رو با روش تلطیف شده این منتقل می کنند و مذاکره کننده ها با هم تقابل ندارند. دوم اینکه با توجه به اینکه از جزئیات مباحث مطلع هست میتونه پیشنهاداتی برای راهگشایی بده مثل همین موردی که وزیر امور خارجه عمان داده.
البته این موضوع نافی اصل بودن مذاکره مستقیم نیست.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت