پس از کش و قوس های فراوان و بعد از گذشت ده سال، عصر روز گذشته بالاخره «کنوانسیون پالرمو» با رأی اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام و به صورت مشروط به تصویب رسید؛ اقدامی که ایران را به عضویت یک کنواسیون بین المللی در خواهد آورد؛ اما به صورت محتاطانه!
به گزارش سرویس سیاسی «تابناک»، «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور 4 دی ماه سال 1403 از رهبر انقلاب درخواست می کند که ایشان دستور بررسی مجدد «الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو» صادر نمایند. رهبری نیز 6 روز بعد یعنی در تاریخ 10 دی ماه خطاب به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، موافقت خود را با بررسی مجدد این موضوع در مجمع اعلام می کنند. از آن زمان موضوع «الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو» بار دیگر به جریان می افتد.
پذیرش پالرمو در چارچوب قوانین داخلی ایران
در نهایت بعد از گذشت 4 ماه، مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از برگزاری ۳ جلسه در صحن مجمع و ۵ جلسه در کمیسیون مشترک، با الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو به صورت مشروط موافقت کرد. پیش از این، شورای نگهبان نیز این لایحه را تایید کرده بود. ایران این کنوانسیون را در چارچوب قانون اساسی و قوانین داخلی خود پذیرفته است.
سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت و گویی عنوان کرد که «در ابتدای ماده واحده مجلس شورای اسلامی شرط هایی را اضافه کرده بود برای الحاق ایران به این کنوانسیون؛ که مهمترین آن این بود که جمهوری اسلامی ایران این کنوانسیون را به مفادش در چارچوب قانون اساسی و قوانین داخلی جمهوری اسلامی ایران عمل خواهد کرد.»
«محسن دهنوی» ادامه داد: این یک شرط مهمی بود که مصوب مجلس و مجمع تشخیص مصلحت هم در واقع مصوبه مجلس را تایید کرد یعنی ما با اضافه شدن این شرط مهم در ابتدای کنوانسیون به این کنوانسیون ملحق خواهیم شد.
وی با بیان اینکه مصوبه مجمع، مصلحت مورد نظر مجلس شورای اسلامی را تایید کرد و وارد دانست؛ گفت: این موضوع قانون محسوب میشود؛ و تغییری اگر بخواهد صورت بگیرد باید سیر معنای قانونی خودش را طی کند یعنی باید در مجلس مصوب شود و شورای نگهبان تایید کند.
پذیرش پالرمو در مجمع با 27 رأی موافق و 10 رأی مخالف
گفته می شود که روز گذشته 37 نفر از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسه حضور داشته اند و در نهایت پس از بحث و بررسی های مفصل، 27 نفر از حاضران به «الحاق مشروط ایران به کنوانسیون پالرمو» رأی مثبت داده و 10 نفر هم مخالف این موضوع بوده اند.
از جمله مخالفان پیوستن مشروط ایران به کنوانسیون پالرمو می توان به نام های سید احمد خاتمی، محمدجواد ایروانی، حسین مظفر، سعید جلیلی، محسن اراکی، احمد وحیدی، محمدحسین صفارهرندی، ابراهیم عزیزی (رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس) اشاره کرد. پیشتر افرادی نظیر علی شمخانی، علی اکبر احمدیان، غلامرضا مصباحی مقدم و محمود محمدی عراقی نیز جزو مخالفان این موضوع بودند که احتمالا برخی از آنان در جریان رأی گیری روز گذشته رأی مثبت به «الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو» داده اند.
عضویت در پالرمو ثمره تلاش دولت یا مجمع؟
لازم به یادآوری است که بسیاری این موضوع یعنی «الحاق مشروط ایران به کنوانسیون پالرمو» را ثمره تلاش «مسعود پزشکیان» و دولتش می خوانند و گفته می شود که رئیس جمهور با رضایت خاطر و لب خندان جلسه مجمع تشخیص را ترک کرده است. اما طبیعتا نباید از نقش جدی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در مدیریت و پیشبرد این موضوع چشم پوشی کرد.
گفته می شود که پیشتر مصوب کردن چنین موضوعاتی در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیاز به رأی چهار پنجم اعضا داشته است که با رایزنی ها و تدابیر اندیشیده شده و موافقت مقامات عالیرتبه در نهایت رأی سه پنجم اعضا با رعایت ملاحظاتی برای تصویب این موضوع در نظر گرفته شده است.
رغبتی برای پذیرش CFT وجود ندارد
لازم به یادآوری است لوایح «الحاق مشروط ایران به کنوانسیون پالرمو» و رسیدگی به موضوع پیوستن به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم «CFT» در مجلس دهم تصویب شده اند و قرار است از جلسات آتی مجمع تشخیص مصلحت نظام موضوع رسیدگی به موضوع پیوستن به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم «CFT» در دستور کار قرار بگیرد. هرچند برخلاف پالرمو رغبت زیادی در بین اعضای مجمع برای پیوستن ایران به این کنوانسیون وجود ندارد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.