به گزارش تابناک؛ علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزیر بهداشت در این نشست با بیان اینکه تعداد زوجهای نابارور در کشور بین ۳ تا ۴ میلیون نفر است، گفت: ایجاد مراکز ناباروری بسیار خوب است اما به تنهایی نمیتواند به حل این مشکل کمک کند.
وی افزود: مصرف بسیاری از قرصهای مورد استفاده در باشگاههای بدنسازی موجب ناباروری میشود، بسیاری از ناباروریها به دلیل عدم کنترل بیماریهای غیرواگیر مثل دیابت موجب و مصرف سیگار هستند.
وی افزود: موضوع کاهش جمعیت باید به صورت یک سیستم نگاه کرد چرا که این موضوع ، موضوعی اجتماعی، اقتصادی و حتی امنیتی است.
رئیسی با اشاره به اهمیت علامت مادران باردار و نوزادان به حادثه بندر عباس و شهید رجایی اشاره کرد و اظهار داشت: در این حادثه میزان سنجش آلودگیها انجام و مادران باردار نیز شناسایی شدند و اعلام کردیم که از منزل خارج نشوند و در صورت خروج از ماسک استفاده کنند چرا که برای ما مهم است که یک مادر در سلامتی کامل باشد.
وی با بیان این که مشکل کاهش جمعیت مشکل دنیا است و همه به آن میپردازند، گفت: اینکه آیا میتوان افزایش جمعیت را با مهاجرت جبران کرد یا خیر از سوی برخی کارشناسان رد شده و معتقدند باید با فرزندآوری کاهش جمعیت جبران شود.
به گفته وی، کشورهایی از جمله مجارستان ۴ درصد تولید ناخالص ملی را برای این مسأله گذاشت این درحالی است که کل بودجه بهداشت در ایران، پنج درصد بودجه است.
وی افزود: در مجارستان مادران را از پرداخت مالیات معاف کردند، در کشور ما نیز این اقدام از اواخر سال گذشته مصوب شده و در حال اجرا است.
رئیسی با بیان اینکه در کره جنوبی و ژاپن نیز کاهش نرخ باروری و روند کاهش جمعیت در همه دنیا هست، گفت: در کره جنوبی و ژاپن هم اینگونه است و ژاپنیها به خاطر این موضوع هفته کاری را چهار روز کردهاند.
معاون وزیر بهداشت درباره اینکه وزارت بهداشت و درمان در بحث اجرای قانون چه کرده است، اظهار داشت: از زمان ابلاغ قانون ستاد مرکزی تشکیل و ۹ کمیته تشکیل شد و رصد مستمر دانشگاهها و عملکرد آنها در حال انجام است.
رئیسی گفت: ۱۸ هزار خانه بهداشت، بیش از پنج هزار پایگاه سلامت شهری و روستایی، حضور ۵۴ هزار کارکنان آموزش دیده در حوزه علمی، فعال هستند و حضور فعال ۱۳ هزار و ۷۰۰ ماما و بیش از ۶۸۰۰ متخصص زنان را شاهد هستیم.
وی با بیان اینکه قانون جوانی جمعیت از زمان تصویب تاکنون موجب شده سرعت کاهش جمعیت، کم شود، گفت: تعداد موالید کشور نسبت به سال گذشته ۷ درصد کاهش یافته است.
کدام استانها و شهرها بیشترین تولد را داشتند؟
وی افزود: بیشترین فرزندآوری در استانهای تهران، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان بوده و در سال ۱۴۰۳ شهرستانهای تهران، مشهد، اهواز، شیراز و زاهدان بیشترین آمار موالید را در بین شهرستانهای داشتهاند.
رئیسی تأکید کرد: روند تعداد موالید در سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۲، ۷ درصد کاهش داشتیم و بیشترین کاهش مربوط به سال ۱۳۹۸ این که در آن سال ۱۲ درصد کاهش موالید داشتهایم.
به گفته وی، ۶۰ درصد زنانی که ازدواج کرده و در سن فرزندآوری هستند، بین ۳۵ تا ۵۰ سال سن دارند، اینها همان دهه شصتیها هستند؛ متولدین سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۸ بیشترین خانمهایی هستند که ازدواج کردهاند و این پیام داده میشود که بیشترین اقدامات در گروه سنی دهه ۶۰ باید انجام شود.
رئیسی خاطرنشان کرد: سال ۱۳۶۵، تعداد زنان متاهل ۱۰ میلیون نفر بود ولی ۲ میلیون فرزند داشتند اما سال ۱۴۰۳، تعداد ۱۶ میلیون خانم متاهل بودند که در سن باروری بوده اما کمتر از یک میلیون فرزند دارند.
وی افزود: زنان گروه سنی ۲۵ تا ۳۹ سال بیشترین سهم موالید را در بین زنان ایرانی دارند.
معاون وزیر بهداشت گفت: روند تولد فرزند اول و دوم کاهش است اما روند تولد فرزند سوم چهارم و پنجم افزایشی است اما سهم بالایی ندارند.
کدام استانها بیشترین ازدواج را داشتند؟
رئیسی با اشاره به آمار ازدواج و درصد تغییرات آن اظهار داشت: در سال ۱۴۰۳ تعداد ازدواج ۲ درصد کمتر شده است، باید به این نکته توجه داشت که تعداد افراد در سن ازدواج نیز کمتر شده و استانهای سمنان، ایلام، کهکیلویه و بویراحمد و خراسان جنوبی بیشترین ازدواج را داشتهاند.
وی با اشاره به سن پدران و مادرانی در نخستین فرزندآوری، گفت: سن پدران ۳۲ سال و مادران ۲۷ سال و نیم است و این سن بالا است.
وی، بالارفتن میانگین سن مادر در کاهش فرزندآوری موثر دانست و افزود: در سیستان و بلوچستان کمترین سن ازدواج خانمها ۲۰ ساله و آقایان ۲۵ سال است و در تهران و ایلام، ۳۰ سال و خانمها ۲۷ سال است.
آمار طلاق در سال گذشته کاهشی بود
وی درباره آمار طلاق نیز گفت: آمار طلاق ۷ درصد در سالهای ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳ کاهش داشته است.
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه میزان مرگ مادر به ۲۲ مورد در صد هزار زایمان رسیده است، تاکید کرد: یک مرگ هم زیاد است اما این کاهش یکی از آمار افتخار آمیز کشور است.
وی اینکه برخی مطرح میکنند که با اجرای قانون جوانی جمعیت افزایش مرگ مادر را بالا برده است، گفت: این آمار خط بطلانی است بر شایعاتی این که عنوان میکنند.
وی با بیان اینکه مرگ نوزاد نیز در کشور به کمتر از ۸.۳ مورد در هزار تولد زنده است، گفت: پوشش مراقبت از بارداری نیز از ۳۹ درصد به ۵۵ درصد رسیده است، پوشش حداقل دوبار مراقبت نیز از ۵۴ درصد به ۷۶ درصد رسیده که امار خوبی است.
وی تأکید کرد: اینکه هنوز زایمان بدون درد در کشور رونق پیدا نکرده، جزو ضعفها است، اینکه بتوانیم زایمان بدون درد و خوشایند را افزایش دهیم، میتواند افزایش بارداری را در پی داشته باشد.
رئیسی در ادامه با اشاره به بالا بودن نرخ سزارین، ۵۶ درصد در کشور گفت: این آمار در استانهای گیلان، علوم پزشکی ایران، آذربایجان شرقی، ایلام، فارس، علومپزشکی تهران بیشتر است و اسفراین، زابل، زاهدان، سبزوار، تربت جام و ایرانشهر کمترین زایمان سزارین را دارند.
معاون وزیر بهداشت گفت: ۳۹۶ هزار نفر تا سال ۱۴۰۳ آموزش ضمن خدمت دیدند.
رئیسی گفت: اقدامات بسیار خوبی در راستای اجرای قانون جوانی جمعیت صورت گرفته که صدور گواهی الکترونیک ولادت، بارگذاری سامانه رضایت سنجی، ابلاغ اجرای طرح آمایش امید و بازنگری و بروزرسانی راهنمای کشوری ارائه خدمات مامایی و زایمان ازجمله آنها است.
وی افزود: عدم رضایت از مراکز زایمان کم نیست و دانشگاههای علوم پزشکی موظف شدند این مشکلات را به سرعت برطرف کنند. بیشترین علت نارضایتی مردم از مراکز زایمان محیط و شیوه زایمان است.
رئیسی تأکید کرد: لازم نیست مهدکودک تنها در محل کار مادر ایجاد شود بلکه میتواند در محل سکونت نیز ایجاد شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.