بازدید 71349

تغییر در قانون مهریه و مالیات مهریه در سال جدید

مهریه یکی از حقوق مسلم و قانونی هر خانمیست که به عقد کسی در می آید، اما بهتر است قبل از عقد، از قوانین مهریه اطلاعات بروزی داشت.
کد خبر: ۱۱۳۵۶۳۷
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۴۶ 17 August 2022
قانون مهریه و مالیات مهریه در سال ۱۴۰۱
به گزارش «تابناک»، قوانین مهریه هرچند سال یک بار دچار تغییرات یا اصلاحات می شوند. مهریه حق قانونی هر خانم است که میزان آن باید تا قبل از عقد و با توافق زوج و زوجین صورت گیرد.
 
هرچند از دوران قدیم گفته اند مهریه را کی داده، کی گرفته، اما باور کاملاً اشتباهی است و باید حتما درباره آن تا قبل از عقد به تصمیم درستی رسید. اخیراً صحبت هایی درباره مالیات مهریه هم شده است.

مالیات مهریه

فعلاً صحبت هایی درباره قوانین مهریه صورت گرفته هرچند همچنان تصویب نشده اند؛ اما هنوز در انتظار بررسی و تصویب هستند. با اینکه مسئولین، جوانان را به ازدواج تشویق می کنند و توصیه می کنند خرج های مراسم را کاهش دهند تا بتوانند زندگی خوبی را شروع کنند اما این روزها حرف از مالیات سکه مهریه می زنند.

به گفته یکی از نمایندگان مجلس، قرار است اگر مبلغ مهریه بالا باشد، هنگام ثبت عقدنامه، مالیات مهریه نیز پرداخت شود. اولین اقدام، دریافت مالیات از زوجینی است که بالای 14 سکه مهریه دارند. مالیات آنها در زمان ثبت عقدنامه در محضر به ثبت خواهد رسید.

بنابراین:

- افرادی که ۱۴ سکه مهریه به نام همسر خود می‌زنند از حق ثبت یا همان مالیات مهریه معاف می‌شوند.
-افرادی که مهریه آن‌ها بین ۱۵ الی ۱۰۰ سکه است ۱.۱ درصد مالیات باید پرداخت کنند. یعنی از این تعداد، باید ۱ سکه را به عنوان مالیات برای ثبت عقد خود ببخشند.
-افرادی که مهریه آن‌ها بین ۱۰۰ الی ۲۰۰ سکه است ۲ درصد مالیات باید پرداخت کنند. یعنی از این تعداد باید ۲ سکه را به عنوان مالیات برای ثبت عقد خود ببخشند.
-افرادی که مهریه آن‌ها بالای ۲۰۰ سکه است ۱۵ درصد مالیات باید پرداخت کنند. یعنی از این تعداد باید ۳۰ سکه را به عنوان مالیات برای ثبت عقد خود ببخشند!
  • چه موقع باید مالیات مهریه را پرداخت کرد؟

دقیقاً در زمان ثبت عقدنامه و در محضر مالیات مهریه از زوجین دریافت می شود. آنها باید مبلغ مالیات را به حساب دولت واریز کنند تا سند ازدواج خود را دریافت کنند.

تعریف مهریه

مهریه یکی از حقوق مالی زن است که پس از تعیین آن عقد جاری می شود. طبق ماده 1082 قانون مدنی، هر زنی که مالک مهریه شود می تواند هر نوع تصرفی در آن داشته باشد. این مهر باید در تملک کامل زن باشد و جز او، کسی دیگر نتواند مالک آن شود. همچنین میزان مهریه هم باید دقیق و مشخص باشد.

مهریه در عقد دائم بصورت الزامی نیست حتی جاری شدن عقد هم قبل از تعیین مهریه موردی ندارد اما برای عقد موقت و صیغه حتما باید زوج مقدار مهریه را مشخص کند.

انواع مهریه چیست؟

  • مهرالمسمی

مهر المسمی، مقدار معینی است که با توافق زوجین هنگان عقد تعیین می شود. زن طبق قانون مهریه می تواند 110 سکه را از این مهریه از مرد درخواست کند.  برای این مقدار ضمانت اجرایی قانون محکومیت‌های مالی وجود خواهد داشت.

  • مهرالمثل

اگر مهر المسمی مشخص نباشد، مهرالمثل به زن تعلق می گیرد. همچنین در صورتی که زن و مرد در زمان نکاح مهریه را مشخص نکرده باشند و قبل از تراضی بر مهریه بین زوجین نزدیکی رخ داده باشد، مهرالمثل به زن تعلق خواهد گرفت. برای محاسبه مهرالمثل طبق ماده 1091 شان زن و وضعیت خانوادگی او بررسی می‌شود و میزان مهرالمثلی که باید پرداخت شود تعیین خواهد شد.

  • مهرالمتعه

اگر مهریه در زمان عقد مشخص نشده باید و زوجین قبل از نزدیکی از هم طلاق بگیرند، مهرالمتعه به زن تعلق می گیرد. این مهریه بر حسب شرایط مالی مرد تعیین می شود.

  • مهر السنه

تعیین این مهریه بر اساس منابع فقهی مشخص می شود. مهر السنه با میزان مهریه دختران پیامبر یکسان است و میزان آن 500 درهم نقره است.

در صورتی که در قسمت مهریه سند ازدواج به این موضوع اشاره شده باشد زن می‌تواند مهر السنه را مطالبه کند.

  • مهریه عندالمطالبه

این مهریه را همه می شناسند، و درواقع همان مهریه ای است که در زمان عقد تعیین می شود.  اگر مرد تمکن مالی داشته باشد باید مهریه عندالمطالبه را به طور کامل به زن بپردازد؛ اما در صورتی که مرد شرایط پرداخت مهریه را نداشته باشد، امکان درخواست اعسار از پرداخت مهریه را دارد. اگر دادگاه با این درخواست موافق کند مرد می‌تواند مهریه را به صورت قسطی بپردازد.

اگر مهریه عندالمطالبه باشد زن به ازای پرداخت 110 سکه، می تواند درخواست صدور حکم قضایی دهد.

  • مهریه عندالاستطاعه

این مهریه با توجه به دارا بودن و اوضاع مالی مرد مشخص می شود. اگر مرد دارای استطاعت مالی خوبی باشد باید آن را پرداخت کند اما اگر اوضاع مالی خوبی نداشته باشد اجباری برای پرداخت مهریه وجود ندارد.

بنابراین، زن نمی‌تواند به خاطر عدم پرداخت مهریه مرد را روانه زندان کند یا او را تحت‌فشار بگذارد.

قانون جدید مطالبه مهریه

مطابق ماده 1082 قانون مدنی به محض جاری شدن صیغه عقد بین زن و مرد، زوجه به عنوان مالک مهریه شناخته می‌شود و زوج باید در صورت درخواست مهریه توسط زوجه آن را به طور تمام و کمال بپردازد.

طبق اصلاحیه‌ای که برای ماده 1082 قانون مدنی ارائه شده، شرایط پرداخت مهریه تغییراتی داشته است. بر اساس این قانون، اگر مهریه زن وجه رایج تعیین شده باشد، در زمان مطالبه مهریه مطابق تغییر شاخص سالانه پول توسط بانک مرکزی ایران محاسبه خواهد شد؛ بنابراین مرد باید مهریه زن را به روز بپردازد و ملاک پرداخت رقم مهریه آنچه در سال‌های قبل تعیین شده نخواهد بود.

همچنین طبق قانون جدید مهریه، در صورتی که مرد فوت کرده باشد، مهریه زن تا روز فوت همسرش به قیمت روز محاسبه می‌شود؛ بنابراین، مدت زمانی که برای انحصار وراثت در نظر گرفته شده تاثیری در تغییر قیمت مهریه نخواهد داشت.

شرایط دریافت مهریه طبق قانون جدید

برای پرداخت مهریه ملاک روز اقامه دعوا و تقدیم دادخواست توسط زن نیست، بلکه مرد باید مهریه را پس از صدور حکم دادگاه و طبق نرخ روز پرداخت کند.

در صورتی برای مهریه لازم باشد که اموال غیرمنقول و منقول و حساب‌های بانکی مرد ملاک قرار داده شود، زن باید از طریق اجرائیات اداره ثبت برای دریافت مهریه اقدام کند.

برای کسانی که مهریه آن‌ها زیر 20 میلیون تومان تعیین شده امکان مطالبه مهریه از شورای حل اختلاف وجود خواهد داشت؛ اما، در شرایطی که مهریه تعیین شده بیشتر این مبلغ باشد، زن می‌تواند از طریق دفتر ازدواج و طلاقی که در آن نکاح انجام شده، دادگاه یا اداره ثبت مهریه خودش را به اجرا بگذارد.

  • مهریه دختر باکره

اگر صیغه طلاق بین زن و مرد جاری شده باشد اما نزدیکی بین آنها وجود نداشته باشد، مهریه زن 50 درصد مهریه تعیین شده است.

  • مهریه در عقد موقت

اگر عقد موقت زن و مرد ثبت شده باشد و مبلغ مهریه هم مشخص باشد، پس از اجرای صیغه، زن می تواند مهر خود را طلب کند. البته در صورتی که مبلغ مهریه زیر 20 میلیون تومان باشد.

  • مهریه در طلاق توافقی

در طلاق توافقی زن بخشی از مهریه خود یا حتی تمام آن را می تواند ببخشد. این کار برای تسهیل طلاق صورت می گیرد.

  • بخشش مهریه

بخشش مهریه البته کار ساده ای نیست و برای این کار هم قوانینی در نظر گرفته شده است. بخشیدن مهریه باید بعد از جاری شدن صیغه عقد دائم صورت گیرد. برای این کار نیز باید شاهد همراه داشت و زن می تواند به طور شفاهی طی یک دست نوشته، یا در دفتر اسناد رسمی، قید کند که مهریه خود را می بخشد.

  •  گرفتن مهریه بدون طلاق

مهریه حق مسلم زن بعد از ازدواج است و در صورتی که زن آن را طلب کند مرد باید آن را پرداخت کند. برای این کار باید لیست تمامی اموال منقول و غیرمنقول و حساب های بانکی به دادگاه ارائه شود. سپس بعد از نظر کارشناس، قسمتی از دارایی مرد به عنوان مهریه زن توقیف می شود.

شرایط مطالبه مهریه

-در صورتی زن می‌تواند مهریه‌اش را دریافت کند که آن را نبخشیده باشد.
-اگر زن یک بار مهریه‌اش را از مرد دریافت کرده باشد مجدداً نمی‌تواند درخواست دریافت مهریه را مطرح کند.
-زن پس از جاری شدن صیغه عقد دائم یا موقت می‌تواند درخواست دریافت مهریه دهد.
-اگر زوجه فوت کرده باشد تنها در صورتی امکان دریافت مهریه وجود دارد که زن مهریه‌اش را در زمان حیاتش به همسرش نبخشیده باشد.
-اگر زن مهریه خودش را در زمان حیات دریافت نکرده باشد وراث او می‌توانند مهریه را پس از فوتش از همسرش دریافت کنند.

منبع: آسمونی

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۴۳
انتشار یافته: ۱۷
دوستان دقت کنید مسوولین بدنبال حل مشکل و یا مشکلات نیستند دنبال کاسبی هستند مالیات مهریه . جریمه بی حجابی و ....
تنها مملکتی که با پول میشود قانون رو خرید
خخخخخخخخخخخخخخ. زنان این دوره زمونه زنان عهد پارینه سنگی نیستن.
احسنت....خب عاقلان این مالیات رو هم خب خود داماد باید بده.
قبلا خونده بودم مالیات ثبت مهریه بین زوجین تقسیم میشه. باید این مالیات مثل محاسبات غربی به ۴۰ درصد افزایش پیدا کنه تا دیگه کسی مهریه نجومی تقاضا نکنه و از آسیب های اجتماعی جلوگیری بشه. الان همه ی درخواست مهریه ها فقط برای پول هست و خانواده ها رو زن ها بخاطر منافع مادی خودشون فروپاشی میکنند. دوم اینکه درست است که مهریه قانون هست ولی قانون میتواند ظالمانه و نا حق باشد و جوانان برای ازدواج کردن نباید مجبور به زیر قرض رفتن باشند.
مهریه هم چیز مسخره و بی منطقی هستا
برا چی مرد باید مهریه بده
رو چه منطقی
دو نفر آدم قرارداد میبندن باهم زندگی کنن تقسیم کار کنن
حالا هر کی نساخت با زندگی ول کن بره
بچه ای هم داشتن دوتاشون وظیفه دارن خرجش بدن
یکی بگه برا چی مرد باید پول بده ؟؟

زن و مرد هر دو باید کار کنن و خرج خودشون درارن

هرکیم دوست داشت بره ازدواج کنه
ظلم بزرگ به زنانی هست که شوهرشون فوت کرده ویتیم داری کردن.مهریه پولی مادرم زمانی که پدرم فوت کردن میشد قیمت نصف خانه پدریم که تنها ارث مرحوم پدرم برای همسر وفرزندانش بودیعنی پانصد هزار تومان .الان بعد 30سال که قراره ارث رو تقسیم کنیم یعنی پول یه چادر مشکی برای مادرم نمیشه.مهریه زنان بیوه باید به نرخ روزی که مهریه پرداخت میشه حساب بشه نه سال فوت همسر
لطفا مالیات نفس کشیدن روزانه راهم اعلام فرمایید !
الان اینکارو میکنن چه امتیازی برای خانوم در نظر گرفتن
دولت از آب گل آلود ماهی میگیره !
مطالب شما آر موارد مختلفه بسیار اموزنده علمی اخلاقی و تاریخی اجتماعی میباشند. در مورد مهریه برای کمک بخانواده ها و سلوک اخلاقی تا حد ممکن اگر اولا قانونگذاران حد ا اکثر قانونی مهریه را همان یکصد و ده سکه انهم بر اساس ارزش سکه طبق نرخ بانک مرکزی در تاریخ عقد ازدواج تعین نمایند بسیار کمکی ارزشمند برای بقاء خانواده تا سر حد ممکن خواهد بود. ثانیا وصول مهریه کلا دال بر داشتن دارایی ها ی مازاد بر زندگانی مرد و بطور ماهیانه تا زمانیکه زوجه ازدواج مجدد ننماید . ثالثا آموزش عمومی اخلاقی خانواده‌ها که مهریه درآمد نیست بلکه حقی اخلاقی برای ارزشهای دوامی خانواده ها بوده و خواهد. در پایان مطلب مالیات هم کمکی دیگر برای حال و آینده خواهد بود که خانواده ها بیشتر از حدی به مهریه نمی‌اندیشند بلکه به بقای خانواده ای خوب فکر نمایند.
ما هم ازدواج نمی کنیم
شما که اقتصاد را نابود کردید خانواده را هم دارید نابود می کنید و منبعد ازدواج سفید در اکثر موارد جایگزین خواهد شد چون زن دیگر رغبتی ندارد زن کسی شود و حق طلاق نداشته باشد و مهریه هم نداشته باشد پس بدانید از این به بعد دیگر فرزند اوری هم منتفی خواهد شد چون مزدوجین سفید دیگر بچه نخواهند خواست
خب اینجوری که دربهای ازدواج رو کلا بستین!!! خیلی خنده داره.
الان دختروپسر به صورت رسمی میرن خاستگاری، پیش از تعیین مهریه میرن با هم مدتی میچرخن و هر اتفاقی میفته و زودی از هم خسته میشن و کار به عشق و عاشقی نمیکشه و پیش از تعیین مهریه ای که اینجوری سختش کردین جدا میشن . خب پسر از 25 تا 40ر سالگی؛ سالی با یه دختر باشه میشه 15 تا دختر..ازدواج هم نمیکنه.بعدشم دیگه حوصله بچه دار شدن نداره. کارایی میکنیدا.

تنها راه جلوگیری از بروز فاجعه اینه که دولت ها بچه ها رو از 18 سالگی تحویل بگیرن و خانه و کار و ... رو برای اونها مشخص کنند.اینجوری نگرانی بابت آینده در خانواده ها کم میشه . مردم به مال اندوزی روی نمیارن...پولاشونو خرج میکنن.

اتفاقی که توی این کشور افتاده اینه که مردم دایم بابت آینده نگرانن و دایم درحال جمع کردن پول برای فرزندان. خب اینجوری پول توی اقتصاد کشور نمیچرخه.درآمدها باید صب بدست بیان و شب خرج بشن تا اقتصاد به گردش بیفته.
مردم رو از نگرانی آینده دربیارید . . . غیر از این هر کاری بکنید به ضرر همست .
دایم دنبال راه حل آسونید . راه حلی که فکرکردن دربارش سلول مغزی لازم نداشته باشه.

بازم میگم این قانون و مقررات جلوی ازدواج رو میگیره. حالا ببین.
ماشاالله دولت و مجلس انقلابی فقط بفکر این هستند یک جوری از مردم پول بگیرند.....
ازتطر اقتصادی وعاطفی وهمچنین زندانی شدن افراد بابت مهریه باعث شده جوان ها تن به ازواج ندهند وقانون مهریه دارای اشکال وتناقص مباشد که باید اصلاح شود
قانون عالی ای است تا مردان با دادن یک سکه بدانند که 99 سکه دیگر را باید همینطوری بپردازند
و با دادن4 سکه بدانند 200 سکه دیگر را اینگونه باید داد
مهریه جز بدبخت کردن چیزی نداره . زن راحت میره با یکی دیگه ازدواج می کنه از شوهر اول بازم مهریه داره می گیره شده منبع کاسبی
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هفدهم رمضان