بازدید 31924
همتی تذکرات خصوصی اش به دولت را افشا کرد؛

هشدار مهم و نگرانی رئیس کل سابق بانک مرکزی از انتشار پول پرقدرت/ آیا معیشت مردم و آینده اقتصاد کشور در خطر است؟

همتی تاکید کرد: وجود بلاتکلیفی و تعلل در تصمیم‌گیری بین دو دولت ۱۲ و ۱۳ چه در چشم‌انداز مذاکرات و چه در نحوه تأمین بودجه ریالی و ارزی مورد نیاز کشور در حال دمیدن بر تنور افزایش خلق نقدینگی است که معیشت مردم را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.
کد خبر: ۱۰۶۶۴۰۶
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۷:۳۲ 27 July 2021
تابناک اقتصادیروز گذشته، تابناک اقتصادی در گزارشی با عنوان «آقای روحانی؛ ابربدهکار ۱۱۵ هزار میلیارد تومانی به بانک مرکزی کیست؟» نسبت به تبعات منفی استقراض دولت تدبیر و امید از بانک مرکزی بر اقتصاد ایران هشدار داد. در گزارش مشخصا گفته شد در پایان سال گذشته،  بدهی دولت به بانک مرکزی معادل ۱۱۵ هزار و ۲۲۰ میلیارد تومان است که این رقم در مقایسه با سال ۹۸ رشد کم‌سابقه ۵۰.۸ درصدی را نشان می‌دهد. به عبارت بهتر دولت در سال گذشته ۳۸ هزار و ۷۹۰ میلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض کرده است و این رقم با احتساب ضریب فزاینده ۷.۵ در سال گذشته، بیش از ۲۹۰ هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی از این محل افزوده است.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ دکتر عبدالناصر همتی رئیس کل سابق بانک مرکزی نیز امروز در کانال تلگرامی خود نسبت به روند انتشار پول پرقدرت در چهار ماه ابتدایی سال ۱۴۰۰ ابزار نگرانی کرده و دلیل این رشد را استقراض بی‌رویه دولت از بانک مرکزی در قالب تنخواه‌هایی می‌داند که چشم‌اندازی برای تسویه آن‌ها وجود ندارد.
 
همتی معتقد است وجود بلاتکلیفی و تعلل در تصمیم‌گیری بین دو دولت ۱۲ و ۱۳ چه در چشم‌انداز مذاکرات و چه در نحوه تأمین بودجه ریالی و ارزی مورد نیاز کشور در حال دمیدن بر تنور افزایش خلق نقدینگی است که معیشت مردم را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.
 
هشدار مهم و نگرانی رئیس کل سابق بانک مرکزی از انتشار پول پرقدرت/ آیا معیشت مردم و آینده اقتصاد کشور در خطر است؟

بر اساس این گزارش، متن کامل یادداشت رئیس کل سابق بانک مرکزی که رنگ و بوی هشدار و نگرانی از شرایط آتی اقتصاد کشور دارد، در ادامه مشاهده می‌شود:

"قصد نداشتم تا پایان دولت دوازدهم نقدی بر سیاست‌های اقتصادی دولت مستقر داشته باشم. ولی نگرانی از تأثیر عمیق برخی بی‌عملی‌ها که احتمالا به دلیل عدم وجود انگیزه کافی و وجود برخی ناهماهنگی‌ها در تیم اقتصادی فعلی حادث شده و تبعات ناگوار آن بر معیشت مردم و آینده اقتصاد کشور، ناگزیرم نکاتی را تذکر بدهم. این نکات را البته پیش از این به نوعی بصورت خصوصی به دولتمردان مستقر تذکر داده‌ام، اما به دلیل عدم مشاهده تغییر در رویه تصمیمات اقتصادی، بصورت عمومی آن‌ها را منتشر می‌کنم شاید مؤثر افتد و گره‌ای از زندگی مردم بگشاید:

۱. روند انتشار پول پرقدرت در چهار ماه ابتدایی سال ۱۴۰۰ بسیار نگران کننده است و اگر سریعا تغییر نکند تبعات بزرگی خواهد داشت. دلیل این رشد، عمدتاً استقراض بی‌رویه دولت از بانک مرکزی در قالب تنخواه‌هایی است که چشم‌اندازی برای تسویه آن‌ها وجود ندارد. در اواخر سال ۱۳۹۹ نیز تأکید کردم که منابع بودجه ۱۴۰۰ غیر واقعی است و کسری زیادی دارد و تأمین افزایش حدود ۱۰۰ درصدی هزینه‌های بودجه ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل امکان پذیر نیست. اما چرا مجلس و دولت در خصوص کنترل هزینه‌های بودجه اقدام نکردند، بحث جداگانه‌ای است.

۲. مشخص بود که در بخش هزینه‌ها رشد بی سابقه آن قابل تأمین نیست و در سمت منابع بودجه نیز  نمی‌شود بر صادرات نفت خام و میعانات و درآمد‌های ارزی ناشی از آن حداقل در چهار ماه ابتدایی حتی با وجود گشایش در مذاکرات حساب کرد.

۳. بر اقتصاددانان مسجل بود که باید فروش اوراق بدهی از سوی دولت به عنوان تنها راه تامین مالی غیرتورمی کسری بودجه در چهار ماه ابتدایی جدی گرفته شده و بایستی حداقل ماهانه بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان اوراق در چهار ماه اول فروخته می‌شد و البته اقدامات و واگذاری‌های دیگر هم در دستور کار قرار می‌گرفت. اما متاسفانه همانند سال ۱۳۹۹ باز این مهم در ماه‌های ابتدایی سال به دلیل تعلل جدی گرفته نشد و طی چهار ماه صرفا ۴۹۶۰ میلیارد تومان اوراق بدهی فروخته شده است. همین رقم در همین تاریخ در سال گذشته که من انتقاد می‌کردم که کم فروخته شده حدود ۱۰ برابر رقم فعلی و برابر ۴۲۶۱۵ میلیارد تومان بود. بدیهی است که اگر پرداخت ماهانه از محل فروش اوراق به خزانه انجام نگیرد، فشار بر بانک مرکزی و انتشار پول پرقدرت قطعی خواهد آمد و شوربختانه همینطور هم شده است. من از ذکر اعداد محرمانه در این گزارش عاجزم، ولی لازم است نسبت به این رویه سریعاً تجدید نظر شود.

۴. نکته مهم دیگر افزایش بین ۶۰ تا ۱۰۰ درصدی قیمت بین المللی کالا‌های اساسی مختلف، خصوصاً نهاده‌های کشاورزی، به دلیل تأثیر ادامه‌دار شیوع جهانی ویروس کرونا و افزایش نیاز به ارز برای تامین منابع لازم برای خرید این نهاده‌ها است. به عبارت دیگر هشت میلیارد دلار منابع  تعیین شده در بودجه ۱۴۰۰ برای تأمین کالا‌های اساسی و دارو کفاف میزان ارزی را که برای واردات ضروری است، نمی‌دهد و علاوه بر فساد ارز ترجیحی، سبب ایجاد کمبود کالا در کشور خواهد شد.

۵. واقعیت فوق بدین معنا است که اگر هرچه زودتر موضوع تأمین ارز ۴۲۰۰ برای کالا‌های اساسی تعیین تکلیف نشود تا این بخش از کالا‌های بسیار ضروری کشور و مردم از طریق منابع صادرات غیرنفتی و با نرخ بازار ثانویه ارز تأمین گردد، بروز کمبود در کشور گریزناپذیر است. خصوصا که مطالعات معتبر نشان می‌دهند که علیرغم تأثیرات مثبت اولیه آن، به تدریج بخش عمده رانت ناشی از این ارز ترجیحی در طول زنجیره واردات، تولید و توزیع جذب شده و به مصرف‌کننده نهایی اصابت نکرده است.

۶. از دیگر سو وجود بلاتکلیفی و تعلل در تصمیم‌گیری بین دو دولت ۱۲ و ۱۳ چه در چشم‌انداز مذاکرات و چه در نحوه تأمین بودجه ریالی و ارزی مورد نیاز کشور در حال دمیدن بر تنور افزایش خلق نقدینگی است که معیشت مردم را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.

۷. در پایان ضمن درخواست عاجزانه از سیاست‌گذاران اقتصادی برای انجام اقدامات ضروری فوق برای عدم ایجاد مشکل در زندگی و معیشت مردم در ماه‌های آتی، تذکر می‌دهم که فارغ از اینکه دولت تغییر خواهد کرد، نباید اجازه داد که ریشه اتحاد دولت - ملت در حوزه اقتصاد گسسته شود و مطمئن هستم که با تغییر حکمرانی اقتصادی، سیاست‌ها و نیز جهت‌گیری درست، رشد سریع اقتصاد ایران در سال‌های آتی امکان‌پذیر است.
 
 
سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴۶
قبلا فکر میکردیم کشتی اقتصاد به گل نشسته ولی الان مطمئن شدیم از وسط دو نیم شده .

چه کردید با این کشور
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۶
کدام کشتی ؟
کدام دریا ؟
کدام گل ؟

حکایت دکل های نفتی است !
گرانی های وحشتناک در راهند
بدبختمان کردید با این طرح های مسخره تان
پولهای مردم ایران را در کشورهای درجه پنجم جهان هزینه کردید
به آقازاده ها فشار نیاد مردم مهم نیستن
پاسخ ها
کرم
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
احسنت
تازه سوال میپرسین آیا معیشت مردم در خطر است؟ کدوم معیشت؟ مگه چیزی برای مردم باقی گذاشتین؟
تو خودت شریک جرمی، متهم ردیف دومی. این همه سال چرا صدات درنیومد؟ اون موقع که رییس بودی و حقوق و مزایا میگرفتی ساکت بودی حالا چی میگی؟ مگه اینایی که گفتی توو این یک ماه اتفاق افتاده؟ باز دنبال چه منفعتی هستیذ؟ چون مطمئنا به فکر مردم نیستید
واقعا خدا رحم کنه اوضاع خیطه هشدار رئیس بانک مرکزی ، کسری بودجه ،....... ۶ ماه آخر سال ندیدنیه
کاری که همتی در حق اقتصاد ایران کرد و بازارهای دستوری و فیک حالا حالاها ادامه خواهد داشت
در این ایام کرونایی طرف طلایش را بخواهد بفروشد زیر قیمت منتهی طرف لگن از ایران خودرو خریده باشد میتواند ۶ برابر قیمت کارخانه بفروشد
همتی = اقتصاد فوق دستوری = تورم ونزوئلایی
این همه بیت کوین دولتی داره استخراج میشه چرا باعث رونق اقتصادی و ارز آوری نشده؟ همش داره میره تو حلق چین؟؟
شما را به خدا ایا این اقتصاد دفتر دستک میخواهد
خود این اقا سال ۹۸ و ۹۹ کلی پول بدون پشتوانه چاپ کرد!!!!
تا در دولت بودم مشکلی نبود الان که بیرون دولتم !!!!!!
خود اقای همتی در اردیبهشت اعتراف کرده بود برای دادن حقوق کارمندان مجبور به چاپ پول بدون پشتوانه شده.
این اقا با اقای نوبخت اقتصادا یران را با اقتصاد دستوری شان به بازی گرفتند و اقلام دولتی وحشتناک گران ولی اقلام بخش خصوصی را به قیمت دستوری مجبور کنند بفروشند و ورشکستگی بخش خصوصی رو باعث شدند.
اقای همتی اقدامات شما باعث افزایش وحشتناک نقدینگی شد
حالا نگران شدید؟؟؟
ساعت خواب
از تیم خبرنگاران گسترده تان و جوهای ارزی که میدادید چه خبر؟؟؟؟
در طول ۳.۵ سال حضورتان در بانک مرکزی فقط به ضرر مردم کار کردید .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۶
کدوم 3.5 سال؟ تابستان 97 اومد
با چالش جدی مواجه خواهد کرد ؟!
تا الان نکرده بود؟!
قصد نداشتی تا پایان دولت دوازدهم نقدی بر سیاست‌های اقتصادی دولت مستقر داشته باشی؟!
تو مگه خدمتگزار مردمت نیستی؟! این مصلحت اندیشی های مسخره برای چیه؟!
آقای همتی تو هم یکی از همینایی، زیر میز زدنت کاملا شعاری بود، بی نهایت خوشحالم و خدا رو شکر میکنم که در انتخابات شرکت نکردم و به تو یا رقیبات رای ندادم.
وقتی بودی چه کردی بقیه هم مثل شما هستند چرا وقتی برکنار میشوند همه دانشمند از اب در می ایند
اون ۴ تا صفر را که کمرنگ کردید اوضاع و اینده مملکت مشخص است
همه این موارد درست است اما اساس مشکل تحریم ها است و تا آن مشکل حل نشود هر اقدامی نتیجه چندان مطلوبی ببار نخواهد آورد
استاد!!!!!! كى اين فاجعه را به بار آورده جز تو و روحانى و جهانگيرى!!!
در بهترین حالت میتوانیم آرزو کنیم شبیه کره شمالی شویم

ولی ظاهرا قراره از کره شمالی هم بدتر بشیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
مثل کره بودن بهترازگدایی غربیهاست.
کی داره این حرفها رو میزنه ؟ کسی که هی روحانی گفت کسری بودجه دارم پول بده اینم مدام پول جدید خلق کرد ( افزایش شدید نقدینگی و پایه پولی ) و داد به دولت . مدام هم حراست میکرد مواقع سقوط نرخ ارز دلار از یک حدی پایین تر نیاد . با مهیب ترین تورم تاریخ مسئولیت خودتو به پایان بردی حالا راهکار میدی ؟!!!!
با سلام واحترام
نظرات خوبی است، ولی کو گوش شنوا.
مگر دوران شما معیشت مردم خوب بوده ، حالا کاسه داغ تر از آش شده ای
هوس ریاست کردی
صندلی فعلا نیست
۸ سال استراحت بفرمایید
دولت باید تمام برنامه هایی که جنابعالی برای منگنه گذاشتن مردم طراحی کردین پاک کنه تا بازار از رکود خارج شود
ایا این اقا پول چاپ نکرد ؟و سود بانکی را در طی ماه به روی مردم نبست
مملکت همه چیزش داغون،چه کردین بااین مردم وکشور؟
باسلام جناب اقای همتی وقتی خودتان همه کاره بودید .واین کارها راانجام داده اید همه چیز درست بود .حالا که در آمد تان قطع شده اشتباه است .واقعآ به به فردی خود مقصره وحالا داره انتقاد میکند .چه باید گفت.
تنها راه گرفتن پول از پولدارسس
به به چه کسی هشدار میدهد.
نابودگر اقتصاد ایران با ارز من در اوری دستوری۱۱۰۰۰ تومانی تا ابان ۹۸ و حوادث بنزینی.
دلار رفت ۲۰ بعد دستوری امد ۱۰.۵ بعد رفت ۱۵ دستوری امد ۱۱.۵ وبعد ارزو بر جوانان عیب نیست اگر دلار بخواهند ۲۰ شود و بعد دلار شد ۲۵ و بعد دستوری شد ۲۱ و بعد رفت روی ۳۲ و بعد دستوری اوردن روی ۲۶ و بعد ....و در تمام نوسانات ارزی اجناس هم یک جهش مجدد و هیچ گاه جنسی وقتی ارز ارزان شد بدست کسی نرسید و گفتند چسبندگی اقتصادی و فلان و بهمان .
در صورتی که ارز که در شهریور ۹۷ رفت روی ۲۰ اگر همان جا نگه داشته بودن اجناس یک بار گران میشد نه ۱۰ بار اجناس گران شود که داستان الان شود و دلار اجناس بشود دلار خداتومانی منتهی دلار کاغذی عددی دیگر.
آقای همتی از کدام توافق دم میزند برجام که امضا شد ولی چیزی به جز عقب ماندگی کشور نصیب ملت و ایران نشد اگر قراره توافق کنیم و خمین شرایط را فردا یک ترامپ دیگر زیر آن بزند معنا ندارد و برای ملت و ایران فایده ایی ندارد ولی فکر کنم برای برخی نان داشته باشد!!!
دوران سخت تری منتظرمان است - خدایا به خودت پناه میبرم - این دولت تو هر کشور دیگه ای بود خیلی وقت پیش کنار رفته بود.
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۵:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۶
مشکل دولت ها نیستند
بانک ها مسبب تورم و نقدینگی هستند و لذا باید هزینه تبعات آنها را بدهند همینکه حاکمیت آنها را آزاد گذاشته تا از پولهای مردم سودهای مضاعف بگیرند و باعث خسارت به تولید شده است باید کلاهشان را بالا بیندازند
اساساً بانک ها بقدری متمکن شده اند که هم سودهای 20 درصدی به سپرده می دهند و هم وام های میلیادری به دولت می دهند و هم صاحب ملت و املاک انبوه هستند و هم واحدهای تجاری لاکچری می سازند و در مقابل واحد های تولیدی با انبوهی از بدهی در مرز و ورشکستگی است و از برایند آن رشد منفی را در تولید حاکم کرده است
مشتی کلی گویی باز!
محرمانه؟ یعنی مردم هم نباید بدونند؟
یه نونی گذاشتن سفره مردم بعد کشیدن کنار دارن ناتوانی شون رو توجیه می کنن
بجای تعلل در برجام ، هر چه زودتر به برجام برگردید و مردم را آزار ندهید.
نوش دارو بعد از مرگ سهراب که با دست خود و عمدا آن را کشتی.
پول پر قدرت؟!!
با سلام و احترام و با تشکر از جناب آقای همتی بابت اعلام به موقع و هشدار در رابطه با چاپ پول بدون پشتوانه و اثرات آن بر اقتصاد کشور امیدوارمدولت مردان بخصوص رئیس محترم جمهور توجه ویژه به این مورد داشته باشند.
خب اقای همتی بجای چاپ پول به ریال نمیشه دلار چاپ میکردین. بعدبافروش دلار به مردم از اونورپول مردم راشما بچاپین
یه جوری میگن بدهی دولت به بانک مرکزی که این ذهنیت ایجاد شود که مثلا بانک مرکزی به دولت از محل سرمایه های خودش قرض داده است . درحالیکه بانک مرکزی جز چاپ اسکناس کاری نکرده است و این ملت بیچاره است که با بی ارزش شدن پولش و تورم ، جور این وام را به دوش کشیده اند . دولت بعدی هم چنین خواهد کرد
اصلا در سیستمی که خود تورم زاست غیر از این نباید انتظار داشت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
چقدربدبختی توک ازامریکاداری برای ماپیام میدی.
پول پر قدرت یعنی این پول خیلی بی ارزش تر از این حرفاست. وفکر خوابیده است
حالا که میبینی از دور خارج شده !! واقعیت گو شده ای !!!!
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هفدهم رمضان