بازدید 19865
در سیزده روز مانده به پایان مهلت قانونی دولت برای اعلام نرخ خرید تضمینی گندم

آیا جلسه شورای اقتصاد برای تعیین نرخ خرید تضمینی گندم برگزار شده است؟ پیشنهاد گندمکاران برای نرخ خرید تضمینی گندم چقدر است؟

نایب رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی: هم اکنون بسیاری از کشاورزان به این نتیجه رسیده اند که در صورت عدم همکاری دولت و به منظور جلوگیری از بیکاری، نصف اراضی خود را زیر کشت ببرند تا اولاً هزینه هایشان کاهش یابد و ثانیاً به دلیل کاهش میزان تولید قیمت محصول افزایش یابد.
کد خبر: ۱۰۰۱۶۴۶
تاریخ انتشار: ۱۹ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۹ 09 September 2020
آیا جلسه شورای اقتصاد برای تعیین نرخ خرید تضمینی گندم برگزار شده است؟ پیشنهاد گندمکاران برای نرخ خرید تضمینی گندم چقدر است؟
در دنیای امروزی دولت‌ها در تلاشند با در پیش گرفتن سیاست‌های مناسب، امنیت غذایی برای مردم را فراهم کنند. به همین منظور دولت‌ها سعی می‌کنند تا برنامه ریزی‌های لازم جهت تامین محصولات اساسی و استراتژیک را داشته باشند. یکی از کالا‌های اساسی و استراتژیک ـ که همواره نیاز است تا برای تامین آن برنامه‌ها و سیاست‌های درستی اتخاذ شود ـ گندم می‌باشد.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ شاید برای بسیاری این پرسش مطرح باشد که چرا گندم به عنوان یک کالا و محصول استراتژیک و اساسی شناخته می‌شود؟ پاسخ این است که اولاً تعداد عرضه کنندگان گندم در دنیا انگشت شمارند، ثانیاً صادرکنندگان گندم، عمدتاً از کشور‌های ثروتمند و پیشرفته جهان می‌باشند که بر اقتصاد جهان تسلط داشته و در نتیجه بر تجارت این محصول نیز تسلط دارند و ثالثاً کشور‌های صادرکننده گندم، عمدتاً از کشور‌های با قدرت سیاسی و نظامی بسیار بالا هستند که قادرند از این موضوع در مواقع حساس به نفع خود استفاده کنند.

از سوی دیگر، تولید کافی گندم برای ایران از اهمیت بسزایی برخوردار است، چون بنا بر آمار سرانه مصرف گندم در ایران بیش از دو برابر متوسط جهانی است؛ لذا دولت‌ها از نرخ خرید تضمینی گندم به عنوان یک سیاست حمایتی در راستای افزایش سطح زیر کشت گندم و ارتقای تولید این محصول کشاورزی جهت بی نیازی از واردات استفاده می‌کنند.

طبق قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی، به منظور حمایت از تولید محصولات اساسی کشاورزی و ایجاد تعادل در نظام تولید و جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی و ضرر و زیان کشاورزان، دولت موظف است همه ساله خرید محصولات اساسی کشاورزی (گندم، برنج، جو، ذرت، چغندرقند، پنبه وش، دانه‌های روغنی، چای، سیب زمینی، پیاز و حبوبات) را تضمین نموده و حداقل قیمت خرید تضمینی و مصوب را قبل از آغاز هر سال زراعی (آخر شهریور ماه) از طریق رسانه‌های عمومی اعلان نماید.

در چند سال گذشته تعلل‌هایی از سوی دولت برای اعلام نرخ‌های خرید تضمینی کشاورزی در وقت قانونی آن مشاهده و همین تعلل‌ها باعث شده است تا گندمکاران نتوانند برای کشت سال زراعی آینده خود برنامه ریزی لازم را انجام دهند و این موضوع بر میزان تولید گندم تاثیرگذار بوده است. همچنین هنگامی که نرخ‌های خرید تضمینی از سوی دولت اعلام می‌شود، این نرخ‌ها گندمکاران را راضی نمی‌کند.

با نزدیک شدن به پایان شهریورماه سال جاری، حالا پرسش این است که آیا جلسات شورای اقتصاد برای تعیین نرخ خرید تضمینی گندم در سال زراعی آینده برگزار شده است؟ اگر برگزار شده نتایج این جلسات چه بوده است؟ پیشنهاد گندمکاران برای نرخ خرید تضمینی گندم برای سال زراعی آینده چقدر است؟

علی قلی ایمانی، نایب رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران طی مصاحبه‌ای با خبرنگار تابناک اقتصادی، گفت: تا این لحظه جلسه‌ای توسط شورای اقتصاد برای تعیین نرخ خرید تضمینی گندم برگزار نشده است.

احتمال واردات گندم در آینده نزدیک؟

وی در مورد دلیل برگزار نشدن این جلسات شورای اقتصاد گفت: به هر حال دولت‌ها قدرتمند هستند. ایمانی در پاسخ به این پرسش که با این وضعیت پس باید گندم را وارد کنیم، گفت: با این وضعیت بله باید کم کم به سمت واردات گندم برویم.

نایب رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران در مورد نرخ پیشنهادی گندمکاران برای خرید تضمینی گندم، گفت: با توجه به افزایش قیمت کود که پنج برابر شده است و همچنین قیمت سموم که بین ۳ تا ۶ برابر شده است، هزینه‌های تولید در مقایسه با سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و نرخ خرید تضمینی گندم پیشنهادی برای سال زراعی آینده حدود ۵ هزار تومان است که در صورت توافق دولت با این قیمت، گندمکاران ۱۵ درصد سود عایدشان خواهد شد. وی در مورد نرخ خرید تضمینی گندم در سال زراعی جاری گفت: این نرخ برای هر کیلو گندم ۲۵۰۰ تومان بوده است.

سموم و کود بدون دلار دولتی

علی قلی ایمانی افزود: با توجه به اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی برای سموم و کود حذف شد و این دو قلم نهاده هم اکنون با ارز نیمایی که قیمت آن حدود ۲۲ هزار تومان می‌باشد به دست کشاورزان می‌رسد، پیشنهاد به دولت این است که محصول را نیز بر اساس همین ارز نیمایی بسنجد و خریداری کند.

وی ادامه داد: برای تعیین نرخ خرید تضمینی گندم هم دولت نباید نرخ تورم را ملاک قرار دهد چرا که سموم و کود اصلاً در سبدی که برای محاسبه نرخ تورم در نظر گرفته می‌شود، لحاظ نمی‌گردد.

دولت باید بر اساس قانون خرید تضمینی عمل کند که عنوان می‌کند بر اساس هزینه‌های تولید یک واحد متعارف باید قیمت محصولات کشاورزی تعیین و اعلام شود، به گونه‌ای که از نرخ تورم کشور پایین‌تر نباشد؛ بنابراین ملاک تعیین قیمت، نرخ تورم نیست و هزینه‌های تولیدی است که من کشاورز برای کود، سموم، دیسک زدن و آماده کردن زمین، بذر، آبیاری و ... پرداخت می‌کنم.

ایمانی گفت: همچنین امکان این که کشاورزان با این هزینه‌های تولید بتوانند نهاده‌های خود را تامین کنند وجود ندارد و بسیار سخت است.

نقدینگی مورد نیاز برای کشت یک هکتار گندم

امروز یک گندمکار بخواهد یک هکتار گندم را کشت کند، نیاز به ۵ میلیون تومان نقدینگی دارد؛ بنابراین یک پیشنهاد دیگر به دولت این است که دولت از طریق صدور کارت‌های اعتباری خرید نهاده‌ها و یا تسهیلات تکلیفی این بار هزینه‌های تولید را از روی دوش کشاورزان بردارد تا کشاورزان بتوانند قیمت محصولات خود را نزدیک به قیمت مدنظر دولت بفروشند.

رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران در پاسخ به این پرسش که اگر دولت به این خواسته‌های کشاورزان تن ندهد چه اتفاقی رخ خواهد داد، گفت: اگر دولت این کار را انجام ندهد با توجه به قیمت بالای کود، کشاورزان کشت را بدون کود انجام خواهند داد و نتیجه این مسئله کاهش شدید میزان تولید است.

وی افزود: هم اکنون بسیاری از کشاورزان به این نتیجه رسیده اند که در صورت عدم همکاری دولت و به منظور جلوگیری از بیکاری، نصف اراضی خود را زیر کشت ببرند تا اولاً هزینه هایشان کاهش یابد و ثانیاً به دلیل کاهش میزان تولید قیمت محصول افزایش یابد.

 

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۲
با سلام
کود به هیچ وجه وارداتی نیست که با ارز 4200 باشد یا 22000 تومانی. در ثانی کل سم نیز وارداتی نیست که آن را تا 6 برابر گران کردید.

به نظر می رسد نمی خواهند به بخش کشاورزی بها بدهند.نهاده ها با قیمت قبلی برای کشاورزی توجیه نداشت الان که هیچ ندارد. این یعنی اینکه کشاورز محترم سرجایت بشین و کشاورزی نکن. همین
پاسخ ها
رضا
| Portugal |
۱۹:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۹
اخوی همه کالاها قیمت جهانی دارد چه سم و کود و چه خود گندم وضع درامدی مردم هم تابع تولید ملی است که دایره درامد سرانه از ۱۰۰ دلار افریقای مرکزی تا ۱۰۰ هزار دلار قطر گسترده است و ابدا مردم کشورهای مختلف درامد یکسان ندارند بلکه درامد انها تابع شانس یا تلاششان است
خبر از نایابی کره میدادند الان معلوم شده قیمت کره را ۲ برابر کردند شیک و مجلسی ...
مصرف گندم دوبرابر استاندارد جهانی نیست بیشتر مردم دیگر فقط نان خالی مصرف میکنند
من یک کشاورز خوزستانی هستم، با این اوضاع گرونی کود و سم حتی یک دانه گندم و کلزا نمیکارم، آهاااای، روحانی ببین، نمیکاریم، شنیدی؟ نمیکاریم، وارد کنید،
پاسخ ها
رضا
| Portugal |
۲۳:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۹
چرا نمیکاری؟گران بکار و گران هم بفروش
ای کاش یکی از این تصمیم گیرنده ها برای ما کشاورزان رو خودش رو بیارن من زمین و آب مجانی بهش بدم بگم تو فقط کشت کن ببینم با این هزینه‌ها میتونه
برید ببینید کشورهای خارجی کشاورز را روی سر خودشان نگه میدارند با حمایتهای همه جانبه خود که انها میکنند برید ببینید که کشورهای خارجی چقد گندم و پنبه را از کشاورزشان با فیمت تضمینی بالا میخرند،چرا ظلم در حق این قشر زحمتکش و پینه بسته ی دست و پا میکنید!
...من یک کارشناس ارشد و کشاورزم با ۲۰ هکتار سطح زیرکاشت .
امسال شاید یک هکتار گندم کشت کنم! مابقی کشاورزهای نیشابور هم وضعشون بهتر از من نیست!
من سالانه 25تن گندم تحویل سیلو میدم ولی امسال با قیمت ده برابری کود و سم کسی میتونه بکاره آگه بکاره گندمی ک کیلویی 4500میخواهن دولت بخره با این هزینه زندگی میشه ک ده برابر شده آیا میشع پول برای کشت بعد بزاریم پول کم نیاریم اصلا از کجا معلوم سال دیگ باز قیمت کود سم بالا تر نره دستمون خالی تر نشه
چطور گران بخریم و گران بفروشین وقتی کود 10برابر رقته بالا و سم همچنین یعنی چقدر دولت خرید میکنن مگه تنی شیش ملیون اون موقه راه داره در قیر اینصورت دیگه نباید کشاورزی کنیم
۲۰ هکتار دیم دارم،با این مفروضات برای یک هکتار کندم یه کیسه کود فسفره و یک کیسه کود ازته و یک کیسه پتاسه نیاز دارم که حدود ۱/۵ میلیون تومان میشه،هزینه شخم و کاشت گندم و سموم و افات و برداشت توسط کمباین هم میشه۱/۵ میلیون تومان یعنی سرجمع ۳ میلیون هزینه.هر هکتار هم ۱/۵ تن گندم بدست میاد که میشه ۳،۷۵۰،۰۰۰ تومان
خلاصه هر هکتار ۷۵۰،۰۰۰ تومان عایدی میشه که پول کارگری خودم برای این یک هکتار هم نمیشه.
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل