بازدید 22852
راهکار جلوگیری از خسارات‌ ناشی از اعتراضات مردمی؛

چرا محلی برای «تجمع و اعتراضات مردمی» تعیین نمی‌شود؟!/ رابطه «هاید پارک ایرانی» و اصل بر زمین مانده قانون اساسی!

معلوم نیست چرا فقط در مواقع بحران یاد درمان می‌افتیم و هیچ گاه عادت نکرده ایم به سراغ پیشگیری برویم؟! تقریبا عمده کنشگران سیاسی کشور، بر لزوم ایجاد مکانی برای تجمعات و اعتراضات مدنی و همچنین تدوین آیین نامه‌های این مسأله اشاره و تأکید داشته اند، اما این موضوع تنها در روز واقعه اتفاق می‌افتد و پس از آن با آرام شدن فضا و فروکش کردن صدای اعتراضات، از یاد می‌رود.
کد خبر: ۹۳۸۵۵۵
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۶ 20 November 2019

«هاید پارک ایرانی» ایده‌ای است که برای اولین بار و به دنبال اعتراضات سپرده گذاران مأسسات مالی و اعتباری در آذر ماه سال ۹۶ توسط فرماندار تهران مطرح شد تا به جای حضور مردم در کف خیابان‌ها و سوار شدن عده‌ای آشوبگر بر موج اعتراضات ـ که عایدی جز تخریب امکان عمومی و اموال بیت المال ندارد ـ شاهد حضور مردم و معترضان در محلی مشخص باشیم و از این طریق، دولت و حاکمیت مکلف به رسیدگی به شکایت، گلایه ها و اعتراضات مردمی باشند.

به گزارش «تابناک»؛ هاید پارک قسمتی از اراضی کلیسای وست‌مینستر است که توسط هانری هشتم در ۱۵۳۶ و از آن به عنوان یک شکارگاه به خصوص برای شکار گوزن استفاده می‌کرد. این منطقه در ۱۶۳۷ یک منطقه تفریحی آزاد برای عموم مردم شد. اهمیت پارک در طول قرن هجدهم افزوده و پارک به محلی برای انجام دوئل تبدیل گشت. هاید پارک مکان برگزاری نمایشگاه بزرگ در سال ۱۸۵۱ بود؛ نمایشگاهی که به خاطر آن بنای کریستال پالاس توسط سر جوزف پکستون طراحی شد. هاید پارک همواره مرکز برگزاری تظاهرات‌ مختلف بوده است.

جالب اینجاست که ورای این مسأله، ما پیش بینی‌های قانونی در قانون اساسی و در قوانین عادی پیرامون این موضوع داشته ایم، اما هیچ گاه شاهد عملیاتی شدن این موضوع نبوده ایم. مثلا بر اساس اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها بدون حمل سلاح، به شرط آنکه مخل مبانی اسلام نباشد آزاد است»؛ لذا طبق این اصل صریح قانون اساسی، تشکیل اجتماعات و راهپیمایی از آزادی‌های مشروعی است که سال‌ها قبل و در جریان تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی به رسمیت شناخته شده است.

همچنین اصل نهم قانون اساسی تصریح دارد: «در جمهوری اسلامی ایران، آزادی و استقلال و وحدت و تمامیت اراضی کشور از یکدیگر تفکیک ناپذیرند و حفظ آن‌ها وظیفه دولت و آحاد ملت است. هیچ فرد یا گروه یا مقامی حق ندارد به نام آزادی، به استقلال سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، نظامی و تمامیت ارضی ایران کمترین خدشه‏ای وارد کند و هیچ مقامی حق ندارد به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور، آزادی‌های مشروع را ـ. هر چند با وضع قوانین و مقررات ـ. سلب کند.» بنابراین برگزاری هر نوع تجمع و راهپیمایی اعتراضی باید مسالمت آمیز باشد و موجب اخلال در نظم عمومی نشود.

از طرفی هم مطابق با بخشی از اصل نهم قانون اساسی در صورت حفظ شرایط لازم در راهپیمایی‌ها و تجمعات اعتراضی، هیچ مقامی حق ندارد به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور آزادی‌های مشروع را، هر چند با وضع قوانین و مقررات، سلب کند.»، زیرا آزادی اجتماعات و تظاهرات یکی از مظاهر دموکراسی است که مردم می‌توانند از طریق آن حرف خود را بدون واسطه به گوش زمامداران برسانند.

همچنین تبصره ۲ ماده ۶ قانون احزاب، مقرر می‌دارد که «برگزاری راهپیمایی‌ها با اطلاع وزارت کشور بدون حمل سلاح در صورتی که به تشخیص کمیسیون ماده ۱۰ مخل به مبانی اسلام نباشد و نیز تشکیل اجتماعات در میادین و پارک‌های عمومی با کسب مجوز از وزارت کشور آزاد است.»

در تبصره ماده ۳۰ این آیین نامه نیز آمده شده: این تقاضا باید یک هفته پیش از برگزاری تظاهرات یا تجمع کتبأ و حضوری توسط نماینده رسمی به وزارت کشور تسلیم شود که طبق ماده ۳۲ همین آیین نامه (۱۲) باید هنگام تسلیم تقاضا موارد زیر با ارایه مدارک دقیق ذکر شود.
الف) موضوع راهپیمایی یا اجتماع و هدف از برگزاری آن.
ب) تاریخ برگزاری و ساعات آغاز و پایان آن.
پ) مسیر راهپیمایی و ابتدا و انتهای آن.
ت) محل سخنرانی و قرائت قطعنامه.
ث) مشخصات کامل مسئولین اجرایی و انتظامی مراسسم با معرفی نامه کتبی از گروه، ج) سخنرانی و موضوع سخنرانی.
چ) شعار‌های راهپیمایی.
ح) یک نسخه از قطعنامه تهیه شده.

این‌ها همه مقدمات قانونی است که در قوانین موضوعه جمهوری اسلامی به صراحت مورد اشاره قرار گرفته و حق مردم و مسئولان را در قبال یکدیگر مشخص کرده است. آذر ماه سال ۹۶ و به دنبال شدت گرفتن اعتراضات مالباختگانی که در مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز سرمایه گذاری کرده بودند، «عیسی فرهادی» فرماندار تهران پیشنهاد کرد که «محلی را برای تجمعات مردم در تهران تعیین کنیم تا هر که خواست اعتراض کند به آنجا برود و مسئولان هم آنجا در جمع مردم حاضر شوند.»

این پیشنهاد مورد استقبال و انتقاد بسیاری از چهره‌های سیاسی قرار گرفت. برخی مخالفت‌های جدی با این مسأله داشتند و بعضی هم آن‌ها را راهکار مفیدی برای انجام، دیده و شنیده شدن اعتراضات مردمی می‌دانستند تا اینکه دستیار وقت رئیس‌جمهور در امور حقوق شهروندی دو ماه بعد پیرامون این مسأله گفت: «جایی مثل بوستان گفت: وگو که اسم با مسمّایی دارد یا پارک لاله که مد نظر شورای شهر است، می‌تواند محلی برای تجمعات آرام و اعتراضی مردم باشد.»

«در خلال ناآرامی‌ها و اعتراضات دی ماه ۹۶، اکثر مسئولان می‌گفتند «مردم حق برپایی تجمعات اعتراضی دارند و لذا بهتر است مکانی برای آن در نظر گرفته شود.»، اما بعد از آرام شدن فضا، کسی پیگیر این موضوع نشد تا جایی که یکی از نمایندگان در مجلس گفت: «ما فقط گفتاردرمانی کردیم، چون هیچ صدایی از مردم شنیده نشد.» این موضوع مسکوت ماند تا اینکه امروز باز به دلیل گرانی بنزین شاهد شکل گیری تجمعاتی در کف خیابان‌های برخی شهر‌های کشور هستیم؛ اعتراضاتی که خواه ناخواه مورد سوء استفاده معاندان و بدخواهان هم قرار می‌گیرد و به سناریو‌های دیگری کشیده می‌شود، به طوری که از ذات اعتراضی خود فاصله گرفته و کم کم به یک معضل امنیتی تبدیل می‌شود.

معلوم نیست چرا فقط در مواقع بحران یاد درمان می‌افتیم و هیچ گاه عادت نکرده ایم به سراغ پیشگیری برویم؟! تقریبا عمده کنشگران سیاسی کشور، بر لزوم ایجاد مکانی برای تجمعات و اعتراضات مدنی و همچنین تدوین آیین نامه‌های این مسأله اشاره و تأکید داشته اند، اما این موضوع تنها در روز واقعه اتفاق می‌افتد و پس از آن با آرام شدن فضا و فروکش کردن صدای اعتراضات، از یاد می‌رود.

به نظر می‌رسد که چه مجلس و چه دولت باید برای جلوگیری از پخش شدن اعتراضات در کف خیابان و خسارت زدن به اموال عمومی جرات تصمیم گیری و انجام اقدامات مسئولانه در جهت اجرایی شدن ایده‌هایی نظیر در نظر گرفتن مکانی برای بیان اعتراضات مردمی را داشته باشند و آن را از خود بروز بدهند. طبیعتا اگر ارکان حکومت شرایط اعتراض مسئولانه و مدنی را فراهم نکند، هیچ وقت نمی‌توان تضمین داد که اشرار از این اعتراضات سوءاستفاده نکنند و شاهد وارد شدن خسارات سنگین به بیت المال از ناحیه چنین تجمعات و اعتراضاتی نباشیم.

البته امروز «لعیا جنیدی» معاون حقوقی رئیس جمهور خبر جدیدی در این خصوص داده و گفته است: «اعتراض در چهارچوب قوانین مدنی حق مردم است، ولی باید آن را همراه با آموزش به مردم توضیح داد تا بتوانند نگرانی‌های خود را گفته و به راهکار مشترک به دور از آسیب برسند. دولت باید محل‌هایی امن را برای اعتراض در نظر بگیرد. البته دیوان عدالت اداری تصور می‌کرد این حق مغایر قانون است و آن را ابطال کرد، ولی حق اعتراض ایجاد نمی‌شود، مگر با تأمین محلی امن برای اعتراض تا نیروی انتظامی نیز بتواند امنیت آن را تأمین کرده و دیگر شاهد مسائل خشن نباشیم.»

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۳۰۰
انتشار یافته: ۵۵
بابا اینترت رو وصل کنید
خودتون میدونین مشکل چیه اما باز با این سوالات افکار رو منحرف میکنین
مهم تر از هاید پارک شنیدن صدای مردم هست.
اینترنت
محلی که برای اعتراضات در نظر گرفته شده، باید بسیار پهناور باشد تا تمام معترضین را در خود جای دهد. آیا چنین محلی وجود دارد؟
به نظرم بهترین راه اعتراض به دولت اینه که دولت یه شماره حساب اعلام کند و ماه به قدر اعتراضی که داریم پول به حساب دولت بریزیم و در انتخابات هم به ایشان رای بدهیم
سال 88 که مسالمت آمیز بود، چه تغییری ایجاد شد؟!!!
خیلی هم عالی .مکان پیشنهادی من کویر لوت است
"اعتراض حق مردمه" از اون جمله هایی است که مسئولان کشور فقط به زبان میارن
دلیل تین تعلل معلوم است. اگر جایی باشد که مردم برای اعتراض بیایند و بدانند که مورد هجوم ماموران امنیتی قرار نمیگیرند. آنچنان جمعیتی خواهد آمد که...
در ایران فقط اعتراضات به سبک ساندیسی ها به رسمیت شناخته میشه.
سلام. تابناک جان تو رو خدا منتشر کن. بابا این اینترنت رو وصل کنید هر کی مسئول قطعشه.. آخه این کار چیه زندگی و کارمون بهم ریخته..
اعتراض به چی؟ تو ایران مشکلی وجود نداره که کسی بخواد اعتراض کنه. هوا رو ببین به به !!
برای اینکه تحمل اعتراضات آرام مردمی را هم ندارن.
یک جایی را در وسط بیابان بدون هیچ خبرنگاری و اینترنت و همراه داشتن گوشی تعیین می کنند بعد هر کس برای حضور باید فرم مشخصات و آدرس و بیوگرافی را پر کند همچنین هزینه آن را پرداخت کند در واقع بلیط تهیه کند بعد از شرکت هم دیگر آن شخص نباید انتظار وام و هیچ گونه خدمات و استخدام از دولت را داشته باشد حالا چند نفر با این شرایط اعتراض می کنند
چرا موقع اعتراضات کفن پوش ها بسیجی ها خبری از برخورد پلیس نیست؟ باتوم و گاز اشک آور پلیس فقط نثار مردم میشه.
بشدت مخالفم.
چون از اعتراض می ترسند
به نظرتون الان اینایی که قانونه آزاده؟ واقعا تو مردم نیستین که گرونی رو ببینین؟
اینترنت را قطع کردید فدای سرتان؛ حداقل نرم افزارهای بانک را وصل کنید.
تحریم ها برای این کشور یک موهبت آسمانی هستند.
جمعیت معترضین اگر زیاد باشد پالس بدی را به بقیه مردم میفرستد.
برای اینکه اصولا" در کشور ما نباید اعتراض صورت بگیرد
اقاشمارابخدا اینترنت راوصل کنید مردم گرفتارند
هاید پارک ایرانی؟؟ تابی جوک زیاد میگی‌این روزها!!
لطفا یک مکان مناسب هم جهت پاچه خواری در نظر گرفته شود.
چون مسئولین کشور به خوبی از میزان محبوبیت "واقعی" خود در میان "مردم" آگاهند
مسئولین سر یک دو راهی گیر کرده اند
جون اساسا اقایان دوست ندارند اعتراضی صورت بگیرد
چون مسئولین ما همیشه اعتقاد دارند کارهای آنها کلا صحیح است
با سلام
دوست و نویسنده عزیز قبلا هم تحلیل هایی از تابناک خواندم که خیلی سطحی بود و قصد دارم به صورت ساده بگم که دلیل اعتراض متفاوت و در چهارچوب قانون نبودن در ایران بی تفاوتی مسئولان به خواست مردم است و قطعا زمانی که بعد از چند مورد این برای افراد معترض ثابت بشه قطعا مسیری را انتخاب می کنند
اینترنت وصل کنیددددد
محل اعتراضات!!! بیشتر به شوخی شباهت داره این حرف.
موضوعی بسیارمضحکی را در ایران کاربرد ندارد
به من رای بدهید تا برایتان هاید پارک بسازم
(به زودی)
مقایسه کنید با عراق..
بایستی حقوق بازنشستگان و خانواده های مستمند و به شدت نیازمندشان که جمعیت قابل توجهی از خانوارهای طبقه متوسط و محروم و خدوم و رنج کشیده مدافع نظام و انقلاب رو با خدمت صادقانه ۳۰ ساله بدون فساد( دزدی ، رشوه ، اختلاس و فرار از کشور)تشکیل می دهند با توجه به منابع حاصل از اصلاح قیمت بنزین بطور کامل در سال ۹۹ همسان سازی شود.تا شرایط برای ادامه حیات و زندگی خانوارهای بدنه اصلی مدافع نظام و انقلاب در تمامی عرصه های مهم کشور، فراهم گردد.
از اینترنت چه خبر؟
محلی برای اعتراضات مردمی؟ جک میگید؟
راه حل تابناک : مأمور های روی پل رو بیشتر کنین!
جان مادرتون اینترنت وصل کنید. روزی دو میلیون ضرر ماست
از تابناک انتظار داریم کمی از سانسور کردن نظرات مخاطبین کم کنه

یا طوری ویرایش کنه که مفهوم ۱۸۰ درجه عوض نشه
خخخخخخخخخخخخخخخخخخ
مسئولین با قطع اینترنت مرتکب بزرگترین خطای یک دهه گذشته شده‌اند.
حساب معترضین از اشرار جداست
در انگلستان راهپیمایی و تجمع فقط محدود به هاید پارک نیست
چرا مردم را اینقدر سادره فرض می کنید
بسیار خوبه ولی همیشه ما چون از در تنگ قیف وارد میشیم اول باید کلی بحران و خسارت و اسیب پیش بیاد بعد .
گرچه خیلی بعید میدونم این ایده عملی بشه.
اینترنت را وصل کنید جان جدتان
آره برامون تو کویر مرکزی جا درست می کنن بریم اعتراض کنیم و مسئولین هم گوش جان میسپارن به اعتراضات ما
اینترنت رو وصل کنید. از کار و زندگی افتادیم.
چون تنها جایی که حق اعتراض رسمی شمرده شده در قانون اساسی بوده ولی تنها چیزی اجرا می شود که مورد قبول مسئولین است.
پيشنهاد بسيار خوبي است
فايده اي نداره
مردم!!!!!!!!!!!مردم که اعتراضی نکردن
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل
آخرین اخبار