صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل

تحولات در بازار ارز نشان داد ‌دولت برای پس از وین آماده نبود

هرچند مشخص است که تلاطم ارزی در بازارها مقطعی خواهد بود و ادامه‌دار نیست، ‌‌موضوع مهم این است که دولت در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی و همچنین اقدامات اقتصادی برای پیش بینی بازارهای آینده باید‌ دقیق‌تر برنامه ریزی کند. دولت باید این ضرب المثل معروف انگلیسی‌ها مبنی بر امیدوار بودن برای بهترین شرایط و آماده بودن برای بدترین شرایط را سرلوحه کار خود قرار دهد.
کد خبر: ۴۵۴۶۰۱
| |
14429 بازدید
|

سرانجام آخرین دور از مذاکرات هسته ای پیش از پایان ضرب‌الاجل با اعلام مذاکره کنندگان هفت ماه تمدید شد. تمدید هفت ماهه، مطابق با برنامه مشترک اعلام شده در چهارچوب توافق ژنو بود. ‌در آخرین روز مهلت تعیین شده برای امضای توافق‌ جامع، اعلام شد که تیم‌های کار‌شناسی در ماه دسامبر به گفت‌وگو ادامه می‌دهند و مذاکرات تا دهم تیر ۹۴ تمدید می‌شود.

به گزارش «تابناک»، گویی در این چند وقت اخیر، وین برای ایران خوش یمن نبوده است. چرا که بلافاصله پس از تمدید توافق ژنو، کنفرانس دیگری در وین با حضور وزرای نفت عضو اوپک برای تصمیم گیری در مورد سقف تولید در این شهر برگزار شد.

ماحصل این نشست نیز برای ایران، دستاورد مورد انتظار را نداشت. در واقع سقف سی میلیون بشکه در روز که سقف پیشین بود، بدون هیچ تغییری ادامه پیدا کرد. بعضی از کشورها از جمله عربستان به بهانه های واهی به دنبال ادامه روند موجود بودند تا بتوانند همچنان فشار لازم را بر کشورهای صادر کننده نفت و رقبا ‌حفظ کنند.

هرچند بیژن زنگنه وزیر نفت کشورمان در اولین واکنش به تثبیت میزان تولید اوپک اعلام کرد که ما نگران اتخاد این تصمیم نیستیم، گویی بازارهای داخلی نسبت به تحولات در وین نگران بود و به سرعت تأثیرات تصمیمات سیاسی در وین خود را در بازارها به خصوص بازار ارز در کشور نشان داد.

فعالان، خریداران و فروشندگان در بازار تا قبل از وین در حالت انتظار بودند. این انتظار باعث شده بود ‌خریدوفروش چندانی در بازار صورت نگیرد و بازار به نوعی در حالت سکون قرار بگیرد. در واقع عده ای عامل افزایش بهای دلار در روزهای گذشته را واکنش به پایان بی‌نتیجه مذاکرات و کاهش قیمت نفت در پی تصمیم سیاسی اوپک مبنی بر عدم کاهش میزان تولید می‌دانند.

اما به نظر می رسد یک عامل دیگر نیز بسیار مهم بود که دولت قبل از مذاکرات در وین به آن توجه لازم را نکرده بود. نظام ارزی کشور در دوره اخیر به شدت متأثر از عامل انتظارات است. وضعیت بازار نشان می‌دهد که مردم انتظار داشتند، به سبب مذاکرات و افزایش قیمت احتمالی نفت و بهبود وضعیت ارزی دولت، قیمت ارز کاهش پیدا نماید؛ اما این انتظارات به واقعیت تبدیل نشد.

وضعیت موجود نشان می دهد که نقدینگی مردم‌ آهسته از تالار شیشه‌ای بورس در خیابان حافظ و بازارهای طلا به سمت میدان فردوسی در حال حرکت است، زیرا انتظار کاهش قیمت دلار در بازار از میان رفته است.

فعالان اقتصادی پیش از سوم آذر ماه انتظار حصول توافق نهایی از مذاکرات هسته ای را داشتند. این موضوع باعث شد پس از تمدید مذاکرات موجی از خرید در بازار ایجاد شود‌. اگرچه در محافل غیر رسمی اعلام شد است که دولت نه تنها خواستار افزایش قیمت دلار نیست، بلکه دود افزایش دلار در ‌‌نهایت به چشم همه خواهد رفت و افزایش قیمت و وجود حباب قیمت در بازار ارز با سرعت به سایر بازار‌ها انتقال می‌یابد و سبد هزینه‌ای مردم را کوچک‌تر خواهد کرد.

اما روند موجود یک موضوع بسیار مهم را نشان می دهد که دولت برای روز بعد از مذاکرات یعنی سوم آذر آماده نبود و حتی خود را برای این شرایط خوب تمدید مذاکرات نیز آماده نکرده بود و به محض اینکه انتظارات حداکثری فعالین اقتصادی برآورده نشد، نشانه هایی از بی‌ثباتی در بازار به وجود آمد.

البته هرچند به احتمال قوی، مشخص است که تلاطم ارزی در بازارها مقطعی خواهد بود و ادامه‌دار نیست، ‌‌موضوع مهم این است که دولت در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی و همچنین اقدامات اقتصادی برای پیش بینی بازارهای آینده باید‌ دقیق‌تر برنامه ریزی کند. دولت باید این ضرب المثل معروف انگلیسی‌ها مبنی بر امیدوار بودن برای بهترین شرایط و آماده بودن برای بدترین شرایط را سرلوحه کار خود قرار دهد.


مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
سفرمارکت
گزارش خطا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۲۲
ناشناس
|
Netherlands
|
۰۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
از بهترن تحلیلهایی بود که درباره پیامدهای اقتصادی مذاکرات اخیر خواندم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
فاصله افزایش دلار با تمدید مذاکرات بیانگر تاثیر پذیری آن از نشست اپک بود.
ناشناس
|
United States
|
۰۱:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
افراطی سکوت
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
بهتر بگیم اماده بود ولی دو تحلیل وجود دارد 1:منابعی در دست ندارد برای کنترل بازار ارز(کمبود ذخیره ارز) 2:استراتژی بود که با رها کردن بازار برای نشان دادن اینکه اگر به نتیجه نرسد مذاکرات همه باید منتظر ارز 5000 تومانی باشن...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
اگر آماده نبود پس اظهار نظر رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر افزایش نرخ دلار رسمی به 2850 تومان بلافاصله پس از تمدید به چه دلیل بود؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
خود سیف عامل تلاطم ارز است نه چیز دیگه .
ناشناس
|
Russian Federation
|
۰۷:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
طی چند روز اخیر ارزش روبل نیز در برابر ارز های خارجی سقوط کرد. سقوط ارزش ریال به نظر می رسد مرتبط با سقوط قیمت نفت است و نه نتیجه مذاکرات
سید جلال
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
با سلام ... به نظر من موضع گیری وزیر نفت و دیگران بیشتر ژست سیاسی است تا بیان واقعیت
ضمناً چطور می شود با اینهمه تحریم و سقوط نفت به حدود 70 دلار در هر بشکه ، دولت آمادگی داشته باشد که از گران شدن ارز جلوگیری کند؟
بیایید منصفانه انتقاد کنیم
جعفر جنی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
خدایی کدام مسئول در این مملکت برای شرایط عادی ( نه خاص) و امورات فردای اداره یا ارگان خود امادگی دارد که اقتصادیش داشته باشه. جون امواتت یکی رو معرفی کن.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۲
دولتها ميبايست براي خودبرنامه هاي بلندوميان وكوتاه مدت داشته باشند وحداقل براي يك دوره 50 ساله برنامه ريزي كرده باشند تاضمن موزون كردن آهنگ توسعه درمقابل حوادث طبيعي وغيرطبيعي آمادگي هاي لازم راداشته باشندتامملكت آسيب نبيند
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
آیا جام جهانی می‌تواند مانع جنگ آمریکا با ایران شود؟
آخرین اخبار