بازدید 3660

قشقاوی:تدارک مقدمات مذاکره ایران و1+5

کد خبر: ۶۴۰۸۶
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۳۸۸ - ۱۲:۴۸ 14 September 2009
سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: از سوي هيچ مقام و يا منبع آمريكايي درباره فروش هواپيما به ايران مطلبي گفته نشده است و آن چه كه طرح شده از سوي برخي از نشريات و در حد گمانه‌زني رسانه‌يي بوده است و از موضع رسمي مقامات آمريكايي هيچ سخني نيز شنيده نشده است.

به گزارش ايسنا، حسن قشقاوي صبح دوشنبه در نشست هفتگي خود با خبرنگاران اظهار كرد: بارها اعلام كرده‌ايم ملت ايران اهل تعامل و گفت‌وگو است و طبيعي است كه در چارچوب بسته پيشنهادي كه ارايه شده است آمادگي اين گفت‌وگو را داريم و خارج از بحث ‌فروش هواپيما بارها اعلام كرده‌ايم فروش قطعات و يا حذف هواپيما به يك كشور آن هم هواپيماي غيرنظامي به مثابه نقض حقوق بشر تلقي مي‌شود و هيچ دليل منطقي و انساني وجود ندارد كه اين حق را از مسافران در گزينش هواپيماهاي مختلف براي مسافرت بردارند.

وي افزود: اگر به دليل محدوديت در انتخاب هواپيما مسووليتي وجود داشته باشد، بسيار بسيار طبيعي است كه مسووليت اين خطر متوجه كشورهاي تحريم كننده است و اميدواريم اين سياست غلط و غيرانساني توسط كشورهاي غربي برداشته شود و از بين برود.

قشقاوي هم‌چنين در پاسخ به پرسشي مبني بر زمان انجام گفت‌وگو و مذاكره در چارچوب بسته پيشنهادي كه ايران به 1+5 ارايه كرده است، گفت: زمان خاصي نمي‌توانم عرض كنم اما مي‌توانم بگويم با عنايت به ابراز تمايل عمومي كه از سوي دو طرف وجود دارد، كانال‌هاي ذي‌ربط زمان را تنظيم مي‌كنند و تماس را در اين باره برقرار مي‌كنند و طبيعي است كه پس از اين كه زمان مشخصي تعيين شد، به اطلاع افكار عمومي خواهد رسيد.

او هم‌چنين در مورد اخبار مطرح شده در ارتباط با ميزباني تركيه در مورد مذاكرات ايران با 1+5 گفت: ديروز سخنگوي وزارت خارجه تركيه در گفت‌وگو با خبرگزاري فرانسه اين موضوع را تكذيب كرده است و اين تماس نيز از خود تهران صورت گرفته است و ايشان گفته است كه ما چنين چيزي را نگفته‌ايم؛ اما به ه

سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشي مبني بر واردات چاي از كنيا به ايران گفت: به هر حال درصدي از نيازهاي كشور نياز به چاي وارداتي دارد؛ گرچه اميدواريم در تمام محصولات كشاورزي خودكفا شويم و هرگز نياز به ورود هيچ مسوول خارجي نداشته باشيم اما بايد توجه داشت كه هر گاه سخن از فعاليت تجار ايراني براي ورود برخي محصولات مي‌شود صرفا براي نيازها و مصرف داخلي ايران نيست. ايران امروز در كوي صادرات به بسياري از كشورها از جمله افغانستان، آسياي مركزي، عراق و كشورهاي ديگر است و بنابراين واردات ضرورتا به معني مصرف داخلي نيست.

به گزارش ايسنا، قشقاوي ادامه داد: واردات كار بسيار درستي است چرا كه در همين فعالي

وي در عين حال گفت: در مورد واردات چاي بايد گفت اين موضوع تاكنون به وقوع نپيوسته است و بعضي‌ها چنان مي‌گويند كه گويي محموله‌هاي چاي وارد شده است در حالي كه ما هنوز در حال مذاكره هستيم و هيچ محموله چايي تاكنون وارد نشده است و در تلاش هستيم زمينه را فراهم بكنيم.

سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشور گفت: اين‌ها بيانگر نشاط ديپلماسي اقتصادي ما و كار بسيار مطلوبي است ضمن اين كه ما به عنوان ايراني همواره تمايل داريم در همه موارد محصولات داخلي‌مان در اولويت و مورد توجه قرار گيرد و ما صادركننده باشيم.

سخنگوي وزارت امور خارجه در مورد پيگيري سرنوشت مجيد كاكاوند، تبعه ايراني كه در فرانسه بازداشت شده است با توجه به برگزاري دادگاه وي در مهرماه گفت: ايشان به عنوان توريسم به فرانسه سفر كرده است و براساس اتهامات كاملا واهي و غيرمستند دستگير شده است. خانواده ايشان بسيار نگران وضعيت وي هستند. متاسفانه اقدامي درباره آزادي ايشان صورت نگرفته است. اميدواريم در چارچوب حقوق انساني ايشان عمل شود و هر چه زودتر زمينه رهايي‌اش و رفع نگراني خانواده آقاي كاكاوند فراهم شود.

قشقاوي در پاسخ به اين پرسش كه گروه 1+5 تلاش مي‌كند مذاكرات ايران را به سمت مساله 1+5 بكشاند؛ موضع ايران در اين خصوص چيست؟ گفت: آن چه كه مقامات ما بارها تاكيد كرده‌اند اين است كه ملت ايران بر حقوق مسلم هسته‌يي خود گفت‌وگو نمي‌كند اما در فرايندي كه همان بسته پيشنهادي است همان طور كه همه ملاحظه كرده‌اند كه قطعا يك بخش از آن رفع نگراني از موضوع هسته‌يي و توجه به خلع سلاح جهاني هسته‌يي است، گفت‌وگو مي‌كند.

او افزود: انرژي صلح‌آميز هسته‌يي براي همه و نبود سلاح هسته‌يي براي هيچ‌كس، آرزوي همه است و اين نكته مهمي است كه مي‌تواند محور مذاكره قرار گيرد. ظرفيت ملي، منطقه‌يي و جهاني جمهوري اسلامي ايران به صورتي نيست كه مسايل به صورت مقطعي، ريز و جزيي مورد بحث قرار گيرد. اين ظرفيت، ظرفيت خوبي براي طرف مقابل است كه صادقانه و سازنده مسير تعامل را با ما در پيش گيرد؛ چه در زمينه بحث امنيت جهاني. هم‌چنين رفع بحران اقتصادي و بحث هسته‌يي جهاني مي‌توان وارد گفت‌وگو شد و ظرفيت‌هاي خوبي در ايران در اين زمينه وجود دارد.

سخنگوي وزارت امور خارجه اضافه كرد: وقتي ايران عنوان مي‌كند عدالت و صلح براي پيشرفت، اين شعاري انساني است و همه افكار عمومي جهان منتظر تحقق اين شعار زيبا و انساني و عدالت محور هستند و غربي‌ها مي‌توانند بر اين اساس تعامل و گفت‌وگو با ايران را شروع بكنند؛ اين به نفع آن‌ها و جهان بشريت است و هيچ منطقي نمي‌تواند با اين موضوع مخالفت كند. اين آمادگي خوبي است كه مي‌تواند نتيجه بخش باشد و گفت‌وگو انجام شود.

خبرنگاري در مورد برگزاري اجلاس خزر بدون حضور ايران و نتايج آن پرسيد كه قشقاوي پاسخ داد: ديپلماسي ايران درباره خزر بسيار فعال و موفق است. به اين معنا كه ما براساس قاعده شناخته شده بين‌المللي همواره رفتار كرده‌ايم. اين قاعده وجود دارد كه همواره رژيم حقوقي درياهاي بسته بايد با توافق و اجماع كليه كشورهاي ساحلي صورت گيرد. ما نيز در اين چارچوب تلاش خود را داشته‌ايم كه نقطه اوج آن برگزاري دو اجلاس سران در عشق‌آباد و تهران بوده است و طبيعي است كه اجلاس باكو در سطح سران قرار است برگزار شود و قبل از آن نيز وزيران خارجه و كارشناسان بايد تمهيد اين اجلاس را فراهم كنند.

او با بيان اين كه بايد حقوق همه كشورهاي ساحلي مورد توجه قرار گيرد، اظهار كرد: بسيار طبيعي است كه جمهوري اسلامي ايران به احقاق حقوق خود در درياي خزر پافشاري دارد و تاكنون نيز چنين عمل كرده است و هيچ تغييري هم در مواضع كشور درباره خزر در طول سال‌هاي اخير ايجاد نشده است.

قشقاوي گفت: به محض اين كه متوجه شديم بناست در قزاقستان چنين اجلاس چهار جانبه‌اي برگزار شود و قرار است موضوعات مختلفي و از جمله ممكن است راجع به خزر گفت‌وگو شود، وارد موضوع شديم و علاوه بر گفت‌وگو با سفيران مقيم اين كشورها در تهران و بيان اعتراض جمهوري اسلامي كه بدون ايران نمي‌توان بحث خزر دنبال شود و در نتيجه نامه‌اي از سوي منوچهر متكي هم ارسال شد و همه منابع خبري به درستي اشاره كردند كه اين تحرك خوب باعث شد آن‌ها اعلام كنند بنا نيست درباره رژيم حقوقي خزر در اين جلسه صحبت و پيگيري شود و بديهي است كه اين بحث‌ها به دنبال مباحث اجلاس سران تهران در اجلاس آتي سران در باكو صورت مي‌گيرد كه اين اجلاس با حضور جمهوري اسلامي ايران خواهد بود.

سخنگوي وزارت خارجه تاكيد كرد: همواره معتقديم تعامل سازنده بين كشورهاي ساحلي مي‌تواند مفيد و موثر باشد و درياي خزر بايد درياي صلح و دوستي باشد.

وي ضمن انتقاد از مطالب مطرح شده در بعضي از رسانه‌ها در مورد اين اجلاس گفت: با وجود تحركاتي كه از سوي ايران در مورد درياي خزر انجام شد بعضي از رسانه‌ها هم‌چنان روي منهج قديم خود هستند و انتقاد مي‌كنند. ما متوجه نشديم كه علت اين انتقادات چيست در حالي كه وقتي ديپلماسي فعال است و تاثير مستقيم دارد و از طرف مقابل هم مواضع روشني اعلام كرده است، سخنان انتقادگونه چه توجيحي دارد. انتقادها بايد به گونه‌اي شود كه از دل آن رشد و توسعه ملي درآيدكه براي نسل آينده كشور ما مفيد باشد. انتظار داريم رسانه‌ها در اين مورد بيش‌تر توجه كنند و بين موفقيت و انفعال تفاوت قائل شوند و در مواردي نيز تشويق كنند و چقدر خوب است كه منتقدان اين كار را بكنند. ما منتظر تشويق آن‌ها هستيم. البته انتقاد سازنده نيز امري مطلوب است.

سخنگوي وزارت خارجه در مورد سكوت ايران در اتهاماتي كه درباره قاچاق سلاح به ايران، يمن و نيز سوريه بوده است گفت: دستگاه ديپلماسي، دستگاه سكوت نيست؛ قبل از هر كسي اخبار و تحولات را رصد مي‌كند و مباحث كارشناسي انجام مي‌دهد اما بايد گفت بسياري از اخباري كه از منابع صهيونيستي و يا روزنامه‌هاي شناخته شده مثل ساندي‌تلگراف و ديلي‌تلگراف كه وابسته به محافل صهيونيستي هستند جاي پاسخ ندارد. نمي‌شود كه هر چه منابع صهيونيستي مي‌گويند و عموما در مقاطع مهم و پيش از اجلاس‌ مطرح مي‌كنند را نمي‌توان مرتب پاسخ داد. نفس پردازش ممكن است تاييدي بر طرح‌هاي بي‌ربط باشد؛ بنابراين سكوت هم اگر مي‌شود سكوتي حساب شده است.

وي با بيان اين كه ما نمي‌خواهيم به فضاسازي‌هاي بي‌پايه‌اي كه عمدتا ريشه در محافل صهيونيستي دارد پاسخ دهيم، خاطرنشان كرد: آن‌ها به دنبال اهداف ديگري هستند و حتي به تكذيب‌ها نيز توجه نمي‌كنند. در مورد بحث قاچاقچي بلژيكي نيز بايد گفت او قاچاقچي حرفه‌يي تسليحاتي است و خود نيز پيش از اين گفته بود كه با بعضي از سرويس‌هاي امنيتي غرب ارتباط دارم. پس مشخص است كه دست محافل امنيتي در اين مورد وجود دارد كه فضاسازي تبليغاتي بكنند. در مورد بحث قاچاق سلاح روسي نيز طرف‌هاي روسي آن را تكذيب كرده‌اند.

قشقاوي ادامه داد: در مورد يمن نيز موضع ما روشن است. آقاي متكي با همتاي خود تماس تلفني داشته است. همواره مذاكراتي بوده است و بين سفير ما و سفير يمن نيز مواضع ما كاملا شفاف است. ما به وحدت و تماميت ارضي يمن احترام مي‌گذاريم. رابطه دوستانه دو جانبه رو به پيشرفتي با يمن داريم. اميدواريم مشكلات داخلي خودشان را با تدبير و درايت و راه‌حل‌هاي سياسي حل كنند و موضوع سعده را بحثي داخلي مي‌دانيم. همان‌طور كه تاكنون نشان داده شده است، خونريزي راه‌حل مشكلات نيست. توصيه ما همواره به عنوان كشور دوست و برادر يمن اين است كه مسير درايت و تدبير سياسي را پيشه كنند.

سخنگوي وزارت امور خارجه درباره وضعيت شهرام اميري كه در سفر به عربستان ناپديد شده است نيز گفت: شهرام اميري در سفر زيارتي به عربستان دچار اين سرنوشت شده است. خانواده‌ي ايشان به شدت پيگير وضعيت او هستند و به وزارت خارجه مراجعات مكرري دارند تا عربستان سعودي به مسووليت خود عمل كند. ما معتقديم دولت عربستان مسوول وضعيت شهرام اميري است كه هرچه زودتر براي او تعيين تكليف شود و سرنوشت ايشان را هرچه زودتر براي خانواده‌اش روشن كند.

قشقاوي در مورد سفر رييس‌جمهور كشورمان به نيويورك نيز گفت: جزييات برنامه‌ها به‌زودي اعلام مي‌شود، اما آن چه كه مهم است غير از حضور در اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل در حاشيه‌ي آن نيز گفت‌وگوهايي با همتايان خود،‌هموطنان و برخي افراد تاثيرگذار رسانه‌يي و روشنفكران خواهد داشت. جزييات و زمان آن بعدا اعلام مي‌شود. اين سفر مثل دوره‌هاي گذشته مي‌تواند پربار و مفيد باشد و فرصتي است كه كشورهاي ديگر با نقطه‌نظرات جمهوري اسلامي ايران به ويژه در آستانه‌ي تشكيل دولت دهم آشنا شوند.

به گزارش ايسنا، او هم‌چنين در مورد اظهار تمايل مقامات مصري براي گفت‌وگو با ايران تصريح كرد: همواره گفته‌ايم مصر ظرفيت بسيار بزرگ جهان اسلام و كشور تاثيرگذاري است و تمدن و فرهنگ بالايي دارد. از ناحيه‌ي ما همواره اين مساله بوده است كه رابطه‌ي ملت‌ها و استفاده از ظرفيت‌ بزرگ دو كشور ايران و مصر همواره در خدمت وحدت جهان اسلام قرار گيرد.

خبرنگاري در مورد تاثير نشست كشورهاي حاشيه‌ي درياي خزر بدون ايران در حوزه‌ي برداشت منابع انرژي پرسيد و قشقاوي پاسخ داد: قطع نظر از هر نشستي كه به صورت يكجانبه، ‌دوجانبه و سه‌جانبه و يا چهار جانبه برگزار شود، همه مي‌دانند ما در مواردي كه سهم خود در درياي خزر مي‌دانيم تا كنون اجازه‌ي بهره‌برداري به هيچ شركت خارجي براي استفاده نداده‌ايم و اين سياست را قاطعانه عملي مي‌كنيم. اين كه كشورها با هم گفت‌وگو كنند امر متداولي است اما اگر هدف اين باشد كه بخواهند رژيم حقوقي درياي خزر را تعيين كنند، حتما اجماع و توافق همه‌ي كشورهاي ساحلي را نياز دارد.

وي افزود: در مورد رژيم حقوقي درياي خزر و از جمله استفاده از منابع درياي خزر حتما بايد ايران حضور داشته باشد. جامعه‌ي جهاني بر روي بحث زيست‌محيطي حساسيت دارد و به دليل ويژگي خاص زلزله‌خيزي خزر در اعماق بايد مواردي لحاظ شود و ما ملاحظات جدي در اين مورد داريم به همين دليل بود كه اعتراض جدي و اقدام جدي ديپلماتيك كرديم و ايران بر استيفاي حقوق خود بسيار قاطع است و در صحنه‌ي عمل و مذاكرات ديپلماتيك آن را عملي كرده است.

سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشورمان در مورد دوستي ايران با ونزوئلا و به رسميت شناختن اسراييل از سوي چاوز گفت: ما با بسياري از كشورها ارتباط داريم و دوست ما هستند و در اين حال ممكن است مواضع‌شان با ما در بحث خاورميانه و رژيم صهيونيستي مشابه نباشد. كما اين كه مثلا در تركيه كه دو روز پيش مهماني داشتيم نيز اين مساله وجود دارد. ما رابطه‌ي خوبي با كشورهاي آمريكاي لاتين و از جمله ونزوئلا داريم. اين مساله مزاياي فراواني براي منافع ملي ما دارد به ويژه در حوزه‌ي اقتصادي، كار با كشور ثروتمند و تاثيرگذار در اوپك مثل ونزوئلا براي ما مهم است. ما مي‌توانيم بسياري از كالاهاي مورد نياز خود را با قيمت‌هاي مناسب از ونزوئلا وارد كنيم و آن‌ها نيز در بحث صدور كالا و خدمات فني و مهندسي مي‌توانند با ما ارتباطاتي داشته باشند كه به نفع منافع آن‌هاست.

قشقاوي افزود: سفر ايشان هم سفر بسيار خوبي بود؛ اما نمي‌خواهم گله بكنم ولي بعضي از مطالبي مطرح شد كه باعث تعجب است. مثلا گفته مي‌شود ايشان به مشهد رفتند و تحت تاثير قرار گرفتند و اين صحبت عجيبي است؛ اولين‌بار است كه طرف غيرمسلمان به مشهد مي‌رود. طبيعي است كه ديدن حرم رضوي براي هر كسي چه مسيحي و چه غيرمسلمان متاثركننده است. اين چه بحثي است كه از سوي بعضي‌ها مطرح مي‌شود. مگر تا كنون اين گونه نبوده است؟ مگر امام رضا (ع) فقط براي مسلمانان است؟ دليل اين نقادي‌ها چيست؟

وي ادامه داد:‌ ابعاد روابط ما با ونزوئلا مشخص است. توسعه‌ي روابط با ونزوئلا 100 درصد به نفع ماست و يك درصد جاي انتقاد ندارد. اين كه اين موارد را پردازش مي‌كنند و زمينه‌ي شوخي‌هاي ژورناليستي قرار مي‌دهند درست نيست. آن هم در مواردي كه او مهمان دولت مهمان‌نواز ايران است.

قشقاوي افزود: ما هرچه در جلسات كارشناسي به اين موضوع پرداختيم دليل انتقادات را در نيافتيم؛ اميدواريم كه حتما كساني كه به اين موضوع نقد مي‌كنند بنويسند كه چه توجيهي براي اين مسائل دارند و همكاري ما با ونزوئلا در اوپك چه ضرري براي منافع ملي ما دارد. آيا زمينه‌ي صدور كالاهاي ما و خدمات فني و مهندسي و گسترش حوزه‌ي همكاري در جهان به ضرر ماست؟ حمايت از حقوق هسته‌يي ما از سوي كشورهاي ديگر عليه منافع ماست؟ اميدوارم مقالاتي در اين مورد نوشته شود و جواب منطقي به اين موضوع بدهند.

قشقاوي هم‌چنين در مورد ائتلاف سوريه و ايران براي نقش‌آفريني در لبنان گفت: ما همواره نقش سازنده‌اي در لبنان داشته‌ايم؛ كما اين كه سوريه ، قطر و بسياري از كشورهاي ديگر نيز در روند تاسيس دولت آشتي ملي و برگزاري انتخابات نقش سازنده‌اي داشته‌اند. اميدواريم هرچه زودتر مسائل داخلي لبنان با درايت و همكاري و وحدت همه‌ي گروه‌ها حل شوند.

به گزارش ايسنا، خبرنگاري در ادامه با بيان اين كه چاوز در كشور خود از حقوق هم‌جنس‌گرايان به شدت دفاع و تلاش كرده است در قانون اساسي كشورش آن را بگنجاند، به انتقاد از نحوه برخورد با چاوز در ايران پرداخت كه قشقاوي پاسخ داد: هر كشوري بحث‌هاي داخلي خود را دارد. طبيعي است كه آقاي چاوز هم در كشور خود مخالفان و موافقاني دارد. موضوعاتي مثل هم‌جنس‌گرايي بحث‌هاي بسيار جدي در بسياري از كشورهاست. ما نمي‌خواهيم بحث‌هاي داخلي كشورها را طرح كنيم و موضوعات داخلي كشور ما هم مربوط به ماست. ما چارچوب داخلي خود را داريم همان‌طور كه اجازه دخالت به كشور خارجي را نمي‌دهيم در مورد ساير كشورها هم بايد اين موضع را داشته باشيم. اين ارتباطي با سفر رسمي يك رييس‌جمهور به ايران ندارد، آن هم در چارچوب مذاكرات و توافقات مشخص.
سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر