بازدید 16245

مادرم ایرانی است من کجایی‌ام؟

کد خبر: ۸۹۰۶۶۰
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۱ 10 April 2019

«می‌فهمی درد ما چیست؟ نمی‌فهمی. درد ما را کسی درک نمی‌کند. خیلی‌ها نمی‌دانند ما چه می‌گوییم چون هیچ وقت جای ما نبوده‌اند. درد ما درد بی‌شناسنامه بودن است.» زهرا زن ایرانی که 15 سال پیش با یک مرد افغانستانی ازدواج کرده، اینها را می‌گوید و از درد بی‌شناسنامه بودن بچه‌هایش می‌نالد.

به گزارش‌«تابناک» به نقل از روزنامه ایران، موضوع اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی، تبدیل به موضوعی پیچیده شده که سال‌هاست درباره‌اش بحث و گفت‌وگو می‌شود. قوانین مدنی ایران انتقال تابعیت از خون پدر را به ‌صورت ذاتی پذیرفته‌ است، اما به زن ایرانی این حق را نداده‌ است. بنابراین فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی تنها بعد از سن 18 سالگی می‌توانند تقاضای تابعیت کنند.

فعالان اجتماعی می‌گویند: تصویب لایحه پیشنهادی دولت برای اصلاح تعیین تکلیف تابعیت فرزندان مادران ایرانی گام رو به جلویی است. لایحه‌ای که طبق آن فرزندان زیر 18 سال هم به درخواست مادرشان می‌توانند شناسنامه بگیرند و بالای 18 ساله‌ها هم خودشان می‌توانند درخواست کنند. آنها امیدوارند این لایحه در صحن علنی مجلس تصویب و در شورای نگهبان نیز تأیید شود. این لایحه اردیبهشت ماه امسال بررسی خواهد شد.

زهرا سرش پایین است و زیر لب حرف می‌زند: «دخترم باید 18 ساله شود تا بتواند شناسنامه بگیرد اما الان تازه کلاس سوم است. کو تا 18 سالگی؟ اگر قانون اصلاح شود، خودم می‌توانم برایش درخواست شناسنامه بدهم.» مریم خودت بگو چه اتفاق‌هایی برایت افتاده؟

مریم دختر زهرا برایم از خاطرات تلخی می‌گوید که به قول خودش ما چندان درکی از آن نداریم: «همه‌ بچه‌های کلاس ایرانی‌اند. قرار بود اردو برویم. معلم‌مان خواست شناسنامه‌هایمان را بیاوریم اما من شناسنامه نداشتم. همه شناسنامه‌ها را گذاشتند روی میز. من خجالت می‌کشیدم بگویم شناسنامه ندارم، از کلاس بیرون رفتم و توی حیاط ماندم تا معلمم یادش برود.» زهرا حرف های دخترش را ادامه می‌دهد: «آنقدر توی حیاط ماند تا همه یادشان برود. هوا سرد بود و بعدش سرمای بدی خورد. سرماخوردگی برایش مهم نبود می‌گفت اینکه با همه فرق داشته، خیلی آزارش داده....»

14 سال از ازدواج هدیه با یک مرد افغان می‌گذرد، اما هنوز خیلی‌ها قبولش نکرده‌اند. دو اتاق تو در توی کوچک در جنوب شهر تهران دارند، سه بچه بدون شناسنامه، تحصیلات ناتمام، بدون دفترچه بیمه درمانی و... بچه ها خودشان را ایرانی می‌دانند اما انگار هیچ‌ کس حاضر نیست این واقعیت را بپذیرد. دخترها 10 و 11 ساله‌اند و پسرش 8 ساله و تنها مدرک هویت‌شان گذرنامه‌ای است که از سفارت افغانستان گرفته‌اند.

به هدیه گفته‌اند بچه‌ها که 18 ساله شدند می‌توانید برایشان شناسنامه بگیرید اما همسایه‌اش نتوانست این کار را بکند. بچه‌های ام کلثوم که 18 ساله شدند از بیمارستان و کلانتری نامه گرفتند اما بازهم نتوانستند شناسنامه بگیرند. این غصه انگار تمامی ندارد: «می‌گویند قانونش هست اما اجرا نمی‌کنند. خیلی چیزها می‌گویند قانون شده اما اجرا نمی‌شود. شوهرم حساب بانکی ندارد. همه چیز، یعنی همه کارهایی که نیاز به شناسنامه و کارت ملی دارد به عهده من است. بچه‌ها همه با پاسپورت رفتند مدرسه. هزار جا رفتم؛ می‌گویم مگر من مادرشان نیستم؟ مگر من ایرانی نیستم؟ یعنی بچه‌های من هیچ حقی ندارند؟»

طیبه سیاوشی، نماینده‌ مجلس شورای اسلامی و عضو فراکسیون زنان مجلس در این باره می‌گوید: «جمعیت کودکان بی‌شناسنامه‌ای که از مادر ایرانی و پدر غیرایرانی متولد شده‌اند، حدود 500 هزار نفر تخمین زده می‌شود. البته برخی از مسئولان آمار بالاتر و در مواردی کمتر دراین باره ارائه کرده‌اند. به هر حال آمار خیلی دقیقی از این کودکان در دست نیست. برهمین اساس رسیدگی به این موضوع نیازمند لایحه‌ای از طرف دولت بود و خوشبختانه این لایحه مطرح شد. موضوع تابعیت در ایران و چند کشور دیگر با محدودیت‌هایی همراه است. اینکه تابعیت فقط از طریق پدر به کودک منتقل می‌شود و شرایط دیگر تابعیتی وجود ندارد. ولی خوشبختانه با این لایحه این مشکل حل می‌شود و در واقع با اعلام مادر قبل از 18 سالگی هم، فرزند می‌تواند دارای شناسنامه شود. این امر خیلی مهمی است چراکه بعد از 18 سال هم با اعلام خود آن فرزندان و با فرآیندهای پیچیده‌ مدارک هویتی به آنها تعلق می‌گرفت اما با تصویت این لایحه این مشکلات حل می‌شود.»

او ادامه می‌دهد: «مصائب و مشکلات این قشر از افراد و خانواده‌ها واقعاً دردآور است. مثلاً چند وقت پیش موردی را به من اطلاع دادند که مادر خانواده حتی پس از مرگ فرزندش به خاطر نداشتن هیچ مدرک هویتی نمی‌توانسته بچه‌اش را دفن کند و با مشکلات پیچیده‌ای مواجه شده. لایحه‌ فعلی نتیجه زحمات بسیاری از کارشناسان و متخصصانی است که در بدنه دولت سال‌ها زحمت کشیده‌اند و امیدوارم مجلس هم در این زمینه بتواند بخوبی عمل کند و با تصویب این لایحه مشکلات و معضلات بی‌شناسنامه‌ها در کشور تا حد زیادی حل شود.»

به گفته این نماینده مجلس، نداشتن مدارک هویتی موجب شده مشکلات و آسیب‌های زنجیرواری به وجود بیاید. کلاف سردرگمی از مشکلات امنیتی و اجتماعی که از دل هم بیرون می‌آیند. اما معمولاً در اعلام مشکلات به معلول‌ها می پردازیم وعلت‌ها را نادیده می‌گیریم.

مادر علیرضا 31 ساله، ایرانی و پدرش اهل کشور افغانستان است. او می‌گوید: «مادرم چند تکه زمین به نام خودش داشت الان که فوت شده تمام زندگی مان بهم ریخته. من شناسنامه ندارم و نمی‌توانم مالک چیزی باشم. با اینکه 31 ساله شده‌ام و ۵ سال اقامت قانونی هم دارم. پدر و مادرم سند ازدواج هم داشتند و تمام مدارک قانونی تکمیل است. مشکل اینجاست که من گواهی تولد ندارم. استشهاد محلی جمع کردیم که روحانی مسجد محله‌مان هم تأییدش کرد اما مشکل بعدی این بود که سنم بالا رفته و...

اگر کسی مادرش ایرانی باشد پدرش خارجی، باید بین 18 تا 19 سالگی تقاضای تابعیت ایرانی کند و فقط یک سال برای این کار مهلت هست. من این را نمی‌دانستم و 20 سالگی تقاضا دادم. گفتند فقط یک سال مهلت داشته‌ای و بعد از آن دیگر هرگز به تو تابعیت ایرانی نمی‌دهیم. فکرش را بکنید به خاطر فرآیند طولانی اعطای تابعیت من سه دهه ازعمرم گذشته اما هنوز شناسنامه نگرفته‌ام.»

معصومه و شوهرش هم خیلی تلاش کرده‌اند برای امیرحسین پسر شش ساله‌شان شناسنامه بگیرند تا موقع مدرسه رفتن مشکلی نداشته باشد. معصومه می‌گوید: «فعلاً که نتوانسته‌ایم. من ایرانی‌ام، یعنی نباید ایرانی بودنم روی بچه‌ام تأثیری داشته باشد؟ خیلی‌ها می‌گویند برو افغانستان زندگی کن آنجا به بچه‌ات شناسنامه می‌دهند. اما نمی‌روم؛ جنگ و ناآرامی است. خواهر و مادرشوهرم هم اینجا هستند، کجا برویم؟ هرجا هم می‌روم و اعتراض می‌کنم، می‌گویند می‌خواستی شوهر افغان نگیری! اما حالا که ازدواج کرده‌ام نباید راهی برای حل این مشکل وجود داشته باشد؟»

پسر جوانی که دلش نمی‌خواهد نامی از او در این گزارش آورده شود از مادری ایرانی و پدری افغانستانی در یکی از شهرهای مازندران به دنیا آمده و از همان کودکی استعدادش در ورزش کشتی چشمگیر بوده: «بزرگ‌ترین مشکلم هویتم بود؛ نه ایرانی بودم، نه افغانستانی. مجبور شدم یک شناسنامه جعلی برای خودم درست کنم و مسابقه بدهم. بعد از اینکه هویتم برملا شد، تمام عناوین قهرمانی‌ام را پس گرفتند و بعد ‌از آن هیچ‌ وقت نتوانستم به کشتی برگردم. جرم من این بود که از مادری ایرانی و پدری افغانستانی به دنیا آمده‌ام.»

شاید هیچ کدام از ما درد بی‌شناسنامه بودن را حس نکرده باشیم اما از لابه لای کلمات و جملات زهرا، مریم و علیرضا و... می‌توانیم گوشه‌ای از سختی‌هایشان را بفهمیم. خیلی از آنها چشم‌شان به تصویب لایحه‌ای است که از این پس به آنها اجازه می‌دهد صاحب شناسنامه شوند؛ صاحب هویتی حقیقی به نام یک شهروند ایرانی.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۳۲
انتشار یافته: ۳۷
ی خانومی میاد خونه ما کار میکنه.مادرش ایرانیه،پدرش افغانی.۹نفر خواهر و برادر هستن.شوهر خودش هم افغانی هست و ۶ بچه داره.۹رو ضرب در ۶ بکن،اگر یکیشون شناسنامه بگیره ۵۴ نفر با اون شناسنامه میگیرن.یارانشون و هزار تا چیز دیگشون رو کی میده؟متاسفانه مقاله نویس های شما و تمام خبرگزاری ها بی اطلاع هستن از اوضاع جامعه.این خانوم نوه هم داره.اون ها رو هم حساب کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
دقیقاً...! شما فک میکنید چطور افغانها ایران رو اشغال کردند, اول با پیوند زناشویی وصلت آغاز میشه و بعد اینقدر زادولد میکنند که بعد دیگه نسل ایرانی در کشور کمرنگ میشه...یادتون نره افغانها ژن چینی و آسیایی دارند یعنی عاشق زادو ولد و رشد جمعیت اند...مثل چینیها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
چه خبر بابا چقدر بچه میارن اینا که نون ندارن بدن
کسی که یکی از والدینتش ایرانی نباشد نباید تابعیت ایرانی داشته باشد بخصوص از مادر چون فامیل و اصالت از پدر منتقل می شود.
پاسخ ها
ناشناس
| Singapore |
۱۴:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
مذهب و تمام مقدسات شما از یک خانم منتقل شده
با سلام. با خواندن چنین مطالبی حس بدی میگرم اما باید به این خانم عرض کنم که ایشان از چنین قوانینی قبل از ازدواج خبر داشتند حال چه خوب چه بد مبادرت به ازدواج با یه خارجی شدند . خوب پس دانسته عواقبش را پذیرفته و این باعث تحریک عواطف هر انسانی میشود ، امیدوارم قوه مقننه هر چه سریع تر با رعایت اصول انسانی قانونی به روز وصل نماید که چنین مشکلاتی پیش نیاید.
علیرغم گنده گویی های ................ هنوز زن در جامعه مدنی ایران هیچ جایگاه انسانی نداره . فقط حرف از تکریم زن هست و در عمل هیچ ارزش و اعتباری براش متصور نیست . خون پدر ! پدرسالاری ! مرد سالاری و زن ستیزی سالهاست که در این جامعه حکمفرماست
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
مرد سالاری نیست و این به خاطر حفظ ژن اصیل ایرانی هست که اجازه نمیشه از یک مادر ایرانی و پدر خارجی یک بوجود بیاد که ایرانی باشه چون نیست.پس حق و حقوق یک ایرانی رو هم نداره.
ناشناس
| France |
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
ته دل خیلی از مادران خون است .
چرا واقعا؟!مگر افاغنه انسان نیستند ؟اینها که دیگر مسلمانند! آنقدر ادعا داریم ولی در عمل در این موارد بسیار با تبعیض نژادی برخورد می کنیم.خب حداقل اگر اینگونه برخورد می کنیم ادعای نوع دوستی و ... هم نداشته باشیم!
پاسخ ها
آشنا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
دوست ناشناس ربطی به ملیت و مذهب نداره و قانون یک کشور هست که بر اساس یک سری فاکتورها تنظیم میشود و براساس شرایط و زمان مناسب میتواند دستخوش قوانین به روزتر و کار بردی تر گردد.
طبق قوانین ما ، بچه تابعیت را از پدر به ارث می برد. قطعا این کودکان ایرانی نیستند. خانم ها باید موقع ازدواج حواس شون رو جمع می کردند. ما خودمون در داخل به اندازه کافی معضل داریم.
اگر موضوع هويت ايراني و داشتن شناسنامه ايراني برايشان مهم است چرا در هنگام ازدواج قوانين كشور ايران را رعايت نمي كنند و بعد از ازدواج مي گويند حالا كه ازدواج كرده ام! داشتن شناسنامه افغاني چه اشكالي دارد؟ بخصوص كه هويت افغاني در جهان نسبت به هويت ايراني در جايگاه برتر است.
موقع بلند پروازی و پول بیشتر و ازدواج پر سود به سر زنان و دختران ایرانی ما با مردان غیر ایرانی می زند نتیجه اش همین است به درویشی ابجی غنایت کن که پادشاهی ضرر دارد
این هم از برخوردهای عاطفی و غیر منطقی ما ایرانی هاست
خانمی بدون رعایت قوانین کشور و بدون توجه به عواقب کار خود ازدواج کرده و قانونا این فرزندان ایرانی نیستند
چرا دولت باید این کار توبیخ شود؟
پاسخ ها
تارا صبوری
| Denmark |
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
میشه لطف کنین و بگین چه فرقی هست بین یک زن و مرد ؟ اگر یک مرد ایرانی با یک خارجی ازدواج کرد بچه شناسنامه میگیره ولی اگه یه خانوم ایرانی با یه خارجی ازدواج کرد باید تنبیه بشه. بیاییم دلها و افکارمون رو از این بیگانه ستیزی پاک کنیم.
اونروزی که جواب اوکی رو به افغانی دادین باید به فکر این روزا می بودین!
به هر حال افغانها مهمان ناخوانده اند و امروز یا فردا باید از این کشور برون
پاسخ ها
تارا
| Denmark |
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
متاسفم براتون
آخه چقدر ظلم !؟

تو كشورهاي ديگه طرف تو هواپيما روي هوا كه به دنيا مياد تابعيت بهش ميدن اينجا تو كشور مادريش به دنيا مياد نميدن !!!
تازه اين قوانين را هم كساني گذاشتند كه خودشان بچه و نوه هاشون را ميبرند امريكا و اروپا به دنيا ميارن تا بچه اشون

تابعيت امريكا و اريپا هم بگيره !!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
کدوم کشوردقیقا تا من بلیط پرواز بگیرم بچم توی اسمانشون بدنیا بیاد لطفا اسم ببرید
فرزاد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
كشور آمال و آرزوهاي اكثر مسئولان ايراني و دلواپسان آمريكاي جهانخوار !
نگاه کن ببین پدرت کجایی است. متعلق به همان خاک هستی.
به اینهایی که از مادر ایرانی و پدر افغانستانی مسلمان و همسیایه و هم زبان متولد شده اند تابعیت ایرانی نمی دهند اما به آنانی که آمریکایی شده اند و تابعیت آمریکایی را عین کنه دو دستی چسبیده اند تابعیت ایرانی شان را حتی با لگد زدن شان هم ابطال نمی کنند.
احتیاجی نیست بره افغانستان چرا الکی دل سوزی می کنید والدینش باید برند سفارت افغانستان براش شناسنامه بگیرند واحتمالا هم گرفته اما می خواهد هویت ایرانی هم بگیره این داستانهای فیلم هندی را علم می کنند باید به مدرسه های افغان پول بدهد نمی ره امده مدرسه های ایرانی که مجانی است حالا مدرسه رفتنش اشکالی نداره ولی مادرش هم باید بداند که فرزندش یک افغانی است ومانند یک مهاجر با ان برخورد میشه همه قوانین در پشت دلسوزی وفشار افکار عمومی دور نزنید
خوب بره افغانستان شناسنامه بگیره اونجا که بهتره..!
دوستانی که به طرفداری از اعطای تابعیت نظر می دهند، آیا به این فکر کرده اند که به محض تصویب این قانون هزاران تن از بانوان ایرانی، دختران ایرانی، در این وانفسایی که خود مردان ایرانی از ازدواج گریزان شده اند، به ناگزیر در دام بیگانگانی می افتند که قصدشان از ازدواج فقط لنگرانداختن در این کشور است؟؟ آیا تا به حال به این فکر کرده اید که این قوم بیگانه، که اینگونه با خودشان با بی رحمی برخورد می کنند، در صورت ریشه دار شدن در ایران با ما چکار خواهند کرد؟ به یاد داتشه باشیم بی رحمی هایی که افغانی ها نسبت به خدشان داشتند، از روس ها و آمریکایی ها هم سر نزد!!! در حقیقت دوران اشغال این کشور به دست روس ها، در مقایسه با روزگار کنونی، روزگار خوش آنها بوده است. چگونه می توانیم ملتی را میان خود راه بدهیم که در قرن بیست و یکم تنها محصول و تولید آن خشخاش و ملاعمر بوده است؟ کسانی که موافق این قانون هستند، دارند حکم به این می دهند که ناموسشان را به بیگانه بسپارند. ضمن اینکه در میان این قوم هرگونه احترامی به زن نشانه ذلت مرد است، چنانکه روی زن ستیزترین ایرانی ها را سفید می کنند. از روی احساسات نظر ندهید.
پاسخ ها
فرزاد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
قوم بيگانه !!!!!!؟؟؟؟؟؟
خب چرا خودشونو ایرانی میدونن اصل پدر اگه پدر فرضا المانی باشه میگن طرف المانی زیاد مهم نیست مادر کجایی باشه باید سفارت افغانستان فکری به حال این موارد کنه و شناسنامه افغانی به اون ها بده تا شهروند افغانی در ایران محسوب بشن
یک دختر ایرانی هم ایرانیه بچه هاش هم ایرانی هستن این چه کاریه که بچه دختر ایرانی نمی تونه شناسنامه بگیره بابا توی قرن 21 این ننگ و ظلمه به خدا
بنده مخالف حضور افاغنه در ایران هستم
نظرات نشان می دهد که ما ایرانیها چقدر تنگ نظریم غیر از اینکه مسئله غیر انسانی است و اصلا با قانون طبیعت و قوانین علمی کاملا در تضاد است اما واقعا فکر می کنیم اگر اینها شناسنامه بگیرند ما کمتر می خوریم؟ بیخود نیست که یا سیلمون میبره یا خشکسالی بیچارمون می کنه هر کسی نون قلبشو می خوره. چقدر خوب که خدا نیستیم وگرنه از دیگران می خواستیم نفس کمتر بکشند که ما اکسیژن بیشتری بگیریم.
وقتی دید برای بچه اولش نمیتونه شناسنامه بگیره(گر چه از اول هم میدونست که نباید با یک خارجی اون هم از نوع جهان سومی و خیلی بدیختش نباید ازدواج کنه و اگر اینکار رو بکنه برای بچه ها شناسنامه نمیتونه بگیره) برای چی دومی و سومی را پشت سر اونها به دنیا آورد؟
مهم نیست که بچه های حاصل از این ازدواج ها چه تابعیتی داشته باشند . داشتن شناسنامه حق طبیعی هرکودک است . در مملکت ما تعداد بسیار زیادی از مسئولین رده بالا متولد عراقند و وطن و زادگاهشان عراق است
از نطر من کسی که مادرش ایرانیه خودش هم می تونه ایرانی باشه ولی خانواده یکسری از زنان غیر ایرانی با خرید شناسنامه دختربچه های متوفی در شهرهای مرزنشین تابعیت ایرانی برای این زنات بدست میارن تا خانوده بتونه در ایران ملک و ماشین بخره به نام این خانوم و از یکسری مزایای دیگه هم بهره مند بشن .شناسنامه پسرها بخاطر مسئله انتقال فامیلی و مشکلات حقوقی فروخته نمیشه. الان قیمت شناسنامه در شهرهای مرزی ۵ میلیون تومانه.
هر انسانی به محض تولد باید دارای مدارک هویتی شود.این زنان هم قربانی بی عدالتی جامعه هستند که به خاطر فقر تن به این ازدواج ها داده اند . این کودکان به علت نداشتن مدارک هویتی از تمام امکانات ابتدایی یک جامعه محروم هستند و هر اتفاقی برای آنان بیفتد به علت اینکه عملا وجود خارجی ندارند نمی توانند حقوق خود را در مراجع قانونی دنبال کنند.
چطور اون موقعی که به ازای پول دختراشونو رو به مردای افغانستانی میدادن فکر این روزا نبودن؟
در ایران ....................................ضد زن هستند
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس