بازدید 19355

دلایل کاهش ازدواج چیست؟

کد خبر: ۸۳۲۷۱۴
تاریخ انتشار: ۱۹ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۱:۳۸ 10 September 2018

ایرنا نوشت: براساس آمارها، نرخ ازدواج به تناسب جمعیت کشور افزایش پیدا نکرده که به گفته کارشناسان ادامه این روند می تواند سرمنشای بسیاری از آسیب ها و نگرانی ها در جامعه شود.

دلایل مختلفی از ترس از طلاق تا مشکلات اقتصادی به عنوان عوامل عدم تمایل جوانان به ازدواج بیان می شود اما هرچه که هست دغدغه خانواده ها و مسوولین شده است چرا که این روزها جوان ها، زندگی مجردی را به متاهلی ترجیح می دهند و جوانان کمتر تن به ازدواج می دهند بی آنکه به تبعات و آسیب های آن فکر کنند.
ازدواج، سازنده و رشد دهنده است و روح تعاون و احساس مسئولیت را بر می انگیزد وخداوند به اقدام کنندگان به ازدواج، وعده ی توسعه رزق می دهد.
ازدواج، عامل آرامش فکری و روحی جوان و احساس شخصیت و اعتماد به نفس می شود و او را از بی عاری و بیکاری و بی برنامگی و ناامیدی می رهاند و جلوی برخی گناهان را می گیرد و موجب صیانت روحی و اخلاقی جوان می شود.
حالا پرسش این است که ازدواج با این همه فواید و آثار مثبت چرا در سال های اخیر در بین جوانان با رغبت کمی روبرو شده است؟
** رابطه مستقیم بین بی رغبتی و تاخیر در ازدواج
دکتر ناصر صبحی مدیر کل ازدواج و تعالی خانواده وزارت ورزش و جوانان بی رغبتی در ازدواج را با تاخیر در آن مرتبط می داند و می گوید: بین بی رغبتی و تاخیر در امر ازدواج رابطه وجود دارد اما بین این دو تفاوت نیز وجود دارد. منظور این است که باید دید آیا واقعا بی رغبتی در ازدواج وجود دارد و یا خیر و اگر وجود دارد این بی میلی تا چه اندازه است.
وی ادامه می دهد: سنجش این موضوع نیاز به یک تحقیق ملی، علمی و کاملا تخصصی دارد. گزارش هایی که در این زمینه تا کنون ارائه شده است بیشتر نظرات شخصی بوده است و تعدادی نیز مبتنی بر برخی پژوهش های بسیار موردی است که با مطالعه این پژوهش ها و گزارش ها نمی توان با قاطعیت اعلام کرد که در امر ازدواج بی رغبتی به وجود آمده است.
صبحی با تاکید بر اهمیت تحقیق ملی با موضوع بی رغبتی در ازدواج اضافه می کند: برای مسوولین بسیار مهم است که بدانند آیا جوان ها نسبت به گذشته نسبت به ازدواج بی رغبت شده اند یا خیر و در صورت مثبت بودن جواب ، چه مقدار و این مقدار از لحاظ علمی معنادار است یا خیر.
این کارشناس می گوید: متخصصان امر ازدواج در این زمینه شواهدی در اختیار دارند که نشان می دهد رغبت و بی رغبتی در بین جوان ها وجود دارد هرچند که بیشتر جوان ها تمایل به ازدواج و تشکیل خانواده دارند اما متاسفانه ملزومات و شرایط لازم برای این کار را ندارند.
وی با اشاره به اینکه این مساله نیاز به آسیب شناسی دارد اضافه می کند: مهمترین موضوع در این قسمت این است که برای تشکیل خانواده آمادگی های قبل از ازدواج ضروری است. آمادگی هایی که باید با انواع بلوغ از جمله بلوغ فکری، بلوغ عقلی، بلوغ عاطفی ، بلوغ فیزیولوژیکی و بلوغ اقتصادی همراه باشد.مثلا در این زمینه وقتی می گوییم بلوغ اقتصادی یعنی اینکه کسی که می خواهد خانواده تشکیل دهد باید توانایی اداره و مدیریت مالی خانواده و تامین نیازهای اقتصادی را برعهده داشته باشد. کسی که در زمان ازدواج شغل ثابتی ندارد و یا شغلی برای خود متصور نیست و یا در آینده نزدیک امیدی به شغل ندارد و یا اصلا توانایی دریافت شغلی را ندارد نشان دهنده این است که از لحاظ بلوغ اقتصادی به مرحله لازم نرسیده است.
این فعال حوزه ازدواج با گفتن این نکته که عوامل اقتصادی تنها دلیل تاخیر و یا بی رغبتی در ازدواج نیست سعی دارد نتیجه تحقیقات و پژوهش ها را درباره چرایی کاهش آمار ازدواج ناکافی بداند.
وی در این زمینه معتقد است: بسیاری از محققین و افرادی که موضوع ازدواج را مورد تحقیق و پژوهش قرار می دهند مسائل و مشکلات اقتصادی را از دلایل اصلی کاهش ازدواج در کشور اعلام می کنند اما من معتقدم علت اصلی در نظام باورها و نگرش های فرد به آن مساله است.
** مشکلات مالی تنها عامل کاهش ازدواج نیست
صبحی با تاکید بر این جمله که اقتصاد تنها عامل کاهش ازدواج در جامعه نیست، مثالی می زند و اضافه می کند: اگر اقتصاد را مشکل اصلی ازدواج فرض کنیم ، بنابراین همه کسانی که جزو طبقه مرفه زندگی هستند و هیچ مشکل اقتصادی ندارند باید تشکیل خانواده دهند در حالی که بررسی ها نشان می دهد که بحران ازدواج شامل حال این گروه از جامعه نیز می شود. برعکس این موضوع نیز حاکم است یعنی با وجود اینکه در طبقات پایین جامعه مشکل اقتصادی وجود دارد اما بسیاری از جوان های این قشر از جامعه با وجود مشکلات اقتصادی اقدام به تشکیل خانواده می دهند. بنابراین اقتصاد در امر ازدواج مهم است اما تنها عامل بازدارنده اصلی نیست.
وی سن را یکی دیگر از مولفه های ازدواج عنوان می کند و خاطرنشان می کند: بلوغ سنی در کشور ما 18 سالگی به بعد است که با بلوغ فیزیولوژیکی ارتباط دارد اما ممکن است فرد به بلوغ سنی برسد ولی از لحاظ فیزیولوژیکی آمادگی ازدواج را نداشته باشد اما اگر رشد طبیعی داشته باشد ابعاد مختلف رشد همزمان با هم تکامل پیدا می کند.
صبحی در ادامه با ذکر مثالی به اهمیت شناخت هیجانات و مدیریت آنها اشاره می کند و می گوید: بلوغ عاطفی یکی دیگر از انواع بلوغ هایی است که همه جوان ها باید قبل از ازدواج به درجه ای از آن برسند تا بتوانند هیجانات و عواطف خود را مدیریت و کنترل کنند چرا که کسی که بتواند هیجانات خود را کنترل کند آمادگی مسوولیت پذیری بیشتری دارد.
این فعال حوزه ازدواج با اشاره به اینکه در ازدواج سالم سه ویژگی روان شناختی باید مورد توجه قرار گیرد، اضافه می کند: سلامت روان و سلامت شخصیت یکی از این سه ویژگی است که هر دختر و پسر جوانی برای امر ازدواج باید از آن برخوردار باشند. منظور از سلامت شخصیت این است که باید بین دو نفر هماهنگی و تناسب شخصیت وجود داشته باشد. دختر برون گرا و پسر درون گرا با هم تفاوت دارند و اگر نتوانند این تفاوت را مدیریت کنند قطعا در زندگی با مشکل روبرو خواهند شد.
وی با تاکید بر اهمیت و نقش بلوغ در یک ازدواج موفق ادامه می دهد: در صورتی که ویژگی های شخصیتی ، روانی و بلوغ ها در دختر و پسر وجود داشته باشد می توان گفت که درنهایت هر دو به بلوغ نکاح یا بلوغ تشکیل خانواده رسیده اند و آمادگی لازم را دارند.
** تحکیم خانواده مهمتر از تشکیل آن است
صبحی با اشاره به افزایش آمار طلاق در کشور می گوید: اصل قضیه بعد از ازدواج شروع می شود بنابراین مهمتر از تشکیل خانواده تحکیم خانواده است. درست بعد از ازدواج به فکر بقا و حفظ آن می افتید . اما چگونه؟
وی در پاسخ به سوال خود به نقش و تاثیر مهارت ها در پایداری در ازدواج اشاره می کند و ادامه می دهد: مهارت ها انواع مختلفی دارد که علاوه بر مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم می توانیم به مهارت مدیریت روابط خانواده، فرزندپروری و مهارت های مربوط به اقتصاد خانواده اشاره کنیم که در صورت کسب آن می توانیم تحکیم و تعالی خانواده را تضمین کنیم.
این کارشناس در ادامه به نقش و اهمیت پیشگیری اشاره می کند و اضافه می کند: پژوهش های صورت گرفته نشان دهنده این است که پیشگیری در هر موضوعی اولویت دارد و در بین پیشگیری ها هم پیشگیری اولیه مهمتر است. مهمترین ابزار و وسیله پیشگیری اولیه نیز آموزش است.
او در همین راستا خاطرنشان می کند: همه پژوهش ها چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور نشان می دهد که آموزش های قبل از ازدواج تاثیر زیادی در میزان سلامت خانواده، تحکیم و تعالی خانواده ، رضایت زناشویی و میزان احساس خوشبختی دارد و کیفیت زندگی در این خانواده ها از سطح بالایی برخوردار است اما در نقطه مقابل این گروه، کسانی که از این آموزش ها بی بهره هستند دچار تنش و مشکل در زندگی شده اند و اختلاف و طلاق حاصل زندگی مشترکشان شده است.
و اما واقعیت این است که نرخ ازدواج کاهش یافته است و برای حل این بحران که جوانان جامعه را درگیر کرده است پژوهش علمی و ملی به همراه برنامه ریزی اساسی راهکاری است که می تواند نتیجه مطلوبی داشته باشد.

 

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۲۲
انتشار یافته: ۴۷
به نظرم این سوال اصلا پرسیدن نداشت...
دلیلش بی پولیه . . .
فمنیسم
هه هه هه هه .........
ازدواج !!؟؟
شیب !!؟؟
اسیب‌های که ازدواج الان به جوان وارد می‌کنه از تجرد وارد نمیشه
بیکاری، روابط دوستی قبل از ازدواج
تابناک جون چه قدر به نمک پاشیدن به زخم کسانی که نمیتونن ازدواج کنن ادامه میدی؟ من مصاحبه رو نخوندم اما احتمال میدم کارشناس محترم زمین و زمان به هم دوخته تا بگه علت اصلی مشکلات مالی نیست. در حالی که همه میدونیم به خاطر پول هست که اکثر جوون ها نمیتونن ازدواج کنن.
مشکلات فرهنگی ، عدم وجود شرایط جهت آشنایی بصورت صحیح، مشکلات مالی، اقتصادی و اجتماعی زیادی وجود دارد که عامل چنین مشکلاتی هست. همه چیز تو این مملکت در حال نابودی هست. اعتقاد، اعتماد و ایمان در حال کم رنگ شدن هست. جامعه در برزخی گرفتار شده که نه از این مرحله می تونه عبور کنه و نه می تونه به عقب برگرده. بین سنت و مدرین بودن بین شرق و غرب گرفتار شده و تا از این مرحله گذر عبور نکنیم و تکلیف جامعه مشخص نشه همچنان گرفتار چنین مسائلی خواهیم بود. از اسلام مهریه رو داریم که توانایی پرداختش خود یک مشکل شده برای زندگی و جامعه و از غرب هم برابری زن و مرد !!! نه از مزایای جامعه و قوانین اسلامی سود می بریم و نه از آزادی و برابری غرب !! ماندیم بلاتکلیف در بین غرب و شرق!!! همین طور پیش بریم نابود خواهیم شد!! کار از کاهش نرخ ازدواج گذشته
تابی جان این همه سیاهه نموده ای.... .... .. ... ..


کافی بود یک کلمه بنویسی بد بختی....!
برو بابا.گند زدن به مملکت.ازدواج کنن که چی
ازدواج شرایطی داره که در حال حاضر از هر 10 جوان ایرانی شاید 1 نفر آن هم با حمایت خانواده بتواند این شرایط رو داشته باشه.

به نظر من در حال حاضر ازدواج و فرزند آوری در این کشور و با شرایطی که کشور داره و کاملا شبیه شعب ابیطالب شدیم و دزدان در حال قارت سرمایه های ملی هستند و متجاوزیان آزادند و هیچ ترسی ندارند بزرگترین خیانت در حق انسانیت و آن موجود بیگناهی هست که بدون داشتن حق انتخاب ما آن رو وارد این زندگی نکبت بار میکنیم.

علت شرایط کنونی ایران رو هم من در جهل و ساده لوحی بیش از 80 درصد مردم میدونم که خیلی راحت با یک وعده آب و برق رایگان صدها امتیازی رو که داشتن از دست میدن و زندگی همه رو به تباهی و سیاهی کشوندن.
من آگهی های استخدامی حکومت قبل رو دیدم و از افرادی که در اون دوره هم زندگی کرن پرسیدم همشون بلا استثنا گفتن که ما هیچ مشکل اقتصادی نداشتیم و در زندگی خود رفاه و آسایش داشتن و دغدغه نان شب و مسکن و درمان رو نداشتند.

شما هیچ وقت نمیتونید روی چرتکه ویندوز نصب کنید. مردم ما هم همون چرتکه هستند که لیاقت رفاه و آسایش رو نداشتن و هار شده بودند.
نبود شغل برای آقایان ، نداشتن مسکن ،گرانی افسار گسیخته اجناس ،بی تفاوتی مسئولین نسبت به ازدواج جوانان و...... مشکلات عدیده ای که باعث شده جوانان نتوانند ازدواج کنند.مشکلاتی که روزی گریبان مسئولین را سخت خواهد فشرد .فقط باید به اینها گفت ، اینها مشکل جامعه نیست ، شما مرگ بر آمریکا یادتان نرود.
اقتصاد اقتصاد اقتصاد این رو هر کسی میفهمه
سوال سر کاری اینو دیگه همه میدونند
سلام. احتمالا به دلیل آب و هوا هست.
یه طوری برخورد میکنید و یه سری مطالب می گذارید داخل وب سایت که انگار ، همه چیز آرومه !!!!!! تو چقدر ، خوشحالی
گرانی....گرانی...گرانی...
فقر ،بیکاری .نبود شغل ونداشتن درامد .نداشتن خونه ،وگرانی وتورم !
وقتی یه سکه شده چهار میلیون کی ازدواج میکنه
من نمیدانم چرا در چنین مقالاتی هیچ اشاره ای به نقش ارزشمند اعتقادات مذهبی در زوجین بر وقوع و استمرار ازدواج موفق اشاره ای نمی کنید ؟!
حرف های مفت و پوچ و تکراری و ......................
با این اوضاع مملکت به هیچ وجه ازدواج نخواهیم کرد
بابا رو رو برم.سکه شده چهار میلیون.قبمت چند برابر شده هنوز در باره دلایل کاهش ازدواج حرف می زنید.
1- سخت گیریهای بی منطق خانواده دختر در خصوص اینکه خواستگار حتمن باید چنین باشد وچنان
2- تقاضاهای بی منطق خانواده دختر در انجام هزینه های سنگین عروسی وخصوصا تهیه مسکن انچنانی
3- تقاضای مهریه های نجومی توسط خانواده دختر
4- عدم هیچگونه حمایتی از طرف دختر وخانواده او
5- عدم تهیه جهیزیه وخرید یک مشت اجناس بنجول توسط خانواده دختر
6 تقبل تمامی بار زندگی از قبل از اغاز زندگی مشترک تا زمان مرگ که بطور مطلق بر دوش
مرد است
با توجه به مواردی که فوقا عرض شد ازدواج در ایران بیشتر یک رویاست تا حقی از حقوق انسانها که خدا برای انها مقرر نموده البته اقازاده ها و دانه درشتها از این موضوع مستثنی هستن
این عبارت " برای مسؤولین مهم است .... " ، خیلی قشنگ بود ، کلی خندیدم .
سه کلمه: پوشک 140000 تومان!!!!!!!!!! و این فقط یکی از فلاکتهای ازدواج است..
واقعا شما خيال مي كنيد تو أين وضع بيكاري و وضعيت اقتصادي كسي حاضر به ازدواج هست.
چندتا نکته من دهه شصتی نگون بخت رو لطفا نشر بدید

اول اینکه ازدواج دغده خانواده ها هست اما این مسئولین نه؛ اتفاقا تنها کسایی که دغدغه ملت رو ندارن همین عزیزان مسئوله
دوم اینکه اولین و اصلی ترین دلیل کاهش ازدواج، مسائل اقتصادیه؛
سوم اینکه دختر خانما درسته که زمان حال با زمان پدر مادرای ما فرق کرده اما خواهشا واقع بین و منطقی باشید؛ خیلی مادی گرا نباشید لطفا

باور کنید اینی که میگم عین حقیقته؛ تا این سن (34 سالگی) با تمام وجود سعی کردم خودمو از هر نظر پاک و سالم نگه دارم که خداروشکر همینطورم بوده. ولی انگار ارزش هایی مثل درستی، صداقت، اخلاق و کلا ارزش های غیرمادی دیگه کمترجایگاهی تو مقوله ازدواج داره. تو این چندماه گذشته به چندنفر که پیشنهاد دادم گفتم آقا خیرسرم دانشجوی دکتری دانشگاه تهرانم، کنارشم دارم تدریس میکنم، از هرنظر که شما بگید من مورد تاییدم (چه گذشته ام چه حال ) فقط درآمد فعلیم کمه اما جوابشون کاملا منو دلسرد کرد.
طوری که بخودم میگم ای پسر اشتباه کردی راه درستو رفتی......

امثال من و خیلی ناامیدتر تا بخوای تو کوی دانشگاه وجود داره
واقعا دلیل رو نمیدونید که این همه متن نوشتین؟ کار ، پول ، گرانی والسلام
گرانی
با این مهریه ها و با این همه گرانی و البته بیکاری اگر از پدر پول کلفتی به فرزندان نرسد و یا اینکه از آقا زاده ها نباشد ازدواج کردن رسیدن به آرامش نیست شروع بدبختی است
معلومه نمی دانید در کشور که یک عروسی ساده 200 میلیون تاب بخورد ازدواج دیگر چیه الحمدلله در بازار 50تومانی زیاد سات خودش ارضا می کند خانواده هم نمی خواهد وقت خودش صرف چه بکند
بیکاری ...بی پولی ...بی مسکنی .....بدون پشتوانه بودن .عدم امنیت شغلی .........وووووووووووووووونبودن انگیزه ..............نا امید از اینده ......بی ثباتی پول و قیمتها .
عجب !!واقعا"نمی دانید دلیل چیست ؟؟

گرانی
تورم 45درصدی
گرانی طلا
گرانی خانه واجاره بها
گرانی مرغ
گرانی پوشک
گرانی شیر خشک
گرانی نوار بهدشتی
گرانی ....و...و...و.....!!!؟؟؟؟
نبود شغل
نبود حس در جوانان با اینهمه مشکلات
دیگر جوان ایرانی با چه دیدی به اینده وازدواج فکر کند نگاه که هیچ دو پا دارد دو پای دیگر قرض می کند یا علی مدد فرار ؟؟؟!!!!
تنها دليل مشكل اقتصادي !!!!!!!!!!
آقای کارشناس محترم جامعه ما به دو دسته اقلیت فوق رفاه زده و اکثریت بدبخت زیر خط فقر تقسیم شده اند. رفاه زدگان بی بند وبار که برای عیاشی خود ازدواج نمیکنند و اکثریت بدبخت هم پول ازدواج را ندارند.
آقای کارشناس محترم جامعه ما به دو دسته اقلیت فوق رفاه زده و اکثریت بدبخت زیر خط فقر تقسیم شده اند. رفاه زدگان بی بند وبار که برای عیاشی خود ازدواج نمیکنند و اکثریت بدبخت هم پول ازدواج را ندارند.
مردم دارن از گرسنگی می‌میرن شما فکر ازدواجی
واضحه: مردم مثل برخيا و بعضيا هنوز به بلوغ نرسيدن!
خخخخخخخخخ پس چیه گرونی ناشی از چیه فازت چیه با این نوشتت
بهخدا مديونيد فكر كنيد مشكل كار و در آمد و گروني و اجاره خونه باعث اين مشكلات شده اين ها به خاطر غم لبنان و سوريه نميخوان مجلس شادي برگزار كنن فقط همين
شعارهای نخ نما ............
ماه و خورشیدم کف دستام بذارن
چهل سال دیگه هم از تنهایی رنج بکشم

تو این مملکت ازدواج نمی کنم و هرگز هرگز هرگز بچه ای بدنیا نمیارم

این مملکت جای مردن هم نیس، چه برسه زندگی کردن
در درجه اول عدم شغل و در درجه دوم عدم امنیت شغلی
توسعه بازار ازاد و متنوع
بله بله ....داریم سازندگی و رشد و آرامش روح روان رو در زندگی متاهلین به چشم خودمون می بینیم..!!! گرفتی ما رو عامو!؟
از مسئولیتهای ازدواج فراری ام...
به نظرم عاقلانه ترین کار رو بچه های دهه شصت کردند . چون با صف کوپن و سهمیه و کنکور و مشکلات بزرگ شدند نمیخوان بچه ای بیارن که اونم بخواد این مشکلاتو تحمل کنه. الان دوستان من که ازدواج کردن اصلا حاضر به بچه دار شد هم نیستن. به نظرم جای اینکه به فکر بالابردن جمعیت باشید به فکر بازنشسگی و اشتغال و بیمه و کار برای نسل سوخته ای باشید که هیچ تدارکی براشون تا کنون در نظر نگرفتید و فقط از مردم اون دوران خواستید که بچه بیارن.
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل