توجيهات خندهدار روسيه و چين درباره قطعنامه
به عقيده نماينده روسيه در سازمان ملل، محتواي قطعنامه مصوبه شوراي امنيت درباره ايران متوازن بوده و پيام ضرورت همكاري با جامعه بينالمللي را براي ايران در بر دارد.
روسيه محتواي قطعنامه 1803 مصوبه شوراي امنيت درباره ايران را متوازن دانسته و بر اين باور است كه قطعنامه جديد اين ويژگي را دارد كه براي ايران پيام ضرورت همكاري با جامعه بينالمللي را در بر دارد.
در بيانيه مشتركي كه همزمان با تصويب قطعنامه شوراي امنيت از سوي گروه «1+5» درباره مسئله هستهاي ايران منتشر شد، آمده است كه شش كشور بزرگ هستهاي، خواستار حل و فصل مسئله هستهاي ايران به وسيله مذاكره هستند.
سفير روسيه در نيويورك تأكيد كرد: بيانيه گروه «1+5» به اندازه قطعنامه شوراي امنيت داراي اهميت است و بايد در كنار يكديگر بررسي شود.
چوركين خاطرنشان ساخت: قطعنامه جديد شوراي امنيت و بيانيه وزراي خارجه گروه «1+5» درباره ايران، اين امكان را فراهم ميسازد تا تهران مواضع خود در زمينه برنامههستهايش را تغيير دهد.
چوركين در عين حال گفت: البته گروه «1+5» نيز بايد اقدامات مثبت از جانب ايران را مد نظر داشته باشد. به باور وي، همه اين مسائل ميتوانند شرايط تازهاي را براي ازسرگيري مذاكرات درباره تعليق روند غنيسازي اورانيوم و ساخت رآكتورهاي آب سنگين از سوي تهران فراهم سازد.
چوركين در عين حال ادامه داد: قطعنامه جديد حل و فصل زورمدارانه مسئله هستهاي ايران را منتفي ساخته است. به گفته وي: «اين قطعنامه مانند دو قطعنامه شماره 1737 و 1747 شوراي امنيت بر پايه ماده 41 از اصل هفتم منشور سازمان ملل متحد به تصويب رسيده است كه امكان هر نوع توسل به زور و اقدام نظامي براي حل اين مسئله را منتفي ميداند.»
نماينده روسيه تأكيد كرد: مسئله مهم آن است كه قطعنامه 1803 كاملا متوازن بوده و داراي اين ويژگي است كه به پيشرفت در همكاري ايران با آژانس در زمينه پاسخگويي به پرسشهاي اين سازمان درباره گذشته فعاليتهاي هستهاي اين كشور توجه شده است.
وي افزود: چين اميدوار است قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد و آژانس بينالمللي انرژي اتمي به طور كامل و جدي رعايت شوند.
شوراي امنيت سازمان ملل متحد آواخر ديشب در اقدامي يكجانبه دور سوم قطعنامه عليه برنامه هستهاي ايران را به تصويب رساند.
شوراي امنيت در نشست دوشنبه خود، قطعنامهاي را به تصويب رساند كه توقف غنيسازي اورانيوم را خواستار شده و بهانه تصويب آن را نگراني از آينده برنامه هستهاي ايران اعلام كرده است.
اين در حالي است كه چهارده كشور عضو شوراي امنيت به اين قطعنامه ضدايراني رأي مثبت دادند، حال آن كه تنها اندونزي به آن رأي ممتنع داد.
اين در حالي است كه ايران بارها بر صلحآميز بودن برنامه هستهاي خود تأكيد و هدف از ادامه آن را توليد انرژي براي مقاصد غيرنظامي مطرح كرده است.
آژانس بينالمللي انرژي اتمي نيز در گزارشهاي متعدد خود بر نبود نشانهاي از انحراف در برنامه هستهاي ايران صحه گذاشته است.
بشار جعفري، نماينده سوريه در سازمان ملل متحد در واکنش به صدور قطعنامه هزار و هشتصد و سه شوراي امنيت عليه برنامه صلحآميز هستهاي ايران گفت: شوراي امنيت شتابزده عمل کرد و پا را از گزارش محمد البرادعي، مدير کل آژانس بينالمللي انرژي اتمي فراتر گذاشت.
به گزارش شبکه تلويزيوني العالم، بشار جعفري در مقر سازمان ملل متحد در نيويورک گفت: موضوع مهم و اساسي براي ملتهاي منطقه آن است که سلاحهاي هستهاي در منطقه گسترش پيدا نکند. جنبههاي فني مربوط به غنيسازي اورانيوم يک موضوع مهم و اساسي نيست، زيرا جنبههاي فني به آژانس بينالمللي انرژي اتمي مربوط ميشود.
نماينده اندونزي با بيان اين كه با توجه به گزارش آژانس بينالمللي انرژي اتمي مبني بر اين كه با همكاريهاي ايران با آژانس، پيشرفتهاي مؤثري در پرونده هستهاي اين كشور به دست آمده است، اين قطعنامه را مؤثر ندانست.




