بازدید 20053

مهاجرت مغزها به دانش آموزان رسید

کد خبر: ۷۲۳۴۲۷
تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۷:۳۱ 21 August 2017
 زهرا جاجیان در روزنامه خراسان نوشت:

در حالی که سال هاست اقدامات و برنامه ریزی های متعددی برای کاهش مهاجرت نخبگان به خارج از کشور انجام می شود، شواهد و مستندات مختلف بیانگر این واقعیت است که با اقدامات انجام شده، نه تنها این روند کاسته نشده، بلکه متاسفانه پدیده مهاجرت نخبگان در سال های اخیر به مقطع دانش آموزی نیز سرایت کرده است؛ به طوری که همه ساله تعداد زیادی از دانش آموزان تیز هوش و استعدادهای برتر دانش آموزی برای ادامه تحصیل، کشور را ترک می کنند. واقعیت تلخی که نشان می دهد برخلاف ادعای مسئولان امر، مهاجرت نخبگان ایرانی نه تنها معکوس نشده، بلکه ابعاد تازه تری پیدا کرده و آن هم سرایت این پدیده به مقطع دانش آموزی است که باعث گسترده شدن دایره خروج استعداد های برتر ایرانی به خارج از کشور شده است و چنانچه این روند ادامه پیدا کند، علاوه بر هدر رفتن هزینه هایی که طی سال های تحصیل برای آموزش و تربیت این افراد صرف شده است، در عین حال می تواند ظرف چند سال آینده کشور را با بحران کمبود نیروی انسانی متخصص و ماهر که یکی از اساسی ترین شاخص های توسعه یافتگی کشورها محسوب می شود، مواجه کند. هرچند متاسفانه چند سالی است که آمار دقیق و شفافی از میزان خروج نخبگان به خارج از کشور ارائه نمی شود، اما آمارهای سال های گذشته نشان می‌دهد که ۶۲‌ درصد از دانش‌آموزان مدال‌آور المپیادهای علمی ایران به خارج از کشور و عمدتا به کشور‌های توسعه‌یافته دنیا چون آمریکا و کانادا مهاجرت می کنند و این یک تهدید جدی برای کشور محسوب می شود، تهدیدی که به جای کتمان شدن از سوی مسئولان بایدمبنای برنامه ریزی هاو تصمیم گیری های جدید در این حوزه قرار گیرد.
 
رضوان حکیم زاده معاون آموزش ابتدایی معاون وزیر آموزش وپرورش با اشاره به سرایت پدیده مهاجرت نخبگان از دانشجویی به دانش آموزی می گوید: یکی از مسائل نگران کننده ای که هم اکنون در کشور با آن مواجهیم، مهاجرت استعداد های برتر دانش آموزی به خارج از کشور است به طوری که در گذشته مهاجرت دانشجویان ما عمدتا در دوره های تحصیلات تکمیلی اتفاق می افتاد، اما با توجه به شواهدی که در دست داریم و گزارش هایی که از برخی مدارسی که دانش آموزان نخبه در آن تحصیل می کنند، به دستمان رسیده؛ متاسفانه تمایل مهاجرت به خارج از کشور به رده های پایین تر رسیده است و امروز بسیاری از دانش آموزان ما ترجیح می دهند بعد از اتمام دوره متوسطه،تحصیلات خود را در خارج از کشور ادامه دهند که این بسیار جای نگرانی دارد. او می افزاید : مقطع زمانی ورود دانش آموزان از دبیرستان به دانشگاه مهم ترین مقطع و دورانی است که باعث شکل گیری هویت جوانان می شود و فرصتی را فراهم می کند که دانش آموزان بیش از پیش با ارزش های جامعه ما عجین شوند.بر همین اساس به نظر می رسد چنانچه مهاجرت به خارج از کشور در دوران دانشجویی وپس از آن انجام شود تمایل به بازگشت در آن ها بیشتر است،اما زمانی که هنوز هویت جوان به طور کامل شکل نگرفته است با خروج از کشور احتمال بازگشت او کمتر خواهد شد.
 
وی ادامه می دهد: البته در این باره آماردقیقی نداریم، اما در پژوهشی که در دانشگاه تهران انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که از میان متغیر ها ی مهمی که روی مهاجرت نخبگان وترک کشور تاثیرگذار است عوامل فرهنگی بیش از عوامل اقتصادی دخیل است. بنابراین اگر در نحوه آموزش هایی که به این دانش آموزان داده می شود احساس تعلق به هویت ایرانی اسلامی و احساس تعهد ومسئولیت پذیری به جامعه ای که امکانات بیشتری را در اختیار آن ها قرار می دهد؛ تقویت شود ما کمتر شاهدخروج بی بازگشت نخبگان دانش آموزی به خارج از کشور خواهیم بود .وی در عین حال با انتقاد از جداسازی دانش آموزان تیز هوش ودانش آموزان عادی درمدارس می گوید : جداسازی دانش آموزان تیز هوش ازدانش آموزان عادی وبرچسب زدن به آن ها به عنوان اشخاصی که تافته جدابافته از اجتماع هستند، کمتر آن ها را با واقعیت ونیازهای جامعه درگیر می کند ومی تواند تبعات زیادی داشته باشد به طوری که این افراد ناخود آگاه در طول تحصیل و ورود به جامعه به دنبال شرایط راحت تری خواهند بود و چنانچه این شرایط برای آن ها فراهم نشود به کشورهایی مهاجرت می کنند که با سرمایه گذاری هنگفت این شرایط را برای جذب نخبگان فراهم کرده اند.
 
آینده مبهم شغلی عاملی مهم در مهاجرت استعدادهای برتر دانش آموزی
 
 به عقیده اغلب صاحب نظران، وجود جمعیت کثیر دانش آموختگان بیکار در کشور با وجودهمه پیامد ها وتبعاتی که در پی دارد؛ این پیام را به جوانان در حال تحصیل در مقاطع پیش از دانشگاه منتقل می کند که آینده شغلی مبهمی در انتظار آنان است و این آینده مبهم شغلی، می تواند عاملی مهم در مهاجرت استعدادهای برتر دانش آموزی تلقی شود. حکیم زاده می گوید : متاسفانه آموزش هایی که در مدارس به دانش آموزان ما ارائه می شود، چندان مهارت محور نیست و این موضوع باعث می شود که دانش آموزان ما چندان با مباحث کاربردی آشنایی نداشته و با مهارت های مختلف بیگانه باشند که این موضوع نگران کننده ای است. از سوی دیگر کثرت دانش آموختگان دانشگاهی که متاسفانه با بازار کار چندان مناسبی مواجه نیستند و گسترش دامنه بیکاری این افراد در کشور برای دانش آموز ما، تداعی کننده این مسئله است که ممکن است در آینده، او نیز نتواند نیاز شغلی خود را برطرف کند و این مسئله نیز به عنوان یکی از موضوعات مهم به مهاجرت دانش آموزان دامن می زند .وی تصریح می کند:بررسی ها از افزایش روندمهاجرت دانش آموزان از کشور حاکی است، مهاجرت استعداد های برتر ونخبه واقعیت انکار ناپذیری است که باید برای آن چاره اندیشی کردو یکی از راهکار ها می تواند این موضوع باشد که آموزش های قبل از دانشگاه باید درهویت بخشی و احساس تعلق دانش آموزان به جامعه موثرعمل کند، در حالی که اکنون این طور نیست.
 
اقتصاد دانش بنیان باید از پیش دبستان ودبستان پایه گذاری شود
 
به گفته حکیم زاده ،باید به سمتی برویم که دانش آموزان ما به این باور برسند که می توانند یافته ها وداشته های علمی خودرا به مرحله کاربردی شدن برسانند در این صورت پیوندی بین مباحث علمی که آموخته اند وزندگی روزمره شان شکل می گیرد وزمینه پرورش خلاقیت دانش آموزان را فراهم می کند و دانش آموزانی که در چنین بستری رشد کنند در آینده قطعا می توانند پایه گذار استارتاپ ها وشرکت های دانش بنیان باشند به طوری که در کشور های دیگرو نظام های آموزشی که عملکرد موفقی داشته اندبر مباحث ایده پروری و گسترش خلاقیت دانش آموزان تاکید شده است و اگر ما چنین بستری را در کشور فراهم کنیم و مدارسی داشته باشیم که امکان تحقیق وپژوهش وکار ورزی و مهارت آموزی را برای بچه ها فراهم کنند وآن ها بتوانند بین داشته های علمی که از طریق کتاب ها می آموزند و خلاقیت خود ایده هایی را پرورش دهند که به مرحله تولید برسند، به نظر می رسد زمینه های لازم فراهم خواهد شد تا کودکان ما تعلق خاطر بیشتری به این سرزمین داشته باشند؛ بنابراین اقتصاد دانش بنیان باید از پیش دبستان ودبستان پایه گذاری شود.دهمرده عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز با بیان این که مهاجرت نخبگان در همه کشورها به منظور ادامه تحصیل یا انجام تعاملات علمی انجام می شود وموضوع غیر طبیعی نیست، می گوید: اما موضوعی که حائز اهمیت است بازگشت، حفظ ونگهداری نخبگان است که تنها با حمایت های مادی و معنوی و ارائه امکانات رفاهی و رفع مشکلات و کمبودها میسر است. بنابراین باید شرایطی را در کشور فراهم کنیم که شاهد مهاجرت بدون بازگشت نخبگان کشورمان نباشیم.
 
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۵
انتشار یافته: ۴۲
اينجا باشن كه اخرش بيكار باشند خودت بودي به بچه ات اجازه ميدادي بمونه نه داداش من
پاسخ ها
نیما
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
همه راست می گیم و هم رو هم تایید می کنیم ، کشور هتله اگه خدماتش رو راضی نبودیم می ریم ، به ما چه قراره کی درستش کنه فقط وظیفه ما طلبکار بودنه که اون را تمام و کمال داریم انجام می دیم .
یک چیزی می فرمایید ! ایران نخبه و تیزهوش میخواهد به چه کار!!؟ هر وقت توانستید در مملکت شایسته سالاری به معنای واقعی صرفنظر از قومیت ، مذهب و ... را حاکم کنید بقیه مسایل خود به خود حل میشود .
ادم عاقل اعم از نخبه و غیر نخبه اگر امکانات مهاجرت داشته باشه خوب معلومه که نمیمونه. بمونه زندگی کنه که زنده بمونه یا زنده بمونه که زندگی کنه.
من و همسرم هر دو با رتبه تک رقمی قبولی تحصیلات تکمیلی بهترین دانشگاه های کشور و همچنین فارغ التحصیل با همین رتبه ها هستیم و تک فرزندمان هم در حال تحصیل در مقطع دبیرستان تیزهوشان با آخرین معدل 20 هست . با توجه و شرایط حاکم بر کشور از همین حالا دنبال راهی برای فرستادنش به خارج از کشور برای ادامه تحصیل هستیم.
پاسخ ها
ناشناس
| China |
۰۸:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
خوب کاری میکنی بزرگوار. لحظه ای در اینباره درنگ نکن!
دانش آموزان بخصوص از نوع نخبش دلش به چی خوش باشه که بمونه؟! آینده؟ تحصیل؟ کار؟ بمونه که معلوم نباشه آیندش چی میشه؟ اینجا هر کی بخواد بمونه باید به جایی وصل باشه!
دانش آموزان بخصوص از نوع نخبش دلش به چی خوش باشه که بمونه؟! آینده؟ تحصیل؟ کار؟ بمونه که معلوم نباشه آیندش چی میشه؟ اینجا هر کی بخواد بمونه باید به جایی وصل باشه!
با تمام وجودم ایران رو دوست دارم ولی در شرایط کنونی به همه توصیه می کنم هر که توان علمی بالایی داره و می تونه از این توانش برای توسعه علم کمک کنه ماندش در ایران بی فایده است و باید به هرکجا که می تونه مهاجرت کنهگ
مملکت فقط برای کسایه که ژن خوب دارند باقی زیادین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
باقی سربازن
بهتره برن اونجا بلکه پیشرفت کنند و حداقل خیرشون به بقیه انسانها و بطور غیر مستقیم نتیجه آن به ما هموطنانشون هم برسه.اینجا بمونن چکار کنن؟متاسفانه واقعیت جامعه ما اینه که روز به روز عرق ملی و وطن پرستی در حال کم رنگ شدنه.باید ببینیم کجای کارمون ایراد داره که راه ترکستانو در پیش گرفتیم.از قدیم گفتن.دو صد گفته چون نیم کردار نیست.ولی شخصا فکر کنم خیلی دیر شده.
اقا سیاهنمایی نکنیددددد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
این تکه کلام مسئولان رو خوب آمدی احمد جان
امسال المپیاد کامپیوتر در ایران برگزار شد. تیمهای المپیادی از کشورهای مختلف اومدن ایران. بعد از سه روز مسابقه جذاب و نفس گیر ، تیم ایران چهارم دنیا شد که در جای خودش مقام بسیار خوبی است. دریغ از یک خبر در به اصطلاح همین رسانه پربیننده" تابناک" . اونوقت چه انتظاری دارید؟ حتی در پوشش خبری هم اینطوری برخورد میشه. از طرف دیگه توجه کنید که چون ایران کشور پیشرفته ای نیست و قصد هم نداره که پیشرفت کنه بنابراین ، نیاز به نخبه نداره.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
به نگته جالبی اشاره کردید ،ایران قصد نداره یشرفت کنه - رویا با واقعیت فرق داره ما
من نه نخبه هستم و نه فرزند نخبه و تیزهوش دارم به علت کمبودهای مالی وحق میدهم به انهایی که به خارج از کشور میروند چون اینهمه گرفتن شهریه های کلان و بیکاری و نداشتن امنیت شغلی و ....... پس حق دارندجای دیگری هزینه کنند در صورت داشتن امکانات
ما که موندیم خیال میکنی زندگی میکنیم اینجا نه فقط نفس میکشیم اونم ریزگرد و الودگی همش جونیم زندگیمون همه چیمون از دست رفت همه چی بخدا نه حسی مونده نه شوقی
بله تازه پارتي بازي ، عدم وجود شايسته سالار ، اقازاده ها ، كنكور بي خود ،عربي سخت برادر براي چي اينقدر عربي و ديني را مي پيچونيد ، به ولله اگر سوالات كنكور ديني را بتوانند در مدرسه علوم ديني پاسخ بدهند ، جوان ها از دين دور كرديد حالا نگران رفتن مغز ها هستيد ان موقع كه برنامه مي نويسيد به اينده بايد توجه كنيد نتيجه كار را برسي كنيد نه الان
راهکار خیلی ساده و سود آوری داره. حداقل ده برابر هزینه این مدت که رایگان تحصیل کردن و به دلار یا یورو ازشون بگیرن و این پول و به بدنه آموزش و پرورش تزریق کنن. وگرنه مدرکی بهشون ندن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
حالت خوبه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
رایگان؟؟؟؟؟

خدایی یا بچه نداشتی و نداری یا بکل بقدری به خودت این حرف رو زدی باورت شده

عمویی توی این مملکت هواهم پولیه اون یارتون حرفش رو زد که اون لولو بود برد همه چیو
lmohsen
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
داداش تو ایران بمون دولت به افرادی مثل تو نیاز داره
توی این مملکت نشون داده که هرکسی به عنوان نخبه بخواد توی این مملکت خدمت کنه هم خودش رو سوزونده وهم خیلی ها رو ازنون خوردن میندازه
هر وقت کشور به نخبه ها و استعدادهاي برتر بها داد و شرايطي که کشورهاي توسعه يافته براي آنها فراهم مي کنند رو خودش براشون پياده کند و بستر براي پياده کردن ايده ها فراهم کرد اون موقع هيچکس از ايران نمي ره.
هروقت دراین کشور حقوق ونیاز های انسانی، اجتماعی وملی مورد احترام قرار گرفت از میزان مهاجرت ها کاسته خواهد شد.
من نگران آینده ی دخترم هستم ...
دانش آموزان تیز هوش بمانند چکار کنند با کدام سهمیه بروند سر کار وقتی دانش آموز با رتبه 50000میشود رتبه اش 1000 اینها تیز هوش هستند نه آنهای ییکه می روند چون تمام جاها را اینها بارتبه 50000 تامین می کنند
شما به این بچه هایی که در رشته های مهندسی فارغ التحصیل شده اند نگاه کنید خود این رشته ها بسیار سخت هستند بخصوص اگر بدون اینده و انگیزه بخواهی در این رشته ها درس بخوانی و بعدش بیکار باشی و هر روز خبر از اختلاسهای چند هزار میلیاردی بشنوی در حالیکه ارزوی یک شغل با درامد یک میلیونی داشته باشی.
دو تا از دوستانم دارای مدرک دکترا هستند و برای جذب هیئت علمی به یکی از دانشگاه ها درخواست داده بودند. دوست اولم،معدل بالاتر و رزومه قویتری داشت. دوست دومم دارای معدل پایین تر، دانشگاه ضعیف تر، و رزومه ضعیف تری بود. در مصاحبه هیئت علمی، دوست دومم پذیرفته شد و دوست اولم رد شد. علت چیست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ علت این است که دوست دومم عضو یک نهاد خاص بود. حالا شما اگر جای نفر اول بودید چه کار می کردید؟؟؟؟؟؟
جواب كامنت احمد آقا :احمد جان تو جلوي يك ديوار سياه بايست و هي تكرار كن اين ديوار سفيده. فقط خودتو خسته ميكني وقتي سياهه سياهه. واقعيته .سياه نمائي نيست.
خودتان ميفرماييد دانش اموزان باهوش
كدام آدم باهوشي ماندن در ايران را ترجيح خواهد داد
کنکور که سهمیه بشه و افراد با نمرات و سواد پایین به دانشگاه بروند و افراد لایق نتوانند وارد دانشگاه شوند فرار مغزها رخ خواهد داد بازیست 15 درصد بره پزشکی بخونه و طرف با زیست 60 درصد بمونه فرار مغزها میشود
بذار برن مگر ما کم میاریم.
من با مدرک دکترا ده سال در مملکت خودم دنبال کار بودم چند بار در مصاحبه علمی دانشگاهها قبول شدم ولی هر بار به دلایل مزخرف دز گزینش عمومی رد شدم. به همین علت مجبور شدم کشورم را ترک کنم تا دخترانم به سرنوشت من گرفتار نشوند
سهمیه داشته باشی خل باشی پزشکی میخونی
یا زنده نیستم من یا زندگی نه این است / بر مرگ آفرین باد گر زندگی همین است .
گر جان به لب رسیدن باشد نشان مردن / هر صبح و شام ما را هنگام واپسین است .
یا حاصلی به جز غم ، علم و هنر ندارد / یا قسمت من و تو در زندگی چنین است .
ایران فقط جای پزشک است بقیه تحصیل کرده ها باید بروند.
آقا اگر ژن خوب و برتر نداری بگذار برو اون طرف آب چون اینجا چیزی گیرت نمیاد
تردید نکن که اگر بمانی بازنده خواهی شد حتی اگر انیشتین باشی
از ما گفتن بود
خود دانی
تیتر خبر را تصحیح کنید
مهاجرت مغزها نه تابناک جان!
فرار مغزها !!
ببینید چطوره نخبه ها همه مهاجرت مغزها کنند و ایران جدیدی رو انور ابها بسازند این یکی دیگه خیلی کهنه شده به درد نمیخوره.
هر فردی که بتواند برود نخبه یا غیر نخبه تصمیم عاقلانه ای گرفته
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل