بازدید 5705

بالاخره کدام صحیح است؛ کاهش یا افزایش میزان مصرف مواد مخدر؟

هرچند تک تک افراد جامعه شاهد افزایش آمار گرایش جوانان و سایر افراد جامعه به مواد مخدر هستند و برای اثبات آن نیاز به مدرک مشخصی نیست، مسئولان ارشد ستاد مبارزه با مواد مخدر، شرایط موجود را خوب توصیف می کنند و بر این باورند، سن گرایش به مواد مخدر کاهش نیافته است؛ ادعایی که البته بسیاری از کارشناسان آن را رد می کنند و مشخص نیست ملاک و معیار طرح آن چیست؟
کد خبر: ۶۵۴۸۳۹
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۳ 08 January 2017
باید از مصرف مواد مخدر به عنوان یکی از خسارت بارترین آسیب های اجتماعی یاد کرد که به دلیل تنوع محصول و حجم بالای مخاطب، روز به روز بر تعداد قربانیانش افزوده می شود؛ هرچند تک تک افراد جامعه شاهد این افزایش آمارها هستند و برای اثبات آن نیاز به سند و مدرک نیست، عجیب اینکه مسئولان ارشد ستاد مبارزه با مواد مخدر، شرایط موجود را رو به بهبودی و خوب می دانند.

به گزارش «تابناک»؛ قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر در تازه ترین ادعاهای خود در رابطه با آخرین وضعیت تولید و مصرف مواد مخدر در کشور، ضمن اشاره به افزایش تولید این محصول در منطقه، از کاهش گرایش افراد جامعه به مواد مخدر گفت و مجموعه اقداماتی که سازمان متبوعش در راستای مبارزه با مصرف مواد مخدر داشته خوب ارزیابی کرد؛ ادعایی که البته مشخص نیست بر مبنای کدام آمار و اطلاعات عنوان می شود و معیار سنجش درستی یا نادرستی آنها چیست؟

«علی مؤیدی خرم آبادی»، قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر با اینکه عنوان می کند که شرایط کنونی تولید مواد مخدر طبیعی و سطح زیر کشت آن افزایش یافته است و برای تحقق یک مبارزه موثر و منسجم، نیاز به اصلاح قوانین در این حوزه وجود دارد، همچنان بر این باور است که به لحاظ اقدامات بسیار خوبی که در حوزه پیشگیری در چند سال اخیر صورت گرفته، شیب اعتیاد در برخی گروه ها، نسبت به گذشته بهبود پیدا کرده است.

قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر در مورد مجموعه اقداماتی که تاکنون در مجموعه تحت مدیریتش انجام شده، مدعی است: با هماهنگی دستگاه های مربوطه از جمله وزارت خانه های آموزش و پرورش، علوم، بهداشت و سازمان بهزیستی، هدف گذاری ها به سمتی حرکت کرده که برای دانش آموزان تا فرد ۶۵ ساله، برنامه و بسته های آموزشی تهیه شده است.

«مویدی» در مورد برنامه های آتی که البته مشخص نیست، دقیقا چه زمانی اجرایی خواهند شد، چرا تا کنون به آنها پرداخته نشده و یا اینکه ضمانت اجرایی شدن آنها چیست، نیز گفته است: برای مدارس درس نامه ای را در دستور کار داریم که هر معلمی در هر سطح از سطوح آموزشی که بخواهد تدریس کند، باید در بحث پیشگیری از اعتیاد مباحثی داشته باشد و در سطح آموزش عالی نیز دو واحد درسی از سوی وزارت علوم در آغاز سال تحصیلی امسال ابلاغ شده است.

او در مورد آمار مرتبط به تعداد، جنس و سن جامعه درگیر با اعتیاد کشور، ادعا دارد: یک شیوع شناسی در این رابطه انجام گرفته که در حال جمع بندی و دسته بندی آن هستیم و در آینده نزدیک و با هماهنگی مبادی و مراجع ذیربط آن را اعلام خواهیم کرد.

وی با تأکید بر اینکه مرجع اعلام آمار در این حوزه تنها ستاد مبارزه با مواد مخدر است و دیگر آمارها اعتبار کافی ندارد، مدعی است: اینکه عنوان می شود اعتیاد در کشور از نظر سنی رو به کاهش است را رد می کنم ضمن اینکه به لحاظ اقدامات بسیار خوبی که در حوزه پیشگیری در چند سال اخیر صورت گرفته، شیب اعتیاد در برخی گروه ها، نسبت به گذشته بهبود پیدا کرده است.

«مویدی خرم آبادی» همچنین معتقد است: سیاست این ستاد در چند سال گذشته، یک مبارزه متوازن با رویکرد اجتماعی بوده و ما واقع بینانه به مسأله مواد مخدر به جای یک رویکرد حداقلی و برشی نگاه می کنیم.

قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر در حالی تنها مرجع رسمی اعلام آمار در بخش تولید و مصرف مواد مخدر طبیعی و صنعتی را سازمان متبوعش اعلام و صحت آمار و اطلاعات دیگر نهادها را رد می کند که اولاً در پایگاه اطلاع رسانی این ستاد و نیز مواضع اعلام شده از سوی آنها آمار دقیق، مستند و به روزی در مورد حجم تولید مواد مخدر صنعتی و طبیعی، سن، جنس و تعداد مصرف کننده ها و نیز نتایج حاصل از اقدامات صورت گرفته ارائه نمی شود.

گواه اینکه در این باره «علی هاشمی»، رئیس کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام در تیرماه سال جاری گفت: آخرین آماری که از تعداد معتادان اعلام شد، سال 1390 بود که در بین جمعیت 75 میلیونی، یک میلیون و 330 هزار معتاد اعلام شد و قائم مقام ستاد مبارزه نیز در حالی شرایط و روند مصرف مواد مخدر و آسیب های برآمده از آن را نسبت به گذشته خوب توصیف می کند که در این رابطه از ارائه آمار دقیق و قانع کننده امتناع می کند.

«مویدی» در مرداد ماه سال جاری نیز در مورد آمار به روز معتادان که طبیعتاً گویای کاهش یا افزایش گرایش به این آسیب اجتماعی است، گفته بود: زمان ارائه این آمار را نمی‌توان مشخص کرد اما در برنامه ششم اعلام می‌شود.

در این باره باید گفت: مسئولان ارشد ستاد مبارزه با مواد مخدر در حالی آمارهای دیگر نهادها را قبول ندارند که خود نیز از ارائه آمار دقیق و به روز که بتوان بر اساس آن مقایسه انجام داد و درستی یا نادرستی ادعاها را مشخص کرد، خود داری می کنند و تنها به ذکر رو به بهبود بودن شرایط اکتفا می کنند که برخی دیگر از کارشناسان و مسئولان مربوطه از افزایش نگران کننده گرایش به مصرف مواد مخدر به ویژه در میان جوانان و نوجوانان سخن می گویند.

برای مثال در آبان ماه سال جاری «شکور پورحسین» یکی از نمایندگان کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سنین استفاده از مواد مخدر در کشور تا یازده سالگی کاهش داشته است، تصریح کرد: زمانی که استفاده از مواد مخدرصنعتی به راحتی در پارک ها صورت می گیرد و تعداد زندانیان استفاده کننده از مواد مخدر نیز افزایش پیدا کرده، می توان گفت که دستگاه ها در اجرای سیاست ها به خوبی عمل نکرده و در بسیاری از حوزه ها مانند بیکاری، اعتیاد و موارد دیگر آمارها رو به افزایش است.

در همین باره، «عیسی کاکویی» از متخصصان حوزه مواد مخدر به «تابناک» گفت: آنچه ما در جامعه در رابطه با مجموعه تخلفات و جرایم می بینیم، کاهش سن تمایل به تخلف و جرایم است که در بخش مواد مخدر نیز به تبع این کاهش سن مشهود است. به عبارتی، سن تمایل به ارتکاب به جرم در کشور به صورت کلی رو به کاهش بوده و برعکس میزان مصرف مواد مخدر رو به افزایش است.

اینکه مسئولان بگویند جامعه شرایط اعتیاد در کشور رو به بهبودی است، تنها در شرایطی قابل پذیرش است که به صورت مستمر آمار و اطلاعات دقیقی تهیه شود و بر اساس عدد و رقم و مستند این مسائل را مطرح کرد.

بر اساس آنچه رفت می توان گفت، از یک سو شهروندان در محیط جامعه شاهد رشد چشمگیر گرایش جوانان، نوجوانان و دختران به مصرف مواد مخدر هستند و هر روز اخباری مبنی بر شیوع پدیده هایی نظیر کارتن خوابی و... را می شنوند و از سویی نیز در برابر مسئولانی قرار دارند که از بهبود شرایط جامعه و کاهش گرایش گروه ها به مواد مخدر می گویند؛ مسئولانی که از طریق مراجع رسمی هیچ گونه آمار مستند و به روزی در مورد تعداد جمعیت معتاد کشور ارائه نمی کنند و بر این اساس نمی توان ادعای آنها مبنی بر بهبود شرایط گرایش به مواد مخدر را پذیرفت.

البته این همه نقدی که بر عملکرد و مواضع مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر می توان داشت نیست و در مورد برنامه های در دست اجرای ستاد برای افزایش سطح آگاهی جامعه که با کمک وزارتخانه هایی مثل آموزش و پرورش و علوم در دستور کار قرار دارد نیز نکته اینکه گفته های مسئولان در حالی حاکی از برنامه هایی برای آینده است که نه تنها تاریخ دقیق اجرای آنها و کیفیت محتوایشان مشخص نیست، بلکه مشخص نیست چرا پیش از این به آنها پرداخته نشده بود.


تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
برچسب منتخب
# اسرائیل # توماج صالحی # نمایشگاه کتاب # موسسه مصاف # صادق زیباکلام
وب گردی