بازدید 33467
تحلیل مذاکرات هسته‌ای ایران در «گاردین»:

مذاکرات اخیر ایران و آژانس، اشتباه بود

هفته گذشته، یک مؤسسه آمریکایی با انتشار گزارشی ضمن بیان این ادعا که ایران به زودی به توانایی لازم برای ساخت سلاح هسته‌ای دست می‌یابد، به دولتمردان آمریکایی توصیه کرده بود، تحریم‌های شدیدتری علیه ایران وضع کنند. سید حسین موسویان، دیپلمات سابق ایرانی با انتشار مطلبی در روزنامه گاردین به این مطلب پاسخ داده است.
کد خبر: ۲۹۹۲۸۲
تاریخ انتشار: ۰۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۴ 22 January 2013

هفته گذشته، یک مؤسسه آمریکایی با انتشار گزارشی ضمن بیان این ادعا که ایران به زودی به توانایی لازم برای ساخت سلاح هسته‌ای دست می‌یابد، به دولتمردان آمریکایی توصیه کرده بود، تحریم‌های شدیدتری علیه ایران وضع کنند. سید حسین موسویان، دیپلمات سابق ایرانی با انتشار مطلبی در روزنامه گاردین به این مطلب پاسخ داده است.

به گزارش «تابناک»، سید حسین موسویان، دیپلمات سابق ایرانی و عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران، در مطلبی که امروز در روزنامه «گاردین» منتشر کرده، ضمن پاسخ به گزارش اخیر «پروژه راهبرد ایالات متحده برای منع اشاعه در خاورمیانه»، نکاتی را درباره مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب خاطرنشان ساخت.

موسویان در این مطلب می‌نویسد:

«برای جلوگیری از رسیدن ایران به «توانایی حساس» برای ساخت سلاح هسته‌ای در ماه‌های آتی، اوباما باید تحریم‌های حداکثری علیه ایران وضع کند»... این پیامی است که پنج کار‌شناس سابق منع اشاعه هسته‌ای، در گزارشی جدید مطرح کرده‌اند.

آن‌ها از اوباما می‌خواهند تا به صورت عملی، تحریم‌هایی جهانی را علیه سرمایه‌گذاری و تجارت با ایران وضع کند. در این گزارش آمده است: «به دست آوردن نتیجه‌ای موفق در مذاکرات با ایران، به اعمال فوری این تحریم‌ها و همزمان، تقویت اعتبار تهدید اوباما درباره استفاده از نیروی نظامی در صورت لزوم برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای بستگی دارد».

هرچند این گزارش کار «پروژه راهبرد ایالات متحده برای منع اشاعه در خاورمیانه» است ـ و ادعا می‌شود موضوعش درباره منع اشاعه است ـ نویسندگان آن بر اندیشیدن تدابیر تنبیهی علیه ایران متمرکز شده‌اند، نه اسرائیل.

این در حالی است که ایران در عملکرد خود کاملاً روراست بوده است؛ ایران معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان پی تی) را تصویب کرده و به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اجازه داده بیش از چهار هزار نفر ـ روز بازرسی را در سال‌های اخیر انجام دهند.

بر پایه برآوردهای دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۱۱، ایران دارای هیچ گونه برنامه ساخت سلاح هسته‌ای نیست.

بنا بر این گزراش‌ها، هیچ گونه شواهدی مبنی بر اینکه ایران از سال ۲۰۰۳ تاکنون تلاشی برای ساخت بمب داشته، وجود ندارد و رهبری ایران نیز هیچ گونه تصمیم سیاسی در این باره نگرفته است.

در مقابل، اسرائیل که «ان پی تی» را امضا نکرده، حتی یک بار هم اجازه بازرسی از تأسیسات هسته‌ایش را نداده و صد‌ها سلاح هسته‌ای نیز دارد. به این ترتیب، دلیل این که چرا تلاش‌ها برای تحقق «خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای» از زمانی که ایران چهل سال پیش این ایده را مطرح کرد، تاکنون هیچ پیشرفتی نداشته، مشخص می‌شود.

البته در گزارش جدید این کار‌شناسان هسته‌ای آمده است که ایالات متحده تنها در صورتی باید تحریم‌های هسته‌ای ایران را تخفیف دهد که طرف ایرانی با دادن امتیازاتی معنادار در راستای قطعنامه‌های چندگانه شورای امنیت سازمان ملل، با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و قوانین ایالات متحده موافقت کند.

اما برای تدوین یک رویکرد واقع‌بینانه‌تر، باید وضع موجود در مذاکرات هسته‌ای میان ایران، گروه ۱+۵ و آژانس را ارزیابی کنیم. آخرین دور مذاکرات ایران و آژانس در ماه جاری، به هیچ توافقی منجر نشد.

آژانس و گروه ۱+۵ خواسته‌های بزرگتری از جمله اعمال پروتکل الحاقی به معاهده «ان پی تی» ـ که اختیار دسترسی‌های بیشتری را به بازرسان می‌دهد ـ همکاری در موضوعات مرتبط با «جنبه نظامی احتمالی» فعالیت‌های هسته‌ای ایران، محدود کردن غنی سازی اورانیوم در حد ۵ درصد و خارج کردن اورانیوم مصرف نشده در داخل به خارج از کشور را مطرح می‌کنند.

در این باره باید گفت، درخواست محدودسازی و خروج اورانیوم از کشور، فرا‌تر از معاهده «ان پی تی» و حتی فرا‌تر از پروتکل الحاقی است. بیش از هفتاد کشور، هنوز پروتکل الحاقی را امضا نکرده‌اند و برخی اعضای آژانس نیز ضمن غنی‌سازی اورانیوم تا سطح ۹۶ درصد، چندین تن اورانیوم مازاد بر مصرف داخلی را ذخیره کرده‌اند.

آژانس از ایران می‌خواهد برای رسیدگی به «جنبه نظامی احتمالی»، اجازه دسترسی‌های فرا‌تر از پروتکل را صادر کند. ایران نمی‌تواند چنین درخواستی را بدون مابه‌ازا و رایگان بپذیرد و آژانس نیز در جایگاهی نیست که ما‌به‌ازایی در اختیار ایران بگذارد. به همین سبب، انجام مذاکره با آژانس، پیش از دیدار ایران و ۱+۵ اشتباه بود.

با وجود این، کسانی که با واقعیات مذاکرات هسته‌ای آشنا هستند، به خوبی می‌دانند که ایران هم آشکارا و هم در دیدارهای غیرعلنی با ۱+۵، آمادگی خود را برای پذیرش همه خواسته‌های بزرگ فوق اعلام کرده است. در مقابل، ایران خواستار به رسمیت شناخته شدن حق مشروعش برای غنی‌سازی در چهارچوب «ان پی تی» و همچنین برداشته شدن تحریم‌هاست؛ اما متأسفانه، قدرت‌های غربی حاضر در گروه ۱+۵، به چنین توافقی رضایت نداده‌اند.

هنر مذاکرات، طراحی بسته‌ای با زمان‌بندی مشخص و شیوه اعمال گام به گام است که در هر گام، شامل اقدامات متقابل مناسب باشد. اقدام عقلایی برای اوباما و قدرت‌های جهانی آن است که در مذاکرات آتی، از چنین توافق منصفانه‌ای حمایت کرده و تلاش‌های جنگ‌طلبان برای جلوگیری از راهکار دیپلماتیک را نادیده بگیرند.

کسانی که از تحریم‌های بیشتر، انزوا و دیگر ابزارهای تنبیهی حمایت می‌کنند، در پی آن هستند که جنگ با ایران را اجتناب ناپذیر کنند؛ اما چنین جنگی موجب خواهد شد نبرد آمریکا در عراق، همچون قدم زدن در یک پارک جلوه کند. در عوض، ما باید از فرصت موجود، برای غلبه دیپلماسی بهره برده و اراده سیاسی لازم را برای موفقیت آن صرف کنیم.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۶۲
انتشار یافته: ۲۷
باید اینگونه سخنان منطقی و دیپلماتیک را به جای شعا رهای تند ، تا حد ممکن در صحنه بین المللی مطرح کنیم.
ضرري که به خاطر انرژي هسته اي داريم ميديم بيشتر از سودشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۳
یعنی مثلا اگر انرژی هسته ای نبود الان وضع ما عالی بود ؟ تحریم و تهدید نبود ؟ امپریالیسم غرب و به سرکردگی آمریکا الان شده بود رفیق شفیق جمهوری اسلامی ؟! راستی برنامه فضایی و موشکی ایران در کنار علوم زیست فناوری و نانو چی آمریکا با آنها مشگلی نداره ؟ شما تضمین میدی اگر ما دست ها مونو بالا بگیریم و همه چیز رو 2 دستی تفدیم یانکی ها بکنیم فردا به دیگر علوم و پیشرفتهای ما گیر ندن و خواستار تعطیلی آنها نشوند ؟ تضمین میدی که فردا خواستار توقف نفس کشیدن ما نشوند ؟!
احمدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۳
سال پیش در خارج مشغول تحصیل بودم، حتی استاد من هم می دانست اینها به خاطر انرژی هسته ایی نیست و به خاطر عناد با جمهوری اسلامی که اونا می گن رژیم است... فرزندم تو هنوز نمی دونی؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۳
مثل اینکه شما اصلا متوجه نیستی!
دردوران مصدق هم اگر جلوی انگلیس نمی ایستاد قطعا سود میکردیم ولی به چه قیمتی؟
از دیت دادن استقلال و باجدهی به زورگویان
اینها جدا از غیر اسلامی بودنشان شدیدا با غیرت ایرانی نیز در تعارضند!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۳
ما از سال 1379 برنامه هسته ایمان علنی شده، قبل از آن چرا تحریم بودیم؟!!!!
مطمئن باشید همیشه برای دشمن بدخواه یک بهانه پیدا میشود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۴
مشکل بحث هسته ای نیست اگر این حلشود بهانمه دیگری میارن.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۴
منابع گازي مشترك ما به دست كشورهاي همسايه به تاراج مي رود آنوقت مابه دنبال انرژي هسته اي هستيم
اگر مسئولين مومن باتقوا وخالصانه در خدمت مردم باشند وعده الهي براي پيروزي مطمئنا تحقق خواهد يافت ولا تهنو ولا تحزنو وانتم اعلون ان كنتم مومنين
اژانس و 5+1 همشون چرته اصل كاري امريكاست يعني هنوز نفهميدين
آمریکا و غربیها خیلی پست هستن
دنیای امروز دنیای بندگی برای پول هست. اونها کاری به حق و ناحق ندارند. سیاستشون بهشون میگه پول رو بچسب. الان پول یعنی اسرائیل.
بفرموده امام آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند
در شایط فعلی اگر ایران علاوع بر توقف غنی سازی ، کلاً تاسیسات هسته ای خود را معدوم کند مطمئن باشید که آمریکا و غرب باز هم دنبال یه امتیاز بیشتر هستن . با اینکه تحمل شرایط فعلی و شرایطی که در آینده پیش میاد خیلی سخته ولی یک قدم کوتاه اومدن یعنی از دست دادن زحمت چند ساله
به عقیده شخصی من ایران در تقابل با تحریم های غرب باید از «تحریم سیاه» استفاده کند. به این معنی که ایران با نیروی فکری نخبگان و متفکرین خود، نقاط حساس و انحصاری غرب را هدف گرفته با کشف اسرار تولیدات آنها، و فروش فرمول های بدست آمده به دیگر کشور ها و تخریب بازار غرب در سرار جهان، مقابله به مثل کند. چیزی به نام قدرت مطلق به غیر از خداوند وجود ندارد. همه آسیب پذیرند. اقتصاد غرب از این قاعده مستثنی نیست. آنچه لازم است قدرت جمعی تفکر و هوش ایرانیان است. درود.
پاسخ ها
مهری
| China |
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۴
کاش می تونستند کاش .این بهترین حربه است در مقابل هوش عزتمند همه سرفرود میارن
فعلا که هر اتفاقی در زمینه هسته ای می افتد دودش مستقیم توی چشم مردم می رود
غربیها(به رهبری اسراییل)در درجه اول با برنامه هسته ای مشکلی ندارند نگرانی انها از تفکرات بنیادی وعدالت طلبانه جمهوری اسلامی است البته دولتمردان ما نیزبایدراهکاهای تعامل رادنبال کنند هم با اونا هم با همفکران ایرانی اونا.پیامبران الهی نیز همینگونه رفتار میکردند.فراتراز دنا به دنیابنگرید
پاسخ ها
مهری
| China |
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۴
دقیقا موافقم اونا از عزت طلبی دنیا می ترسند به ایمان رسیدم که اغلب مردم دنیا به چوبهای خشکی می مونند که هیچ فریادی تغییرشون نمی ده
من جوان ایرانی میگویم که مابه دنبال انرزی صلح امیز هستیم وبمب اتم نمی خواهیم.
اماارانرزی هسته ای خود هم دست نمی کشیم زیرااین حق ماست وار حقمان دست برنمی داریم.
خواسته غرب واضح است ، ایرانی عاری از سلاح معنویت و به فرموده حضرت امام اسلام آمریکایی .
آمریکافقط زبان زور و زبان منفعت رامی شناسد.برای کاهش فشارها، غیراز زبان منطق(که البته لازم است)باید منافع آمریکا و وابستگانش را به خطر انداخت.یکی از حربه های بسیارمناسب،اعمال محدودیت درحمل ونقل درتنگه هرمز است.تجربه ثابت کرده هرگاه سمبه پرزور بوده، کوتاه آمده اند
اگر ایران از امروز تمام فعالیتهاشو تعلیق کنه باز فردا یه بهونه در میارن هدف فقط بوجود اوردن یک حکومت وایسته است. اینا با حکومت مشکل دارن
من یک بنده خدایی رو میشناسم که هرجا میشینه دائم از راستگو بودن و درستکار بودن خودش تعریف میکنه، اما این شخص نمیفهمه که اینهمه تعریف از خود هیچ تاثیر مثبتی روی نظر ما به ایشون نداره! حالا این شده حکایت ما و کشورهای 1+5. مهم این نیست که ما دائم بگیم و قول بدیم که فلان کار رو نمیکنیم! مهم این هست که آژانس انرژی اتمی گزارش منفی راجع به ما رد میکنه و پزونده ما به شورای امنیت فرستاده شده پس ما یا باید همکاری کنیم و کوتاه بیاییم و یا اینکه کلک کار رو بکنیم و ریسک کنیم بریم به سمت ساخت...! راه وسطی که الآن انتخاب شده یعنی نه ما کاری میکنیم و همزمان تحریم هم میشویم و تحت فشار هستیم کاملا غیر منطقی میباشد!
آمریکا میخواد نامحسوس ایران را خلع سلاح کند تا راحتتر بتواند اقدام نظامی کند مثل ماجرای شکست دادن عراق!
واعدوا لهم ماستطعتم من قوه
اینها که به اصطلاح قرآن کفار و مشرکین هستند فقط زور می شناسند . فشارهای اینها کاری می کند که نسبت به لزوم وجود بمب تجدید نظر کند.
بنظر من ایران را هیچگاه جزو ششمین کشور اتمی جهان نخواهند شناخت. یعنی 5 کشور با هم هماهنگند. چنانچه ایران کوتاه نیایند حمله صد درصد با کمترین هزینه ( چون کشور ها زیادند و با پول کم پول سربازان را پرداخت می کنند.) چون ایران به لحاظ فرهنگ و .... با کل دنیا فرق اساسی دارد.
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر