بلایی که بساز بفروش ها سر تهران میاورند

کد خبر: ۲۶۳۸۶۴
|
۱۸ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۸:۵۰ 08 August 2012
|
17778 بازدید
|
در حالی دولت هزینه‌های زیادی را بابت نوسازی در بافت های فرسوده می‌پردازد که کارشناسان معتقدند عدم کیفی سازی موجب شده است که آپارتمان‌های نوساز در ایران تا 10 سال آینده به تعمیرات اساسی نیاز داشته باشند.

به گزارش مهر در حالی دولت هزینه‌های زیادی را بابت نوسازی در بافت های فرسوده می‌پردازد که کارشناسان معتقدند عدم کیفی سازی موجب شده است که آپارتمان‌های نوساز در ایران تا 10 سال آینده به تعمیرات اساسی نیاز داشته باشند.

بازار ساخت و ساز واحدهای مسکونی در شهر تهران این روزها داغ است، تقریبا کوچه و خیابانی وجود ندارد که در آن، آپارتمان سازی وجود نداشته باشد و اغلب خانه های قدیمی به خصوص در مراکز شهر جای خود را به آپارتمان‌های نوساز می دهند.

تسهیلات دولت در حوزه بافت فرسوده و افزایش قیمت مسکن در این سال ‌ا از عواملی به شمار می رود که منجر به استقبال سازندگان و مالکان برای ساخت و ساز شده است، زیرا یک مالک می تواند با صرف هزینه ای که به اندازه یک واحد آپارتمان می شود، صاحب حداقل دو آپارتمان باشد، بنابراین اغلب مالکان سعی دارند که به اصطلاح خانه های خود را بکوبند و آپارتمان بسازند.

اما موضوع این است که ساخت و ساز در بافت‌های فرسوده چقدر با کیفیت و نظارت ساخته می شود و رقم‌های هنگفتی که دولت برای نوسازی در این بافت ها تاکنون پرداخته است، تا چند سال دیگر شهر را در برابر حوادث بیمه خواهد کرد.

کارشناسان صنعت ساختمان، عمر مفید ساختمان های نوساز در کشور را 10 سال عنوان می کنند و معتقدند که اغلب آپارتمان‌های نوسازی که امروزه ساخته می شوند، 10 سال دیگر نیاز به تعمیرات و بازسازی اساسی دارند و به ندرت می‌توانند در مقابل حوادث طبیعی مقاومت داشته باشند.

حوادثی که هنگام گود برداری ساختمان‌ها در تهران اتفاق می افتد هم از موضوعاتی است که می تواند نقش کمرنگ نظارت را بر ساخت و سازهای تهران نشان دهد و گرچه هریک از نهادهای مسئول، دیگری را مقصر این حوادث اعلام می کند اما هنوز هم کار اساسی در این خصوص انجام نشده است.

سازمان نظام مهندسی کشور در جریان آخرین حادثه ای که ناشی از گودبرداری نادرست در شهر تهران بود که منجر به کشته شدن یک نفر هم شده بود، اعلام کرد انتخاب مهندسان ناظر برعهده شهرداری ها است؛ بنابراین سازمان نظام مهندسی نمی تواند بر عملکرد یک مهندس، نظارت داشته باشد.

این موضوع موجب شد که شهرداری برای واگذاری دوباره مسئولیت انتخاب مهندسان ناظر جلساتی را برگزار کند که سرانجام این امر مورد موافقت قرار گرفت اما موضوع نظارت بر کیفیت یکی از عواملی است که باید به صورت جدی از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان پیگیری شود.

تشدید برخورد با مهندسان ناظر متخلف

در این خصوص رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با اعلام اینکه برخورد با متخلفان در ساخت ‌وسازها به ویژه در استان تهران تشدید شده است، گفت: دستگاه‌های مسئول از جمله شورای انتظامی نظام مهندسی ساختمان و دستگاه‌های قضایی این موضوع را با جدیت پیگیری می کنند و اجازه نمی دهند با انجام فعالیت‌های غیراستاندارد توسط افراد و دستگاه‌های مختلف، تخطی از مقررات صورت بگیرد.

سید مهدی هاشمی افزود: برخورد با متخلفان به ویژه در استان تهران را تشدید کرده‌ایم، زیرا بیشترین تلفات ناشی از کار در کشور در بخش ساختمان و بیشترین تلفات در این حوزه بر اثر گودبرداری های غیر‌استاندارد است.

وی با اشاره به اجرایی شدن قانون نظام مهندسی ساختمان و آیین‌نامه‌های اجرایی آن، اظهار داشت: 16 سال از تصویب این قوانین می گذرد و مقرر شده که یک کارگروه مشترک با حضور سه نماینده از وزارت راه و شهرسازی و سه نماینده از سازمان نظام مهندسی تشکیل شود تا این قوانین دوباره مورد بازنگری قرار گیرد.

مالکان با حقوق خود آشنا نیستند


همچنین مجید کیان پور مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران هم در این باره گفت: کیفیت موضوعی است که باید مالکان از مهندسان درخواست کنند و آنها هستند که باید با حق و حقوق خود آشنا باشند.

وی افزود: نظام مهندسی هر جایی که نیاز بوده به شکل جدی وارد شده است و اگر در ساخت و سازی مشکل باشد به شدت با آن برخورد می کند ضمن آنکه بهترین ساخت و سازها هم باید از سوی نظام مهندسی تایید شود.

اشتراک گذاری
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳۵
انتشار یافته: ۱۴
شيرازي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
ازمستولين محترم شهرداري تقاضا مي كنم جهت رعايت حال شهروندان و فراهم نمودن آسايش و آرامش آنان فكري به حال زمان اجراي عمليات ساختماني در شهر تهران نمايند تا در كليه ساعات شبانه روزي شاهد ايجادآلودگي صوتي توسط عده اي سودجو نباشيم كه علاوه بر تحمل انبوهي از گرد و خاك ناشي از انجام عمليات ساختماني در هر كوي و برزني حداقل در ساعات استراحت شبانه بتوان لختي آسود .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
بلاها بالاتر از این است. آنها خانه های اطراف را هم آسیب میرسانند و نه شهرداری و نه قوۀ قضاییه هیچ حمایتی از ساکنان خانه های آسیب دیده نمیکند
گنزق
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
آپارتمانی که ما در آن ساکن هستیم 6 سال ساخت است ولی به 20 سال ساخت میماند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
اگر واقعا می خواهند کاری برای این امر بکنند راه حل های خوبی وجود دارد
شهاب
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
به اين بساز يه فروش ها كي مجوز مي دهد ؟
كي اجازه مي دهد كه با مجوز 4 طبقه و سازه هاي محاسبه شده براي آن ،چندين طبقه نيز بروي ساختمان اضافه شود؟
چه كساني اين ساختمان ها را تائيد مي كنند؟
زماني كه تخلفي در ساخت و ساز ديده مي شود، چه كسي به جاي تخريب جريمه نقدي مي گيرد؟
چه كسي اجازه مي دهد كه بيش از نيمي از كارگران اين ساختمان هاي بساز بفروشي اتباع بيگانه باشند و در حق كارگران ايراني بيكار ظلم شود.
و .
.
.
.
.
...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
در ايران ساختمان سازي يعني كسب منافع اگر تورم نبود پولهاي هنگفتي به طرف ساخت وساز سرازير نميشد
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
آپارتمان ما در خیابان پیروزی است و همانطور که همگان می دانند بسیار پرتردد و شلوغ با این اوضاع نمی دانم مهندس سازنده چرا هیچکدام از پنجره ها را دو جداره درست نکرده که عایق صدا و انرژی باشد در ضمن یک واحد 75 متری دو خوابه فقط یک شومینه دارد که اولاً هیچگاه نمی تواند دوروبر خود را گرم کند چه برسد به اتاق ها و....وهم انرژی زیادی هدر می رود.از همه مهمتر اصلاً برای هیچکدام از اتاق ها و هال شیر گاز و دودکش تعبیه نشده است الان 5 سال است نمی دانم چکار کنیم ؟به کجا شکایت کنیم؟کاربران عزیز می توانید من را راهنمایی کنید؟
پاسخ ها
محمد از تهران
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
برادر از پکیج برای گرمایش استفاده کن. اگه لوله کشی آب شوفاژ نداری روکار انجام بده.
به اصطلاح مهندس تاسیسات
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
طبق قانون و مقررات ملی ساختمان، انشعاب لوله گاز و تعبیه دودکش برای اتاقهایی که مساحت آنها زیر 12 متر باشد ممنوع است.از طرف دیگر نصب شومینه به دلیل هدررفت حرارتی زیاد نیز توصیه نمی شود.بهترین حالت این است که این واحد با سیستم پکیج و شوفاژ گرم گردد هرچند که برای مواقع اضطراری و زمانی که سیستم گرمایش شوفاژ در ایام سرد سال جوابگو نباشد بهتر است یک دودکش فقط در هال برای نصب بخاری تعبیه گردد. شمامی توانید به سازمان نظام مهندسی ساختمان استان محل اقامت خود مراجعه کرده و شکایت خود را مطرح کنید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
در اکثر کشورها دولتها با اعمال سیاست های مالیاتی، نقدینگی رو به سمتی که برای کشور مفیده هدایت میکنند. مثلا اگر میخوان کشاورزی فعال بشه مالیات بر املاک مسکونی و تجاری و صنعتی رو بالا میبرند و مالیات بر زمین های کشاورزی رو پایین می آورند.
در کشور ما اصلا و ابدا این گونه مالیات بر املاک و مستقلات وجود خارجی نداره برای همینه که خود نویسنده همین مقاله اگر نقدینگی اضافه ای جمع کرد اولین فکری که به ذهنش میرسه پیش خرید یک آپارتمانه.
به خدا دلم میسوزه از این بی برنامگی.
کارشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
لطفاً مطلبی هم دربارۀ استفاده از پلی‌استایرن (یونولیت) در ساخت‌وسازها بنویسید که یک فاجعۀ جبران‌ناپذیر در حال رقم خوردن است. به بهانۀ سبک‌سازی و عایق‌کردن ساختمان از این مادۀ بسیار سمی و ناپایدار صرفاً به دلیل ارزانی و اجرای خیلی راحت استفاده می‌کنند. در حالی که نه فقط در اکثر کشورها استفاده از این ماده ممنوع می‌باشد، بلکه بر اساس قوانین و استاندارهای داخلی و دستورالعمل‌های مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ممنوع بوده و برای هرگونه استفاده نیز اصول و ضوابط بسیار سختگیرانه‌ای تعیین شده است که حتی یک‌صدم این اصول هم رعایت نمی‌گردد.
برای عایق‌کاری ساختمان و رعایت مبحث نوزده مصالح متنوع و استاندارد بسیاری وجود دارد که متأسفانه این مادۀ به‌شدت مضر و خطرناک به دلایل نامعلوم در سطح گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد.
شهروند
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۸
موضوعات ديگري نيز در حال حاضر بشرح زير در ساخت و ساز ساختمانهاي مسكوني حائز است:
1- اصولا براي هر سازه مهندسي يك طول عمر مفيد تعريف گرديده و تلاش ميگردد از سازه در طول عمر مفيد آن با توجه به اهداف اوليه تعريف شده ، استفاده گردد. لذا اساسا شهرداري ها در دنيا بطور معمول با توجه به اين اصل مهم اجازه تخريب يك ساختمان و جايگزيني يك ساختمان جديد بجاي آنرا مي دهند. متاسفانه در حال حاضر چنين محدوديت هايي در صدور مجوز ساخت ساختمانهاي جديد توسط شهرداريها اعمال نگرديده و مالك يا مالكين يك ساختمان با هر طول عمري مي توانند به شهرداري مراجعه نموده و براي ساخت ساختمان جديدي در محل زمين خود مجوز ساخت دريافت نمايند و اين در واقع به معني عدم استفاده مفيد و اقتصادي از طول عمر باقيمانده ساختمان است كه هزينه آن از منابع مالي كشور پرداخت ميگردد. اگر چنين سرمايه هايي به اهداف اقتصادي جديدي در جهت سازندگي هدايت گردند مسلما ضمن استفاده از نتايج سرمايه گذاري هاي قبلي ، امكان استفاده از نتايج سرمايه گذاري هاي جديد در جا و موضوع ديگري فراهم خواهد گرديد. نتيجه اين بند، اين است كه اساسا شهرداري ها بايد جهت صدور مجوز ساخت ، يك بازه زماني طول عمر مفيد براي ساختمان تعريف نموده و زودتر از آن اجازه تخريب ساختمان و جايگزيني آنرا ندهند. با چنين تفكري است كه در حال حاضر در اروپا حتي ساختمانهاي تا طول عمر 150 ساله نيز در حال بهره برداري است در حالي كه به ساختمان مثلا 10 ساله در كشور ما اجازه تخريب و ساخت جديد داده مي شود. در حال حاضر دلالان ساختماني، بدون كنترل در اين خصوص سرمايه هاي زيادي را در نواحي شهري صرفا جهت كسب منافع خويش نابود مي نمايند.
2- اصولا از نظر مهندسي و رعايت اصول پي سازي، ساختمانهاي مجاورهم، بايد داراي تراز پي نزديك به هم باشند تا خطرات ايمني و سازه اي را براي يكديگر ايجاد ننمايند. حال وقتي به زميني در جوار مثلا يك ساختمان 4 طبقه، اجازه ساخت يك برج مثلا 10 طبقه با 15 متر گود برداري داده مي شود مسلم است كه اجراي چنين ساختمان مرتفعي چه در زمان ساخت (به لحاظ پايداري محل گود برداري و احتمال ريزش پي ساختمان مجاور) و چه در زمان بهره برداري(بار جانبي عكس العمل ساختمان در برابر زلزله) مخاطراتي را براي ساختمان مجاور خود ايجاد خواهد نمود. لذا با توجه به اين اصل مهم، باز در دنيا براي نواحي مختلف شهري، ارتفاع سلختماني تعريف شده بطوريكه تراز پي اين ساختمانها معمولا در يك سطح قرار دارند. عدم رعايت اين موضوع خطير نيز موجب تبعات سنگيني در نواحي شهري ما ميگردد.
3- هر سازه اي با توجه به اهداف بهره برداري آن طراحي شده و بارهاي مرده وزنده آن در محاسبات مهندسي اعمال ميگردند. لذا يك ساختمان مسكوني داراي بار زنده متفاوت و بسيار كمتري از يك ساختمان مدرسه يا ساختمان اداري بوده و ستونهاي آن با توجه به چنين بارهايي طراحي ميگردند. حال اگر يك ساختماني كه براي استفاده مسكوني طراحي شده، بعدا بعنوان ساختمان يك مدرسه يا محل اداري مورد استفاده قرار گيرد چه خواهدشد؟ مسلما ستون اين ساختمان تحمل بار زنده و مرده اضافي چنين شرائط بارگذاري جديدي را نخواهد داشت و ممكن است در شرائط عادي و يا در زمان زلزله با حادثه مواجه گردد. لذا وقتي به يك ساختمان موجود، شهرداري اجازه تغيير كاربري مي دهد ابتدا لازم است شرائط فني و طراحي ساختمان را ارزيابي نموده ودر صورت قابليلت باربري ساختمان در برابر شرائط بارگذاري جديد و آنهم با ظرائب ايمني متداول در دنيا، اجازه چنين تغيير كاربري به ساختمانهاي قديمي داده مي شود . متاسفانه چنين رويه اي در شهرداري معمول نبوده و اصولا رويه اي تعريف نشده و هر شخصي مي تواند ساختمان خود را بدون توجه به شرائط طراحي، تغيير كاربري دهد.
4- از آنجائيكه در بسياري از ساختمانهاي جديد، ستونها از بتون مسلح اجرا ميگردند لذا در اجراي بتن اين ستونها، كاملا بايد ضوابط مهندسي رعايت گردد. جدا از تركيب بتن، يكي از موارد مهم طول دوره عمل آوري بتن مي باشد كه طي اين مدت بايد بطور مستمر رطوبت بتن با پاشيدن آن تامين گردد. در صورت عدم انجام چنين موضوع مهم ، بتن به درجه مقاومت تعريف شده نخواهد رسيد و حتي ممكن است موجب سوختگي فني بتن گردد. متاسفانه عوامل اجرائي به اين موضوع مهم چندان توجهي نمي نمايند.
5- عمليات اجرائي در جهت رفاه و آباداني است و نبايد در زمان ساخت موجب مزاحمت همسايگان شود. يكي از مواردي كه معمولا به آن توجه نمي گردد ساعت كار كارگران است بطوريكه مشاهده ميگردد در ساعات بعد از ساعات كاري ، تا پاسي از نيمه شب و اول صبح و طي روزهاي تعطيل كه همسايگان در استراحت هستند، مزاحمت هاي صوتي مانع آرامش همسايگان ميگردد. در اين خصوص نيز بايد شهرداري ها با اعمال ضوابط از بروز مزاحمت هاي صوتي جلوگيري نمايند
ساخت و ساز ساختمانها به لحاظ فني و زيست محيطي در حال حاضز با مشكلات متعددي مواجه است كه در فوق سعي گرديد مهمترين آنها ارائه گردد.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# عملیات وعده صادق 3 # جنگ ایران و اسرائیل # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
آیا موافق ساخت بمب اتم هستید؟
الی گشت