ماجرا از آنجا آغاز شد که هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، پشت تریبون رفت و گفت که روسیه باید هزینه کارهایش را بپردازد و همین باعث شد که مقامات روسیه، بلافاصله واکنش نشان دهند.
به گزارش «تابناک»، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا در پایان نشست موسوم به نشست دوستان سوریه در پاریس، با انتقاد از دو کشور چین و روسیه با لحنی تهدیدآمیز گفت: روسیه باید هزینه کمکهایش برای تداوم حکومت بشار اسد را بپذیرد.
آمریکا و همپیمانانش خواستار توسل به فصل هفتم منشور ملل متحد علیه سوریه هستند. فصل هفتم درباره اقداماتي است كه در موارد تهديد عليه صلح يا بر هم زدن صلح و اقدام به تجاوز به عمل خواهد آمد. مواد مهم این فصل ماده 39، 40،41 و 42 است.
ماده 39 ـ شوراي امنيت وجود تهديد بر عليه صلح، يا بر هم زدن صلح يا اقدام به تجاوز را تشخيص داده و توصيههايي ميكند و يا تصميم ميگيرد كه براي حفظ يا استقرار صلح و امنيت بينالمللي چه کارهایي بايد بر پایه ماده 41 و 42 به عمل آورد.
ماده 40 ـ براي جلوگيري از اين كه وضعيت وخيم نشود، شوراي امنيت ميتواند، پیش از آن كه طبق ماده 39 مبادرت به توصيه يا تصميم به انجام کاری کند، طرفهاي ذينفع را دعوت كند كه بر پایه اقدامات موقتي كه شورا لازم و يا مطلوب ميداند رفتار نمايند. اين اقدامات موقت نسبت به حقوق يا ادعا و يا وضعيت طرفين به هيچ وجه خلل وارد نميآورد. در صورت اجرا نشدن اقدامات موقت شوراي امنيت اين قصور را كماهوحقه منظورنظر ميدارد.
ماده 41 ـ شوراي امنيت براي عملي ساختن تصميمات خود، ميتواند تصميم به اقداماتي كه مستلزم به كار بردن نيروي مسلح نیست، بگيرد و اعضای ملل متحد را دعوت کند كه آن کارها را بموقع انجام دهند. این اقدامات، شاید شامل قطع همه يا بخشي از روابط اقتصادي و يا ارتباط راهآهني، بحري، هوايي، پستي، تلگرافي باسيم يا بيسيم و دیگر وسايل ارتباطي و همچنين قطع روابط سياسي باشد.
ماده 42 ـ هر گاه شوراي امنيت تشخيص دهد كه اقدامات پيشبيني شده در ماده 41 ممكن است نامتناسب بوده و يا در عمل غير متناسب بودن آن معلوم شود، ميتواند، به وسيله قواي هوايي يا دريايي و يا زميني، عملياتي را كه براي نگاهداري يا برقراري صلح و امنيت بينالمللي لازم بداند، انجام دهد ـ اين عمليات ممكن است شامل تظاهرات نظامي و يا اقدامات محاصرهاي و يا عمليات ديگري كه به وسيله قواي هوايي يا دريايي و يا زميني اعضای ملل متحد انجام ميگيرد، باشد. بلافاصله این سخنان با واکنش وزارت خارجه روسیه روبهرو شد و معاون این وزارتخانه، پاسخ اظهارات تهدید آمیز کلینتون را داد و اعلام کرد که سخنان وزیر خارجه آمریکا سخنان نادرستی است.
بنا بر این گزارش، «گنادی گاتیلوف»، معاون وزیر خارجه روسیه در مصاحبه با اینترفاکس اعلام کرد که سخنان هیلاری کلینتون در مخالفت کامل با نتایج اجلاس ژنو برای پایان دادن به خونریزیها در سوریه است.
این مقام روسی همچنین ادامه داد: روسیه نسبت به دخالت در امور دولتهای مستقل حساس است و در اجلاس ژنو کوشید تا علیه هر طرحی که مبنای آن حضور نداشتن بشار اسد در دولت آینده سوریه باشد، مقاومت کند.
وی همچنین افزود: این مقام آمریکایی نگرانیهای ما را افزایش داده است، چرا که وی سخنانی بر زبان میراند که دقیقا بر خلاف توافقنامه نهایی اجلاس ژنو است که خود این فرد (کلینتون) در آن شرکت داشته است.
ذکر این مهم لازم است که کلینتون همچنین با اشاره مسأله تسلیم نشدن بشار اسد در برابر فشارها برای
کنارهگیری از قدرت تصریح کرد که هیأت ناظران سازمان ملل، بدون مکانیسم فصل
7 منشور نمیتواند از عهده مسئولیت خود در سوریه برآید.
جنگ لفظی آمریکا و روسیه در روزهای آینده هم احتمالا در بالاترین اخبار قرار خواهد گرفت؛ هرچند هنوز زود است که از ظهور بلوکهای متضاد قدرت در سطح جهان یاد کرد، ولی مسأله سوریه این پتانسیل را دارد که مرزهای جدید موازنه قوای جهانی را روشن تر از پیش کند.