
مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ فردا در حالی در مسکو برگزار میشود که مواضع دو طرف و نتایج احتمالی آن، همچنان یکی از مهمترین مباحث رسانهای و تحلیلی است. روزنامه نیویورک تایمز ضمن انتشار گزارشی تحلیلی، استدلال کرده ایران در این مذاکرات از موضع قویتری برخوردار است.
به گزارش «تابناک»، روزنامه نیویورک تایمز با اشاره به مذاکرات مسکو مینویسد، هرچند این استدلال که فشارها و اقدامات خصمانه علیه ایران در موضوع برنامه هستهایش (ترورها و حملات سایبری، ممنوعیتهای تجاری و تحریمهای نفتی، داراییهای بلوکه شده و محدودیتهای بانکی) موجب آمدن ایران پای میز مذاکره شده، ممکن است درست به نظر برسد؛ اما این همه ماجرا نیست.
به نوشته این روزنامه، حقیقتی که در این باره باید به آن توجه شود، این است که ایرانیان توانستهاند به مرور، غنیسازی اورانیوم خود را افزایش دهند و اکنون آن را به سطحی برسانند که گفته میشود، حتی میتواند با غنیسازی بیشتر به میزان مورد نیاز برای بمب برسد.
نیویورک تایمز به سخنان سید حسین موسویان، عضو سابق تیم مذاکره کننده هستهای ایران میپردازد که گفته: «بیگمان، در آغاز ایران متحمل مشکلاتی شد، ولی در پایان و به سرعت، توان خود را بازیافت؛ جنگ پنهانی موفق نبوده است».
بر همین اساس، نیویورک تایمز اشاره میکند که غنیسازی، به منبع افتخاری بزرگ برای ایرانیان و افزون بر این، به کارت برنده ایران در مذاکرات تبدیل شده است.
این روزنامه در توضیح اینکه چرا غنی سازی کارت برنده ایران است، به هدف غرب از مذاکرات اشاره میکند که در عرصه نظر، هدف مطلوب آنها تعلیق غنی سازی در ایران و روشن کردن تمام مسائلی است که نسبت به آنها شک و شبهه وجود دارد. در ادامه این مطلب آمده:
«با این حال، همان گونه که هر دیپلمات ایرانی به شما خواهد گفت، معاهده منع گسترش «ان.پی.تی» هیچ محدودیتی برای درصد غنیسازی در نظر نمیگیرد. این معاهده صرفاً کشورهها را از تبدیل تلاشهای غیرنظامیشان به اهداف نظامی، بر حذر میدارد. ایران نیز تأکید دارد که اورانیوم را تنها برای سوخت رآکتور غنی میکند؛ نه برای بمب».
این روزنامه همچنین اشاره میکند که گزارش ماه گذشته آژانس، ادعای ایران را در این زمینه تأیید میکند؛ زیرا میگوید تهران تاکنون نزدیک یک سوم از اورانیوم غنی شده خود را به سوخت رآکتور تبدیل کرده است.
در ادامه این مطلب و در توضیح بیشتر محدودیتهای تعیین شده در «ان.پی.تی»، اظهارات یکی از اعضای فدراسیون دانشمندان آمریکا مورد اشاره قرار گرفته که گفته خط قرمز تعیین شده در این معاهده، دستیابی به سلاح هستهای است. آنچه ایران انجام میدهد، موجب نگرانی است؛ اما غیرقانونی نیست.
بر همین اساس، نیویورک تایمز نتیجه میگیرد که ادامه فعالیتهای غنی سازی و گسترش آن را نباید نتیجه حیلهگری ایران و تلاش این کشور برای فریب جامعه بینالمللی دانست، بلکه این موضوعی است که در معاهده منع گسترش وجود دارد و ایران از آن سود میجوید.
با این حال، این روزنامه در پایان اشاره میکند که برای جلوگیری از وقوع یک تقابل میان ایران و غرب، حصول توافق میان دو طرف در مذاکرات مسکو ضروری است.