حاشیه‌ای بر نشست روز گذشته سران سه قوه؛

با پنهان کردن آمار، مشکل حل می‌شود؟

خبر تشدید مبارزه با مواد مخدر، به ویژه صنعتی و روانگردان، خبری است که به نوبه خود، بسیار خوش است، اما چه کنیم که پیشتر بارها مشابه آن را شنیده‌ایم؛ مثل هنگامی که سردار رادان قول داد تا پایان سال 87 موادفروشان را از تهران جمع کند؛ اما ... شاید هم به مانند هنگامی که رئیس‌جمهور قول داد، اولویت کار و اشتغال با رها شدگان از اعتیاد باشد و ...
کد خبر: ۲۱۴۲۸۷
|
۰۶ دی ۱۳۹۰ - ۱۸:۲۲ 27 December 2011
|
17949 بازدید
|
سرویس اجتماعی ـ بهای عمده فروشی مواد مخدر در ایران، سال به سال کاهش می‌یابد، به گونه‌ای که یک آسیب‌شناس اجتماعی می‌گوید قیمت مواد مخدر صنعتی، سالانه یک چهارم می‌شود.

شاید خالی از لطف نباشد که آمار اعتیاد در ایران را در سایت ستاد مبارزه با مواد مخدر ببینید!
به گزارش «تابناک»، آخرین آمار منتشره از سوی سازمان‌ها و دستگاه‌های دولتی، حاکی از این است که دو میلیون نفر معتاد در کشور وجود دارد. این در حالی است که این آمار از سال ۱۳۷۶ تغییر نکرده و ثابت مانده است؛ یک میلیون و دویست هزار نفر معتاد دایمی و بقیه تفننی؛ آماری که در سال‌های ۸۵، ۸۶، ۸۷ و ۸۸ حتی نسبتش هم تغییر نکرده است. این تازه در حالی است که مسئولان اذعان دارند جمعیتی چند برابر این مقدار، دست‌کم یک بار تجربه مصرف مواد مخدر را دارند!

آماری که در دو سال اخیر اصلا اعلام هم نشده است و گویا مسئولین مربوطه، در این مورد خاص، اصلا علاقه‌ای به اعلام یک نکته بسیار مهم یعنی ارایه عدد و رقم ندارند و این نشانه خوبی هم نیست.

جالب اینجاست که چهار سال پیش، احمدی مقدم، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر وقت، از سرشماری معتادان با روش‌های مطمئنی سخن به میان آورد که قرار بود نتایجش تا پایان سال (۱۳۸۶) اعلام شود و شمار دقیق دانشجو، دانش‌آموز و در مجموع مرد و زن معتاد، نوع اعتیاد، میزان مصرف و میزان آلودگی‌شان به مواد را مشخص کند.

این در حالی است که به گفته دکتر مصطفی اقلیما، رئیس انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران، شمار مبتلایان به اعتیاد در کشور در خوش‌بینانه‌ترین حالت، چهار میلیون نفر برآورد می‌شود که اگر این تعداد در خانواده‌ای زندگی کنند که هر کدام چهار عضو داشته باشند، شانزده میلیون نفر مستقیم با اعتیاد دست و پنجه نرم می‌کنند.

با فرض درستی این سخنان، با آمار دردناکی روبه‌رو هستیم که با کاهش، تعدیل و هیچ تخفیفی به حد نرمال (!) نخواهد رسید. تلخ‌تر اینجاست که با نزدیک دو میلیون کودکی روبه‌رو خواهیم بود که هم‌اکنون با این پدیده درگیرند و معلوم نیست سرنوشتشان چه خواهد شد!

این در حالی است که به گفته مشاور معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، بهای عمده فروشی مواد مخدر صنعتی در کشور، اکنون بسیار ارزانتر از مواد مخدر سنتی مانند تریاک است.
ابهری در این باره می‌گوید: «قیمت شیشه در سال ۸۸، کیلویی هفتاد میلیون تومان بوده، ولی هم‌اکنون بهای شیشه به کیلویی هشت میلیون تومان رسیده است».



به عبارت بهتر، «قیمت ارزان»، عاملی شده است که هر ساله بسیاری از معتادان به مخدرهای سنتی مثل تریاک را به مصرف افیونی رهنمون می‌سازد که دیگر نه همچون گذشته تهیه‌اش سخت است و نه کابرد دشواری دارد؛ مخدرهای ارزانی که‌ گاه در لباس دارو و درمان نیز عرضه می‌شوند و به کمک معضلاتی چون بیکاری، فقر و...، روز به روز بازار مصرفشان گسترش پیدا می‌کند.

مواد شیمیایی خطرناکی که قابلیت تولید در کارگاه‌های دور و اطراف شهر‌ها را هم داشته و به گفته ابهری، با افزایش کارگاه‌های تولید آن، ۳۰ درصد به مصرف کنندگان این نوع مخدر‌ها افزوده شده است.

با همه این اوصاف و با وجود برخوردهایی که در زمینه مبارزه با مواد مخدر می‌شود، هم‌اکنون در وضعیتی هستیم که هم اعتیاد در کشور جوانتر، هم بر شمار زنان معتاد افزوده، هم معتادان پر خطر زیاد‌تر شده‌اند و هم حتی به شمار دانش آموزان و سربازان اسیر این وسوسه شیطانی روز به روز افزوده می‌شود.

این در حالی است که در مقابل، ستاد مبارزه با مواد مخدری قرار دارد که در رأس ارکانش، رئیس جمهوری است؛ رئیسی که شاید به دلایل مشغله زیاد در دیگر زمینه‌ها، فارغ از موجه و غیر موجه بودن، غایب بزرگ جلسات است و همه عملکرد ستاد را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد.؛ ستادی که قرار بوده بر پایه قانون، کلیه عملیات اجرایی و قضایی و برنامه‌های پیشگیری و آموزش عمومی علیه مواد مخدر در آنجا متمرکز شده و پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با قاچاق مواد مخدر ـ اعم از تولید، توزیع، خرید، فروش و استعمال ـ را در بر بگیرد، ولی گویا نتوانسته حتی آمار گروه‌های درگیر با ماجرا را تهیه کند!

مبارزه و پیشگیری، تبدیل به وعده‌های بسیاری شده که هرگز به طرحی گسترده و فراگیر تبدیل نشده‌اند. اینجاست که جامعه با دو رویکرد روبه‌رو می‌شود که یا به مانند برنامه شوک در صدا و سیما، اعتیاد به مخدرهای جدید را به زخم‌های التیام نیافتنی و تولید کرم زیر پوستی تعبیر می‌کند و سرخوردگی در درمان این بیماری را به همراه خواهد داشت و یا همه چیز را آرام خوانده و در ذهن کسانی که هنوز از عمق فاجعه خبردار نیستند (و حتی اطرافیانشان)، خونسردی دروغین را پایه می‌گذارد که ممکن است با لغزشی به قصد تفنن، کج‌ترین قدم زندگیشان را بردارند.

گویی که از دید مسئولین امر، فاجعه، ارایه عدد و رقمی است که دلپذیر نیست، نه تیره روزی بسیاری از مردمانی که با این معضل دست به گریبانند و ارایه این گونه آمار، می‌تواند منجر به گرفتن تصمیماتی شود که سودش نصیب ایشان و سرانجام همه جامعه بشود.


قطعا موضوع اعتیاد بسیار جدی است که روز گذشته، در دستور جلسه سران سه قوه قرار گرفته است؛ اما نکته اینجاست که توجیه پنهان کردن آمار معتادان چیست؟!

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۳۵
میثم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۰ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
چیزی که ما داریم توی جامعه میبینیم خلاف امار اقایونه ... اعتیاد در بخش مواد مخدر صنعتی وحشتناکه و هرروز بیشتر گریبان جوانان رو میگیره ... برخورد خاصی هم با قاچاقچیان نمیشه ... عادی شده دیگه ... متاسفم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
مگه ما معتاد داریم که آمار داشته باشیم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
اون ... که اینطوری نشسته و عکس گرفته کیه؟! بجاش جلوی این معتاد رو می گرفت حداقل
ابراهیم رحیمیان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۵۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
ما ایرانی ها عادت داریم مسائلی را که دور از شئونات خود و جامعه مان می دانیم را کتمان کنیم یا به شکلی کوچک نمایی کنیم و با بی اهمیت شمردن آن به راحتی از کنارش رد شویم . حال انکه ادامه این مسیر باعث می شود مسئولین ارام ارام دروغ های خودشان را باور کنند و فاجعه آن وقت شروع می شود . زیرا هیچکس به دنبال راه حل نخواهد بود .
یاحق
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۲۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
بزرگ نمایی مشکلات دشمنان و کوچک نمایی معضلات داخلی باعث ایجاد بی اعتماد جامعه می شود و با ادامه این روند تیشه به ربشه خودمان می زنیم باید به اصحاب رسانه ها اجازه داد که واقعیت ها را باز گو نمایتد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
اولا كه بله با كتمان آمار همه چي حل ميشه! مگر با كتمان آمار تورم مشكل تورم حل نشد؟ مگر با كتمان آمار بيكاري مشكل بيكاري حل نشد؟ مگر با كتمان آثار تخريبي تحريمها مشكل حل نشد مگر ...
و اما در مورد قول سردار كه قول داده بودند تا پايان سال 87 مواد فروشانرا از تهران جمع خواهند كرد مگر نكردند؟ ...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
این بدبختی اینقدر به طور وسیع دامن این مملکتو گرفته که دیگه کار از این حرفها گذشته . از این حرف و حدیث ها هم باید گذشت و راه چاره عملی پیدا کرد والله الان سالهاست مسئولین دارند نظریه و تئوری و سمینار و همایش میدند که دوزار هم به درد کسی نخورده . ای مسئولین ، ای علما ای مردم اگر بداد نرسید نفر بعدی قطعاً یکی از عزیزان شما خواهد بود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
بسم الله
فقط یک مورد از دلایل زیاد شدن روز افزون آمار معتادان را برای مسئولان اشاره می کنم:

شما در کشور ما،قیمت ورزش کردن را با قیمت تهیه مواد مخدر مقایسه کنید.!!!!

والسلام.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
تابناك عزيز اولين مشكل مبارزه با مواد مخدر كشور سختارمند نبودن خود ستاد مبارزه با مواد مخدر كشور است . سالهاست قرار است كاركنان اين ستاد تبديل وضعيت از قرار دادي به رسمي شوند اما هنز اين مهم اتفاق نيفتاده است . آيا بهتر نيست براي يك بار هم كه شده وضعيت ايت نيروهاي خدوم و مظلوم را پيگيري كني تا ببيني چه مشكلاتي دارند . با توجه به اينكه سختار اين ستاد در معاونت برنامه ريزي نهاد رياست جمهوري به تائيد رسيده است اما هنوز مسئولين آن به فكر انجام كار پرسنل خود نيستند و سال به سال به نيروهاي خود اجهاف ميكنند . اگر به واقع سايت خبري دلسوزي هستي اين مورد رو پيگيري كن تا نيروهاي شوراهاي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استانها كه بسيسار صادقانه تلاش ميكنند و يكي از عوامل اصلي امر مبارزه با مواد مخدر در كشور محسوب ميشوند ( ولي ديده نمي شوند و به آنها اجحاف ميشود ) انگيزه اي براي دادمه فعاليت داشته باشند . جالب است بداني اين نيروها با اينكه سالهاست فعاليت ميكنند و چندين بار نيز گزينش شده اند به بهانه نبود هسته گزينش در ستاد مبارزه با مواد مخدر كشور چندين سال است كه بلاتكليف مانده اند . معلوم نيست با اين نوشته كي سراق بنده بيايند . ولي چجه كنم كه دلمان پر درد است و كسي هم به داد ما نمرسد . اگر به واقع دنبال احقاق حق هسني بسم ا... با تشكر يك دلسوخته نظام و عاشق رهبري عزيز .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
لازمه در مدارس كار فرهنگي روي بچه ها باشه تا خطرات را درك كنن .مدرسه و دانشگاه خيلي مهمه.بجاي اموزش ... بهشان خطرات در جامعه را بشاسند
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت