احتمال افزایش قیمت بلیت قطار و خدماتی که وجود ندارند؛
اجازه برنامهریزی برای سفر میدهید؟
احتمال افزایش بهای بلیت قطار، از آن دست موضوعاتی است که خدمترسانی ضعیف راهآهن را به یادمان میآورد؛ به ویژه هنگامی که بخواهیم بلیت سفرمان را چند هفته زودتر بخریم. اوضاع به اندازهای نابسامان است که برای مسافرت با قطار، باید به دنبال شانس باشید. گویا قرار هم نیست که تغییری رخ بدهد، چون فعلا صحبت از نرخ ارزان (؟!) بلیت است و هنوز خیلی مانده تا به بحث نقاط ضعف موجود برسیم!
سرویس اجتماعی - نیت داریم که در ... ماه به پابوس امام رضا(ع) برویم؛ اما هنوز چیزی معلوم نیست؛ نه میشود بلیت قطار خرید و نه طاقت رانندگی طولانی مدت را داریم. این را میگوید و میافزاید: بلیت هواپیما هم که گران است و در وسع ما نیست! ماندهایم که چرا خرید بلیت قطار برای ماه آینده مقدور نیست؟ مگر برنامهریزی برای راهآهنی که همه چیزش، از تعداد قطار گرفته تا واگن و غیره معلوم است، چه پیچیدگیهایی دارد؟
به گزارش «تابناک»، این شاید نخستین گلایه همه کسانی باشد که میخواهند از راحتی در مسافرت بهرهمند باشند؛ اما امکان برنامهریزی برایشان آماده نشده است. گلایه بخشی از اجتماع که نعمت راه آهن در شهر محل زندگیشان هست، ولی مجبورند با اتوبوس و اتومبیل شخصی مسافرت کرده و هزار و یک سختی و خطر را به جان بخرند.
کافی است سری به
سایت خرید اینترنتی بلیت قطار بزنید و تاریخهای گوناگون برای خرید بلیت را امتحان کنید تا با کمال تعجب، دریابید که در این سیستم، تنها اجازه خرید بلیت تا یک هفته آینده در اختیارتان گذارده شده و اگر برنامهریزی مسافرتتان زمانی بیش از هفت روز آتی (تا دهم دی ماه) باشد، با پیام «هیچ قطاری در این تاریخ وجود ندارد» روبهرو خواهید شد!
جالبتر اینجاست که اگر بخواهید با واحد پشتیبانی (واحد اطلاع رسانی و ارتباط مردمی شرکت رجا) تماس گرفته و بپرسید، با کمال تعجب با شماره تلفنی مواجه میشوید که اصلا وجود خارجی ندارد! (شماره تلفن ۱۳۹ که در قسمت «ارتباطات با ما» در سایت فروش بلیت قرار گرفته و دست بر قضا در همه دفترچه تلفنها ثبت شده، گویا مدتی است که به ۱۵۳۹ تغییر کرده و حتی برخی از متصدیان پاسخگویی 118 نیز از آن بی اطلاع هستند!)
متصدی اطلاعات راه آهن درباره پیش فروش بلیت به خبرنگار ما گفت: «فایل فروش بلیت بصورت ماهانه باز میشود و در اختیار متقاضیان قرار میگیرد.» یعنی اگر متقاضی خرید بلیت از یازدهم ماه جاری تا دهم بهمن ماه باشید، میبایست بعد از ساعت ۳۰: ۸ دقیقه صبح روز هفتم آذر ماه به سایت این شرکت مراجعه کرده و در صورتی که در فرآیند خرید اینترنتی خللی ایجاد نشود و زودتر از آژانسها و تورهای مسافرتی اقدام کرده باشید، میتوانید برای یک ماه آتی بلیت تهیه کنید! نوع عجیبی از پیش فروش بلیت که دشواری زیادی داشته و چه بسا "روزفروش" بر آن ارجح باشد!
متصدی اطلاعات راه آهن در این باره گفت: «ممکن است برنامههای حرکت قطارها، هر ماهه به دلیل لغو قرارداد یک شرکت خصوصی یا اضافه شدن یک قطار جدید و حتی شکایات مردمی تغییر کند و به این دلیل، مجبور هستیم که برنامههایمان را ماهانه تنظیم کنیم».
تاریخچه راه آهن در ایران:
بر خلاف آنچه بیشتر مردم میپندارند، نخستین راه آهن کشور آن چیزی نیست که در ۱۸۸۸ میلادی بین تهران و ری (حرم شاه عبدالعظیم) کشیده شد، بلکه مسیری ریلی است که بندر انزلی را به «پیره بازار» رشت متصل میکرد؛ مسیری که تنها بازمانده آن، لوکوموتیو بخاری است که هنوز روی آخرین قطعه چندمتری ریل در داخل محوطه سازمان بنادر انزلی خودنمایی میکند و تاریخ ۱۸۴۸ را بر خود دارد. در نهم نوامبر ۱۸۹۰ ناصرالدین شاه قاجار پیماننامهای با روسیه تزاری امضا کرد که ایران را از ساخت راه آهن تا ده سال بازمیداشت. این محدودیت در دسامبر ۱۸۹۹ برابر با شروط وام ۶۰ میلیون فرانکی روسیه با دستخط مظفرالدینشاه برای ده سال دیگر تمدید شد. در سال ۱۹۱۸ میلادی، راه آهنی از بوشهر تا برازجان به طول ۶۰ کیلومتر توسط انگلستان کشیده شد که بیشتر جنبه نظامی داشت. نخستین مسیر از خطوط ریلی موجود که هماکنون در کشور بهره برداری میشود نیز مسیر تبریز به جلفا به طول ۱۴۹ کیلومتر است که در سال ۱۲۹۵ به بهرهبرداری رسید؛ مسیری که اکنون نخستین و تنها خط برقی کشور است. / ویکیپدیا
این رویداد در حالی رخ میدهد که پس از واگذاری شرکت رجا به تأمین اجتماعی (شستا)، ساختار جدید در چارت سازمانی راه آهن تعریف شد که «معاونت مسافری» نام گرفت؛ معاونتی که سیاست گذاریها، نظارت بر عملکرد ناوگان ریلی و دیگر امور مرتبط را عهدهدار شد و اکنون به رغم وجود این معاونت جدید، نه تنها تغییری رخ نداده است، بلکه همه راههای پاسخگویی به معاونتی ختم میشود که برای بهبود خدمات تشکیل شد و حالا حاضر به پاسخگویی نیست!
این در حالی است که اگر مایل به مسافرت با هواپیما باشید، با شرکتهایی روبهرو هستید که بیشترشان امکان پیش فروش فصلی بلیت را در اختیارتان خواهند گذارد.
به عبارتی بهتر، اکنون با شرکتی مواجه هستیم که به منظور افزایش بهرهوری به بخش خصوصی (!) واگذار شده و اختیاری در برنامه ریزیهای روزمرهاش ندارد؛ از سوی دیگر، با مبحثی به نام «ضرورت گسترش حمل و نقل ریلی» روبهرو میشویم که بارها در قوانین، سخنان مسئولین و حتی همایشهای گوناگون مورد تأکید قرار گرفته و فعلا خروجی ملموس آن برای مردم، سیستمی است که حتی قدرت برنامه ریزی چند ماهه و پیش فروش بلیتهایش را ندارد.
این در حالی است که مالک جدید، شرکت رجا را زیان ده دانسته و خواستار افزایش نرخ بلیتها و آزادسازی قیمتها شده است؛ افزایشی که یک بار در تیر ماه سال جاری رخ داده (۱۴ درصد) و به
گفته وزیر راه و شهرسازی، احتمال تکرارش هست.