
مقامات افغان می گویند یک پیکره بزرگ بودا را در بامیان در مرکز افغانستان کشف کرده اند که طول آن به نوزده متر می رسد.
به گزارش بی بی سی، نجیب الله احرار، رئیس اداره اطلاعات و فرهنگ بامیان به بی بی سی گفت این پیکره در پی تحقیقات گروه باستان شناسان افغانی و فرانسوی، به سرپرستی زمریالی طرزی باستانشناس افغان کشف شده است.
آقای احرار گفت این پیکره در نزدیکی پیکره ویران شده شهمامه، به صورت خوابیده بر روی زمین قرار داشت و در کاوشهای اخیر خاک از روی آن برداشته شد.
پیکره گلی
به گفته او بخش هایی از پهلوی چپ این پیکره آسیب دیده، اما پهلوی راست آن در وضعیت خوبی قرار دارد.
رئیس اطلاعات و فرهنگ بامیان گفت: "این مجسمه ۱۹ متری مربوط به قرن سه الی چهار میلادی است. قسمتهای دست راست و گردن این مجسمه کاملا وجود دارد و بعضی قسمتهای دیگر مجسمه به مرور زمان و آمدن دوره اسلامی تخریب شده است."
آقای احرار گفت این پیکره از گل ساخته شده و هیچ گونه پوششی ندارد.
این پیکره در حال حاضر در روی زمین به حال خودش گذاشته شده و به گفته آقای احرار تدابیر لازم برای نگهداری آن روی دست گرفته شده است.
رئیس اطلاعات و فرهنگ بامیان گفت این پیکره سال آینده به نمایش گذاشته خواهد.
این چهارمین پیکره بزرگ بودا در بامیان است. پیش از این رژیم طالبان سه پیکره بزرگ بودا را در بامیان ویران کردند.
طالبان پیکره های ۵۳ متری و ۳۵ متری را، که به نامهای سلسال و شاهمامه نیز شناخته می شدند، در مرکز بامیان، علیرغم اعتراض گسترده مردم افغانستان و جامعه جهانی در سال ۲۰۰۱ میلادی ویران کردند.
یک پیکره دیگر بودا در دره ککرک در نزدیکی دره بامیان نیز در همین سال توسط طالبان ویران شد.
بزگترین پیکره جهان
گفته می شود این پیکره، که بزرگترین پیکره بودا در جهان است، ۳۰۰ متر طول دارد و در میان دو پیکره ویران شده بامیان در زیر زمین مدفون است.
آقای احرار می گوید موجودیت این پیکره هنوز قطعی نشده، ولی تحقیقات در این مورد ادامه دارد.
پیکره های بودا در بامیان به علاوه ارزش تاریخی و هنری آن، از جاذبه های مهم گردشگری در افغانستان شمرده می شدند.
اگر موجودیت پیکره خوابیده بودا در بامیان ثابت شود، بامیان بار دیگر جاذبه گردشگری خود را به دست خواهد آورد.
آقای احرار گفت گروه باستان شناسانی که این پیکره را کشف کردند، ظرف دو ماه گذشته در بامیان موفق به کشف نزدیک به نود قطعه اثر باستانی دیگر نیز شدند.
به گفته او این قطعات شامل کوزه های گلی، سکه و بخشهایی از سر و بدن پیکره های کوچک بودا می شوند.
رئیس اطلاعات و فرهنگ بامیان می گوید ممکن است در پی کاوشهای باستان شناسان آثار دیگری نیز به دست آید.
شهر تاریخی
بامیان یکی از شهرهای تاریخی افغانستان است. این شهر در سده های نخست میلادی از مراکز مهم بوداییان شمرده می شده است.
پیکره های بودا و هزاران مغاره (سموچ) هم در همین سده ها در زمان امپراتوری کوشانیان در دل کوه بامیان ساخته شدند.
تاریخ نویسان می گویند هزاران راهب بودایی در این مغاره ها مشغول دعا خوانی و آموزش آیین بودایی بودند. به گفته آنان افراد زیادی برای آموزش نزد این راهبان به بامیان سفر می کردند.
در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای بازسازی آثار تاریخی بامیان صورت گرفت، اما این تلاشها نتایج محسوسی در پی نداشته است.
بامیان در سال 2001 میلادی شامل فهرست میراثهای فرهنگی در معرض خطر در سازمان علمی و فرهنگی یونسکو شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.