صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل
تابناک ورزشی موبایل خبر

دهه 1390 دهه مناطق محروم و كم برخوردار است

محمد مهدی شهریاری
کد خبر: ۱۵۸۴۶۷
| |
2951 بازدید

سرویس مجلس «تابناک»  با توجه به اینکه پایان دهه جاری با اتمام زمان بندی سند چشم انداز بیست ساله فاصله ای اندکی دارد بادکتر محمد مهدی شهریاری نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی به گفت و گو پرداختیم که در ادامه به مطالع آن شما را دعوت می کنیم.

*‌ برخي از دهه 1390 به‌عنوان دهه پيشرفت و عدالت نام مي‌برند. با توجه به اينكه پايان اين دهه به سال 1404، ‌پايان چشم‌انداز 20 ساله نزديك است. به‌نظر شما ضرورت‌ها و اولويت‌ها در اين دهه چيست‌؟ آيا در ده‌هاي كه پشت سر گذاشتيم به اهداف چشم‌انداز 20 ساله نزديك شديم‌؟

در حال حاضر ما شكاف اجتماعي بسيار زيادي در نقاط مختلف كشور داريم. ثروت در كشور ما درميان استان‌ها به‌طور متوازن توزيع نشده است، ‌به‌همين علت هم توسعه و پيشرفت هم متوازن نيست. به‌نظر مي‌رسد در اين دهه اولويت همين مسئله بايد باشد چون اگر اين موضوع اگر انجام بگيرد بسياري از مشكلات كشور حل خواهد شد يا حداقل مشكل عمده‌اي نخواهيم داشت مشكلاتي مانند، مهاجرت و فقر و بيكاري. به‌نظر من چيزي كه بايد مد نظر داشته باشيم توسعه مناطق است كه قطعا به توسعه كشور خواهد انجاميد ما هنوز در كشور به چنين چيزي نرسيدم.

* چرا؟ در حالي‌‌كه سال‌هاست توجه به مناطق محروم و كم برخوردار مطرح است اين مناطق هنوز با مشكلات، ‌نواقص و كمبود‌هايي دست و پنجه نرم مي‌كنند، توجه به كم مناطق به اين معني است كه مناطق برخوردار به اندازه كافي توسعه يافته‌اند‌؟

ما نه تنها نه تنها در شهر‌ها و استان‌هاي توسعه نيافته بلكه در شهر‌هايي توسعه يافته و مراكز استان‌ها اين مشكلات را داريم كه ناشي از بي‌توجهي به مناطق محروم و كم برخوردار است در حاشيه شهر‌هاي بزرگ و مراكز استان‌ها مناطقي شكل گرفته است كه متأسفانه بسيار عقب‌مانده است و اين حاشيه‌ها خود پديده‌هاي ديگري هستند كه اين شهر‌ها را با مسئله و مشكلات جديدتري روبه‌رو مي‌كنند. متأسفانه كم‌توجهي و بي‌توجهي ما به مناطق محروم مسائل و مشكلات آنها را به حاشيه شهر‌هايي كشانده است كه ديگر توسعه يافته‌‌اند، مشكلات زندگي حاشيه‌نشين‌ها بسيار بغرنج است. در بسياري از اين مناطق مردم از بسياري از زير ساخت‌هاي اوليه مثل آب، ‌برق و گاز محرومند و اينها موانع بسيار بزرگي بر سر راه رسيدن به توسعه هستند و غم‌انگيز است كه همين مشكلات باعث مي‌شود مردم به‌سوي پايتخت و جا‌هايي كه سرمايه‌گذاري انجام گرفته مهاجرت كنند اما در آنجا هم با مشكلات اجتماعي عديده‌اي روبه‌رو شوند.

 * بدين‌‌ترتيب نه تنها نتوانسته‌ايم مناطق محروم و كم برخوردار را كاهش بدهيم بلكه در دامنه مناطق برخوردار و توسعه يافته هم اين مناطق شكل گرفته‌اند. در استان خراسان شمالي و حوزه انتخابيه‌تان اين مسئله را چطور ارزيابي مي‌كنيد‌؟

به‌نظر من دغدغه ما بايد در اين دهه توجه جدي به مناطق توسعه نيافته و يا كمتر توسعه يافته باشد و بودجه براي اين مناطق بيشتر باشد هر چند كه ما در جلسات هيأت دولت از مقامات مسئول اين حرف‌ها را مي‌شنويم كه مثلا خراسان شمالي كه راه روستايي در كشور رتبه 29 را دارد و جايگاهش در كشور در نوسازي مدارس 30 است بايد در اين به اين استان در اين بخش‌ها نسبت به استان‌هاي ديگر بودجه بيشتري تخصيص يابد. باور كنيد اين بي‌عدالتي نيست بلكه خود عدالت است اين‌كه به نواقص و مشكلات اوليه و عمده برخي استان‌هاي محروم و كم برخوردار توجه ويژه داشته با شيم تا آنها هم بتوانند صاحب زير ساخت‌هاي اوليه شوند. ما اگر بودجه به‌طور متناسب با عقب‌ماندگي‌هايي كه در استان‌ها است تخصيص داده شود در اين صورت مي‌توانيم بگوييم عدالت رعايت شده است.

*در ده‌هاي كه گذشت اتفاقاتي افتاد كه شايد ما را از اهداف چشم‌انداز بيست ساله دور كرد. مثلا در زمينه‌هاي آسيب‌هاي اجتماعي، ‌طلاق، ‌حوادث، ‌اقتصادي، ‌بيكاري آمار دقيقي اعلام نشد و بدين‌ترتيب ما عدد و رقم دقيقي از وضعيت اقتصادي، ‌اجتماعي و فرهنگي كشور نداريم مثلا در رابطه با طلاق بسياري از نماينده‌ها عقيده داشتند از مرز بحران گذشته است. اين اتفاقات چگونه بايد مديريت شود آيا با ناديده گرفتن اهميت اين مشكلات مي‌توان به عدالت و توسعه اميدوار بود‌؟

به اعتقاد من مسائلي كه باعث بي‌عدالتي شده است همين مسائل اجتماعي را به‌وجود آورده است آمار طلاق متأسفانه نشان از رشد بسيار بالايي دارد الان 25 درصد ازدواج‌ها به طلاق مي‌انجامد. اين پديده تلخ در شهر‌هاي كوچك و روستا‌ها اصلا وجود نداشت اما امروز متأسفانه رشد داشته است و تاكيد مي‌كنم اينها و بسياري از مشكلات اجتماعي مانند فقر ماحصل بي‌عدالتي است مثلا در استان ما آماري كه شوراي اداري اعلام كردند و بسيار از مقامات هم نسبت به آن واكنش نشان دادند اين است كه از نظر مرگ و مير در كشور ششم هستيم اين آمار رشد بالايي داشته است. خب به‌خاطر شرايط بد بهداشتي رشد بيمارها، ‌بيماري‌هاي جديد، ‌اگر‌چه بهداشت نسبت به 50 سال قبل پيشرفت داشته است و كسي نمي‌تواند منكر شود اما ما متأسفانه بايد بگويم كه ما در بسياري از شهر‌ها و روستا‌ها متخصص نداريم و بسيار پيش مي‌آيد كه بيماريهايي كه قابل درمان هستند به از كارافتادگي مرگ مي‌انجامند.

عدم‌رعايت عدالت در بسياري از مناطق، فقر بيكاري باعث شده است اين معضلات پيش بيايد و اگر نتوانيم اين مشكلات را در محل، در روستا‌ها و شهر‌هاي كوچك حل كنيم به شهر‌هاي بزرگ هم سرايت مي‌كند.

با توجه به عقب‌ماندگي كه در استان خراسان شمالي وجود دارد و ديگر اين‌كه در اكثر شاخص‌ها بين 25 تا 30 هستيم اميدواريم اين شعاري كه بيان شده در عمل هم اجرا شود.

*‌ برنامه شما و اولويت‌هايتان در سال جديد براي حوزه انتخابيه چيست‌؟

آنطور كه دولت به ما قول داد افزايش اعتبارات عمراني تا سقف 150 ميليارد تومان بود اما متأسفانه آن چيزي كه دولت اعلام كرد و ما هم پيگيري كرديم انجام نشد مقداري اختصاص داده شد اما آن چيزي كه دولت وعده داد انجام نشد و من فكر مي‌كنم پروژه‌ها و مشكلات اجرايي نشدن آنها در امسال هم ادامه پيدا كند از مصوبات را پيگيري خواهيم كرد كه بسياري از آنها از سفر‌هاي سوم و دوم و اول هنوز هم معطل مانده‌اند. دنبال برنامه‌هايي قبلي هستيم انجام زير ساخت‌هاي استان بحث راه‌ها بحث جاده‌هاي اصلي و... اينها به‌نظر من اولويت‌ها براي توسعه در يك منطقه هستند. همچنين به‌دنبال جذب سر مايه‌گذار براي پروژه‌هاي صنعتي - فرهنگي خواهيم بود.


تازه ترین اخبار مجلس شورای اسلامی را در صفحه سرویس مجلس «تابناک» بخوانید.

مفید صفحه خبر نسخه موبایل
تابناک ورزشی موبایل خبر
اشتراک گذاری
سفرمارکت
گزارش خطا
برچسب منتخب
# جام جهانی ۲۰۲۶ # آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
امضای یادداشت تفاهم ایران با آمریکا را در این مقطع...