صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل
تابناک گزارش می‌دهد؛

پشت‌پرده شروط مبهم برای خروج شیر خشک از کشور / گرانی جدید در راه است؟

در حالی که سایه سنگین تورم، لبنیات را از سفره لایه‌های ضعیف جامعه حذف کرده است ابلاغیه جدید سازمان توسعه تجارت حکایت از یک چرخش مشکوک دارد چراکه آزادسازی صادرات شیر خشک صنعتی تحت عنوان مبهم «مجاز مشروط»، نه تنها تیشه به ریشه صنایع پایین‌دستی مانند بیسکویت و شکلات می‌زند، بلکه بوی رانتی تازه برای شرکت‌های بانفوذ را به مشام می‌رساند.
کد خبر: ۱۳۷۰۷۶۳
| |
4795 بازدید
|

پشت‌پرده شروط مبهم برای خروج شیر خشک از کشور / گرانی جدید در راه است؟

دولت بار دیگر در دوراهی حمایت از مصرف‌کننده و تأمین ارزی برای خواص، مسیر دوم را برگزید و نامه اخیر معاونت برنامه‌ریزی سازمان توسعه تجارت برای آزادسازی صادرات شیر خشک، آن هم تنها ۴۰ روز پس از ممنوعیت‌های اسفندماه، نشان‌دهنده یک بی‌ثباتی مزمن در سیاست‌گذاری است که این اقدام که ماده اولیه کلیدی ده‌ها صنعت غذایی را هدف قرار داده، به معنای صدور مجوز برای موج جدید گرانی کالا‌ها و توزیع رانت ارزی میان صادرکنندگانی است که به شروط خاص پشت‌پرده دسترسی دارند.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک ، براساس نامه شماره ۷۶۲۰۳۱۶ مورخ ۱۴۰۵/۰۲/۰۹ معاونت برنامه‌ریزی و مقررات سازمان توسعه تجارت ایران به گمرک جمهوری اسلامی ایران، ممنوعیت صادرات برخی اقلام لبنی مشمول بازنگری قرار گرفته و صادرات شیر خشک صنعتی در چارچوب مشخصی آزاد شده است.

در این نامه که از سوی مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات ابلاغ شده، با استناد به نامه شماره ۷۲۶۶۴۸۷ مورخ ۱۴۰۴/۱۲/۱۴ و فهرست ممنوعیت‌های صادراتی فصل یک تا ۲۴ کتاب مقررات صادرات و واردات و اصلاحات بعدی آن، اعلام شده است که اقلام شیر خشک صنعتی کم‌چرب یا بدون چربی با کد تعرفه ۰۴۱۲۱۰۱۰ و شیر خشک صنعتی پرچرب با کد تعرفه ۰۴۱۲۱۰۲۰، از این پس به‌صورت مجاز مشروط امکان صادرات خواهند داشت.

بر اساس مفاد این ابلاغیه، رعایت کامل سایر ضوابط و مقررات مرتبط با صادرات این اقلام الزامی بوده و دستگاه‌های اجرایی و گمرکات کشور موظف به اجرای دقیق آن شده‌اند که این تصمیم در حالی اتخاذ شده که طی ماه‌های گذشته، محدودیت‌هایی در حوزه صادرات محصولات لبنی به‌منظور تنظیم بازار داخلی اعمال شده بود و اکنون به‌نظر می‌رسد سیاست‌گذار با اتخاذ رویکردی تعدیل‌شده، به‌دنبال مدیریت همزمان بازار داخل و حمایت از صادرات است.

در حالی که قیمت محصولات لبنی در بازار داخلی به شدت افزایش یافته و سرانه مصرف شیر در ایران به شدت کاهش پیدا کرده است، آزاد کردن صادرات شیر خشک که ماده اولیه بسیاری از صنایع لبنی است عملاً به معنای چراغ سبز به گرانی بیشتر است.

اما دولت به جای ارزان کردن شیر برای مردم، راه را برای خروج آن از کشور باز کرده تا ارزآوری را برای احتمالاً برای عده‌ای خاص تأمین می‌کند، اما سوال این است که این شرط‌ها چیست؟ چه کسی تعیین می‌کند کدام شرکت مجاز است و کدام نیست؟

به نظرمی رسد این ابلاغیه برای شرکت‌های بزرگ و نورچشمی که نفوذ دارند، شروط را محقق می‌کنند و شرکت‌های کوچک‌تر پشت سدِ «مقررات» می‌مانند و این یعنی مهندسی صادرات برای مجموعه‌های خاص.

البته در ممنوعیت‌های قبلی (اسفند ۱۴۰۴) که اعمال شد و حالا در اردیبهشت ۱۴۰۵ آن را تغییر داده است حکایت از حقیقتی دیگر دارد که این یعنی بی‌ثباتی در سیاست‌گذاری بنابراین تولیدکننده‌ای که بر اساس ممنوعیت، برنامه‌ریزی فروش داخلی کرده، حالا با تغییر ناگهانی مواجه می‌شود. این نوسانات تصمیم‌گیری، امنیت سرمایه‌گذاری را از بین می‌برد.

شیر خشک که صنعتی ماده اولیه صنایع بیسکویت، شکلات، لبنیات و بستنی است که با آزاد شدن صادرات، قیمت داخلی شیر خشک بالا می‌رود چراکه تولیدکننده ترجیح می‌دهد با دلار صادر کند و این یعنی موج جدید گرانی در تمام محصولاتی که از شیر خشک استفاده می‌کنند؛ از کیک و کلوچه گرفته تا لبنیات فرآوری شده است. 

ازسویی دیگر، از آنجایی که تولید شیر با علوفه و نهاده‌های دامی یارانه‌ای و با ارز دولتی انجام می‌شود صادرات شیر خشک صنعتی عملاً به معنای صادر کردن یارانه‌ای است که باید به جیب مصرف‌کننده ایرانی می‌رفت و دولت در واقع دارد یارانه غیرمستقیم را به جیب خریداران خارجی می‌ریزد.

مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
برچسب ها
سلام پرواز
سفرمارکت
گزارش خطا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۱ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
کی به فکر مردم است کلا؟
پسرک فضول
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۴ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
خواب دیدی خیر باشه، انجام شد رفت بیسکوییت، کیک دوبرابر، لبنیات از ۳۰ تا ۷۰ درصد
مبارکه انشالله،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۸ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
خداوند این دولت را به راه راست هدایت کند تا بیشتر از این به مردم لطمه نزنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۸ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
اشکال نداره، شیر نمی‌خوریم به جاش نوشابه میخوریم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۶ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
نوشابه 3 هزار تومنی الان شده 110 هزار تومن، تونستی بخور
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۱ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
ازدواج آرامش ازدواج امیده بچه داری نشاطو خانواده شادیه لالالالا هاها ها کالابرگ ویارانه سهام عدالت باهم ماهی یکوپانصد هزار لالالالا خونه در تهران جای خوبش پانصد میلیون متری تا یک میلیارد لالالالا ماشین از هفتصد میلیون تا دهها میلیارد لالالا گوشت ومرغ باسفره ها غریبه لالالا میوه دیگه قهره لالالا ازدواج آرامش بچه داری عالی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۴ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
همچی روزبه روز گرانتر میشه کلا تیتر بزن خداحافظی با زندگی !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۰ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
با کسانیکه در این اوضاع اقتصادی و شرایط جنگی مایحتاج مردم را صادر می کنند باید بشدت برخورد شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۶ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
خوش چشم کارشناس سیاسی: موجب گرانی ها کاملا تعمدی و از سوی جریانی خاص در داخل کشور برای تسلیم کشور برای توافق صورت می گیرد. انبارها پر است و موج جنگ اقلا 3 ماه بعد باید اثر بگذارد نه دفعتا و یکباره چند صد درصد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۶ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
خداحافظ با زندگی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۶ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۵
نکنید، محض رضای خدا نکنید

همین حالا هم شیرخشک رو کلی گرون می‌خریم، اگه از این گرونتر بشه، چه خاکی به سرمون بکنیم ؟!؟
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
پیش بینی شما از نتیجه مذاکرات و توافق چیست؟