نگاهي كارشناسي به حادثه سعادت‌آباد

کد خبر: ۱۳۳۳۵
|
۱۵ تير ۱۳۸۷ - ۱۲:۲۲ 05 July 2008
|
9178 بازدید
رامين منتخبي از بينندگان «تابناك»، در مطلبي درباره ريزش ساختمان در سعادت‌آباد نوشته است: اينجانب مهندس عمران و داراي پروانه اشتغال به کار مهندسي عمران از نظام مهندسي استان تهران هستم و بنا دارم درباره حادثه رخداده، مطالبي به عرض بينندگان سايت و مسئولين محترم برسانم.

طبق روال رايج در کشور ما، هنگامي که حادثه‌اي اينچنيني رخ مي‌دهد، کساني که در مقام مسئوليت و پاسخگويي قرار دارند، بلافاصله و عموماَ عجولانه و احساسي وارد صحنه شده و بدون آگاهي به جوانب و يا بررسي درست موضوع، شخص يا گروهي را مسئول و مسبب ماجرا اعلام مي‌کنند و به گونه‌اي از خود رفع اتهام يا مسئوليت مي‌نمايند. در مقابل، نهادهاي متهم نيز معمولا قصور خود را تکذيب کرده و به نوبه خود، گروهي ديگر را مسبب قلمداد مي‌نمايند و... .

درباره اين مورد خاص نيز ديديم که روز حادثه دادستان محترم تهران بلافاصله در محل حاضر شد و همانجا دستور بازداشت ناظر و مالک و پيمانکار و... صادر نمود. شهردار محترم نيز در مصاحبه‌اي مهندسان ناظر را که گاه حتي در خارج از کشور زندگي و در ايران عهده‌دار نظارتند و يا محاسبات را به درستي بررسي نمي‌کنند(!!) تخطئه و از برخورد با آنان خبر داد. در مراحل بعد نيز نمايندگايي از شهرداري، شوراي شهر و نظام مهندسي در برنامه‌هاي گوناگوني از رسانه‌ها از خود دفاع و از نهاد متبوع خود سلب مسئوليت نمودند. صرف‌نظر از اين که آيا دادستان تهران يا شهردار محترم که تخصصي از ساختمان ندارند، مجاز به اظهارنظر يا قضاوت در مورد حادثه پيش از بررسي و کسب نظر کارشاسان امر هستند يا نه، مي‌توان تصور نمود که در اين بين، همان ناظر و مالک که تريبون و امکاني براي دفاع از خود در برابر افکار عمومي ندارند (همچون خلبانان هواپيماهاي سقوط کرده) سرانجام مورد تنبيه و بازخواست قرار خواهند گرفت.

اما آنچه براي اينجانب به عنوان کارشناس اين رشته مورد توجه بود اين که:
1- در رسانه‌ها آمده بود که اين ساختمان روي قنات بوده است. اگر اين موضوع درست باشد، نه ناظر و نه مالک يا محاسب مقصر شکست سازه نيستند، بلکه آزمايشگاه ژئوتکنيک که مسئول گمانه‌زني و آزمايش پيش از احداث ملک است، مقصر خواهد بود.
2- در جايي ديگر گفته شده اين ساختمان ابتدا براي دو طبقه روي پيلوت جواز گرفته و سپس پنج طبقه به آن افزوده شده است. در اين صورت، بايد محاسبات کنترل شود و اگر اشتباهي رخ داده باشد، محاسب مقصر خواهد بود.

3- يکي از نمايندگان شهرداري در برنامه اي در شبکه 2 اعلان نمود که سازه مطابق نقشه اجرا نشده و به عنوان مثال، ديوار‌هاي برشي به طور کامل اجرا نگرديده است که در صورت صحت، ناظر و پيمانکار (يا کارفرما) مقصر خواهند بود.
و اما مهمترين نکته اي که مورد نظر اين مقاله است، اين که قصور يا تقصيري که در بندهاي گذشته به آنها اشاره شد، کاملاَ متفاوت با آن چيزي است که مورد نظر مقامات نامبرده و نيز رسانه‌ها قرار گرفته است. اين ساختمان به دلايل فني که به راحتي قابل بررسي و تشخيص است، استحکام سازه‌اي نداشته و کاربري خود را از دست داده است و همين، منجر به وارد آمدن خساراتي صرفاَ مادي به خريداران ملک شده است که بالطبع آنان مجاز به پيگيري و مطالبه ضرر مادي خود از مقصر خواهند بود.

ولي پس از به وجود آمدن نشانه‌هاي شکست در سازه، ساختمان تخليه شده و از اين به بعد، موضوع تخريب ساختمان به طريقه درست، علمي و ايمن بايد پيگيري شود. آنچه منجر به فوت ناگوار هفده تن از کارگران مظلوم و دليل اصلي جريحه‌دار شدن احساسات عمومي شده، نه استحکام سازه که تخريب نادرست و غير اصولي و رعايت نكردن اصول ايمني و بي‌توجهي به حفظ جان کارگران بوده است. در اين قضيه، نه محاسب و نه ناظر و بخش کنترل محاسبات و ساخت شهرداري يا نظام مهندسي، بلکه مسئولان تخريب ساختمان، اعم از شهرداري، مالک يا پيمانکار تخريب مسئولند.

اميد است با بررسي اصولي و درست، عده‌اي بدون گناه و صرفا براي توجيه و رضايت افکار عمومي مورد بازخواست و اتهام يا متأسفانه بازداشت (بنا بر اعلام آقاي مرتضوي) قرار نگيرند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۸ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۵
ضمن تشکر از نویسنده یادداشت فوق و صرفنظر از آنچه که بطور خاص در پرونده مذکور اتفاق افتاده، واقعیت ذیل هیچگاه توسط رسانه ها به افکار عمومی منتقل نشده است و آن اینکه مهندس ناظر فقط گزارش دهنده تختلفات به شهرداری است. اختیار صدور دستور توقف کار و یا ادامه کار فقط با شهرداری است نه مهندس ناظر.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۲ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۵
اينجانب با داشتن مدرك كارشناسي عمران و پروانه اشتغال اعلام مينمايم كه متاسفانه آنچه كه در اين حادثه اصلا به آن توجه نشده است مسئوليت شهرداري به عنوان كارفرما و پيمانكار تخريب به دليل عدم توانايي در انجام كار بوده است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۰ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۵
با سلام منهم مهندس ساختمان هستم با 16 سال سابقه كه از سا 80 بدليل خيلي از مسائل خودم را از كارهاي نظارت خلاص كردم و كار نظارت نميكنم. توجه كنيد كه قيمت كار نظارت در خوشبينانه ترين حالت متري 1500 تومان است و زماني كه قرارشد بازار مسكن را از لحاظ قيمت تعديل كنند اول قيمت نظارت را كاهش دادند وقتي ساختماني دچار حادثه ميشود اول مهندس ناظر را ميگيرند وقتي نوبت گرفتن ماليات ميشود اولين نفراتي كه ميبايست مالياتشان را پرداخت كنند مهندسين هستند. در چنين شرايطي سكوت سازمان نظام مهندسي آزاردهنده است. جاي شرح خدمات مهندسين ناظر كه مصوب و مطابق با واقعيت باشد خالي است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۵
1-از قرار معلوم ساختمان مذکور روی قنات می بوده،که در اینجا شهرداری بدلیل عدم رعایت حریم قنات و صدور پروانه ساخت مقصر می باشد
2-مطابق با فرم تعهد نظارت ناظر می بایست در 5 مرحله گزارش خود را به شهرداری ارایه می داده است که به نظر می رسیده ناظر مر بوطه این کار را انجام داده است،در غیر اینصورت گواهی پایان کار از طرف شهرداری صادر نمی گردید
3- از همه مهمتر ناظر مربوطه ناظر مقیم نبوده است که همه کاسه کوزه ها را سر ناظر بدبخت می اندازند
4- چرا به وضعیت غیر استاندارد مصالح از بتن ، آهن و .... و همچنین عدم داشتن صلاحیت کاری توسط عوامل اجرایی توجه نمی شود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۰ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۵
هيچ كس موافق برخوردهاي شديد و نا عادلانه نيست. نكته اينجاست كه در اينگونه وقايع سياه و سفيد مطلق وجود ندارد. در همين ماجرا هر كدام از عوامل دست اندركار با اندكي قصور و سهل انگاري كار را به سرانجامي غير قابل جبران رساندند. آيا آزمايشگاه مكانيك خاك نبايد دقت بيشتري ميكرد. شهرداري نبايد در صدور مجوز براي افزايش طبقات درنگ ميكرد؟ مهندس ناظر نبايد نظارت دقيقتري ميداشت؟ ...
همه عوامل بايد بدانند به صرف تعدد مراكز تصميمگيري و امكان بازي شيرين "من نبودم"، از پاسخگويي در برابر مراجع قانوني مصون نيستند!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۵
خوشحالم که يک کارشناس بدون حب و بغض نظر خود را در مورد نحوه پيگيري مسئله تا رسيدن به مقصر يا مقصرين حادثه ارائه داد.
اميدوارم مسئولان نه در اين مورد بلکه در ساير موارد بر موج احساسات مردم سوار نشده و کار کارشناسي را مورد توجه خود قرار دهند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۳ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۵
خيلي استفاده كردم و ممنون اين آقاي مهندس هستم. خدا كند چنين ديدهايي در ايران فراگيرتر شوند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۰۴ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۶
با سلام .واحترام به ساختمان سعادت اباد از 2 منظر باید نگاه کرد .اسیب دیدن ساختمان که موجب ضرروزیان مالکین ساختمان شد والحمدالله به کسی اسیبی نرسید .
مرحله تخریب .که متاسفانه با نیابت شهرداری به پیمانکار واگذار شده ودر این راستا شیوه تخریب مناسب به ساختمان اجرا نشده است .عامل اصلی بوده وشاید ساختمان چند سال دیگری هم میتوانست بدون حادثه سر پا باشد .
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟