به گزارش تابناک به نقل از جماران؛ دو منبع آگاه به وبسایت Axios اعلام کردند که رئیس سازمان اطلاعات و عملیات ویژه اسرائیل (موساد)، «دیوید بارنیا»، این هفته به واشنگتن سفر کرده تا از ایالات متحده برای متقاعد کردن چند کشور جهت پذیرش صدها هزار فلسطینی ساکن نوار غزه درخواست کمک کند.
در جریان این سفر، بارنیا در دیداری با فرستاده ویژه کاخ سفید، «استیو ویتکاف»، اعلام کرده است که اسرائیل بهطور خاص با سه کشور اتیوپی، اندونزی و لیبی درباره امکان انتقال فلسطینیها گفتوگو کرده است.
اهمیت موضوع
هدف دولت اسرائیل برای خارجسازی بخش زیادی از جمعیت نوار غزه، بسیار بحثبرانگیز است. در حالی که کابینه بنیامین نتانیاهو ادعا میکند این جابجایی «داوطلبانه» خواهد بود، بسیاری از کارشناسان حقوقی در اسرائیل و آمریکا این اقدام را مصداق جنایت جنگی دانستهاند.
پشت پرده رایزنیها
به گفته دو منبع مطلع، در این نشست، بارنیا مدعی شده که سه کشور فوق آمادگی اولیه برای پذیرش تعداد زیادی از فلسطینیها نشان دادهاند. او پیشنهاد داده که ایالات متحده با ارائه مشوقهایی به این کشورها، به پیشبرد این طرح کمک کند. با این حال، به گفته یکی از منابع، ویتکاف موضع مشخصی اتخاذ نکرده و مشخص نیست که آمریکا در این موضوع دخالت فعالانهای خواهد داشت یا خیر. پیش از انتشار این گزارش، کاخ سفید، دفتر نخستوزیری اسرائیل، و وزارتخارجه اتیوپی، اندونزی و لیبی به درخواست Axios برای اظهارنظر، پاسخ ندادهاند.
بازگشت به طرح ترامپ برای خروج کامل فلسطینیها از غزه
در ماه فوریه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، طرحی را پیشنهاد داد که بر اساس آن، تمام دو میلیون فلسطینی ساکن نوار غزه از این منطقه خارج شوند تا امکان بازسازی کامل این منطقه فراهم شود. با این حال، به گفته مقامات آمریکایی، کاخ سفید پس از مواجهه با مخالفت شدید کشورهای عربی، از این ایده عقبنشینی کرد و این طرح عملاً متوقف شد.
موضع اسرائیل و مأموریت موساد
مقامات اسرائیلی اعلام کردهاند که دولت ترامپ به صراحت به اسرائیل گفته است: اگر بنیامین نتانیاهو قصد دارد این طرح را دنبال کند، اسرائیل باید خودش کشورهایی را بیابد که حاضر به پذیرش فلسطینیهای ساکن غزه باشند. در پی این موضوع، نتانیاهو مسئولیت شناسایی چنین کشورهایی را به سازمان اطلاعات خارجی اسرائیل (موساد) واگذار کرد تا راهحلهایی برای انتقال گسترده فلسطینیهای غزه به خارج از این منطقه بیابد.
تصویر کلی وضعیت
تقریباً تمام جمعیت نوار غزه در جریان جنگ اخیر، آواره شدهاند؛ بسیاری از آنها چندین بار.
زیرساختها و اغلب ساختمانهای مسکونی غزه آسیب جدی دیده یا کاملاً تخریب شدهاند.
اسرائیل در حال طراحی طرحی است که طبق آن، تمام ساکنان غزه به یک «منطقه بشردوستانه» کوچک در نزدیکی مرز مصر منتقل شوند.
واکنش منطقهای و بینالمللی
این طرح باعث نگرانی جدی در مصر و بسیاری از کشورهای غربی شده است. نگرانیها حاکی از آن است که اسرائیل در حال زمینهسازی برای اخراج گسترده فلسطینیها از غزه است؛ موضوعی که سالهاست ائتلاف راستگرای افراطی نتانیاهو و حتی برخی اعضای حزب لیکود پیگیر آن هستند.
ادعای اسرائیل درباره “داوطلبانه بودن”
یکی از مقامات ارشد اسرائیلی مدعی شده است که طبق تفاهمهای اولیه با سه کشور موردنظر، انتقال فلسطینیها کاملاً داوطلبانه خواهد بود و هیچگونه اجبار در کار نخواهد بود. همچنین اسرائیل متعهد میشود که هر فلسطینی که از غزه خارج میشود، هر زمان بخواهد بتواند به این منطقه بازگردد. با این حال، بسیاری از کارشناسان و ناظران حقوقی معتقدند که در شرایط جنگی و فشار نظامی شدید، چنین جابجاییهایی نمیتوانند “داوطلبانه” تلقی شوند و این ادعا را غیرواقعی و گمراهکننده میدانند.
جزئیات دیدار نتانیاهو و ترامپ درباره طرح جابجایی فلسطینیهای غزه
در جریان سفر هفته گذشته بنیامین نتانیاهو به کاخ سفید، زمانی که از دونالد ترامپ درباره موضوع انتقال فلسطینیها از غزه سؤال شد، وی پاسخ دادن را به نخستوزیر اسرائیل واگذار کرد و از اظهارنظر مستقیم خودداری نمود.
سخنان نتانیاهو
نتانیاهو در پاسخ اعلام کرد: «اسرائیل در این زمینه با ایالات متحده بسیار نزدیک و هماهنگ همکاری میکند تا کشورهایی را بیابد که پذیرای فلسطینیهای ساکن غزه باشند، و ما در حال نهایی کردن توافق با چند کشور هستیم.»
او در ادامه، از طرح پیشنهادی ترامپ با عنوان «انتخاب آزاد» دفاع کرد و گفت: «من فکر میکنم رئیسجمهور ترامپ دیدگاه درخشانی ارائه داد؛ دیدگاهی به نام آزادی انتخاب. یعنی اگر کسی بخواهد بماند، میتواند بماند، و اگر بخواهد برود، باید بتواند برود. غزه نباید به زندان تبدیل شود.»
موضعگیری پس از دیدار
پس از پایان شام رسمی، یک مقام ارشد اسرائیلی به خبرنگاران گفت: ترامپ علاقهمند است طرح جابجایی فلسطینیها از غزه را ادامه دهد و به پیش ببرد. با این حال، کاخ سفید در آن زمان از هرگونه اظهار نظر رسمی خودداری کرد.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.