به گزارش تابناک، عزت الله ضرغامی در گفتگوی ویژه خبری در ارتباط با حماسه 12 روزه ایرانیان و اقتضائات حفظ این دستاورد ملی به طرح مباحثی پرداخت.
مشروح صحبت های عزت الله ضرغامی به شرح زیر است.
صرغامی در ابتدا خطاب به سحر امامی مجری شبکه خبر، گفت: آن اتفاق و شجاعت شما قابل تحسین بوده و در سطح جهانی وایرال شده، یکی از پدیده های ارزشمند است. اسرائیلی ها وقتی سوریه را زدند، مجری به شکل ارعاب زده صحنه را ترک کرد و ترسید. یک مصاحبه کرد، گفت که ما ترسیدیم و جانمان را برداشتیم و رفتیم. وقتی من عکس العمل او را با شما مقایسه کردم، به عنوان یک ایرانی افتخار کردم.
با آقای جبلی صحبت کردم، وی گفت شما وقتی مانیتور را نگاه کردید سیاه بود فکر کردید که آنتن برقرار نیست و الا باز هم ادامه می دادید.
مجری: حضرتعالی 12 روز دفاع مقدس را چطور می بینید؟
ضرغامی: این حماسه بزرگ 12 روز ایران، نقطه عطفی در تاریخ انقلاب، تاریخ ایران، تاریخ منطقه و در سطح جهان است. یعنی مسائل سیاسی و معادلات قدرت به قبل و بعد از این 12 روز تقسیم می شود.
هر چه که در این باره بگوییم به بخش کوچکی توجه می کنیم. همین الان که چند روزی از این حادثه بزرگ گذشته، ببینید چقدر در سطح جهانی کارشناسان، نخبگان و صاحبنظران حرف می زنند و عظمت و ارزش این کار را تبیین می کنند. هر چه جلوتر می رویم لازم نیست که ما تولید بکنیم و چیزی بگوییم، اگر شما مرتب رصد بکنید در حدیث دیگران می توانید این را خیلی خوب ببینید. این نشان می دهد که حادثه، حادثه مهمی بوده که معادلات جهانی را عوض کرده است.
قطعا این حادثه باعث شده که ایران امروز قدرتمندتر شود. همه دنیا معتقد هستند ما قوی تر شدیم.
یک حدیث معروف نبوی هست که امام خمینی بعد از شهادت شهید مطهری در سخنرانیشان در قم فرمودند: دین خدا دائما بوسیله رجل فاسق تایید و تقویت می شود . رجل فاسق چطور دین را تقویت می کنند؟ رفتاری می کنند که باعث این اقدام می شود. مثلا آن شخص استاد مطهری را شهید کرد، اما این باعث می شود که مکتب مطهری به نحوی تقویت پیدا می کند که امروز شاهد آن هستیم.
این حمله ددمنشانه و تجاوز غیرقانونی به ایران به نیابت از استکبار جهانی صورت گرفت. شما حرفهای اینها را در یک سال گذشته بشنوید. توییت های ترامپ را ببینید، حداقل سه کشور اروپایی با آنها طراحی حمله به ایران را انجام دادند. آنها از مسائل داخلی یک برداشت غلطی داشتند و به طمع افتادند.
برخی از اختلافات، بعضی از رفتارهای قبلیه ای و بعضی از حرکات که احساس می شود لجباری با مردم است. از بعضی از نارضایتی ها که مردم داشتند، دشمنان به طمع افتادند. گفتند اگر فرماندهان رده بالای نظامی از بین بروند و مردم هم ناراضی باشند آنگاه دنبال براندازی میروند. اما این اتفاق نیفتاد.
باید ببینیم که این هم آوردی که در طول این 12 روز صورت گرفت چه نقاط قوتی برایمان دارد که قابل وصف است.
مجری: اشاره کردید که ما در این 12 روزه در ابعاد مختلف بر اساس شاخصهای مختلف ایران قوی تری را پیدا کردیم. این شاخص ها کدام هستند؟ ملت ایران در این 12 روزه کدام توانمندی ها را بیشتر از گذشته به دست آورد و کدام توانمندی ها هستند که بر اساس آنها می توانند بهتر عمل کنند؟
ضرغامی: اولا بواسطه این تجاوز که صورت گرفت حفره های دفاعی مشخص شدند. وقتی تست پرتاب صورت بگیرد، دیگر با تست ایستاتیک و ایستا متفاوت است، یک عملیات در سطح وسیع جهانی است. کاملا بر پایه علم عمل کردند اینها آخرین تکنولوژِی ها را به کار گرفتند ما حفره هایمان مشخص شد. در حوزه پدافندی، حوزه عملیاتی مشکل داشتیم. اما نظام به سرعت بر همه این موارد فائق آمد.
من معتقدم ما خوب یاد می گیریم. گاهی هزینه های بیشتری می دهیم. می شود با هزینه های کمتر سازمان یادگیرنده باشیم، در حوزه های مختلف، نه فقط این موضوع.
نقاط قوت ما در عرصه های مختلف بود. ما در سه نقطه قوتمان خیلی خوب خودش را نشان داد. یک مورد مردم بودند. ما در موضوع مردم واقعا نمی دانستیم با چطور مردمی مواجه هستیم. با هر پوشش و اعتقادی تصور نمی شد که این انسجام ملی خودش را به عنوان نقطه قوت نشان بدهد.
مجری: تردید بود که این جوانان اگر جنگی صورت بگیرد بیایند و وارد عرصه شوند و از کشور دفاع بکنند اما نشان دادند که کم از جوانان دوران دفاع مقدس ندارند.
ضرغامی: رهبری تعبیری داشتند که این جوانان نسبت به جوانان دوران دفاع مقدس جلوتر هستند. یک نقطه قوت ما مردم هستند یک نقطه قوت ما هم حوزه موشکی بود. ما توان موشکی مان را مرهون شهید طهرانی مقدم هستیم. بنده همکار ایشان بودیم. وقتی من به وزارت ارشاد رفتم به من گفت داریم موشکی می سازیم که اسرائیل را بزند. من گفتم بلندپروازی است. اما به سمت موشک های با برد دور و تعداد کافی با هدایت رهبری رفتیم و موفق هم بودیم. اگر توانمندی موشکی ما در یکی دو روز آخر به خصوص موشکهای سجیل و ... نبود که مثل باران بر سر دشمن می بارید، دشمن به فکر آتش بس نمی افتاد. حتی نتانیاهو می گفت که این جنگ طولانی مدت است، اما دید که نه نمی شود و بلافاصله خواستار آتش بس شدند.
ما بر پایه سه محور مردم، قدرت نظامی و رهبری قوی شدیم. البته دستگاه های مختلف بخش های درمان، هلال احمر و دیگر حوزه ها هم زحمت کشیدند و تلاش کردند و به قدرت ما اضافه کردند.
خیلی ها این وحدتی که ایجاد شد را در حوزه خواص و سیاسیون می دانند، اما در واقع این موضوع به متن و آحاد مردم بر می گشت. دیدید که چطور ید واحده شدیم.
خانم پرستو فروهر یک زخم خورده جدی در نظام ما است. اما در همین شرایط آمد و کارزار علیه صدر اعظم آلمان راه انداخت که چرا از اسرائیل دفاع و تجاوز رژیم صهیونیستی را تایید می کنید؟ امثال اینها به وطن پرست تبدیل شدند و این مهم است. ایران مهم است. ایران عامل بسیار مهمی در وحدت ما ایرانی ها است. بعضی ها می گفتند که نگاه ایران، نگاه ناسیونالیستی است، اما ایران امروز بالاترین شعار است. ایران امروز نماینده و نیابتی از تمام مردمی است که دلشان برای عدالتخواهی می تپد. ایران به نبایت از آنها در صحنه بازیگری می کند.
دشمنان برای اینکه وحدت را بهم بزنند هر کاری می کنند. یعنی شما ببینید که یک داور ایرانی را برای بازی حساس جام جهانی باشگاه ها انتخاب می کنند. وقتی ایشان انتخاب شد تعجب کردم.
آن چیزی که ترامپ گفت نشان می دهد که دل بسته اند که وحدت ایرانی ها را بهم بزنند. دشمن ما بیدار است. حالا این سه نقطه قوت را فهمیده روی آنها برنامه ریزی می کند. نباید حداقل در این سه حوزه غفلت کنیم. در مورد رهبری هم مردم خوب قدرش را دانستند. حتی بعضی ها ممکن است رهبری را قبول نداشته باشند و انتقاد داشته باشند اما بعد از جنگ از ایشان تشکر کردند و گفتند که قاطعانه در مقابل دشمن ایستادگی کردند.
ما ملت ایران ریشه دار هستیم به همین دلیل وقتی این تجاوز صورت گرفت همه جمع شدند، چون یک ریشه هستیم.
ما در جلفا و نخجوان سه شهید دادیم، من عاشق آنها هستم. در روز 16 آذر که در دانشگاه ها صحبت می کنم، از ستوان ملک محمدی با آن دو سرباز که کنار دو پل آهنی سه نفره 24 ساعت در مقابل لشگر تا بن دندان مسلح شوروی آن موقع ایستادگی کردند یاد میکنم. اینها مردم هستند، وقتی مردم این است، باید رهبری شجاع باشد، به مردم جواب بدهد. رهبری هم خیلی خوب انتظارات مردم را برطرف کرد.
مجری: همان انتصابات چند ساعت اول که از سوی رهبری انجام شد. پیام های تلویزیونی که خطاب به مردم دادند و در هر پیامی صحبت هایشان را با مردم و تشکر از مردم آغاز کردند
ضرغامی: کاملا درست است. رهبری هر وقت می خواهد فردی را برای پستی انتخاب کند، خیلی کارشناسی می کند، رهبری با همه این توقعاتی که داشتند بلافاصله در بالاترین رده توانستند فرماندهان ارشد را جایگزین کنند.
مردم سردار باقری را به خاطر جایگاه و بزرگی اش می شناختند. حاج محمود باقری را مردم کمتر می شناسند ایشان فرمانده موشکی نیروی هوافضای سپاه پاسداران بود. یعنی تمام موشک هایی که در وعده های صادق 1، 2 و 3 شلیک شدند، تحت مدیریت ایشان بود. کسی او را نمی شناخت، اما بزرگترین عملیات هایی که امنیت مردم را تامین می کرد مدیون سردارانی مثل ایشان هستیم. ایشان کاملا ناشناخته بودند. این شجاعت ها و این توان موشکی و توان کادر نظامی و رهبری فرمانده کل قوا اینها خیلی مهم است. سرمایه اجتماعی رهبری ما چندین برابر و در سطح جهانی گسترده شد. 99 درصد از ایرانی های خارج از کشور همراه نظام هستند.
اما متاسفانه بعضی از افراد مثل ضرغامی بلد نیستیم با مردم صحبت بکنیم و به مردم احترام بگذاریم،
من چند روز پیش یک توییت زدم گفتم از رهبری یاد بگیریم. چه کسی فکر می کرد که شب عاشورا سرود ای ایران خوانده شود و سینه بزنند؟ یا با نوای ای ایران ای سرای امید؟ اما این اتفاق به درستی افتاد. زبان ما باید ملی باشد، اما نیست. آنهایی که بلد نیستند جایشان را به کسانی بدهند که بلد هستند.
من در اتفاقات سال 1401 گفتم که اینهایی که اعتراض دارند اینها بچه های ما هستند. بعد از دو ماه رهبری هم فرمودند که نباید با باتوم با اینها برخورد بشود. سرلشگر باقری هم چند ما قبل از حیاتش در حوزه تحول صحبت هایی کرد که به ایشان حمله شد.
ما باید رویه هایمان را عوض بکنیم و مطابق با آنچه رهبری می کنیم بحث را پیش ببریم.
مجری: بایسته ها و الزاماتی که باید حفظ بشود و ارتقاء پیدا بکند چیست؟
ضرغامی: نقطه قوت انسجام ملی وقتی روشن بشود دشمن روی آن کار می کند. سعی می کنند که بتوانند که بین این صفوف یکپارچه اختلاف بیندازند.. هیچ کس به اندازه رسانه و رسانه ملی این توانمندی و جایگاه را ندارد برای انسجام ملی، رسانه ها نقش درجه یک را دارند.
یک عده زندگی شان بر اساس اختلاف است. با چند قطبی زندگی می کنند. یک عده قربتا الی الله این کار را می کنند، فکر می کنند با این کار به بهشت میروند. اما یک عده موجودیت خودشان را در اختلاف و دودستگی می بینند. باید مراقب این افراد باشیم. قرآن این ویژگی را ویژگی فرعون می داند.
فرعون برتری جویی کرد، با اقدام عملی اش، مردم را جدا کرد. وقتی رهبری در این حوزه تذکر می دهند مربوط به یک ریشه فرعونیسم است. ممکن است یکی مثل من متوجه نباشد، وظیفه رسانه این است که در این حوزه ها پیشگام باشد. با شجاعت هر جا احساس می کند که یک مسیری طی می شود که اختلاف بین مردم جدی می شود، باید در جهت رفع آن وارد شود.
گاهی مباحثی مطرح می شود، در اطراف ما هم زیاد است و در واقع پر است. پیامبر فرمودند که کمر من را دو گروه شکستند؛ «عالم متهتک» و «جاهل متنسّک».
اگر قدرت و تریبونی دارید از آن درست استفاده کنید. من به شورای سیاستگذاری ائمه جمعه می گویم که دقت بکنند سخنرانانی که انتخاب می شوند صحبت هایی که مطرح می شود و شعارهایی که مطرح می شود تفرقه افکنانه نباشد. من در یکی از نماز جمعه ها دیدم شعارهایی را نسبت به برخی از افراد مطرح می کردند، گفتم که این غلط است، تریبون نماز جمعه محل وحدت است. نباید تحت تاثیر آن فضایی که هست جمله ای بگوییم و حرف ها و شعارهایشان را تایید کنیم.
برای مثال اگر صدا و سیما مسئولیت من است، باید سطح فکر و شعور و فرهنگ مردم همینطور که بالا است را ارتقاء بدهیم. اما متاسفانه بعضی از صحبت ها که مطرح می شود توهین به شعور مردم است.
حاکمیت باید اجازه بدهد که همه حرفها زده شود. اول باید یستمعون قول، اتفاق بیفتد. ما باید برای مردم حق انتخاب قائل بشویم. در خیلی از جاها حق انتخاب به مردم نمی دهیم. در همه حوزه ها به مردم حق انتخاب دادیم؟ ندادیم!
مجری: نقش فضای مجازی کجاست؟ بایسته هایش چیست؟
ضرغامی: اگر مسئول در طول مدیریتش درست عمل نکند مردم را به سوی دیگران سوق می دهد. یکی از حرفهای من در طول سالیان گذشته این بوده که فضای مجازی آمده تا انقلاب اسلامی را نجات بدهد. خیلی از شئون در داخل و خارج توسط فضای مجازی روشن می شود. حضرت آقا فرمودند که اگر دیگران فضای مجازی را اختراع نمی کردند وظیفه ما این بود که این را راه بیندازیم.
فضای مجازی خیلی سطح فکری مردم را بالا آورده است. من خودم شخصا از این فضا خیلی استفاده می کنم. اما فضای مجازی مثل شیشه ای است که غول از آن بیرون می آید. غول از شیشه بیرون آمده و باید هدایت درستی صورت بگیرد.
به خصوص هوش مصنوعی، بنده در این خصوص در آخرین جلسه فضای مجازی صحبت کردم و آقای رئیس جمهور هم همراهی و تایید کردند. هوش مصنوعی همه چیز را بهم ریخته است. یعنی سوالات شما را جواب می دهد و قانع می کند. من در آن جلسه گفتم که هوش منصوعی رفیق همه شده چون خدمات می دهد. اما پشت آن، آن غول ها خوابیده اند. آنها هستند که بعد از یک مدت هدایت می کنند. هوش مصنوعی آرام آرام مصلحت را می فهمد جواب را می داند اما آن جواب را نمی دهد. هوش مصنوعی جوابها را می داند اما در مواقعی مصلحت اندیش شده است.
نباید دیر بشود، مثل کشتی تایتانیک که می گفتند خدا هم این کشتی را نمی تواند غرق بکند، اما مهندس کشتی به کاپیتان گفت که یک شکافی در کشتی ایجاد شده و آب به داخل می آید و نمی توانیم کاری بکنیم. کاپیتان یک سوال کرد و گفت چقدر وقت داریم؟ بعد توانستند چند نفر را نجات بدهند و بقیه هم از بین رفتند.
ما چقدر وقت داریم؟ به نظرم نقطه قوت ما انسجام ملی و مردم هستند، مطمئن باشید از آن طرف هم مقاومت جدی صورت می گیرد. من معتقدم که خواص گروگان سمپاتهایشان هستند. می گویند اینهایی که پول من را می دهند اینها را چه کنم؟
وقتی کسانی که کاسبکارانه با منافع ملت بازی می کنند باید با قوت مقابلشان ایستاد.
مجری: در خصوص اتفاقات سوریه صحبت کنید
ضرغامی: سوریه نه مشکل هسته ای دارد نه مسئله موشکی دارد، جولانی و بقیه که به سوریه مسلط شده اند، آدم خودشان است. ترامپ گفت که تحریم هایشان را بر می داریم. کدام تحریم؟ نهایتا آنجا را بازار می کنند و کالاهایی را آنجا می گذارند. آیا اینها به این مسئله اکتفا کردند؟ خیر. نابود کردند. سوریه را له کردند. جولانی تحولات اسرائیل را می دید و جرات حرف زدن نداشت و می گفت که ما با اسرائیل منافع مشترک داریم و بعدا در خصوص آن منافع صحبت می کنیم. چه شد؟ جلو رفتند و محل اقامت رئیس جمهور و رهبرشان را در وسط دمشق زدند. اینها دارند سوریه را تجزیه می کنند. ببینید چقدر کشتار صورت گرفته است. 600 نفر کشته شده اند. 80 هزار نفر بی خانمان شده اند و فرار می کنند. درگیری های قبلیه ای شروع شده است. کشورهای مختلف هر کدام دنبال مطامع خودشان در سوریه هستند. یک کشور جلوی چشم مردمش دارد آب می شود.
این حقیقت که هزینه سازش خیلی بیشتر از هزینه مقاومت است، الان کاملا مشخص شده. مردم سوریه الان در بدبختی به سر می برند. اگر به راهبرد مقاومت توجه می کردند هزینه های خودش را داشت اما وضعیتشان الان اینگونه نبود.
هزینه مقاومت یعنی شما تنها یک مشت می خورید اما در صحنه ببینید چه چیزهایی به دست آورده اید.
خطاب به مردم عرض می کنم ما وظیفه ای جز نوکری شما نداریم این را شعاری نمی گویم. ما باید تواضع شما را بکنیم باید خاک پای شما باشیم. با فقر و فساد و تبعیض و رانتخواری و خویشاوندسالاری به مردم قول داده ایم مقابله می کنیم. شما امتحان خوبی دادید در صحنه عمل انشاءالله بتوانیم شرمنده شما نباشیم.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.