پشت پرده اعتراض نانوایان چیست؟/ نان مردم آجر شد

اعتراضات نانوایان در واکنش به عدم پرداخت یارانه توسط دولت، افزایشِ هزینههای تولید، کاهش درآمدها، گرانی مواد اولیه، قطع برق و زیانِ مالی ناشی از این نوساناتِ برقی، عرصه را بر نانوایان تنگ کرده و وضعیت مالی نانوایان را تحت تاثیر قرار داده است. این درحالی است که فشارها به جایی رسیده است که دولت دیگر امکان ثابت نگه داشتن قیمت نان را نداشته و ناچار به افزایش آن شده است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، برخی نانوایان از این مساله گلایه دارند که یارانه پرداخت شده توسط دولت، متناسب با افزایش هزینههای تولید نیست یا با تأخیر پرداخت میشود به طوری که سیستم پرداخت یارانه بر مبنای نرخ سال ۱۴۰۲ محاسبه میشود که با نرخهای فعلی و تورم همخوانی ندارد و یارانهای که دولت پرداخت میکند، برای پوشش هزینههای افزایش یافته کافی نیست.
بلایی که قطعی برق بر سر نانوایان آورد
علاوه بر عدم تطابق یارانه پرداختی با هزینههای تولید، ناترازی انرژی و قطع مکرر برق نیز مزید برعلت شده است تا نانوایان به دلیل خرابی خمیر نان و زیانهای مالی سنگین دست به افزایش قیمت نان بزنند. درآن سوی میدان، اما مردم هم از قیمتهای بالا، کاهش حجم و کیفیت نان ناراضی بوده و افزایش قیمت آن فشار زیادی به معیشت خانوادهها، به ویژه اقشار کمدرآمد وارد کرده است.
در حالی که هزینههای تولید نان مانند قیمت آرد آزاد، خمیرمایه، نمک، آب، برق، گاز، دستمزد کارگران، هزینههای بیمه، و تعمیرات تجهیزات به دلیل تورم عمومی و افزایش قیمت حاملهای انرژی به طور مستمر بالا میرود، اما قیمت رسمی نان سال هاست که بدون تغییر باقی مانده یا افزایش بسیار ناچیزی داشته است.
مبلغ یارانه نان در سال ۱۴۰۲ گیر کرده است
شکاف رو به رشد بین هزینههای واقعی تولید و قیمت دستوری نانوایان را در شرایطی سختی گذاشته است به طوری که مبلغ یارانه بر اساس نرخ سالهای گذشته محاسبه شده که با تورم و هزینههای واقعی همخوانی ندارد و با تأخیر به نانوایان پرداخت می شود که در نهایت باعث شده تا آنها یا کار با زیان مالی را انتخاب کنند یا با کمفروشی، کاهش کیفیت نان و یا فروش آرد یارانهای در بازار آزاد روزگار بگذارنند.
ترفند جدید نانوایان برای سود بیشتر
بسیاری از مردم در شبکه های اجتماعی از تخلف نانوایان پرده برداری کرده و اعلام کردند که برخی از نانواها، یا آرد را به قیمت آزاد فروخته یا نان بیکیفیت و کم وزن تولید کرده و آرد مازاد را در بازار آزاد و با قیمت هایی چندبرابر می فروشند؛ این درحالی است که بسیار دیده شده است دربین ساعت کاری، نانواها مردم را به بهانه صبحانه و استراحت در صف معطل کرده و با انواع ترفندها پخت نان را طولانی کرده و بدین ترتیب نان کمتری تولید می کنند.
به نظر می رسد هوشمندسازی یارانه نان که در دوران ریاست جمهوری شهید رئیسی با هدف شفافسازی و جلوگیری از قاچاق آرد کلید خورد، اما در عمل به دلایل مختلفی مانند عدم پرداخت به موقع مابهالتفاوت قیمت به نانوایان، مشکلات زیرساختی کارتخوانها و وجود اختلاف قیمت فاحش بین آرد یارانهای و آزاد که انگیزه قاچاق را از بین نمیبرد نتوانست به اهداف خود برسد و حتی هزینههای زیادی را به دولت بعد تحمیل کرد.
البته از سال گذشته تصمیم گرفته شد که اختیار تعیین قیمت نان به استانداریها واگذار شود تا قیمتها متناسب با هزینههای هر استان تعیین شود که این تغییر نیز خود نشانهای از عدم موفقیت سیاست قیمتگذاری دستوری متمرکز در گذشته است.
به گزارش تابناک، متاسفانه دولتهای قبل با هدف حفظ ثبات نسبی قیمت نان از واقعیسازی تدریجی آن اجتناب کرده، اما این سرکوب قیمتی مشکلات جدی را در زنجیره تأمین و تولید نان ایجاد کرد که کاهش کیفیت، نارضایتی نانوایان و افزایش قاچاق آرد تنها نمونههایی از این دست سیاستها است؛ البته این فشارها به حدی رسیده است که دیگر امکان ثابت نگه داشتن قیمت نان وجود نداشته و دولت ناچار به افزایش آن شد که به دلیل آماده نبودن مردم و عدم شفافیت در فرآیند منجر به نارضایتی شده است.
من سالها در اروپا زندگی کردهم. قیمت نان در کل کشور ثابت و یکنواخته و سر سال یا یکی دو سال یکبار، قیمت میره بالا و دولت این رو کنترل میکنه. چرا؟
چون نان مثل خونه و نوبایل نیست که شما بگی رقابتی و فلان بلکه حداقل خوراک اقشار ضعیف جامعه است و اگه کنترل نشه، دائما با اعتراضات مردمی روبرو میشی.
چاره چیه؟
چاره اینه که دولت درآمد نانوایی رو بهشکل دیگهای بالا ببره. مثلا دولت میتونه طبق تعداد نان پخته شده در هر نانوایی، مبلغی رو بهعنوان حقوق به نانوایی پرداخت کنه جهت افزایش درآمدشون. یا اجازه بده در کنار نان، اقلامی مثل ساندویچ سرد و شیرینیهایی مثل نان شیرمال و غیره درست کنن و بفروشن ولی از محل آرد آزاد. و آرد یارانهای رو با همون سیستمی که شهید رئیسی راه انداخت، کنترل کنه.
دنبال آزاد کردن قیمت نان نباید رفت، هیچ کشوری چنین کاری نمیکنه مگر اینکه بخواد به سرعت با فروپاشی روبرو بشه.
یه هفته است دارم نون سوپرمارکتی میگیرم!
هفت هزار تومان بوده و امروز با ناز و منت کرده ۱۷ هزار تومان و کیفیت و وزن نان هم بشدت تنزل و کاهش یافته
ما در دوره دوازدهم و سیزدهم قطعی برق به این صورت نداشتیم.
البته این به معنی تبرئه دولت 14 نیست اما خرابکاری ها از قبل بوده و خواهد بود
شما اگر به اصفهان که یک شهر همتراز تهران است بروید یک نان سنگک آزاد پز را به قیمت سه هزار و سیصد تومان (که وزن چانه خمیر آن هم 600 گرم است) می خرید. اما همین نان با وزن کمتر را در تهران مجبورید به قیمتهای متفاوت از پانزده تا سی هزار تومان بخرید.
در نوروز امسال من به 12 شهرستان در قسمتهای جنوبی و مرکزی کشور سفر کردم. همه جان نان سنگک دولتی قابل ابتیاع بود به قیمت 2500 تومان اما شما هرگز چنین امکانی را در تهران دارید. برای همین است که تفاوت اجاره یک مغازه 100 متری در تهران برای نانوایی و غیر ناوایی بالای 100 میلیون تومان است!!!
نانوا
کامیون دار
معلم
کارگر
پتروشیمی
فولاد
معدن
کاسب
و...
اما رسانه های داخلی و مسئولین چشماشون رو بستن






