تابناک بررسی می‌کند؛

پشت پرده اعتراض نانوایان چیست؟/ نان مردم آجر شد

گرانی نان و اعتراضات نانوایان در نتیجه چرخه معیوبی از افزایش هزینه‌های تولید، عدم تناسب یارانه‌ها و قیمت‌گذاری دستوری است که هم نانوایان و هم مصرف‌کنندگان را تحت فشار قرار داده است.
کد خبر: ۱۳۰۷۶۲۰
|
۰۵ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۶:۰۰ 26 May 2025
|
6621 بازدید
|

اعتراضات نانوایان در واکنش به عدم پرداخت یارانه توسط دولت، افزایشِ هزینه‌های تولید، کاهش درآمدها، گرانی مواد اولیه، قطع برق و زیانِ مالی ناشی از این نوساناتِ برقی، عرصه را بر نانوایان تنگ کرده و وضعیت مالی نانوایان را تحت تاثیر قرار داده است. این درحالی است که فشارها به جایی رسیده است که دولت دیگر امکان ثابت نگه داشتن قیمت نان را نداشته و ناچار به افزایش آن شده است. 

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، برخی نانوایان از این مساله گلایه دارند که یارانه پرداخت شده توسط دولت، متناسب با افزایش هزینه‌های تولید نیست یا با تأخیر پرداخت می‌شود به طوری که سیستم پرداخت یارانه بر مبنای نرخ سال ۱۴۰۲ محاسبه می‌شود که با نرخ‌های فعلی و تورم همخوانی ندارد و یارانه‌ای که دولت پرداخت می‌کند، برای پوشش هزینه‌های افزایش یافته کافی نیست.

بلایی که قطعی برق بر سر نانوایان آورد

علاوه بر عدم تطابق یارانه پرداختی با هزینه‌های تولید، ناترازی انرژی و قطع مکرر برق نیز مزید برعلت شده است تا نانوایان به دلیل خرابی خمیر نان و زیان‌های مالی سنگین دست به افزایش قیمت نان بزنند. درآن سوی میدان، اما مردم هم از قیمت‌های بالا، کاهش حجم و کیفیت نان ناراضی بوده و افزایش قیمت آن فشار زیادی به معیشت خانواده‌ها، به ویژه اقشار کم‌درآمد وارد کرده است. 

در حالی که هزینه‌های تولید نان مانند قیمت آرد آزاد، خمیرمایه، نمک، آب، برق، گاز، دستمزد کارگران، هزینه‌های بیمه، و تعمیرات تجهیزات به دلیل تورم عمومی و افزایش قیمت حامل‌های انرژی به طور مستمر بالا می‌رود، اما قیمت رسمی نان سال هاست که بدون تغییر باقی مانده یا افزایش بسیار ناچیزی داشته است. 

مبلغ یارانه نان در سال ۱۴۰۲ گیر کرده است

 شکاف رو به رشد بین هزینه‌های واقعی تولید و قیمت دستوری نانوایان را در شرایطی سختی گذاشته است به طوری که مبلغ یارانه بر اساس نرخ سال‌های گذشته محاسبه شده که با تورم و هزینه‌های واقعی همخوانی ندارد و با تأخیر به نانوایان پرداخت می شود که در نهایت باعث شده تا آنها یا کار با زیان مالی را انتخاب کنند یا با کم‌فروشی، کاهش کیفیت نان و یا فروش آرد یارانه‌ای در بازار آزاد روزگار بگذارنند. 

ترفند جدید نانوایان برای سود بیشتر 

بسیاری از مردم در شبکه های اجتماعی از تخلف نانوایان پرده برداری کرده و اعلام کردند که برخی از نانواها، یا آرد را به قیمت آزاد فروخته یا نان بی‌کیفیت و کم وزن تولید کرده و آرد مازاد را در بازار آزاد و با قیمت هایی چندبرابر می فروشند؛ این درحالی است که بسیار دیده شده است دربین ساعت کاری، نانواها مردم را به بهانه صبحانه و استراحت در صف معطل کرده و با انواع ترفندها پخت نان را طولانی کرده و بدین ترتیب نان کمتری تولید می کنند. 

به نظر می رسد هوشمندسازی یارانه نان که در دوران ریاست جمهوری شهید رئیسی با هدف شفاف‌سازی و جلوگیری از قاچاق آرد کلید خورد، اما در عمل به دلایل مختلفی مانند عدم پرداخت به موقع مابه‌التفاوت قیمت به نانوایان، مشکلات زیرساختی کارتخوان‌ها و وجود اختلاف قیمت فاحش بین آرد یارانه‌ای و آزاد که انگیزه قاچاق را از بین نمی‌برد نتوانست به اهداف خود برسد و حتی هزینه‌های زیادی را به دولت بعد تحمیل کرد. 

البته از سال گذشته تصمیم گرفته شد که اختیار تعیین قیمت نان به استانداری‌ها واگذار شود تا قیمت‌ها متناسب با هزینه‌های هر استان تعیین شود که این تغییر نیز خود نشانه‌ای از عدم موفقیت سیاست قیمت‌گذاری دستوری متمرکز در گذشته است.

به گزارش تابناک، متاسفانه دولت‌های قبل با هدف حفظ ثبات نسبی قیمت نان از واقعی‌سازی تدریجی آن اجتناب کرده، اما این سرکوب قیمتی مشکلات جدی را در زنجیره تأمین و تولید نان ایجاد کرد که کاهش کیفیت، نارضایتی نانوایان و افزایش قاچاق آرد تنها نمونه‌هایی از این دست سیاست‌ها است؛ البته این فشار‌ها به حدی رسیده است که دیگر امکان ثابت نگه داشتن قیمت نان وجود نداشته و دولت ناچار به افزایش آن شد که به دلیل آماده نبودن مردم و عدم شفافیت در فرآیند منجر به نارضایتی شده است.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۷
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵۴
محمد جواد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
تنها راه نظارت مستمر بر نانوایان است تا ارد را در بازار ازاد نفروشند .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
دادا وقتی درامد کافی نباشد ارد رو میفروشه دیگه تو این مملکت رایج شده هر کی بتونه میزنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
قیمت دستوری نان و نظارت صد در صد باعث شده بود نانوایان با فروش آزاد آرد دولتی قسمتی از زیان خود جبران کنند . با اجرای طرح نانینو تا حدی جلو فروش آرد آزاد را گرفت و نتیجه اوضاع فعلی شد طرح بکلی شکست خورد مردم و نانوا ها را هم ناراضی کرد .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
آقاجان درمورد نان نمیشه به قیمت دستوری ایراد گرفت.
من سالها در اروپا زندگی کرده‌م. قیمت نان در کل کشور ثابت و یکنواخته و سر سال یا یکی دو سال یک‌بار، قیمت میره بالا و دولت این رو کنترل میکنه. چرا؟
چون نان مثل خونه و نوبایل نیست که شما بگی رقابتی و فلان بلکه حداقل خوراک اقشار ضعیف جامعه است و اگه کنترل نشه، دائما با اعتراضات مردمی روبرو میشی.
چاره چیه؟
چاره اینه که دولت درآمد نانوایی رو به‌شکل دیگه‌ای بالا ببره. مثلا دولت میتونه طبق تعداد نان پخته شده در هر نانوایی، مبلغی رو به‌عنوان حقوق به نانوایی پرداخت کنه جهت افزایش درآمدشون. یا اجازه بده در کنار نان، اقلامی مثل ساندویچ سرد و شیرینی‌هایی مثل نان شیرمال و غیره درست کنن و بفروشن ولی از محل آرد آزاد. و آرد یارانه‌ای رو با همون سیستمی که شهید رئیسی راه انداخت، کنترل کنه.
دنبال آزاد کردن قیمت نان نباید رفت، هیچ کشوری چنین کاری نمیکنه مگر اینکه بخواد به سرعت با فروپاشی روبرو بشه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
چرا همه چیز پشت پرده اتفاق می افتد
ناشناس
| Austria |
۱۰:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
مطمئن شدم با همون چند خط اول نظرت حتی در مورد اروپا اطلاعات هم نداری چه برسه به زندگی کردن اینجا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
تنها راهش صنعتی کردن نان به صورت حجیم هست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
آرد تقریبا مجانی بدست نانوا میرسه، یعنی اونا فقط کرایه حمل میدن، قیمت آردی که به نانوا میدن زیر هزار تومنه، پس هر چقدر گه نون بفروشن بجز هزینه اجاره و برق و گاز، سوده که درآمد بالایی نصیبشون میشه، اما متاسفانه طمعشون خیلی زیاده که اعتراض میکنن، تازه اگه سالم باشن وتخلف و کم فروشی و گرون فروشی نکنن
ناشناس
|
Canada
|
۰۶:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
ما که از این همه نابسامانی رد دادیم . مسئولان و مقامات که اصلا تو دنیایی دیگه سیر می کنند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
وضعیت نونوایی ها چرا اینطوری شده؟ فکر کنم ملت فقط نون میخورن. هر وقت میرن 30 نفر تو صف هستن حتی نونوایی آزاد
یه هفته است دارم نون سوپرمارکتی میگیرم!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
برنج گرانه مردم اش و تخم مرغ قوت قالب شده اون باید با نون باید خورد
ناشناس
|
Canada
|
۰۶:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
امروز هم یه دلاوری! پیدا میشه و میگه باجگیری نانوایان. فردا باجگیری کفاشان‌ پس فردا باج گیری عطاران ... خلاصه تقصیر همه هست غیر از ما مدیران رانت گیر
ناشناس
|
Canada
|
۰۶:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
نانواها غرب گرا هستند. مگر نه ما که مشکلی نمی بینیم. مگه قدیم برق و گاز و گازوئیل نبود نان نداشتیم؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
قدیم نانواها 5نفر بودن الن اتوماتیک شده با یک نفر اداره میشه-الکی هم میگن حق بیمه نانوایی مال خودته که صدرصد بیمه هستی مگر بخوای بچه هاتو اونجا بیمه کنی در ضمن کیسهای 38ارد میخرن 600میفروشن قاچاق میشه کردستان عراق وافغانسان وپاکستان مثل بنزین اونجا کیسه ای 2تومنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
والا قیمت نان در محل ما هر ماه گرون میشه اگر سرکوب قیمت اینه خدا می‌دونه آزادسازی قیمت ها دیگه چیه؟ نان سنگک کنجدی ۵۰ و سبزیجات ۸۰ تومن! کلا همه چیز در مملکت رها شده هر کی بتونه یه چیزی رو گروگان میگیره! یکی سلامت مردم، یکی نان مردم یکی حمل و نقل مردم دولت هم که دستش توی جیب حقوق بگیر هاست
پاسخ ها
اهل قیطریه
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
نانوایی نان تافتون آزاد پز در خ کریمی قیطریه ۶ ماه قبل


هفت هزار تومان بوده و امروز با ناز و منت کرده ۱۷ هزار تومان و کیفیت و وزن نان هم بشدت تنزل و کاهش یافته
رحمت محمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
بالای 90 درصد نانوایی ها تخلف میکنن آقا یکی به این مسئولین یاد بده نظارت نظارت نظارت کلید حل معما است هر چند سال یکبار یه طرح جدید میدن میگن دیگه درست شد دستگاه گذاشتن تو نونوایی ها گفتن تمامه باز الان یه طرح دیگه میدن میگن طرح قبلی خوب نبود هر طرح جدیدی چه برای نان چه برای بنزین چه برای هرچیز دیگه باید پیوست نظارتی با چارچوب مشخص داشته باشه
امید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
یک نفر به این سوال پاسخ دهد چرا از روزی که دولت چهاردهم مسئولیت کشور را به عهده گرفت این همه ناترازی بروز کرد
ما در دوره دوازدهم و سیزدهم قطعی برق به این صورت نداشتیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
یعنی در دولت قبل گرانی نان نبود . بنده نوعی 60 سالمه لااقل تاریخچه 50 سال گذشته را دقیق به یاد دارم .
البته این به معنی تبرئه دولت 14 نیست اما خرابکاری ها از قبل بوده و خواهد بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
چون دولت رئیسی، برق کل صنایع را قطع کرده بود و فقط به منازل برق داد و حتی اب خوردن حیاتی سدها را هم رها کردند تا برق تولید کنند و متاسفانه یکی از مقصران هستند
م
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
بنای کج از دولت سیزدهم رقم خورد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
نانوایان تهران که نسل عوض کرده اند، دیگر ایمان و اعتقاد قدیمی ها (که اغلب بجستانی بودند) را ندارند. آنها انواع تخلفها از جمله کم فروشی، ناخالصی در آرد و خمیر، گران فروشی، عدم مراعات اصول بهداشتی، استفاده از مواد شیمیایی خطرناک که بدتر از جوش شیرن استبرای تخمیر و ... مرتکب می شوند.
شما اگر به اصفهان که یک شهر همتراز تهران است بروید یک نان سنگک آزاد پز را به قیمت سه هزار و سیصد تومان (که وزن چانه خمیر آن هم 600 گرم است) می خرید. اما همین نان با وزن کمتر را در تهران مجبورید به قیمتهای متفاوت از پانزده تا سی هزار تومان بخرید.
در نوروز امسال من به 12 شهرستان در قسمتهای جنوبی و مرکزی کشور سفر کردم. همه جان نان سنگک دولتی قابل ابتیاع بود به قیمت 2500 تومان اما شما هرگز چنین امکانی را در تهران دارید. برای همین است که تفاوت اجاره یک مغازه 100 متری در تهران برای نانوایی و غیر ناوایی بالای 100 میلیون تومان است!!!
پاسخ ها
بچه محل
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
یک نگاهی به نرخ اجاره یک واحد تجاری در تهران بکن و با اجاره همان ملک در مثلا اصفهان مقایسه کن تا حساب و کتاب دستت بیاد....
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
شهر دیگر ر انمی دانم اما ما در اصفهان سنگک را 12 هزار تا 45 هزار تومان می خریم
رامین
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
آدرس نونوایی که با این قیمت رو میدن بنویسید ما هم بخریم... ما تو تبریز سنگک و نون بربری رو 20 تومن میخریم.....!!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
همه اصناف معترض هستند
نانوا
کامیون دار
معلم
کارگر
پتروشیمی
فولاد
معدن
کاسب
و...

اما رسانه های داخلی و مسئولین چشماشون رو بستن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
چشماشونو نبستن ابزار دستشونه و زور
شهروند معمولی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
درود به شرفت ناشناس 07:44
والی
| Japan |
۱۰:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
عوضش عزت داریم
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت