به گزارش تابناک به نقل از جماران، دولت بنیامین نتانیاهو در این هفته سکوت دیپلماتیک را در پیش گرفته است، در حالی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، طوفانی از اظهارات را به راه انداخته است که فرضیات اسرائیل در مورد جایگاهش در نزد مهمترین متحدش، ایالات متحده، را به لرزه درآورده است.
تصمیم ترامپ مبنی بر نادیده گرفتن اسرائیل در سفر فعلی خود به خاورمیانه، به عنوان نشانهای از تمرکز فزاینده دولت او بر معاملات تجاری سودآور با کشورهای خلیج فارس تلقی میشود.
اسرائیل حتی پیش از آغاز این سفر نیز به دلیل مذاکرات آمریکا با ایران و تصمیم ترامپ برای توقف بمباران حوثیها در یمن، صرف نظر از اصرار این گروه بر ادامه حملات موشکی خود علیه اسرائیل، در حالت تنش قرار داشت.
مقامات اسرائیلی در حالی تماشاچی بودند که واشنگتن در حال مذاکره برای دستیابی به توافق با جنبش مقاومت اسلامی (حماس) برای آزادی اسیر عیدان الکساندر بود و ترامپ پایان تحریمها علیه سوریه را اعلام و خواستار عادیسازی روابط با دولت جدید در دمشق شد.
حتی زمانی که ترامپ در ریاض - روز سهشنبه - صحبت میکرد و توافق آتشبس با حوثیها را به نام خود ثبت میکرد، آژیرها در مناطق مختلف سرزمینهای اشغالی به صدا درآمدند زیرا موشکی از یمن به سمت آن شلیک شده بود.
خود ترامپ هرگونه اشاره به اختلاف با اسرائیل را نادیده گرفت و گفت که سفرش به منطقه در نهایت به نفع اسرائیل خواهد بود.
موضع تماشاچی
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، تاکنون هیچ اظهارنظری نکرده است، جز تشکر از ترامپ برای کمک به آزادی الکساندر، اما با این تصور عمومی مواجه است که اسرائیل از قافله عقب مانده است، به ویژه اینکه در حال حاضر به دلیل جنگ غزه تحت فشارهای بینالمللی قرار دارد.
یوآو لیمور، مفسر روزنامه یسرائیل هیوم نوشت: «خاورمیانه در برابر چشمان ما از طریق یک سری توافقات و دیدارها در حال بازسازی است، در حالی که اسرائیل (در بهترین حالت) در نقش تماشاچی ایستاده است.»
نتانیاهو با فشارهای تندروهای مذهبی ملیگرا در دولت خود مواجه است که اصرار دارند جنگ علیه غزه تا زمان شکست کامل حماس ادامه یابد، و همچنین از سوی سایر اسرائیلیها که نارضایتی آنها از جنگ که بیش از ۱۸ ماه به طول انجامیده، رو به افزایش است. نتانیاهو تاکنون در کنار تندروها ایستاده است.
جاناتان پانیکوف، معاون سابق مسئول امور خاورمیانه در سازمان اطلاعات آمریکا، گفت که رویدادهای دو هفته گذشته نشاندهنده وجود «تفاوت آشکار در اولویتها» است و رفتار ویژهای که اسرائیل معمولاً از دولتهای آمریکا دریافت میکرد، ممکن است دیگر وجود نداشته باشد.
این مقام سابق اطلاعاتی آمریکا افزود: «اگر مسائل سیاسی یا امنیتی سنتی که آمریکا و اسرائیل همواره از نزدیک با هم هماهنگ کردهاند، به خوبی با اولویتهای ترامپ همخوانی نداشته باشد، او به هر حال به آنها ادامه خواهد داد.»
از سوی دیگر، مقامات دولت ترامپ تأکید میکنند که روابط آمریکا و اسرائیل همچنان قوی است، اما گاهی اوقات در جلسات خصوصی از نتانیاهو ابراز ناامیدی کردهاند، در حالی که ترامپ در تلاش است تا به وعده انتخاباتی خود مبنی بر پایان دادن سریع به جنگ در غزه و اوکراین عمل کند.
مقامات از نتانیاهو میخواهند که برای دستیابی به آتشبس و توافق با حماس برای آزادی بازداشتشدگان بیشتر تلاش کند. مقامات در سایه تلاشهای آمریکا برای حل و فصل دیپلماتیک، حمایت چندانی از هرگونه حمله اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران نشان ندادهاند.
سکوت کردن
تندروهای دولت اسرائیل پس از آنکه روزی از اعلام طرح ترامپ برای تخلیه غزه از ساکنان فلسطینی و تبدیل این منطقه به یک تفرجگاه ساحلی غرق در شادی شدند، تا حد زیادی سکوت کردهاند و مقامات اسرائیلی اصرار دارند از هرگونه انتقاد از دولت آمریکا اجتناب کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا این هفته، هنگامی که از نگرانی در مورد به حاشیه رانده شدن اسرائیل در روند آزادی الکساندر سؤال شد، گفت: «ایالات متحده یک کشور مستقل است» و افزود که «گفتگوی دوستانه» بین اسرائیل و ایالات متحده «به طور مستقیم و نه از طریق رسانهها انجام خواهد شد».
یک تیم اسرائیلی برای شرکت در مذاکرات آتشبس که توسط استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ هماهنگ میشود، به دوحه اعزام شده است، اما نیروهای اسرائیلی حملات خود به غزه را تشدید کردهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.