تابناک گزارش می‌دهد

پیام پیروزی حزب الله در انتخابات شهرداری‌ها؛ حمایت مردم لبنان از «مقاومت»

اولین دور از انتخابات شهرداری‌ها در لبنان حاکی از پیروزی نمایندگان حزب الله و جنبش امل به عنوان متحد آن است.
کد خبر: ۱۳۰۳۸۶۴
|
۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۱ 06 May 2025
|
15490 بازدید
|
۵

اهمیت دیگر انتخابات شهرداری‌های لبنان در این است که به طور کلی، انتخابات شهرداری‌های لبنان بازتابی از اوضاع سیاسی کشور است و نتایج آن می‌تواند نشانه‌هایی از وضعیت سیاسی و اجتماعی لبنان و میزان محبوبیت احزاب لبنانی بویژه در مناطق شیعه‌نشین و مسیحی‌نشین باشد.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت مرحله اول انتخابات شهرداری‌ها و شورا‌های شهر در لبنان از استان «جبل لبنان» پس از تعویق‌های زیاد از سال سال ۲۰۱۶ برگزار شد. انتخابات در ۴ مرحله در ماه مه میلادی جاری برگزار می‌شود و شامل تمامی استان‌های لبنان می‌شود.

انتخابات در استان جبل آغاز شد که تا ۲۴ مه در استان‌های جنوب و نبطیه ادامه خواهد داشت. برگزاری این انتخابات پس از انتخاب رئیس‌جمهور لبنان که در پی یک وقفه طولانی چند ساله انجام گرفت، دومین رویداد مهم سیاسی کشور لبنان است که پس از جنگ ۲ ماهه با رژیم اشغالگر و شهادت دبیرکل حزب‌الله لبنان، شهید سیدحسن نصرالله رخ می‌دهد.

این انتخابات، که با چند ماه تأخیر به دلیل جنگ با رژیم صهیونیستی برگزار شد، وارد مرحله‌ای حساس شده است. برخی رسانه‌ها و جریان‌های سیاسی مدعی‌اند که مقاومت، توانایی پیروزی همچون دوره قبل را از دست داده است.

در انتخابات قبلی، ائتلاف حزب‌الله، جنبش امل و جریان آزاد ملی توانستند با اکثریت قاطع در مناطق تحت نفوذ خود پیروز شوند. آنان برای نخستین‌بار در بیروت، با تشکیل اتحادیه‌ای به نام «ضاحیه جنوبی»، سطح خدمات شهری در جنوب پایتخت را به شکل محسوسی ارتقا دادند.

اهمیت انتخابات شهرداری‌های لبنان در این است که به طور کلی، انتخابات شهرداری‌های لبنان بازتابی از اوضاع سیاسی کشور است و نتایج آن می‌تواند نشانه‌هایی از وضعیت سیاسی و اجتماعی لبنان و میزان محبوبیت احزاب لبنانی بویژه در مناطق شیعه‌نشین و مسیحی‌نشین باشد

در این دوره، بیش از ۹۳۰۰ نامزد (شامل حدود ۱۱۷۹ زن) برای ۳۳۳ شهرداری ثبت‌نام کرده‌اند و ۶۸ شهرداری نیز بدون رقیب پیروز شدند. همچنین مشارکت رأی‌دهندگان در این انتخابات محلی بیش از ۴۵ درصد گزارش شده است که نسبت به دوره‌های قبل افزایش داشته است. 

اهمیت دیگر انتخابات شهرداری‌های لبنان در این است که به طور کلی، انتخابات شهرداری‌های لبنان بازتابی از اوضاع سیاسی کشور است و نتایج آن می‌تواند نشانه‌هایی از وضعیت سیاسی و اجتماعی لبنان و میزان محبوبیت احزاب لبنانی بویژه در مناطق شیعه‌نشین و مسیحی‌نشین باشد.

این انتخابات، طبق یک برنامه چهار هفته‌ای که در سراسر استان‌ها به شرح زیر توزیع شده است:

 ۴ مه: استان جبل لبنان (برگزار شد).

 ۱۱ مه: استان‌های شمالی و عکار.

 ۱۸ مه: بیروت، بقاع و بعلبک هرمل.

 ۲۴ مه: جنوب و نبطیه.

این انتخابات در استان جبل لبنان در ۶ شهر برگزار شد که شامل شهر‌های کسروان، جبیل، شوف، عالیه و بعبدا است. استان جبل در مرکز لبنان قرار دارد و از شش ناحیه تشکیل شده است.

انتخابات مذکور بعد از ۹ سال وقفه برگزار شد و استان جبل، اولین استانی بود که این انتخابات در آن برگزار شد و بعد از آن استان‌های دیگر که مورد اشاره قرار گرفت شاهد برگزاری انتخابات خواهند بود.

وزارت کشور لبنان روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت اعلام کرد که میزان مشارکت بیش از ۴۵ درصد بوده و از نظر مقامات لبنانی رقمی خوب بوده است.

بر اساس این گزارش، میزان مشارکت در شش منطقه این استان متفاوت بود.

منطقه کسروان با ۶۰ درصد مشارکت در صدر قرار گرفته که دلیل آن رقابت شدید بین فهرست‌های مورد حمایت جریان‌های سیاسی بود، به‌ویژه در شهر جونیه که فهرست حمایت شده از سوی نمایندگان پارلمان، «فرید هیکل خازن»، «نعمه فرام» و نیز «منصور البون» نماینده سابق به پیروزی رسید.

کمترین میزان مشارکت نیز در منطقه المتن شمالی ثبت شد. نتایج اولیه، نشان دهنده پیروزی قاطع لیست نامزد‌های «توسعه و وفاداری» حزب الله و جنبش امل (التنمیة والوفاء) درحوزه‌های مهم وکلیدی «حاره حریک» و «الغبیری» در منطقه بعبدا، همچنین در شهر‌های «جون، الجیه و الوردانیه» در منطقه شوف و نیز شهر بمکین در المنطقه العالیه بوه است.

علاوه بر این، لیست مذکور در روستا‌ها و شهرک‌های «رأس اسطا، بشتلیدا، حجولا، المغیْری و عین الغویبه» در منطقه جبیل نیز به پیروزی دست یافتند.

در مقابل، فهرست حزب «قوات لبنانیه» پیروزی خود را در شهر جبیل اعلام کرد، در حالی که فهرست‌های مورد حمایت «جریان ملی آزاد» در الحدت، سوق الغرب، الکحاله و وادی الست به پیروز شدند.

همچنین فهرست‌های حمایت شده از سوی «حزب کتائب» در بیت‌الدین و بیت‌شباب پیروز شدند، اما در قرطبا، فهرست مورد حمایت «فارس سعید»، نماینده سابق مجلس، از ائتلاف متشکل از «جریان ملی آزاد»، «کتائب» و «قوات لبنانیه» شکست خورده است.

انتخابات اخیر در لبنان چند مرحله‌ای بوده و به دلیل برگزاری آن بعد از مدت‌ها وقفه و تحولات یک سال اخیر در سایه جنگ غزه و لبنان حائز اهمیت بسیاری است و جریان مقابل مقاومت و دوگانه شیعیان در لبنان، وقایع اخیر به ویژه شهادت رهبران و فرماندهان حزب الله را به تضعیف این جریان و عدم اقبال به آن تفسیر می‌کردند.

اقدام مشترک حزب‌الله و جنبش امل

رهبری حزب‌الله و جنبش امل لبنان از تشکیل لیست مشترک برای شورا‌های شهرداری و شهرداران در مناطق جبیل و کسروان، خبر داده بودند. این خبر در حضور بسام طلیس، مسئول مرکزی امور شهری و شهرداری جنبش امل، شیخ محمد عمرو، مسئول منطقه جبل لبنان و شمال حزب‌الله و کسانی که در انتخابات شهرداری‌ها و شورا‌ها فعالیت می‌کنند، اعلام شد.

فهرست‌های توسعه و وفاداری در شهر‌های زیر اعلام شدند: المات، الصوانة، لسة، افقه، عین الغویبه، المغیری، رأس السطة، حجولة، بشتلیدة و فدار، میشان، الحسون، علاوه بر پیروزی شورا‌های شهرداری در شهر‌های المعسرة، الحسین و مزرعه السیاده با استقبال پرشور.

طلیس در سخنرانی خود در جریان اعلام فهرست‌های توسعه و وفاداری در جبیل و کسروان، تأکید کرد: انتخابات شهرداری و شهردار، حقی محلی با ماهیت توسعه‌ای و خدماتی در شهر‌های جبیل و کسروان است که برای ما در سطح ملی اهمیت زیادی دارد و مورد توجه امام فقید، سید موسی صدر، نیز بوده است.

تالیس افزود: ما، در حزب دوئت ملی، انتخابات شهرداری‌ها را بر اساس توافقی که بین نبیه بری، رئیس مجلس و مرحوم سید حسن نصرالله در سال ۲۰۱۰ امضا شد، پیش می‌بریم. این توافق جایگزین خانواده‌ها نمی‌شود و نام‌ها یا کاندیدا‌ها را به هیچ روستا یا شهری تحمیل نمی‌کند. بلکه بر نقش خانواده‌ها و ادغام با آنها تأکید دارد.

علی حسن خلیل، معاون سیاسی نبیه بری رئیس مجلس لبنان، در خصوص این انتخابات گفته است: برای حزب‌الله و امل، اولویت‌هایی وجود دارد که مستقیماً با وضعیت جدید در میدان مرتبط است. ما با تجاوزی گسترده از زمین و هوا مواجه‌ایم که فراتر از توافق آتش‌بس رفته و هدفش ایجاد منطقه‌ای حائل در امتداد مرز و نابودی هر نمادی از حضور انسانی در آنجاست. از این رو، ما در دو مسیر حرکت می‌کنیم: راه‌اندازی مجدد نهاد‌های رسمی برای همراهی با بازگشت زندگی به منطقه مرزی و تأکید بر برگزاری انتخابات شهرداری و مختاری در موعد مقرر، در همان روستاها. شورا‌های منتخب می‌توانند به ارائه خدمات و هماهنگی با نهاد‌های دولتی برای تأمین نیاز‌های بازگشت و بازسازی کمک کنند.

وی گفت: مسیر دوم، سیاسی است؛ چراکه انتخابات نشان خواهد داد که این دو گروه همچنان پایگاه مردمی گسترده‌ای دارند، و این امر بر دشمنی که هنوز نتوانسته ساکنان شمال سرزمین‌های اشغالی را به بازگشت ترغیب کند، تأثیر خواهد گذاشت. همچنین پیامی است به دیگر لبنانی‌هایی که تنها بخشی از واقعیت جنوب را می‌بینند.

وی در خصوص راهبرد حزب‌الله و امل برای این انتخابات گفته است: ما توافقات قبلی خود را در سراسر لبنان تمدید کرده‌ایم؛ توافقی که مبتنی بر تقسیم سهمیه‌ها در هر شهر و روستاست. اما ویژگی جدید این دوره، دادن فضای وسیع‌تری به خانواده‌ها و چهره‌های محلی برای معرفی نامزدهاست. هدف ما تشکیل فهرست‌های ائتلافی است و به‌ویژه در مناطق مرزی، اولویت با توافق کامل است. بنابراین، در پی جذب همگان هستیم، صرف‌نظر از اختلافات سیاسی، برای کاهش سطح تنش، حتی اگر به قیمت کاهش سهمیه حزب‌الله و امل باشد. ما از گزینه‌های متفاوت و مثبت حمایت خواهیم کرد، حتی اگر به ضرر سهم خودمان تمام شود؛ زیرا در این حالت، موفقیت ما در موفقیت توافق خواهد بود.

اهمیت انتخابات برای جریان مقاومت

انتخابات شورا‌های شهر لبنان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نقاط عطف در عرصه سیاسی و اجتماعی، بار دیگر به صحنه‌ای تبدیل شد تا جریان‌های سیاسی و اجتماعی در رقابتی گسترده و حساس، مواضع و برنامه‌های خود را به نمایش بگذارند. انتخابات شهرداری‌ها در لبنان نه فقط فرصتی برای تصمیم‌گیری‌های محلی به حساب می‌آید، بلکه تریبونی است که ارزش‌ها، وابستگی‌ها، و قدرت نفوذ جریان‌های سیاسی را نمایان می‌کند.

انتخابات شورا‌های شهر لبنان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نقاط عطف در عرصه سیاسی و اجتماعی، بار دیگر به صحنه‌ای تبدیل شد تا جریان‌های سیاسی و اجتماعی در رقابتی گسترده و حساس، مواضع و برنامه‌های خود را به نمایش بگذارند

در بسیاری از مناطق لبنان، به‌ویژه در جبل لبنان، حزب‌الله توانست ضمن ایجاد ائتلاف‌هایی هدفمند، لیست‌های انتخاباتی خود را به‌عنوان گزینه‌ای پرطرفدار میان مردم مطرح کند. حاج بلال داغر، مسئول منطقه جبل لبنان در حزب‌الله، طی گفت‌وگوی اختصاصی با رسانه‌ها تأکید کرد که پیروزی لیست‌های وابسته به مقاومت نتیجه تلاش گسترده‌ای بود که با همکاری نیرو‌های ملی، خانواده‌ها و به‌طور خاص جوانان صورت گرفت. این تلاش‌ها، به‌عنوان مدلی موفق از اتحاد و همبستگی اجتماعی، برای جامعه‌ای که بار‌ها شاهد شکاف‌های سیاسی و اجتماعی بوده، قابل توجه است.

بر اساس آمار و گزارش‌های موجود، نتایج حاصل از این انتخابات بیانگر حمایت گسترده مردمی از ائتلاف‌های حزب‌الله و جنبش امل، به‌ویژه در مناطقی است که این ائتلاف‌ها توانستند ارتباط مستقیمی با شهروندان برقرار کنند. این ارتباط نه فقط جنبه تبلیغاتی داشت، بلکه تلاش‌هایی ملموس برای حل مشکلات روزمره مردم نیز در آن مشاهده شد. چنین استراتژی‌ای توانست زمینه‌ای فراهم کند تا مقاومت بار دیگر جایگاه خود را به‌عنوان نیروی اصلی و عملیاتی در مدیریت محلی تثبیت کند.

بررسی نتایج انتخابات نشان می‌دهد که حزب‌الله لبنان توانسته است در مناطقی نظیر جیه، قماطیه، و کیفون پیروزی‌های قابل توجهی کسب کند. این مناطق که همواره در جدال میان نیرو‌های مختلف سیاسی قرار داشتند، اکنون شاهد تأکید دوباره‌ای بر مسیر مقاومت هستند. در اقلیم الخروب، به‌رغم چالش‌های سیاسی و فشار‌هایی که بر لیست‌های وابسته به حزب‌الله وارد شد، نتایج نهایی نشان داد که مردم این منطقه به ارزش‌هایی همچون ایستادگی و مقاومت پایبند هستند. حاج بلال داغر نیز در اظهارات خود اشاره کرد که مقاومت اکنون با تمامی شاخه‌هایش حضوری شاخص در این منطقه دارد؛ حضوری که نه فقط نمادین بلکه عملی و واقعی است.

نتایج انتخابات در سایر مناطق نیز پیام‌های مهمی را به‌همراه داشت. در مناطق مسیحی، جریان آزاد ملی (تیار الوطنی الحر) علی‌رغم فشار‌های تبلیغاتی و برخی تهدید‌ها توانست جایگاه خود را حفظ کند و نقش اتحاد‌های مسیحی و مقاومت را به‌عنوان نیرو‌های هم‌پیمان تثبیت کند. حضور این جریان، همراه با حمایت حزب‌الله از برخی نامزدها، توانست بار دیگر به ایجاد آگاهی عمومی و ایجاد هماهنگی در تصمیم‌گیری‌های محلی منجر شود.

در مناطق دروزی نیز توافق میان حزب سوسیالیست ترقی‌خواه و حزب دموکراتیک لبنان، باعث شد روند انتخابات با آرامش بیشتری انجام شود. این توافق که از حمایت حزب‌الله نیز بهره‌مند بود، نشان‌دهنده قدرت این حزب در ایجاد ارتباط و هماهنگی میان گروه‌های مختلف اجتماعی است. دستاورد‌های مقاومت در مناطق شوف و عالیه، با استفاده از استراتژی‌های هماهنگی خانوادگی و پایبندی به اصول همکاری، بار دیگر پتانسیل حزب‌الله را به‌عنوان یک نیروی تأثیرگذار در سیاست لبنان نشان داد.

بر اساس قانون شماره ۱۱۸ مصوب سال ۱۹۷۷، شهرداری‌ها از اختیارات گسترده‌ای برخوردار هستند. این اختیارات شامل مدیریت مالی، برنامه‌ریزی شهری، امدادرسانی عمومی، ساماندهی خدمات عمومی، و مدیریت منابع انسانی شهرداری می‌شود. شورا‌های شهر از طریق تصمیم‌گیری‌های گسترده در حوزه‌های مختلف، نقش کلیدی‌ای در توسعه محلی دارند. اما عدم مدیریت کافی و بحران‌های مالی در سال‌های اخیر موجب شد انتظارات مردم از شهرداری‌ها به حداقل برسد.

برگزاری انتخابات لبنان با پیروزی نامزد‌های مورد حمایت جریان مقاومت و حزب‌الله لبنان، می‌تواند در نحوه تصمیم‌گیری برای مواجه شدن با نیرو‌های اشغالگر اسرائیلی در استان‌های جنوبی بسیار تعیین‌کننده و سرنوشت‌ساز باشد؛ چون شهرداری‌ها توانایی ارائه مجوز و یا ممنوعیت احزاب و گروه‌های سیاسی در استان‌های تحت نظارت خود را دارند.

برخلاف تصویری که رسانه‌های غربی و نزدیک به صهیونیست‌ها از وضعیت حزب‌الله پس از شهادت سیدحسن نصرالله ارائه دادند، این سازمان اکنون توانسته یک مرحله بحرانی را پشت سر بگذارد و انسجام داخلی خود را نیز حفظ کند

برخلاف تصویری که رسانه‌های غربی و نزدیک به صهیونیست‌ها از وضعیت حزب‌الله پس از شهادت سیدحسن نصرالله ارائه دادند، این سازمان اکنون توانسته یک مرحله بحرانی را پشت سر بگذارد و انسجام داخلی خود را نیز حفظ کند. دبیرکلی شیخ نعیم قاسم نشان داد که حزب‌الله در دوره جدید همچنان توانایی پیگیری اهداف گذشته خود در مواجه شدن با نیرو‌های اسرائیلی را خواهد داشت.

پیروزی حزب‌الله لبنان در انتخابات اخیر همچنین نشان‌دهنده آن است که بیشتر مردم لبنان حاضر به کنار گذاشتن سلاح از دست حزب‌الله نیستند و در واقع اکثر لبنانی‌ها همچنان حامی و مدافع در اختیار داشتن تسلیحات سنگین توسط نیرو‌های حزب‌الله برای مواجه شدن با اشغالگران صهیونیستی هستند.

حزب‌الله با بهره‌گیری از نفوذ سیاسی و حمایت مردمی، نه فقط در تحقق وعده‌های انتخاباتی بلکه در تقویت کارایی شهرداری‌ها نقش مهمی را ایفا کرده است. این حزب از طریق اتحاد و همکاری با نیرو‌های ملی و محلی، تلاش‌های خود را در جهت رفع مشکلات مالی و ایجاد تحرک در پروژه‌های شهری متمرکز کرده است. از سویی دیگر، این حزب توانسته است شهردارانی که از لیست‌های مقاومت انتخاب شده‌اند را ملزم به پاسخگویی به مطالبات عمومی کند؛ امری که از اهمیت بالایی برخوردار است.

انتخابات این دوره تأکیدی دوباره بر جایگاه مقاومت در صحنه سیاسی لبنان بود. مردم لبنان با رأی خود نشان دادند که همچنان به مسیر حزب‌الله اعتماد دارند و از آن به‌عنوان نماینده‌ای قدرتمند در مدیریت محلی پشتیبانی خواهند کرد. در کشوری مانند لبنان، هرکس بتواند در عرصه خدمات عمومی اثرگذار باشد، برنده میدان سیاست خواهد بود.

این تاکید به ویژه بعد از آتش بس با رژیم صهیونیستی و تلاش‌ها برای حذف حزب الله از ساختار سیاسی لبنان حائز اهمیت است.

چند روز پیش از تشکیل دولت کنونی لبنان به نخست وزیری «نواف سلام»، مورگان اورتگاس، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، در لبنان حضور یافت و مدعی شد «ما بر عدم مشارکت حزب‌الله در دولت جدید لبنان به هر نحوی تاکید می‌کنیم و این مسئله یکی از خط قرمز‌های واشنگتن محسوب می‌شود.»

این در حالی بود که جنبش امل، متحد حزب‌الله، بر تأیید تمامی وزرای مسلمان شیعه تأکید داشت.

با این وجود، ترکیب کابینه «سلام» نشان از نقش شیعیان در ساختار سیاسی لبنان داشت به گونه‌ای که وزرایی از حزب الله و جنبش امل در این دولت حضور دارند که نشان دهنده شکست آمریکا در حذف حزب الله از ساختار سیاسی لبنان است.

با وجود این، تلاش‌هایی برای ایجاد دوگانه سازی و اختلاف میان حزب الله و جنبش امل صورت گرفته بود. در نتیجه این تلاش‌ها شیخ نعیم قاسم دبیرکل حزب الله لبنان در آن مقطع زمانی تاکید کرده بود: شاهد بودید که دوگانه شیعه انتخاب جوزف عون (به ریاست جمهوری) را تکمیل کرد در نتیجه ما وفاق وطنی و ملی را معنا کردیم. از انتخابات ریاست جمهوری حمایت کردیم. برخی ادعا کردند که دوگانه شیعه مشکل‌زا است و نگذارید در انتخاب کابینه مشارکت کند؛ اینها همه خواب و رویا است.‌ای جماعت ما گام‌ها و برنامه‌های دشمن را می‌فهمیم.

«شیخ نعیم قاسم»: ما با جنبش امل در ائتلافی قرار داریم که با خون شهدا آمیخته شده است. تصور نکنید که می‌توانید میان ما اختلاف ایجاد کنید

«شیخ نعیم قاسم» دبیر کل حزب الله لبنان همچنین در سخنرانی انسجام بخش خود در مراسم تشییع پیکر «سید حسن نصرالله» دبیر کل شهید حزب الله لبنان گفته بود: ما با جنبش امل در ائتلافی قرار داریم که با خون شهدا آمیخته شده است. تصور نکنید که می‌توانید میان ما اختلاف ایجاد کنید. ما در موضع‌گیری‌ها و انتخاب‌های خود متحد هستیم و بر لزوم مشارکت همگان در ساختن دولت، حفظ وحدت ملی و تأمین صلح داخلی تأکید داریم.

بر این اساس نتایج انتخابات شهرداری ها، علاوه بر حمایت مردم لبنان از جریان مقاومت، نشاندهنده انسجام حزب الله و جنبش امل نیز هست.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
حزب الله مردمی. به کوری چشم دشمنانش.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
فان حزب الله هم الغالبون...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
مقاومت زنده است
حزب الله زنده است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
خداروشکر غرب زده هاشون کمه اونجا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
حزب الله زنده است مقاومت ادامه دارد کافر پیروز نمیشود
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت