به گزارش سرویس فرهنگی تابناک، آیین رونمایی از اطلس خلیج فارس و جزایر سه گانه در موسسه موزههای بنیاد مستضعفان (دفینه) برگزار شد.
در این برنامه که با حضور رضا مراد صحرایی معاون پشتیبانی و منابع انسانی بنیاد مستضعفان، احمد محیط طباطبایی رییس ایکوم (موزههای ایران)، حمیدرضا طباطبایی مدیرعامل موسسه موزههای بنیاد برگزار شد، نسخه اصلی ۱۵ نقشه تاریخی خلیج فارس و جزایر سه گانه نیز برای اولین بار به نمایش گذاشته شد.
در این اطلس جغرافیایی خلیج فارس و جزایر سه گانه، بیش از ۳۵ نقشه منتشر شده و ۵۰ نقشه مهم تاریخی هم در خزانه گروه موزههای بنیاد مستضعفان نگهداری میشود که به زودی در موزه دفینه در معرض نمایش عموم قرار داده میشود.
در مراسم رونمایی از این اطلس حمیدرضا سلیمانی مدیرعامل موسسه موزههای دفینه گفت: این کتاب ماه عسل تلاش یک ساله موسسه موزههای دفینه است. این یکی از بینظیرترین کتابهایی است که در این حوزه تا به حال چاپ شده است. در ارتباطی که با نهادهای تخصصی و مجموعههای جغرافیایی و تاریخی داشتیم، کمتر اثری دیدیم که اسناد معتبر و متقنی را گردآوردی کرده و در دسترس پژوهشگران و علاقمندان گذاشته باشد.
در ادامه، احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران گفت: مجموعه نقشهها که در گنجینه موزههای بنیاد نگهداری میشد در قالب اطلس منتشر شد و سه گانه ای طی سالها به وجود آمد. اولین اطلس جغرافیایی به همت خاندان سحاب در دهه ۴۰ منتشر شد. بعدها در دهه ۸۰ شمسی آقای دکتر طالقانی با همکاری محققین، نقشههای خلیج فارس را که در آرشیوهای اروپا نگهداری میشد؛ منتشر کرد. ولی این اطلس متمم و مکمل از زاویه دیگری موضوع خلیج فارس را نشان میدهد که تا به حال کسی به آن مراجعه نکرده بود. امیدواریم نقشههایی که برخی از آنها را در این مراسم به نمایش درآمده، در معرض نمایش عمومی قرار گیرد تا همگان با آنها آشنا شوند.
وی با بیان اینکه فرهنگ دریانوردی جهان مدیون خلیج فارس است گفت: خلیج فارس تنها یک دریا در جنوب ایران و یک آبراه تاریخی نیست. ساکنان آن قدیمی ترین دریانوردان جهان هستند. تا قبل از مصر، نیل و بین النهرین، در خلیج فارس صاحب دریانوردی بودیم و ۱۷ هزار سال از عمر آن میگذرد.
رضا مراد صحرایی معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد مستضعفان نیز در این نشست با اعلام اینکه کسانی که تاریخی میدانند محکوم به تکرار نیستند گفت: خلیج فارس همیشه خلیج فارس بود تا اینکه توطئهای درباره آن شکل گرفت و همان هم باعث شد که فارس تر از همیشه باشد و اسنادی نمایش داده شود که در حالت عادی به آن اشارهای نمیشد. اسنادی که این کتاب نشان داده، گوشهای از تمدن سترگ ایرانیان در ابعاد مختلف است.
وی با بیان اینکه آینده در تسخیر کسانی است که گذشته را میشناسند گفت: توجه به تاریخ برای داننده آن توسعه فردی ایجاد میکند اما بخشی از توسعه حرفهای و توسعه اجتماعی ما هم هست بنابراین شناساندن تاریخ به هر طریقی سودمند است چه برای یک جمع یا فرد و ملت. پس باید از آن بیاموزیم.
صحرایی بر آموزش تاریخ به دانش آموزان و نسل جوان تاکید کرد و گفت: باید کاری کنیم که نسل جوان موزهها را ببیند. اگر نسل جوان تاریخ نداند به نسلی تبدیل میشود که با ریشههای خود آشنایی ندارد. این خطر بزرگی است.
صحرایی انتشار اطلس را یک کار خوب در روز و مکان خوب تلقی کرد که انجام شده و خواستار شناساندن آن به سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی وزارت آموزش و پرورش شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.