آفتاب آمد، دليل آفتاب!
همكاري سطح بالا و فراتر از «ان.پي.تي» برخي مسئولان مرتبط با پرونده هستهاي ايران با آژانس، بدون توجه به هشدارهاي كارشناسان پرونده هستهاي درباره مأموريت سرويس جاسوسي آمريكا (سيا) به البرادعي براي تخليه اطلاعات برنامه موشكي ايران، باعث شد تا آژانس انرژي اتمي كه همانگونه كه از نامش پيداست، مسئول بررسي برنامههاي هستهاي است، بخشي از مأموريت داده شده به آن درباره برنامه موشكي ايران را پيش برد.
به گزارش خبرنگار «تابناك»، پس از گزارش بيربط و پراتهام البرادعي، اكنون «كاندوليزا رايس» بر پايه برنامه از پيش تعيين شده به بهرهبرداري از اين گزارش پرداخت و با گستاخي كامل، از ايران خواست درباره برنامه موشكي خود اطلاعرساني نمايد.
وزير امور خارجه آمريکا، روز چهارشنبه در واکنش به انتشار گزارش آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره مطالعات اتمي ـ نظامي ايران گفت: ايرانيها بايد موارد بسياري را درباره اين گزارش توضيح دهند.
روز دوشنبه، محمد البرادعي، مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي، در گزارش تازهاي اعلام کرد که نگراني جدي درباره تحقيقات اتمي ـ نظامي ايران هست كه در اين زمينه «توضيحات زيادي» لازم است و تهران بايد اطلاعات بيشتري از برنامه موشکي خود بدهد.
رايس همچنين افزود: اين گزارش تصريح ميکند که ايران در زمينه پاسخگويي به برخي از «پرسشهاي بسيار مهم و تيرهاي» که جامعه بينالمللي درباره برنامه هستهاي اين کشور دارد، همکاري نکرده است.
به گزارش «رويترز»، وزير امور خارجه آمريکا گفت: اصليترين پرسش در ذهن من اين است که ايرانيها چگونه به پرسش جدي همکاري نکردن پاسخ خواهند داد.
آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام کرده بود كه به برخي از اسناد دست يافته که نشان ميدهد جمهوري اسلامي مطالعات و فعاليتهاي بسياري در زمينه استفاده از سانتريفيوژهاي پيشرفته براي غنيسازي سريعتر اورانيوم، آزمايش مواد منفجره و تحقيقات بر کلاهکهاي هستهاي که روي موشک سوار ميشوند، انجام داده است.
راديوي متعلق به سازمان «سيا» هم در اين زمينه نوشت: ايران نخست اين اسناد را «جعلي و ساختگي» خوانده بود، ولي سپس حاضر شد تا در زمينه پاسخگويي به اين اسناد، با آژانس همکاري کند.
البرادعي در گزارش خود همچنين تأکيد کرده است: «توضيحات بسياري از ايران درخواست شده است تا به مطالعات ادعايي و ديگر فعاليتهايي که با جهتگيري نظامي دنبال ميشود، پاسخ دهد.»
در بخشي از گزارش برادعي آمده است: «ما پاسخهاي لازم را دريافت نکردهايم، در حالي که ميتوانستيم آنها را خيلي زودتر بگيريم؛ هماكنون اين مسأله به ايران بستگي دارد.»
در همين حال، مشاور امنيت ملي آمريکا نيز روز چهارشنبه هشدار داد، نبايد به ايران اجازه داده شود تا از گفتوگو بر سر برنامه هستهاي اين کشور به عنوان ابزاري براي وقتکشي استفاده کند، تا از اين راه به تلاشهاي خود در راستاي دستيابي به سلاح هستهاي ادامه دهد.
«استفان هدلي»، مشاور امنيت ملي آمريکا، روز چهارشنبه گفت: «ما نميتوانيم اجازه دهيم رژيم ايران از مذاکره براي وقتکشي استفاده، اميال خود را پنهان و راهي بومي براي توليد سلاح اتمي باز کند».
اين در حالي است كه هدلي روز چهارشنبه براي نمايندگان بيش از هشتاد کشور حاضر در پنجمين کنفرانس طرح امنيتي براي منع گسترش سلاحهاي کشتار جمعي، سخنراني کرد.
هدلي با اشاره به ادامه فعاليتهاي غنيسازي اورانيوم توسط ايران، اضافه کرده است: آمريکا به همراه ديگر کشورها، فشار بر ايران را از طريق انزواي ديپلماتيک، اجراي تحريمها و فشارهاي بيشتر مالي، ادامه خواهد داد.
همچنين در حالي كه كارشناسان خواستار پايان دادن به همكاريهاي فراتر از «ان.پي.تي» با آژانس هستند، خوشبختانه مجلس هشتم نيز وارد موضوع شد و روز گذشته نيز علي لاريجاني، رئيس موقت مجلس هشتم برگزيده شد و هشدار داد که ممکن است ايران محدوديتهاي تازهاي در همکاري با آژانس اعمال کند.
وي افزود: «در صورت ادامه اين رفتار، مجلس هشتم با ورود به اين پرونده، حد و مرز جديدي براي همکاري با آژانس ايجاد ميکند.»
اين در حالي است که آژانس بينالمللي در گزارش اخير خود اعلام کرده که «ايران مانع دستيابي بازرسان به اطلاعات و مدارک لازم» شده است.


