بازدید 17055

اشتباه وزیر بهداشت در باره تولید و واردات واکسن کرونا

از ابتدا مقرر شد که تولید واکسن کووید-۱۹ در داخل کشور انجام شود. این سیاست به عللی قابل دفاع و درست است.
کد خبر: ۱۰۴۸۰۴۹
تاریخ انتشار: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۳ 25 April 2021

به گزارش «تابناک»، عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: در درجه اول وضعیت روابط ایران با جهان خارج است که حداقل در کوتاه‌مدت یا حتی میان‌مدت تصور نمی‌رود که در مدار قابل اعتمادی قرار گیرد. به علاوه دسترسی به واکسن نشان داد حتی کشورهایی که در یک اتحادیه نزدیک به یکدیگر هستند در تهیه واکسن و کوشش برای انحصار آن به خودشان نیز رحم نمی‌کنند چه رسد به اینکه بخواهند به کشورهای دیگر بدهند.

دلیل دوم نیز سابقه صد ساله ایران در این صنعت است که امکان و زیرساخت مناسب را برای انجام این سیاست تولید داخلی فراهم می‌کند. این سیاست قابل دفاع بود ولی ناکافی هم بود چون زمان در مساله دستیابی به واکسن اهمیت داشت.

ایران از دو جهت ضعیف بود. اول اینکه یک فاصله حدودا ۹ ماهه با آغاز به کار کشورهای اصلی برای تولید واکسن داشت. دوم اینکه ظرفیت تولید آن برای چنین طرحی ناکافی بود. در واقع ایران برای آنکه بخواهد همه مردم را طی یک سال واکسیناسیون کند باید ۱۷۰ میلیون دوز واکسن تولید می‌کرد که حدود ۱۵ میلیون در ماه می‌شد، در حالی که ظرفیت آن بسیار کمتر از این رقم بود و ایجاد ظرفیت جدید نیز زمانبر است. به همین علت در بهترین حالت و اگر همه امور به خوبی پیش برود حداقل ۶ ماه از کشورهای دیگر عقب‌تریم به علاوه پس از این مدت نیز معلوم نیست با سرعت آنان بتوانیم همه را واکسینه کنیم. به ‌جز این دو مشکل اصلی، نقدهای دیگری نیز به سیاست مزبور وارد است. از جمله اینکه در شرایط فعلی ظاهرا ۸ واکسن در قالب‌های گوناگون در حال گذراندن مراحل آزمایشی خود هستند.

تولید واکسن بسیار پرهزینه است و با وضع موجود کشور معقول نیست که 8 طرح همزمان اجرا شوند. اگر به هر شکلی این تعداد محدود می‌شد احتمالا سرعت رسیدن به مرحله تولید نهایی و تزریق نیز افزایش پیدا می‌کرد.

ایراد دیگر، نمایشی و سیاسی کردن تولید واکسن بود. این کار به زیان اعتبار واکسن داخلی بود. تولید دارو و به‌ طور مشخص واکسن باید خارج از چارچوب‌های نمایشی و سیاسی انجام شده و پیش برود. متاسفانه در ایران ظرفیت نمایشی شدن امور بیش از ظرفیت‌های علمی است و یکی از عللی که نخبگان علمی نیز از ورود آشکار به این موارد پرهیز می‌کنند همین رفتار است.به جای ورود کارشناسان مورد اعتماد و خبررسانی بی‌طرفانه، مقامات سیاسی و مدیریتی وارد معرکه شدند. با این ملاحظات باید سیاست واکسن براساس واردات در کنار تولید در دستور کار قرار می‌گرفت که گرفته بود ولی در عمل پشت گوش انداختند و به نحو مناسب انجام نشد.

قدری از مشکلات مربوط به شرایط تحریمی است ولی همه ماجرا این نیست. مهم‌ترین ایراد این است که دست‌اندرکاران سیاست بهداشتی و درمانی به عللی خواهان حمایت از یک تولیدکننده داخلی بودند و هستند. شاید گمان می‌کردند که واکسن آنها زودتر به ثمر برسد ولی نه تنها در زمان مورد نظر به تولید نرسیده و فاز ۳ را تمام نکرده بلکه ظرفیت آن نیز محدود است. با ظرفیت حداکثر ۲ میلیون در ماه نمی‌توان انتظارات موجود را برآورده کرد بنابراین باید شرایط را برای واردات فراهم می‌کردند.

بزرگ‌ترین اشتباه در این مرحله رخ داد. حمله عجیب و مشهور وزیر بهداشت که برای توجیه علت رد پذیرش انجام مرحله سوم واکسن چین در ایران گفت که«نمی‌گذارم ملت ایران موش آزمایشگاهی بیگانگان شوند.» این جمله نادرست و ضد علمی و خلاف سیاست مفید بود. معنای مخالفش چیست؟ آیا مردم ایران را باید موش آزمایشگاهی خودمان کنیم؟ مگر کسی گفته بود که چشم بسته اجازه انجام مرحله سوم را بدهید؟

آیا دولت ترکیه و امارات متحده که اجرای این مرحله را پذیرفتند، مردم خود را موش آزمایشگاهی بیگانگان کردند؟! این حرف درصدد ایجاد بازار برای واکسن داخلی بود که قرار بود در ابتدای بهار به نتیجه برسد و نرسید! این نگاه زیان‌بار بود. همان زمان هم بنده نوشتم که این کار نادرست است و باید آزمایش مرحله سوم واکسن چینی را می‌پذیرفتیم و به آزای آن میلیون‌ها دوز واکسن را در اولویت می‌خریدیم تا بعدا به واکسن‌های تولید داخل برسیم. در مجموع نمره تهیه و تزریق واکسن بسیار کمتر از نمره قبولی در مدیریت کروناست.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۱۳
انتشار یافته: ۱۸
یه جوری نوشتی انگار این واکسن هایی که دارن وارد میکنن تست شدن و هیچ مشکلی ندارند. بیخیال بابا.
ادم عاقل واکس نمی زنه
در استان سیستان و بلوچستان هم واکسن برای معلولین و سالمندان تحت نظارت بهزستی رو خود مسئولین سازمان بهزیستی استان تزریق کرده اند که جای بسی تامل دارد.
با سلام
رفتارهای این نمکی من را بیاد فیلم مسافران مهتاب و شخصیت دوست داشتنی نمکی جوانی ساده دل و بی ریا روستایی می اندازد که پی در پی میگفت میخواهی اذیت کنی و القصه خود نمکی وزیر هم با رفتارش مردم را بسیار گرفتار و اذیت کرد.
وزیر بهداشت دنبال معرکه و حفظ پست در دولت بعدی است. مردم اتفاقا موش آزمایشگاهی ایشان شده اند.
عباس جان زمانه کمی عوض شده، مردم نگته غرض ورزانه را خوب می فهمند. غرض ورزی شما آنجایی از کادر بیرون می زند که به عنوان یک مهندس پلیمر چنان در کسوت یک پزشک افاضات تخصصی می فرمائید که همه را انگشت به دهان کرده اید...
نویسنده مقاله به نکات مهمی اشاره کرده اند. قابل ذکر هست که معمولا در پژوهشهای دارویی برای تولید دارو یا واکسن جدید ممکن است حاصل سال ها کار با تستهای بالینی تایید نشود و حتی عوارض ناخواسته زیادی در ممانعت از ادامه کار دیده شود لذا میتوان گفت اگر از هر ده واکسن تولیدی جدید رسیده به مرحله فاز 2 یا 3 بالینی ممکن است یکی یا حتی هیچکدام به اثربخشی و عوارض مورد قبول نرسند و هر گونه پیش بینی یا اظهار نظرهای قبلی نباید تاثیر گذار بر نتایج باشد. بالاخره موقعیتی هستیم که باید گفت هنوز واکس داخلی تایید شده نداریم لذا باید بموقع اقدام به واردات واکسن های خارجی تایید شده بکنیم بصورت کاملا اظطراری و همه مردم آزاد باشند در اینکه به درمانگاه یا بیمارستان یا داروخانه مراجعه و واکسن مورد نظرشان را تهیه و تزریق کنند کاری که در کشورهای پیشرفته و همسایه های ایران نیز انجام شده است. نتایج نشان داده تجویز واکسن از بیماری کاسته و الان کشورهایی هستند مثل اروپا که حتی مسافرت های توریستی را آزاد کردند و اعلام کردند واکسن زده ها هیچ مشکلی برای مسافرت ندارند. کار خوب ریاست محترم جمهوری برای ازاد کردم واردات واکسن توسط بخش خصوصی بسیار عالمانه و درست ولی ابته دیرهنگام بود. لذا امیدواریم مردم ایران بسرعت واکسینه شوند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
نویسنده مقاله متاسفانه فکر میکند که باید در هر زمینه اظهار فضل کند. بدی ژورنالیست شدن هم همینه. تا حالا در خصوص سیاست هر چیزی میگفت و الان در رابطه با بهداشت هم حرف میزنه
همه چیز سیاسی!!! حتی جان مردم کشور را سیاسی کردن
کار دولت و سیاسیون ایران مانند کاربورس در قبال مردم است که مردم را سر کیسه کرده دولت و سیاسیون هم همین طور بیش نیستند
فرمودند اجازه نمیدم هموطنانم موش ازمایشگاهی چین شوند. اما اجازه دادند ملتش موش ازمایشگاهی کوبا شوند.
اینجا ایران است غیر از این بود جای تعجب داشت.
ملت فکر واکسن خودشان از هر طریقی باشن که تا انحصار واکسن سازهای داخلی هست واکسن خارحی با کیفیت گیرمان نمیاید.
اشتباه یا عمد
گذشت زمان واقعیت ها را روشن خواهد کرد همانطور که واقعیت های چند دهه اخیر به مرور در جنگ های قدرت رو می شوند
ممنونم از نقطه نظرات زیبای شما عالی بود
این واکسن های به اصطلاح با کیفیت خارجی هم معلوم نیست دراینده چه عوارضی داشته باشن بعدها معلوم میشه مثل قرص رانیتدین که بعداز سالها حالا معلوم شده سرطان زا بوده
شما واقعا بی اخلاقی سیاسی را به حد اعلا رسانده اید.
متاسفم که با شما هموطنم
به نظر من آقای عبدی صلاحیت اظهار نظر در خصوص آزمایش مرحله سوم واکسن چینی را ندارند چون کاملا تخصصی است و ایشون بایدپزشک باشن تا نظر بدن. اون بخشی که درباره سیاستها است رو ایشون باید نقد کنند که البته آن هم تا به طور خاص در جریان همه امور نباشند قطعا نظر درستی نخواهند داشت.. مشکل اساسی کشور ما این است که همه در اموری غیر از تخصصشان نظر می دهند.
واکسنی که ترکیه و امارات زدن ارزانتر بود ولی واکسن روسی را قرار است شرکت اکتوور که آشناست تولید کند بابا یک شیرینی هم به بچه ها برسد حالا چی میشه ؟خانم نراقی کیست ؟؟ شرکت اکتوور چه ربطی به وزیر دارد ؟ سایر روابط را روشن کنید
همه شما و هم مطلبت سیاسی هستند و اینو همه میدونن ! انگار شرافت و انسانیت برایتان معنائی ندارد ! شما کاسبان سلامت مردم حتی این موضوع مهم یعنی سلامتی و جان مردم را هم ملعبه مقاصد کثیف و غیر انسانی خودتون قرار دادید ! تنها انگیزه شما از نوشتن این چرندیات برخورد سیاسی روحانی و دنباله روهای اصلاح طلبش با جریان کرونا و واکسن و مخالفت وزیر بهداشت با این رفتارهای غیر منطقی است ، این مطلب هم در راستای تخریب سارمان یافته وزیر و همچنین زیر سوال بردن و جو سازی علیه تولید کنندگان داخلی نوشته شده !! کاری که سیاسیون نون به نرخ روز خور تو این مملکت روال همیشگی و روزانه شان شده ، فقط طرف مقابلتان را باید بکوبید و له اش کنید بهر قیمت حتی منافع کشور و حتی جان و سلامتی مردم هم براتون اهمیتی نداره !
عباس عبدی مسئله ای بوده که شما در اون نظر کارشناسی ندی. همین که تو مثل یک پزشک نظر میدی بزرگترین اشتباه
برچسب منتخب
# توماج صالحی # نمایشگاه کتاب # موسسه مصاف # صادق زیباکلام # سیل
وب گردی