خاتمي: مولفه اصلي امر به معروف كلام نرم است
امام جمعه موقت تهران گفت: امر به معروف و نهي از منكر نيازمند رفتار محبتآميز و كلام نرم است و نه خشونت و پرخاش؛ تذكر لساني بايد با عفو، مهر و محبت همراه باشد، به خصوص در مساله حجاب بانوان بايد روانشناسي مساله را مورد توجه قرار داد و از برخورد تند دوري كرد زيرا نتيجه عكس دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، از خوزستان، آيتالله سيداحمد خاتمي امروز يكشنبه، در همايش بزرگ سالانه ستاد احياي امر به معروف و نهي از منكر استان كه با هدف تبيين نقش مديران در گسترش فرهنگ تذكر لساني، عفاف و حجاب در تالار مجموعه فرهنگي ملي حفاري برگزار شد، اظهار كرد: مشكلات در باب امر به معروف و نهي از منكر در دو بخش قابل توجه و بررسي هستند كه اولين مورد نيز بحث اجرايي آن است.
وي به پيام امام راحل در ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي درباره راهاندازي وزارت امر به معروف و نهي از منكر اشاره كرد و گفت: تا وقتي اين امر مهم در حد ستاد باشد از قدرت اجرايي لازم برخوردار نيست.
به گفته خاتمي چنانچه نهادي به نام وزارتخانه متكفل اموري مانند صنايع و معادن، آموزش عالي و آموزش و پرورش در كشور است بايد وزارتخانهاي نيز متكفل اين امر مهم باشد.
امام جمعه موقت تهران، شكل دوم در امر به معروف و نهي از منكر را در چهار بخش عنوان كرد كه مستلزم فرهنگسازي هستند و چنانچه اين كارها و امور اجرايي نشوند، نتيجه لازم ندارند. در اين ميان بايد صدا و سيما، رسانههاي مكتوب، علما و ديگر مسوولان مرتبط بايد در اين چهار عرصه فرهنگسازي كنند.
به گفته وي، بايد جايگاه امر به معروف و نهي از منكر را در جامعه شناخت و خطر دور ماندن از آن را حس كرد. بايد خطر ترك امر به معروف و نهي از منكر كه حادثهساز ميشود را در جامعه مدنظر قرار داد و به آن اهتمام ورزيد.
وي تصريح كرد: بيحجابي در جامعه منكر بزرگي است و پژوهشها نشان ميدهد كه 40 درصد آمار طلاق ريشه در بيحجابي دارد. بايد اين خطر را مدنظر قرار داد. بيحجابي بستر ناامني خانوادگي و بروز مشكلات اجتماعي را به همراه دارد و بايد اين خطر شناسايي شود. به فرموده امام رضا(ع) اگر امت من امر به معروف و نهي از منكر را ترك كردند، منتظر حادثه از سوي خداوند باشند.
خاتمي ادامه داد: نبايد در امور ديني افراط و تفريط روا شود. گر چه در اين ميان برخي از گناهها فلسفه ادب كردن، برخي فلسفه امتحان كردن مؤمنان و ديگر موارد را به همراه دارند، ولي نبايد در مورد آنها افراط و تفريط كرد. اگر مفاهيم اسلامي با افراط و تفريط همراه شوند از بين ميروند.
وي مساله دوم را تعريف صحيح از منكر و معروف در جامعه عنوان كرد و گفت: بايد معروف را شناسايي كرد، البته وقتي روي يك معروف تأكيد ميكنيم به مقوله اين نيست كه ديگر معروفات را كمرنگ جلوه دهيم؛ به همان اندازه كه روي بيحجابي تأكيد ميكنيم بايد روي تبعيض، پارتيبازي، قانونشكني و ديگر موارد نيز حساس باشيم.
امام جمعه موقت تهران گفت: مساله حفظ نظام و تقويت و تحكيم آن از معروفهايي است كه معروفسازند، تضعيف نظام و بيآبرو كردن آن از منكراتي است كه منكرسازند. نبايد تحريف واقعيت كرد، زيرا اين امر بيانصافي است.
وي افزود: از منكراتي كه بايد مورد توجه قرار گيرد بر هم زدن آرامش در جامعه است، نامگذاري امسال توسط مقام معظم رهبري به اين دليل بود كه سال گذشته برخي از افراد خواستار پيشگيري از موفقيت نظام بودند. در اين ميان بصيرتزايي را بايد از بالاترين معروفها دانست و آن را از خانواده آغاز كرد. همگام بودن مردم با مقام معظم رهبري در يك سال اخير بعد از بروز فتنه در كشور ناشي از بركت بصيرتزايي است.
امام جمعه موقت تهران ادامه داد: حجاب دغدغه مردم است و آغاز آن بايد از بدنه مقامات مسوول كشور در قواي سهگانه باشد. البته نبايد اين شبهه پيش آيد كه ريشه بيحجابي در ادارات است.
خاتمي ادامه داد: در شيوههاي امر به معروف و نهي از منكر بايد دنبال روشهاي مؤثري باشيم و بر امور اجرايي و قانونمند و فرهنگي تأكيد كنيم. ما جمهوري اسلامي را براي دين خواستيم و با تمام قوا در برابر دشمن ايستادهايم.
وي بيان كرد: مورد سوم اين است كه بايد امر به معروف و نهي از منكر با رفتار محبتآميز و كلام نرم باشد و نه خشونت و پرخاش؛ تذكر لساني بايد با عفو و مهر و محبت همراه باشد.
امام جمعه موقت تهران افزود: توجه به پيامد امر به معروف و نهي از منكر، چهارمين مساله در فرهنگسازي است. بايد پيامد را به جان خريد و ناراحتيهاي پيش آمده را مدنظر قرار داد.


