صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل
تابناک گزارش می دهد؛

ماهی‌گیری ایران‌خودرو از آب گل‌آلود جنگ/ چرا ورق‌های دولتی تبدیل به خودرو نمی‌شوند؟

سخنگوی وزارتخانه در حالی خط و نشان می‌کشد که قیمت‌ها در بازار آزاد، بی‌توجه به هشدارهای پلیسی، در حال رکوردشکنی هستند اما سوال اصلی اینجاست که اگر ورق تأمین شده و دلالان کاره‌ای نیستند و اینکه چرا ایران‌خودرو به عنوان بازوی اجرایی دولت، با عرضه انبوه، بازار را به زانو در نمی‌آورد؟
کد خبر: ۱۳۶۹۸۴۷
| |
3903 بازدید

ماهی‌گیری ایران‌خودرو از آب گل‌آلود جنگ/ چرا ورق‌های دولتی تبدیل به خودرو نمی‌شوند؟

وعده سقوط قیمت‌ها برای مردمی که هر روز شاهد گران‌تر شدن خودرو‌های داخلی هستند، بیشتر شبیه یک شوخی است تا سیاست اقتصادی؛ اما طبق ادعای مسئولان، ورق مورد نیاز تأمین شده، چرا ایران‌خودرو قفل عرضه را باز نمی‌کند؟ که به نظر می‌رسد مدیریت موجودی در جاده مخصوص، بیش از آنکه به فکر آرامش بازار باشد، درگیر معادلات سودآوری در زمان بحران است. 

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک ، در حالی که وزارت صمت از پر بودن انبار‌های ورق فولادی خبر می‌دهد، اما ویترین ایران‌خودرو همچنان برای مشتریان عادی خالی است ؛ درحالی که به نظر می‌رسد غول جاده مخصوص به‌جای تنظیم بازار با عرضه انبوه، ترجیح داده است در میان آشفتگی‌های پس از جنگ، با عرضه قطره‌چکانی تماشاگر موج‌سواری دلالان و پرواز قیمت‌ها باشد؛ رویکردی که هزینه آن را مستقیماً مردم می‌پردازند. 

عزت اله زارعی سخنگوی وزارت صمت اعلام کرد: ورق مورد نیاز خودروسازان تامین شده است و این روند عرضه به صورت مداوم ادامه دارد که روز دوشنبه هفتم اردیبهشت ۱۶۰ هزار تن ورق فولادی در بورس کالا عرضه شد که از این میزان ۹۰ هزار تن فروخته شد.

زارعی افزود: با عرضه ورق‌های فولادی در بورس کالا، شاهد تعدیل قیمت‌ها و در ادامه سقوط قیمت فولاد خواهیم بود وتزریق ورق‌های فولادی به بازار، نیاز تولید کنندگان را رفع می‌کند و جای نگرانی نیست.

سخنگوی وزارت صمت با تاکید در برخورد با گران فروشی به بهانه کمبود ورق‌های فولادی گفت: اگر تولیدکننده و یا عرضه کننده‌ای به بهانه اینکه در جنگ تحمیلی، فولاد مبارکه آسیب دیده پس ورق تولید نمی‌شود اقدام به گران فروشی کند، با او برخورد قانونی می‌شود و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان بازار را به صورت مستمر رصد می‌کند تا با همکاری سازمان تعزیرات با متخلفان برخورد شود.

اگر طبق گفته سخنگو، ورق فولادی تأمین شده است، چرا اثر آن در بازار دیده نمی‌شود؟ نقد اصلی اینجاست که خودروسازان معمولاً در مدیریت موجودی کالا  ضعیف عمل می‌کنند یا متهم می‌شوند که برای بالا بردن قیمت، عرضه محصول نهایی را قطره‌چکانی می‌کنند.

ایران‌خودرو به عنوان بزرگترین تولیدکننده، شفافیت کافی در مورد هزینه‌های تمام‌شده و میزان ذخایر خود ندارد و سوال اینجاست که اگر ورق تأمین شده، ایران‌خودرو باید با قدرت عرضه خود، جلوی موج‌سواری دلالان را بگیرد، نه اینکه اجازه دهد بازار به بهانه آسیب به فولاد مبارکه ملتهب شود و یا اینکه چرا تولید خودرو در ایران تا این حد به یک یا دو مجتمع فولادی وابسته است که با کوچکترین تنش نظامی یا آسیب زیرساختی، کل بازار خودرو دچار تلاطم شود.

سخنگو  درحالی از سقوط قیمت‌ها سخن می گوید که قیمت‌ها معمولاً در بازار چسبندگی دارند؛ یعنی به راحتی بالا می‌روند، اما به سختی پایین می‌آیند بنابراین ادعای سقوط قیمت تنها با عرضه ۹۰ هزار تن ورق در بورس کالا، کمی دور از واقعیت‌های کف بازار و تورم ناشی از شرایط جنگی است.

ازسویی دیگر،  تأکید بر «برخورد قانونی» و «سازمان تعزیرات»پیامی جز این ندارد که  وزارت صمت هنوز به دنبال کنترل دستوری بازار است درحالی که تجربه نشان داده که تا زمانی که ناترازی عرضه و تقاضا و همچنین انتظارات تورمی ناشی از جنگ وجود دارد، برخورد‌های تعزیراتی تنها باعث زیرزمینی شدن معاملات می‌شود و درمان قطعی نیست.

البته در حالی که سخنگو ادعا می‌کند برخی «بهانه» می‌آورند که فولاد مبارکه آسیب دیده است باید گفت که اگر واقعاً در تهاجم اخیر آسیبی به زیرساخت‌ها وارد شده سخنگو نباید آن را صرفاً یک «توجیه دلالان» بداند و شفافیت در مورد میزان آسیب و زمان بازسازی، بسیار موثرتر از متهم کردن دیگران به گران‌فروشی است. بنابراین عرضه در بورس کالا شاید به معنای رسیدن فوری ورق به خط تولید نیست، اما فرآیند‌های لجستیکی، تبدیل ورق به قطعه و در نهایت تولید خودرو زمان‌بر است بنابراین وعده ثبات قیمت در «دو هفته» با واقعیت‌های فنی تولید همخوانی چندانی ندارد.

به گزارش تابناک، به نظر می‌رسد در حالی که وزارت صمت تلاش می‌کند با تزریق کالا و ایجاد جو روانی مثبت، بازار را آرام کند، اما ریشه مشکل از انتظارات تورمی ناشی از تنش‌های اخیر و آسیب‌های احتمالی به صنایع مادر همچنان پابرجاست. ایران‌خودرو نیز میان فشار هزینه‌های تولید و اتهام احتکار یا عدم عرضه گرفتار شده است که شفافیت بیشتر تنها راه خروج از این وضعیت است.

مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
برچسب ها
سلام پرواز
سفرمارکت
گزارش خطا
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
پیش بینی شما از نتیجه مذاکرات و توافق چیست؟
آخرین اخبار