قابل توجه است که روایت عربی و اسلامی و در دل آن، روایت ایرانیِ ضدصهیونیسم و حامی آرمان فلسطین امروز ابعادی جهانی پیدا کرده است. موج گسترده حمایت ملتهای آزاد جهان از حقوق فلسطینیان و محکومیت بیسابقه صهیونیسم و اسرائیل در جریان جنگ نسلکشی علیه مردم غزه، بهروشنی نشان میدهد که این روایت از مرزهای منطقهای فراتر رفته است.
به گزارش تابناک به نقل از کیهان، وبسایت الجزیره در تحلیلی نوشت: این جریان امروز حتی در میان بخشی از جامعه یهودیان اسرائیل و یهودیان جهان نیز جایگاه یافته است.
طی هفتههای اخیر، بسیاری از روزنامهنگاران، نویسندگان و روشنفکران غربی یهودیتبار و حتی شماری از چهرههای سرشناس اسرائیلی، آشکارا مخالفت خود را با حمله اسرائیل به ایران اعلام کردهاند. همزمان، دالیا شندلین، تحلیلگر اسرائیلی، با اشاره به نتایج نظرسنجی «شاخص صلح» خاطرنشان کرده که ۶۱ درصد از یهودیان اسرائیل با حمله یکجانبه به ایران مخالفت کردهاند.
همچنین ایتای مک در روزنامه هاآرتص نوشت: اسرائیل عملاً از همان لحظه شلیک نخستین موشک، جنگ را به ایران باخته بود. این جنگ از همان ابتدا فاقد اهداف واقعی و عملیاتی بود تداوم این جنگ تنها هزینههای سنگینتری بر دوش اسرائیل میگذارد و اسرائیل، خود را در موقعیتی بهمراتب بحرانیتر خواهد دید. بازنده این جنگ نه فقط اسرائیل، بلکه ایالات نیز بوده است. اسرائیل اکنون تمامی اهرمهای فشار خود را از دست داده و در موقعیت ضعف قرار گرفته است.
بر همین مبنا، افکار عمومی اسرائیل نقشی کلیدی در تسریع پایان جنگ ایفا کرد؛ رویکردی که بازتاب گستردهای در دهها مقاله و یادداشت تحلیلی مطبوعات نیز داشت. یوسی ملمان، کارشناس مسائل امنیتی و نظامی تأکید کرد: ایرانیان به ویژه جامعه شیعه و حتی فراتر از آن، سابقهای طولانی در فداکاری و پایداری تاریخی دارند و درگیر شدن اسرائیل در چنین جنگی، اشتباهی محض بود.
رز زیمت، پژوهشگر اسرائیلی هم هشدار داده که نباید ایران را با حزبالله یا حماس همسان دانست و ساختار ایران، با وجود همه چالشها، از انسجام و ثبات چشمگیری برخوردار است و سادهانگاری درباره آن، اشتباهی جدی خواهد بود. در همین راستا، دیمیتری چامسکی، متفکر یهودی، نیز معتقد است که تنها نتیجه واقعی چنین حملهای، افزایش انگیزه ایران برای حرکت بهسوی تسلیحات هستهای خواهد بود.
بحرانی که اسرائیلیها در روزهای جنگ از سر گذراندند، ابعاد گستردهای داشت؛ از بحرانهای بهداشتی در پناهگاهها و شیوع بیماریها تا عوارض جسمی ناشی از نبود امکانات ایمنی و بهداشتی، همگی بر وخامت اوضاع افزود. علاوهبر این، موج حملات عصبی، اضطراب و وحشت عمومی، مهاجرت هزاران اسرائیلی به آنسوی مرزهای اردن و مصر و سپس به اروپا و آمریکا و همچنین حجم قابل توجه خسارات وارده به زیرساختهای نظامی و غیرنظامی، کشتهها و زخمیها، همگی در گزارشهای رسانهای به تفصیل انعکاس یافته است. این مجموعه شرایط، ضربه سنگینی به روایت اسرائیل از منظر ذهنیت عمومی و حافظه جمعی وارد آورد و بنا به روایت رسانههای آمریکایی به ویژه والاستریت ژورنال، سبب شد اسرائیل از دونالد ترامپ درخواست کند تا برای توقف جنگ با ایران پا درمیانی کند.
موج نوظهور جریان فکری و فرهنگی ضدصهیونیسم که با شدت گرفتن جنگ غزه و در پی حمله اسرائیل به ایران به شکل بیسابقهای بروز یافته، در واقع تأییدی بر تحلیلی است که صدراعظم آلمان مطرح کرد: «اسرائیل دارد کارهای کثیف ما را در ایران انجام میدهد.» همین «کارهای کثیف» است که به تدریج رؤیای امنیت و ثبات اسرائیل را از درون تهی میکند و منشأ اصلی تهدید را نه جهان عرب و اسلام، بلکه در خود غرب و اسرائیل جستوجو میکند.
اسرائیل، به عنوان نماینده تمدن غرب، در واقع بذر زوال خود و حتی زوال غرب را در درون خود میپروراند؛ نکتهای که اندیشمندانی چون ایلان پاپه، خاخام دیوید وایز، توماس فریدمن، بنی موریس و بسیاری دیگر نیز بر آن تأکید دارند.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.