
با اعلام معاون وزیراقتصاد قرار است تعرفه های سود بازرگانی تغییر کرده و طبقات تعرفه ها تعدیل و کاهش یابند این درحالی است که علاوه برآنکه ساده سازی و کاهش نرخ های موجود به سرعت روند ترخیص کالاها اثر مثبتی می گذارد اما ممکن است پیش پای فعالان اقتصادی مشکلات جدیدی باز کند.
معاون وزیر اقتصاد وضعیت تعرفههای سود بازرگانی را تغییر داده و اعلام کرد که دولت با کاهش تعرفههای سود بازرگانی از ۲۱ طبقه تعرفه به ۱۳ طبقه (براساس کتاب مقررات صادرات و واردات) گام مهمی در تسهیل فرآیندهای گمرکی و تجاری برداشته است که به عنوان مثال، طبقات تعرفه ۱، ۳ و ۶ تقریباً در یک سطح تعدیل شدهاند.
تغییرات در فرآیندهای گمرکی، گرچه به سادهسازی و سرعت ترخیص کالاها کمک می کند و تعداد نرخهای موجود در سود بازرگانی را کاهش می دهد که باعث ساده شدن محاسبات حقوق ورودی و بالارفتن سرعت ترخیص کالاها در گمرک می شود اما با این حال مشکلاتی را بر سر راه فعالین اقتصادی می آفریند.
تغییر در نرخ برخی کالاهاممکن است برخی از کالاها را که پیش از این در طبقات پایینتر یا بالاتر قرار داشتند با ابهام مواجه کند و مشخص نباشد که اکنون در طبقات جدید با کدام نرخ محاسبه می شود که این مساله بر افزایش یا کاهش سود بازرگانی برخی کالاها اثرگذاشته و فعالان اقتصادی را به چالش جدید می کشاند.
ازسویی دیگر، اگر هدف از کاهش طبقات، همسانسازی نرخها باشد با افزایش تعرفه برای کالاهایی که پیش از این نرخهای پایینتری داشتند هزینه واردات را برای برخی از صنایع و مصرفکنندگان بالا می برد. همچنین تجمیع چند طبقه تعرفهای در یک طبقه احتمال از بین رفتن تفاوت بین کالاهای با ارزش و حساس شود درحالیکه این امر نیازمند بررسی دقیق کارشناسی برای تعیین نرخ مناسب برای طبقات است.
همچنین این امکان وجود دارد که ساختار تعرفهای جدید نیاز به بازنگری و بهروزرسانی رویهها و سیستمهای گمرکی داشته باشد و اگر اعمال نشود مشکل ساز خواهد شد و ممکن است با مقاومت واردکنندگان یا تولیدکنندگان داخلی که از تعرفههای قبلی منتفع بودهاند، مواجه شود بنابراین کاهش طبقات تعرفه سود بازرگانی گرچه اقدامی مثبت برای تسهیل و تسریع فرآیندهای گمرکی است اما نیازمند برنامهریزی دقیق است .
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.