بازدید 17516

عادلی: به نفعمان است در برجام به توافق برسیم

رئیس اسبق بانک مرکزی گفت: به نفعمان است در برجام به توافق برسیم هرچند که امریکا باز هم مثل ترامپ عهدشکنی کند/منافع این کار بیش از زیانش است
کد خبر: ۱۱۱۹۹۷۲
تاریخ انتشار: ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۸ 21 May 2022

 هرچند که امریکا باز هم مثل ترامپ عهدشکنی کند/منافع این کار بیش از زیانش است

دکتر محمدحسین عادلی رئیس اسبق بانک مرکزی و معاون پیشین وزیرخارجه به روزنامه اعتماد گفت:ما یک بار مذاکرات هسته‌ای را به سرانجام رساندیم و به تعهدات خود پایبند بودیم اما به سد دونالد ترامپ و خروج امریکا از برجام برخورد کردیم. امروز بسیاری بیم تکرار آن سناریو را دارند و می‌گویند این مذاکرات حتی در صورت احیای برجام هم به عادی‌سازی کامل رابطه ما با جهان منتهی نخواهد شد.

*بحث عادی‌سازی رابطه اقتصادی با خروج دونالد ترامپ از برجام و ترس از تکرار این سناریو متفاوت است. عادی‌سازی رابطه در دو سطح قابل بررسی است. نخست در سطح کشورهایی که ما را تحریم کرده‌اند مانند امریکا و چند کشور دیگر و سطح دیگر کشورهایی که ما را تحریم نکردند. رابطه کشورهایی که ایران را تحریم نکردند به تدریج و با گذشت زمان قابل عادی‌سازی است.

* در حال حاضر هیچ کدام از کشورهای همسایه ما رابطه عادی با ایران ندارند. چرا؟ به این دلیل که از تحریم‌ها می‌ترسند اما با حصول توافق و رفع تحریم‌، این کشورها می‌توانند در مسیر عادی‌سازی رابطه با ما قرار بگیرند. عادی‌سازی رابطه اقتصادی با کشورهایی که ایران را تحریم کرده‌اند زمانبر است به این دلیل که استانداردهای دیگری هم درباره روابط مالی و بانکی مانند استانداردهای بین‌المللی «اف‌ای‌تی‌اف» وجود دارد که باید رعایت شود.

*تا زمانی که استانداردهای دو طرف با هم منطبق شود، عادی‌سازی رابطه اقتصادی زمانبر خواهد بود. پس از این انطباق ما در ابتدای مسیر عادی‌سازی رابطه اقتصادی و... قرار می‌گیریم و نه انتهای آن. اینکه جهت‌گیری ما عادی‌سازی رابطه اقتصادی و... باشد خوب است و اینکه ما از جهت‌گیری که ایران در سایه آن در تحریم بیشتر فرو برود فاصله گرفته و در ابتدای جاده عادی‌سازی روابط اقتصادی قرار بگیریم، بهتر است.

*درباره احتمال تکرار سناریوی خروج امریکا از برجام، مقام‌های کشور همواره گفته‌اند که به امریکا نباید اعتماد کنیم و این توافق هم همان طور که مذاکره‌کنندگان قبلی گفتند و مذاکره‌کنندگان فعلی هم این را تکرار می‌کنند بر مبنای اعتماد میان دو طرف نیست اما به هر حال ما مسیر دیپلماسی را در پیش گرفته‌ایم. به نظر من، هزینه‌ای که دونالد ترامپ با خروج از توافق به پای امریکا نوشت برای امریکا بسیار گزاف بود و کلا اروپا را از امریکا جدا کرده و موقعیت امریکا را چند پله پایین‌تر آورد. گمان نمی‌کنم که امریکا بخواهد با خروج از برجام این هزینه را مجددا پرداخت کند. اما حتی اگر این کار را هم بکند باید توجه داشت که تا زمان تکرار احتمالی این سناریو در نزدیک‌ترین حالت ممکن، دو سال باقی مانده است و ما می‌توانیم در این بازه زمانی دو ساله در جاده عادی‌سازی رابطه به جلو حرکت کنیم. به جای اینکه دو قدم پیش برویم 20 قدم جلوتر برویم و با بسیاری از کشورها ارتباط برقرار کنیم.

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۴
انتشار یافته: ۱۰
يك همچين اعجوبه هاى قرنى مسول اين ملت بيچاره بوده اند!!!
منطق درستی است هرچند مخالفان شعاری هم دارد
عادلی چرا زمان انقلاب آمریکا را ول کردی اومدی ایران پست درجه یک اقتصادی گرفتی؟!
ملت ما نیم قرن است که سر کارند! اما ، اما حالا ....
لطفا منافع و معیشت مردم را به منافع عده ای دلواپس به ظاهر دلسوز ترجیح دهید.
حرف منطقی هست.... البته به میزان تحمل مردم بستگی داره...اگه هر چی بزنی تو سرشون صداشون در نیاد برای اینها فرقی نداره که اقتصاد به کدوم طرف بره...ِ
برای شما غربزده ها معلوم هست بتن در صنعت دانش کشور مان بریزید و هم دبه کنند آنها و فشار بیشتر بر ملت بیاورید برای اهداف بلند مدت غرب جانتان
ایشون قبلا با کمک نوربخش جایزه نوبل شیمی رو بخاطر بی ارزش کردن ریال گرفتن.
آقای عادلی بایدن تضمین موندن در برجام را در دولت خودش رو هم نمیده اگر دوماه بعدبه دلیل بیهوده زیرش زد وتمام دنیارا با خودش برای تحریم همراه کرد میخواهی چیکار کنی؟فعلا چون از برجام بیرون رفته دستش به جایی بند نیست واقتصادمون شده این اگر برگرده بشه 5+1 و تضمین نباشه لهمون میکنه.
به فکر ملت باشید توافق کنید لطفا.
با این مدیران میخوان بجای دو قدم 20 قدم بردارند؟
اینا استاد وقت کشی و اتلاف منایبع هستن نه فرصت طلبی در جهت منافع ایران
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل