بازدید 18929
تابناک اقتصادی بررسی می کند؛

ارزانی سیب‌زمینی، دسترنج کشاورزان را به باد می دهد/ تار عنکبوت، چالش هر ساله کشاورزان/ گرانی سیب زمینی در راه است؟

چند ماه پیش بود که قیمت پیاز اشک کشاورزان را در آورده بود و حالا گویا نوبت به سیب زمینی کاران رسیده است تا جایی که نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: لطفا یک نفر به فریاد سیب زمینی کاران کشور برسد. این ارزانی پیاز و سیب زمینی زنگ خطر را برای چند برابر شدن قیمت آن در ماه های آینده به صدا درآورده است.
کد خبر: ۱۰۴۹۶۷۲
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۹ 03 May 2021

ارزانی سیب‌زمینی، دسترنج کشاورزان را به باد می دهد/ تار عنکبوتی، چالش هر ساله کشاورزان/ گرانی سیب زمینی در راه است؟

هر چند که در این چند سال گذشته مصرف کنندگان عادت به ارزانی محصول و یا کالایی ندارند اما باید گفت که این داستان در حوزه کشاورزی فرق دارد. بعضا قیمت برخی از محصولات کشاورزی در برخی زمان ها آن قدر ارزان می شود که حتی ارزش جمع آوری از روی زمین را هم ندارد.

به گزارش تابناک اقتصادی، همین ماه پیش بود که قیمت پیاز و ارزانی آن داد کشاورزان را به هوا فرستاده بود و حالا خبرهایی مبنی بر ارزانی سیب زمینی و گوجه فرنگی هم به گوش می رسد.

محمد علی پیراسته عضوی شورای مرکزی نظام صنفی کشاورزی کشور طی مصاحبه ای در 8 اردیبهشت ماه سال جاری در این باره گفت: روزگار پیاز کاران سیاه شده و محصولی که برای  تولید آن هزینه زیادی شده است به قیمت ناچیزی خریداری می شود به طوری که برخی از کشاورزان حتی قید برداشت محصول خود را زده اند. پیراسته افزود: سیاست گذاری نادرست  و کاهش  تقاضا برای این محصول  به دلیل تعطیلی رستوران ها و  کاهش خرید و صادرات قیمت آن را به شدت کاهش داده است به طوری که برای بسیاری از کشاورزان صرفه اقتصادی برای بیرون آوردن پیاز از زمین وجود  ندارد.

وی با گلایه از تعیین قیمت خرید تضمینی پایین پیاز توسط شورای اقتصادی گفت: قیمت 596 تومان قیمت پیاز توسط دولت با هزینه تمام شده 2000 تومان پیاز هم خوانی ندارد و قیمت آن از کاه نیز ارزان تر است.

وی اظهار داشت: در حال حاضر برای گوجه فرنگی، هندوانه و سیب زمینی نیز خریدار وجود ندارد و این محصول به نرخی خریداری می شود که برای کشاورزان به صرفه نیست، درحالی که تولید گوجه فرنگی نیز در مقایسه با سال قبل کاهش یافته است.

علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود در توییتر نیز نوشت: "لطفا یک نفر به فریاد سیب زمینی کاران کشور برسد. سیب زمینی مازاد بر مصرف مردم، نه سردخانه‌ای برای نگهداری دارد و نه برنامه ای برای صادرات. تا از بین نرفته، فکری برای خرید مازاد و صادرات آن کنید. اقدامات فعلی گرانی سیب زمینی را به همراه دارد."

چرا این اتفاق هر ساله در بازار محصولات کشاورزی رخ می دهد؟

این فراز و فرود قیمت محصولات کشاورزی در اقتصاد به قضیه تار عنکبوتی معروف است. قضیه تار عنکبوتی، قضیه ‌ای است که قیمت بعضی تولیدات (به طور کلی تولیدات فاسدشدنی زراعی) در نقطه تعادل استقرار نمی ‌یابد، بلکه در اطراف نقطه تعادل نوسان می ‌کند. اگر نمودار مسیر قیمت این‌ گونه کالاها در ظرف چند سال ترسیم شود شکل آن به تار عنکبوت می ‌ماند. از این ‌رو آن را قضیه یا مسئله تار عنکبوتی گویند.

دلیل اصلی رخ دادن قضیه تار عنکبوتی برای محصولات کشاورزی به بحث عرضه و تقاضای این محصولات کشاورزی بر می گردد. در سالی که قیمت در اوج است تولیدکنندگان تصمیم می گیرند که برای سال زراعی آینده جهت کسب سود بیشتر اقدام به تولید آن محصول بکنند و همین عامل باعث افزایش میزان تولید و عرضه می شود و با توجه به مشخص بودن میزان تقاضا در بازار این محصول، اضافه عرضه ایجاد شده و قیمت می شکند و به حدی خواهد رسید که کفاف هزینه های تولید را نخواهد داد. با رخ دادن این موضوع برای سال آینده دیگر کمتر تولیدکننده ای به سمت تولید این محصول خواهد رفت و همین کاهش میزان کشت باعث خواهد شد که عرضه کاهش یافته و در نتیجه مازاد تقاضا و افزایش قیمت اتفاق بیفتد.

راهکار چیست؟

همان گونه که عنوان شد این روند هر ساله تقریبا تکرار می شود و دود این بی برنامگی وزارت جهاد کشاورزی به چشم کشاورزان و یا مصرف کنندگان می رود. نیاز است که وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه به داد کشاورزان برسد اما چه راهکارهایی می توان پیشنهاد کرد؟

علی خان محمدی مدیرعامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی طی مصاحبه ای در این باره گفت: تا زمانی که مسئولان امر کشاورزی قراردادی و الگوی کشت را اجرا نکنند و زنجیره تولید را بوجود نیاورند، بدون تردید مشکلات مازاد یا کاهش تولید محصولات کشاورزی در کشور استمرار می یابد. خان محمدی با تاکید بر اجرای کشاورزی قراردادی گفت: با اجرای کشاورزی قراردادی و تولید بر مبنای ثبت سفارش، سهم هر استان مشخص می شود تا شاهد التهابات بازار نباشیم.

همچنین محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی نیز گفت: در زمان اوج برداشت و پیک تولید انتظار می رود که محصولات کشاورزی در حد مصرف به بازار عرضه شود و مابقی را ذخیره سازی کنیم تا بتوانیم در زمان کمبود توزیع کنیم. به گفته وی، در زمان اوج برداشت و پیک تولید باید مازاد محصول به بازارهای هدف صادر شود که متاسفانه به سبب نبود ارتباط با دیگر کشورها چاره ای جز عرضه در بازار داخل نیست. ملک زاده افزود: در فصل پاییز و زمستان که تولید به حداقل می رسد، قیمت محصولات به دلیل نبود مدیریت، زیرساخت و امکانات لازم و کمبود صنایع تبدیلی ۷ تا ۱۰ برابر قیمت به دست مصرف کننده می رسد، در حالیکه با ایجاد زیرساخت های لازم، انبار، سردخانه، سورتینگ و برنامه منسجم بازار به تعادل می رسد.

به هر صورت مسئولین باید برای رهایی از این وضعیت محصولات کشاورزی به فکر عبور از راهکارهای مقطعی چون افزایش و کاهش تعرفه صادراتی بیفتند چرا که این نوع سیاست به بازارهای صادراتی ایران لطمه خواهد زد و راهکاری دائمی برای حل مشکل نیست. به هر حال باید مسئولین فکری به حال این وضعیت کشاورزان کنند، وگرنه با روند کنونی و ضرر و زیان دائمی کشاورزان از وضع موجود قطعا کشاورزی در کشور از بین خواهد رفت و امنیت غذایی میلیون ها ایرانی در خطر قرار خواهد گرفت.

 

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۷
مسئولان و مدیرانی که فقط حقوق های بالا دریافت می کنند ولی توانایی مدیریت تولید سیب زمینی و پیاز را هم ندارند و در نهایت مانند همیشه مردم با افزایش شدید قیمت ها تاوان این ناتوانی را پرداخت می کنند
نگران نباشید بزودی مجوز صادرات به برادران عراقی داده میشه و میتونید پولدار بشید و مردم خودرمونم باید کیلوئی 20 هزارتومن بخرن و شاهد قحطی سیب آسمونی بشن
اقاي کجاي کاري. 60 ميليون بورسي را خودشان و نمايندگانشان و رسانه هايشان به بورس آوردند بعد جيبشان را خالي کردند انهم 60 ميليون را هیچ حساب نکردند تا به رسد شما بدبخت تر از بورسيان.
روزی که سیب زمینی را 17 هزار تومان خریدیم و خریدید اون روز سنگ کشاورز را به سینه نمیزدید. الان چی شده که خود را مدافع زیان کشاورز نشان میدهید. کشاورز یک روزی سود سرشار میکند و یکروزی زیان . دولت و نظام مسئول سود و زیان هر کی نیست بلکه هوش و ذکاوتشو همانگونه که برای خرید سهام در بورس بکار میبندد همان را بکار ببندد تا در انتخاب نوع محصول و کشت اقدام نماید. زمانه طوری شده که هر کس با سواد و بیسواد قلم بدست شده و هر چی به عقل خطور میکند فضای مجازی و کاغذ سفید را خط خطی میکند .
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۹:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۴
اونم ۱۷ تومن میخریدی چون دوستان همفکرت ترجیح میدن بازار عراق و سوریه رو ساپورت کنن.
یاشار
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۴
اصلا سیب زمینی امسال ۷تومن تو مغازه به فروش نرفت چه برسه به ۱۷تومن شما از کجا به این قیمت خریدی؟
نمیشه سیب زمینی رو فرآوری کرد؟
مثلا سیب زمینی سرخ کرده بعد منجمدش کرد؟
کیلویی 6هزار ارزان است؟
همه چیز رو با دلار و بازار جهانی ارزیابی میکنن

من نمیدونم کشاورزی که مالیات نمیده، آبشم هم مجانی هست و زمین ش هم مال خودشه و فقط یک کود کیلیویی 50 تومن برای کل زمینش کافیه چرا باید محصولاتش رو گرون کنه

کلن سیستم پولی کشور رو حذف کنید و دلار آمریکا رو به عنوان پول رسمی کشور اعلام کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۵
کشاورز کلی زحمت میکشه زمینو شخم میزنه بذر میخره زمینو کشت میکنه پول برای کود و سم میده محصول رو درو میکنه انوقت یک دلال مفت ازش میخره 6 برابر میبره به مردم میفروشه ،کشاورز زحمت میکشه دلال سود میکنه مردم ضرر
مملکتی که نمیتونه مصرف سالیانه ی سیب زمینی و پیازشو،حساب و مدیریت کنه،بعد می خواد دنیا را مدیریت کنه،اصلاح طلب و اصولگرا و ... هم نداشته و ندارد و نخواهد داشت.
با سلام
وزارت کشاورزی بی خودترین وزارتخانه ای است که بود وونبودش هیچ تاثیری بر کشاورزان ندارد چه بسا نبودنش خیلی مفیدتر خواهد بود
کی گفته ارزانی سیب و پیاز؟ شما به عنوان مصرف کننده توی بازار سیب زمینی و پیاز خریدید؟ روی زمین کشاورزی ارزان خریده میشه ولی توی بازار قیمت خیلی بالاتر از روی زمین کشاورزیه.
كشاورزا كلا قصدشون اينه كه قحطي بياد تا توليداتشون رو به گرونترين نرخ ممكن بفروشن به خلق الله
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۹:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۴
از کشاورز بدبخت میشه میخرن کیلویی ۵۰۰ تومن به من و شما میدن کیلویی ۱۰ تومن.برو ببین کی این حجم از محصولات کشاورزی رو میخره و دپو میکنه چون من بگم تابناک منتشر نمیکنه.
گوجه ارزان رب گوجه گران سیب زمینی ارزان چیپس گران پیاز ارزان پیاز سرخ شده کیلویی 60 هزار هندوانه پشت وانتی که به درد هم نمیخوره کیلویی 3000 بد بخت کشاورز خوشا بحال کارخانه داران
با سلام وزارت کشاورزی اعلام‌کند که مجوز تولید نگهدارنده سیب زمینی یکماهه و بدون هزینه غیر معقول ثبت داده می‌شود و بنده محصول را در ایران تولید و در اختیار کشاورزان قرار میدهم،
واحد هایی هستند که هندوانه و سیب زمینی را تبدیل به الکل و نهایتا اتیل استات بعنوان حلال پر مصرف میکنند و میشود با خرید تضمینی محصولات را خریداری کرد.
این طرح بسیار خوب برای ضایعات کشاورزی نیز است دانش فنی آنرا کاملا بومی شده داریم.
ارادتمند اسکندری
باید سایتی طراحی شود و کشاورزان با ورود به سایت و ثبت نام ،به ثبت نوع کشت آینده خود را درج کند. حالا سایت بررسی میکند تا کنون مثلا چقدر سیب زمینی ثبت شده است و تصمیم بگیرد به کشاورز اجازه کشت سیب زمینی بدهد یا خیر ... طراحی این سایت بسیار ساده است . کشاورزان بی سواد نیز میتوانند از طریق اقوام یا مرکز خدمات روستایی خود اقدام نمایند.
مشکل خلا قانونی اجرای قانون الگوی کشته که در ایران بعلت خصوصی بودن مالکیت مزارع کشاورزان قابل اجرا نیست
بخدا قسم که دیدن چهره خسته و ناراحت و ناراضی و خسارت دیده کشاورزان محترم و زحمتکش کشور جزو درد پاکترین صحنه ها هست
این انسانهای خوب و بندگان خوب و خلاق خدا اگر نبودند ، قطعا میلیونها نفر در کشور از گرسنگی تلف می شدند
ولی هر ساله حاصل دسترنج و سرمایه ایشان در جیب مشتی دلال زالو و طماع کثیف می رود
چرا نباید دولت های مختلف و مجالس رنگارنگ نتوانستند تا یک سیستم عرضه مستقیم تولیدات این کشاورزان به دست مصرف کنندگان را در ۴۲ سال گذشته طراحی و اجرایی کرده باشند ؟ چرا ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۶
شما یه ۲۰ سال از تاریخ عقبی
سلام من کشاورزی دارم امسال کلا سرمایه ام نابود شد سیب زمینی را به یک سوم قیمت کود دامی به گاوداری‌ها دادیم( ۴۰۰ تومان) با این هزینه‌های سرسام آور قیمت سم و شیمیایی به عرش رسیده هر هکتار ۱۰۰میلیون تومن امسال خرج داره سیب زمینی بکاری کسی هم بودجه‌ای نداره !؟!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟کی میخواد به داد کشاورز برسه
یک سامانه طراحی کنید تا کشاورزان سراسر کشور در آن ثبت نام کنند و هرساله مقدار نیاز هر محصول کشاورزی در داخل و ظرفیت صادرات آن هم مشخص باشد و در ضمن کشاورزان سطح زیر کشت محصولشان را اعلام کنند و اگر مقدار کشت بیش از نیاز کشور و ظرفیت صادرات باشد علامت قرمز نشان دهد و محصولاتی که کمتر کشت شده سبز باشد تا کشاورزان بدانند چه محصولی باید بکارند، آیا طراحی چنین سامانه ای برای وزارت کشاورزی کار سختیه؟
برخورد با دلالان كه عامل نابساماني توليد و اقتصاد كشور هستند در حد صفر است .
برخورد با دلالان كه عامل نابساماني توليد و اقتصاد كشور هستند در حد صفر است .
به فکر صادرات باشید وگرنه کشاورزان ضرر زیادی میکنند
منشأ اصلی گرونی خود کشاورزان که میندازن گردن میدوندارا و مظلوم نمایی میکنن وگرنه کشاورزا اینقدر نادان نیستن که جنسشونو مثلا نصف قیمت کسی بتونه از چنگشون دربیاره و خودشون مرتب قیمتا رو زیر نظر دارن تو عیدم دیدیم با اینکه بهشون غرفه های مجانی داده بودن ولی از میوه فروشا که ماهی چند ده میلیون اجاره میدادن هم گرونتر میفروختن
بهترین روش استفاده از نگهدارنده سیب زمینی جهت نگهداری دراز مدت است که مازاد انرا هم می‌شود صادر نمود، سال‌های قبل جهت تولید محصول به وزارت کشاورزی مراجعه گفتند صدور مجوز دو سال طول میکشد ‌و هزینه ثبت هم خیلی خیلی بالا بود به اندازه حقوق چند سال بنده در انزمان، لذا عطایش را به لغایش بخشیدم.
کسانیکه علیه حمایت از کشاورز حرف میزنند ، لطفا بگویند چند تا کشاورز داریم که وضعشان خوب است .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۶
خیلی
این چه مسخره بازیه کشاورز محصول تولید میکنه ، گاودار شیر و گوشت تولید میکنه ، مرغدار مرغ تولید میکنه ان هم با چه مکافاتی ، وقتی محصول اماده بازار شد خریدار نداره و اگر داره قیمتش کمر تولید کننده رو میشکنه همون محصول چند روز بعد با قیمتی سرسام اور میرسه دست مردم طوری که کمر مردم زیر بار گرانی میشکنه دولت همیشه هم فقط حرف میزنه که دریتش میکنیم که ای کاش اصلا کاری نکنه چون بدتر میشه
برای جلوگیری از ضرر کشاورزان
1 - با کشت اصولی و علمی، قیمت تمام شده محصولات کشاورزی را می توان کاهش داد
2 - با حذف دلالان و انتقال سود دلالان به کشاورز می توان ضمن افزایش قیمت محصولات کشاورزی به مصرف کننده، سود کشاورز را افزایش داد.
صنایع تبدیلی باید تقویت بشه و در کنار مزارع ایجاد بشه و کامیون در اختیار کشاورزان قرار بگیره که خودشون مستقیم به بازار عرضه کنن
سلام.این داستان پرغصه تکراری کشاورزان پایانی نداردچون مسئولین مربوطه توان سروسامان دادن ندارند.
من کشاورز شالی کار کود شیمایی پارسال خریدم هشت هزار تومان امسال خریدم یک ملیون هشت صد هزار تومان پارسال دو نوع سم علف کش خریدم صدو پنجاه امسال همون را خریدم چهار صدو سی هزار تومان تحریم چیه نبود نظارت
کشاورز سیب زمینی کار از هر هکتار به طور متوسط ۵۰تن محصول برداشت می کند از قرار کیلویی ۲۰۰۰ تومن ،صد میلیون تومان در آمد دارد هزینه ی کاشت یک هکتار سیب زمینی حدود ۳۵ میلیون است .میزان ضرر یا سود کشاورز از کشت دو هکتار سیب زمینی را حساب کنید.
متاسفانه بعضی ها با اطلاعات سطحی و قدیمی مانع از برنامه ریزی صحیح برای اخذ مالیات ،مدیریت منابع آب و خاک و اقتصاد رقابتی می شوند.
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی
آخرین اخبار