در حالی که رئیس سازمان مدیریت اقدام دولت در ارائه احکام برنامه ششم بهجای کل برنامه به مجلس شورای اسلامی را نوآوری میداند، احمد توکلی عضو کمیسیون تلفیق معتقد است؛ این کار دولت بدعت و غیرقانونی است.
به گزارش تسنیم، محمدباقر نوبخت در گفتگوی ویژه خبری با اشاره به اینکه برنامه ششم توسعه در چارچوب رسیدن به اهداف سند چشمانداز 20ساله کشور تنظیم شده است، گفت: در برنامه ششم بهگونهای اهداف را انتخاب کردهایم که در پایان آن ایران کشوری توسعه یافته باشد.
وی با اعلام اینکه تاکنون ده برنامه توسعهای پنجساله پیش و پس از پیروزی انقلاب اسلامی تدوین و اجرا شده است، افزود: برنامه ششم توسعه یازدهمین برنامه توسعهای کشور است که در آن اولویتها مشخص شده و مسائل محوری، زمینههای پیشران و مباحث منطقهای دیده شده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با یادآوری تقدیم دو لایحه برنامه ششم توسعه و بودجه سال 95 بهطور همزمان به مجلس شورای اسلامی گفت: طبیعی است که از نظر ما اولویت در مجلس باید تصویب لایحه بودجه سال آینده باشد هرچند که بر اساس آئیننامه مجلس نمایندگان امکان بررسی موازی هر دو لایحه را هم دارند.
نوبخت با بیان اینکه 28 موضوع بخشی و فرابخشی بهتفکیک سالهای اجرای برنامه ششم از 95 تا 99، اهداف کمی، راهبردها و سیاستها بهطور کامل و شفاف در لایحه تنظیم شده دیده شده است، افزود: دولت در تدوین این لایحه نوآوری کرده و تا سطح اقدامات اساسی هم بهطور جزئی دیده شده است.
وی تصریح کرد: بخش قابل توجهی از این برنامه برای اجرا در حیطه اختیارات دولت است و قابلیت اجرا دارد و بخشی دیگر نیازمند تصویب مجلس شورای اسلامی است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با ابراز اینکه تدوین برنامه ششم در اجرای اصل 134 قانون اساسی است، گفت: دولت این برنامه را بر این اساس تدوین کرده و لایحه اجرای احکام آن را به مجلس تقدیم کرده است.
نوبخت تأکید کرد: بهمحض تشکیل کمیسیون تخصصی دولت تمام برنامه ششم را که 1200 تا 1300 صفحه است به نمایندگان مجلس تقدیم میکند.
وی افزود: این حق مجلس است که این اسناد را ببیند و جمعبندی کند و نمایندگان به هر تصمیمی برسند برای دولت محترم و قابل اجرا خواهد بود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با رد مغایرت تدوین برنامه ششم بر اساس اصول 134 یا 43 قانون اساسی گفت: خروجی تنظیم برنامه ششم بر اساس هر کدام از این اصول مجموعه برنامهای است که مصوبه هیئت وزیران را دارد و به مجلس تقدیم شده است.
نوبخت تصریح کرد: از نظر دولت مجلس فصل الخطاب است و هر بخش از برنامه ششم توسعه را تصویب کند و حتی جداولی را هم به آن اضافه کند دولت اجرا خواهد کرد و ما در پی آن هستیم که هیچ نقطه اختلافی در عمل و اجرا با مجلس شورای اسلامی نداشته باشیم.
وی برنامه ششم توسعه را یک نقشه راه برای متصل کردن وضع موجود به وضع مطلوب با سازوکارهای مشخص دانست و افزود: این برنامه که برای رساندن ایران به کشوری توسعه یافته در سال 1404 است بر اساس رشد میانگین سالانه 8 درصد تدوین شده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با اعلام "در برنامههای گذشته در بهترین شرایط هم به بیش از رشد 5 یا 6 درصدی نرسیدیم" ادامه داد: در این برنامه ملزومات رسیدن به رشد 8 درصدی بهطور شفاف در نظر گرفته شده است و ما موظف هستیم که بر اساس ابلاغیه مقام معظم رهبری در سند چشمانداز به این رشد برسیم.
نوبخت گفت: ما همه برنامه ششم توسعه را در اختیار مجلس قرار میدهیم و اگرچه از نظر دولت این برنامه نیازمند تصویب بخشی از آن است اما مجلس مختار است که همه آن را هم بررسی و تصویب کند.
عضو کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه مجلس شورای اسلامی نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه با بیان اینکه هیچ نمایندهای برنامه ششم را ندیده است، گفت: این اقدام دولت بدعت و کار جدیدی است و دولت میخواهد در حالی که نمایندگان برنامه را ندیدهاند لایحه اجرای احکام آن را تصویب کنند.
احمد توکلی افزود: این نخستین بار است که چنین میشود و این امر با آئیننامه داخلی مجلس و قانون برنامه و بودجه مغایر و ناسازگار است.
وی تصریح کرد: طبق قانون مجلس باید برنامه توسعه را بررسی و تصویب کند و سپس آن را برای اجرا به دولت بدهد.
عضو کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه توضیح داد: دولت برنامه ششم توسعه را بر اساس اصل 134 قانون اساسی که ناظر بر اجرای قوانین و دستورالعملها و بخشنامههاست تنظیم کرده در حالی که برنامههای توسعهای بر اساس اصل 43 قانون اساسی باید تدوین و به مجلس تقدیم شود.
توکلی افزود: دولت لایحه اجرای احکام مورد نیاز برنامه ششم توسعه را نه برای تصویب که برای صرفاً مطالعه به مجلس داده است.
این عضو کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه با تأکید بر اینکه دولت باید اصل لایحه برنامه ششم را به مجلس تقدیم کند، اضافه کرد: این رفتار دولت غیرقانونی است و کمیسیون نمیتواند صرفاً لایحه اجرای احکام برنامه ششم را بررسی کند.
توکلی با بیان اینکه براساس آنچه دیده میشود مجلس از فرآیند تصویب برنامه، طرحهای عمرانی و مسائل سیاسی حذف میشود، ادامه داد: با این حساب حتی ممکن است رشد 6 درصدی هم محقق نشود و برای رسیدن به اهداف برنامه باید دولت با مجلس به نقطه تفاهمی برسد.
وی گفت: نباید دولت توپ را در بررسی برنامه ششم توسعه به میدان مجلس بیندازد چون مجلس ظرفیت این کار را ندارد بلکه باید به قواعد بازی و قوانین عمل کند.