روزنامههای نزدیک به دولت، ورود ۹ فروند هواپیمای مسافربری خریداری شده به کشور را به طور ویژه پوشش دادهاند و در مقابل، کیهان امیدوار است که طرح سه فوریتی کریمی قدوسی، پرونده مذاکرات هستهای را ببندد. همزمان با زمزمههای تغییر در کابینه ـکه به نوشته برخی روزنامهها با انتخابات مجلس نیز در ارتباط است ـ روزنامههای اصلاحطلب بیش از هر چیز نگران احمدینژاد هستند.
در ادامه میتوانید روایت تابناک از مهمترین مطالب روزنامههای یکشنبه بیستم اردیبهشت را مرور کنید.
کیهان تیتر اول و سرمقاله خود را به مخالفت با مذاکرات هستهای اختصاص داده و با طرح این ادعا که ادامه مذاکرات، پای گذاشتن روی خون شهداست، خواستار توقف مذاکرات شده است.
تیتر نخست کیهان «طرح ۳ فوریتی مجلس توقف مذاکرات تا پایان تهدیدها» است که در بخشی از مطلب مربوط به آن از قول کریمی قدوسی آمده: نمایندگان طرحی سه فوریتی را آماده کردهاند که هفته آینده مورد بررسی قرار گرفته و به تصویب خواهد رسید. بر اساس این طرح مذاکرات هستهای تا پایان ادبیات تهدید آمیز طرف آمریکایی تعلیق خواهد شد و پایان این ادبیات باید در یک بیانیه رسمی اعلام شود.
حسین
شریعتمداری نیز در بخشی از سرمقاله کیهان با تیتر «اولاً غلط میکنید...»
نوشته: با توجه به اصول و روال تعریف شده در مذاکرات، ادامه مذاکرات هستهای با ۵+۱ فقط در صورت دست کشیدن آمریکا از تهدید ـ که خواهیم دید طبل توخالی است ـ قابل قبول است و مادام که آمریکاییها از تهدیدات خود دست نکشیده و رسما پوزش نخواستهاند، ادامه مذاکرات غیر از قربانی کردن عزت نظام و مردم و عبور از خون شهدا، مفهوم و معنای دیگری نمیتواند داشته باشد.
طرحی از محمود احمدینژاد و هاشمی رفسنجانی در صفحه اول قانون با تیتر «نبرد مبهم خوابها و خاطرهها» همراه شده است. قاسم خرمی در توضیح چرایی خاطرهگویی هاشمی و نقل خوابهای طلایی احمدینژاد نوشته: نقل این خوابها و خاطرهها به هر دلیلی که عنوان شده باشد، مسلما با هدف آگاهی بخشی و تنویر افکار عمومي بیان نمیشود. این رفتارها در متعالیترین شکل میتواند معنی ارسال پیامي غیر مستقیم برای جبهه مقابل باشد. احمدینژاد با دیدن خوابی که یک روحانی قادر به نشستن در صفوف دیگر رهبران روحانی انقلاب نمیشود، احتمالا میخواهد بگوید همراهی فیزیکی با انقلاب و رهبران آن دلیلی برای مقبولیت و مشروعیت طرف مقابل نیست. حملاتی اینچنین به هاشميرفسنجانی محدود نمانده است. احمدی نژادیها حتی کوشیدند تا وابستگی خونی مثلا سیدحسن خمینی به پدر بزرگش را در مقایسه با نوع وابستگی اعلامي خودشان به نظام و انقلاب مسأله کم اهمیتی وانمود نمایند؛ بنابراین، پیام اصلی خواب احمدینژاد چارهجویی برای ممانعت از قدرتگیری دوباره مردی است که میتواند حضور او برای آنان دردسرآفرین باشد. درواقع خوابهای او ادامه مبارزهاي است به شیوه دیگر. مبارزهای که به پوشیدهترین شکل ممکن در جریان است.
خاطرهگوییهاشمیرفسنجانی هم از همین قماش است. رفسنجانی در طول ۱۰ سالی که بعد از فوت امام (س) در سریر قدرت بود هیچ خاطره بغضآلود و نیازمند همدلی و همنوایی عمومیارائه نکرد. برعکس همه خاطرات آنروز او به نوعی توجیه کننده و تثبیت کننده همان وضعیتی بود که او کماکان در آن قدرت و اعتبار داشت و به آه و افسوس مردمینیاز نداشت. عمده خاطرات بحثانگیزهاشمیاز زمانی مطرح میشود که وضعیت سابق او در حال افول است. شروع خاطرهگویی اینچنینی از سالهای تعارض او با احمدینژاد و اصولگراهای جوان و تندرو آغاز میشود. او هم از خاطرهگویی به عنوان وسیلهای برای ارسال پیام، توصیه یا هشدار به جریان مخالف بهره میگیرد. هاشمیبرای انقلاب زحمت کشیدهاست و زیبنده نیست که این زحمات از سوی تازه واردها در سیاست و قدرت نادیده گرفته شود. هاشمیمیخواهد بگوید تازه واردهای تندرو که مرا خراب کردهاند به آبادی شما هم نخواهند پرداخت اما این پیام را به غامضترین شکل ممکن یعنی خاطرهگویی بیان میکند.
دیگر مطلب مهم قانون با تیتر «حكايت وامها و با نفوذها» پاسخی به این پرسش است که چرا بانکها برای پسگیری معوقات کلان همکاری نمیکنند. در همین رابطه بهمن كشاورز رئيس اسكودا یادداشتی با عنوان «امتناع بانكها از ارائه مدارك قابل تعقيب كيفري است» برای قانون نوشته است.
مطالب اصلی امروز جمهوری اسلامی نیز به مسائل منطقهای اختصاص دارد. این روزنامه در کنار اشاره به انتقاد رئیسجمهور از بیعملی صلیب سرخ در یمن و درج تصویری از قربانیان «کشتار جمعی توسط سعودیها در صعده»، در بخشی از سرمقاله خود با تیتر «در دام دشمنان نیافتیم» نوشته: حمله نظامی عربستان به یمن و شرایط حاد منطقه نیز به ابزاری برای مخالفان مذاکرات هستهای تبدیل شده است. آنها تلاش میکنند ایران را از حالت عدم مداخله در این جنگ خارج کنند و به وضعیتی بکشانند که بتوانند شرایط کشور را غیرعادی جلوه دهند و از رهگذر این شرایط، مانع ادامه مذاکرات هستهای شوند. این سخن دریابان شمخانی که گفته است: «جمهوری اسلامی ایران فریب نقشه غرب در بازی رقابت منطقهای را نخواهد خورد کما اینکه در قضیه داعش نیز فریب داعش سازان را نخوردیم» اعلام یک سیاست دقیق و راهبردی در جهت جلوگیری از بهانهسازیهای دشمن است. تاکید پیاپی مسئولان وزارت امور خارجه کشورمان بر عدم مداخله ایران در یمن، اقدام هوشمندانهای است که از یکطرف هر گونه بهانهای را از دست دشمنان خارج میسازد و از طرف دیگر تلاشهای مخالفان داخلی مذاکرات هستهای را خنثی میکند.
خراسان از جمله روزنامههایی است که «جدی شدن زمزمههای تغییر در کابینه» را مورد توجه قرار داده است. این روزنامه پس از مرور نوشته مشاور رسانهای رئیسجمهور، به نقل از برخی رسانهها در این باره نوشته: با نزديک شدن به انتخابات مجلس، قرار است مسعود سلطانيفر معاون رئيسجمهور و رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري از سمت خود استعفا دهد و کانديداي حضور در انتخابات مجلس شود. با کنارهگيري سلطانيفر، سکان سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري کشور را احمد مسجدجامعي در دست ميگيرد.
خراسان مطلبی با تیتر «پاسخ عجيب!» دارد که در ابتدای آن آمده: درحالي که رهبر انقلاب در ايام نوروز دستور حذف سريع بخش آرزوي سلامتي براي ايشان را از متن خوشامدگويي مهمانداران هواپيماها صادر کرده بودند، اما هنوز اين موضوع به صورت رسمي و کتبي توسط سازمان هواپيمايي کشوري به ايرلاين ها ابلاغ نشده است و پاسخ سازمان هواپيمايي در توجيه عدم ابلاغ کتبي اين موضوع عجيب است!
پیگیریهای خراسان از سازمان هواپيمايي به این پاسخ رسیده است که «راضي به ابلاغ رسمي دستور رهبر انقلاب درباره حذف دعاي سلامتي ايشان نشديم».
خراسان همچنین به محاسباتی اشاره کرده است که از «ولخرجي ۲۶۰۰ ميليارد توماني پورشه سواران در اوج تحريمها» حکایت دارد.
سرمقاله وطن امروز را محسن کاظمی با تیتر «آل سعود در سراشیبی سقوط» نوشته که در پایان آن نتیجهگیری شده که: تحولات درونی عربستان سعودی جز به افول قدرت و جایگاه این کشور نخواهد انجامید و نزدیکی با آمریکا نیز نخواهد توانست جبرانی بر این افول باشد، زیرا تجربه رفتار آمریکاییها نشان داده برای رهبران واشنگتن ارتباط معکوسی میان همسویی کامل و وزن و اهمیت شریکان منطقهای وجود دارد.
وطن امروز گفت و گویی با مهدی گلشنی با عنوان «ماجرای دیوان حافظ پروفسور عبدالسلام در سخنرانی آقا» دارد که به ارتباط هویت ایرانی و زبان فارسی اختصاص دارد. وطن امروز با استقبال از آن چیزی که «غیرت هستهای در بهارستان» نامیده، از کلید خوردن سه طرح مقابلهجویانه نمایندگان مجلس در قبال مصوبه سنای امریکا خبر داده است.
تیتر
اول روزنامه دولتی ایران، «ورود ۹ ایرباس جدید به آسمان ایران» است که از نظر این
روزنامه به معنای ثبت رکورد جدیدی در خرید هواپیما است. ایران در این باره نوشته: اواخر هفته گذشته ۹ فروند هواپیمای ایرباس جوان وارد ناوگان هوایی کشور شد این هواپیماها که عمری کمتر از ۱۵ سال دارند حدود ۳هزار صندلی به ظرفیت ناوگان هوایی کشور اضافه کرد در حال حاضر از مجموع ۲۴۵ فروند هواپیمای ناوگان مسافری ایران تنها ۱۴۶ فروند فعال است.
سرمقاله ایران را سیدجلال دهقانی فیروزآبادی با عنوان «معیار واقعی ارزیابی یک توافق هستهای چیست» نوشته است. روزنامه دولت به موضوع فعالیتهای رئیسجمهور سابق نیز وارد شده و گزارشی با عنوان «ولنجک؛ نمای نزدیک» را به رفت و آمدها به دفتر رئیس جمهور سابق اختصاص داده است. این روزنامه همچنین پیشبینی برخی از نمایندگان از ترکیب مجلس آینده را در مطلبی با عنوان «تندروها ریزش میکنند، اعتدالیها اکثریت مییابند» مورد توجه قرار داده است.
اطلاعات که تیتر اول خود را به سخنان وزیر بهداشت درباره ضرورت تغییر در آموزش پزشکی اختصاص داده، در شماره امروز خود قسمت پنجم از یادداشتهای سید محمدکاظم سجادپور درباره پوستاندازی استراتژیک در خاورمیانه را با تیتر «تعدد نگاههاي فرا منطقهاي» منتشر کرده که ابتدای آن آمده: در اين نوشتار، با اين فرض كه خاورميانه منطقهاي بينالمللي است، به اين پرسش، پرداخته ميشود كه در پوستاندازي نوين در خاورميانه، نگاههاي فعالان و بازيگران فرا منطقهاي نسبت به اين منطقه چگونه قابل تحليل است؟ در پاسخ به اين پرسش «تعدد نگاههاي كهن و نوين»، «غلبه نگاه امنيتي همراه با تفاوت» و «پديده دلبستگي استراتژيك توأم با احتياط استراتژيك» مورد مداقه قرار ميگيرند.
مهمترین برداشتهای نویسنده در باره نقش قدرتهای فرامنطقهای در خاورمیانه به طور خلاصه از قرار زیر است؛در روزنامه جوان که تیتر و تصویر اول خود را به بمباران وسیع یمن توسط سعودیها اختصاص داده است، دو مطلب قابل توجه دیگر نیز وجود دارد. سرمقاله جوان را محمد اسماعیلی با تیتر «چشم هيبت ملي به ديپلماسي ايراني» نوشته که در ابتدای ان امده: «محافظت از عظمت و هيبت ملت» يكي از مطالبات مهمي است كه مقام معظم رهبري در ديدار اخير معلمان، از مسئولان سياست خارجه كشورمان مطرح مينمايند: «... مسئولان سياست خارجي و مذاكره كنندگان بايد خطوط قرمز و اصلي را به دقت رعايتكنند و همزمان با ادامه مذاكرات، بايد از عظمت و هيبت ملت ايران نيز دفاع كنند و زير بار هيچ تحميل، زور، تحقير و تهديدي نروند.»
تصريح و تأكيد رهبري بر اين نكته سؤالات بسياري را در ذهن مطرح ميكند، از جمله اينكه مگر صلابت و مهابت جامعه ايراني به خطر افتاده كه معظمله بر صيانت از آن تأكيد مينمايند؟
اين بخش از سخنان رهبر معظم انقلاب مبتني بر كدام رفتار يا مواضع مخاطرهآميز بوده كه ايشان را ملزم كرده تا به ضرورت دفاع از چنين مؤلفهاي در دستگاه سياست خارجه تأكيد نمايند؟
نویسنده سپس تلاش کرده با درج پنج نکته به سؤالی که طرح کرده، پاسخ بگوید.
گزارش
جوان از شرايط وخيم سهامداران بورس با تیتر «ضرر ۶۴ هزار ميلياردي سهامداران در
دولت يازدهم» با این مقدمه شروع شده است که:
شهروند در گزارشی با عنوان « خوشامدگویی دولت تدبیر و امید به فعالیتهای حزبی» به ارزیابی زمینه فعالیت حزبی در دولت یازدهم پرداخته است و در مطلبی دیگر، معایب طرح استانی شدن انتخابات مجلس را از زبان قائم مقام وزیر کشور مورد توجه قرار داده است.
در ابتدای گفت و گوی شهروند با بخشایش اردستانی با عنوان «طرح مجلس برای نظارت بر توافق هسته ای فقط مذاکرات را پیچیده تر می کند» نیز امده: پس از تصویب طرح نظارت بر توافق هسته ای با ایران در کنگره امریکا، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران هم از طرح دو فوریتی خبر داده که بر مبنای آن نمایندگان بر توافق نظارت تقنینی و تصویبی می کنند. احمد بخشایش اردستانی دیگر عضو این کمیسیون اما معتقد است چنین طرحی تنها از سر انفعال مطرح می شود ضمن اینکه نباید مذاکرات را از این پیچیده تر کرد.
ابتکار در گزارشی با عنوان «انتخابات مجلس بر سر دوراهی» به بررسی موضع گروههای سیاسی در باره طرح استانی شدن انتخابات پرداخته است. سرمقاله ابتکار را غلامرضا کمالیپناه با عنوان «راستی دلخوشی سیری چند؟» نوشته که در پایان آن امده: به جرات می توان گفت بیش از 60 درصد اخبار و مطالب این سایت و سایر سایتها و خبرگزاریها و روزنامه ها همه بر پاشنه غم و اندوه، زشتی و بدی می چرخد، انگار اصلاً خبر خوشی در شهر نیست، واقعاً نیست یا اینکه ما نمی بینیم و یا نمی خواهیم ببینیم؟ از شما چه پنهان ما روزنامه چی ها هم خار خارِ پیدا کردن یک نقطه سیاه را داریم که از آن خال حالی بسازیم. غافل از اینکه داریم حال خلق الله را می گیریم اگر چه نقاط کور و سیاه در عملکردها و تصمیم گیری ها کم نیست اما حقیقتاً میان سیاه و سفید پهنه وسیعی از رنگ خاکستری وجود دارد، که رسانه ها به آن نمی پردازند و یا اصولاً خوش ندارند آن را ببینند انگار چندان جذابیتی ندارد. چنان به نظر می رسد که هم برای نویسنده و هم گویندگان و هم برای خوانندگان خبر "دزدیدن یک کودک” از خبر "اهدای کلیه یک معلم به دانش آموزش در اردبیل” جذاب تر است. حادثه تخریب یک ساختمان از خبر ساخت یک مدرسه توسط خیری خواندنی تر است. خبر قتل به خاطر چک برگشتی جاذبه اش از آزادی زندانیان چک توسط خیرین بیشتر است. اخبار خوش کم نداریم اما چرا فقط ناخوشی ها را انعکاس می دهیم؟ روزانه صدها ازدواج در همین تهران صورت می گیرد از آنها خبری نیست اما وقتی شنیدیم زوجی به زندگی خود پشت پا زده اند فوراً از آن یک کوه می سازیم. به نظر می رسد "بدبینی” و "زشت نگری” برای ما هنر شده است. این نوع نگرش در لایه های زیرین شخصیت ما ایرانیان نفوذ کرده است و لذا قطره قطره اخبار غم انگیز و ناخوشایند در ذهن و روح ما چنان جمع گشته که به مردابی بد بو تبدیل شده است که هیچ گلی از کنار آن نمی روید و هیچ پرنده امیدی بر فراز آن بال نمی زند طاووس به آن زیبایی را می بینیم ولی به پاهای زشت آن اشاره می کنیم و پاهای زیبای کلاغ را رها می کنیم و سیاهی پر و بال آن را سرزنش می کنیم انصافاً در چنین شرایطی «دل خوش سیری چند؟»
مطلب اصلی روزنامه دنیای اقتصاد نیز با عنوان «فرضیه باطل در تعیین سود» نوشته شده که در ابتدای آن امده: برخی جریانهای دارای منافع در ادوار گذشته فرضیهای را رواج دادهاند که با کاهش نرخ سود تسهیلات، هزینههای تولید کاهش خواهد یافت، اما یک پژوهش اقتصادی با بررسی آمارهای 161 بنگاه اقتصادی، نشان داده که کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی، عامل تعیینکننده در هزینههای بنگاهها محسوب نمیشود. این پژوهش با بررسی تابع تقاضای پول و متغیرهای قیمتی اثبات کرده بهرغم تصور سیاستگذاران پولی مبنیبر حساس بودن هزینههای بنگاهها نسبت به نرخ سود بانکی، در سطح بنگاههای تولیدی حساسیت بیشتر نسبت به «هزینه دستمزد بنگاهها» و «دسترسی آسان به تسهیلات بانکی» است. برآوردهای پژوهش انجامشده نشان میدهد هزینه تامین مالی بنگاههای مورد بررسی حدود 5 درصد است؛ نتیجهای که تایید میکند هزینه تامین مالی برای بنگاهها رقم قابلتوجهی محسوب نمیشود. غلط بودن فرضیه اثر کاهش نرخ سود، بر رونق تولید در سالهای گذشته نیز در عمل تایید شده است؛ زیرا تعیین دستوری نرخ سود تسهیلات در سال 85، موجبات افزایش تولید و رونق بنگاهها را به وجود نیاورده بود. اما در هر دوره با همین توجیه پیگیری شده است. در ادبیات آماری چنین وضعیتی را خطای نوع دوم مینامند، خطایی که با وجود اثبات غلط بودن آن از سوی گروهی، بهعنوان گزاره غلط پذیرفته نشده است.
سرمقاله شرق را محمدعلی سبحانی را سفیر سابق ایران در لبنان با عنوان «گزینههایی برای آینده سوریه» نوشته که وضعیت فعلی این کشور را نتیجه خطاهای دولت این کشور و نیز دولتهای منطقه دانسته و سپس نوشته: لازم است در اینجا به یک نکته توجه کنیم که شرایط سوریه بهویژه پس از ظهور داعش بهقدری پیچیده و دشوار شده که اولویتدادن و پیشبینی در مورد هریک از احتمالات ذکر شده را غیرممکن کرده است و نگارنده از میان این احتمالها آنچه را مشخصا مناسبتر میپندارم و احتمال میدهم اشتراک نظر بیشتری در سطح منطقهای در مورد آن وجود دارد، مطرح میکنم:
١- اولویت اصلی و فرعی در مرحله کنونی خلع سلاح نیروهای تروریست و داعش است و یقینا این اقدام بدون یک سازوکار منطقهای و بینالمللی امکانپذیر نخواهد بود. سؤال مهم دراینباره این است که ترکیب این سازوکار و اختیارات آن چه باشد؟ این سازوکار در درجه اول به هماهنگی منطقهای و سرانجام به یک قطعنامه شورای امنیت نیاز دارد. آیا امکان دستیابی به این قطعنامه که متحد سوریه، یعنی روسیه را راضی نماید وجود دارد؟ جای دولت سوریه در این سازوکار چیست؟ چه کسی جایگزین مطلوب خواهد بود؟ آیا دولت سوریه پذیرفته خواهد شد؟ و دهها سؤال دیگری که به دلیل تعدد بازیگران در صحنه داخلی و منطقهای و بینالمللی پاسخ به هر کدام از آنها دشوار است. پیشنهاد میشود داعش - خطرناکترین گروه تروریستی در جهان که سوریه را مرکز آموزش و صدور تروریست قرار داده است – را اولویتی برای گفتوگو و هماهنگی قرار دهیم.
٢- پس از نابودی یا تضعیف نیروهای تروریست است که میتوان از همه گروههای غیرتروریست یا حتی غیرمسلح سوری و نیز دولت سوریه دعوت کرد و آنان را تحت فشار یا به اختیار، در کنار هم نشاند و سازوکار یک انتخابات آزاد را فراهم کرد. در آن صورت، نماینده اکثریت که بسیاری از آنان امروزه آواره شدهاند، رأی خواهند آورد.
شرق در یادداشتی با عنوان «عملکرد سؤالبرانگیز» به قلم مهدی زعیمزاده به انتقاد از عملکرد وزیر ورزش پرداخته است. مجید تفرشی تحلیلگر مسائل بریتانیا، یادداشتی با عنوان «انتخابات عمومی بریتانیا، درسها و دورنمای پیشِرو» برای شرق نوشته است. بعد از دو صفحه گفت و گوی دیروز شرق با میرتاجالدینی، امروز هم دو صفحه از این روزنامه به گفتوگویی با سیدهادی خامنهای با عنوان «رویکارآمدن احمدینژاد تقدیر ما نبود ، تقصیر ما بود» اختصاص یافته است.