صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل
تابناک ورزشی موبایل خبر
محمد جواد حق‌شناس در گفت‌و‌گو با«تابناک»؛

مهمترین نگرانی اصلاح‌طلبان، سخنان آخر آیت الله جنتی است

من معتقدم که مثلث آقای هاشمی، خاتمی و ناطق به علاوه عارف می‌تواند زمینه‌ساز پیروزی اصلاح‌طلبان شود. ائتلاف نانوشته این سه نفر (هاشمی، خاتمی، ناطق نوری) در انتخابات گذشته توانست زمینه‌ساز حضور آقای روحانی شود و با عملکردی که آقای عارف از خود‌ نشان داد، عملاً زمینه پیروزی آقای روحانی را فراهم کرد.
کد خبر: ۴۵۷۳۴۹
| |
44856 بازدید
|
تا انتخابات مجلس راه زیادی ‌مانده، ولی ظاهرا همه از همین روز‌ها به فکر افتاده‌اند تا طرح‌های خودشان را برای انتخابات مجلس عملی کنند. انتخابات مجلس دهم هر چقدر هم که دور باشد، ‌صندلی‌های سبز بهارستان، همه را به تلاش انداخته ‌تا بتوانند در انتخابات آینده پیروز نهایی باشند.

به گزارش «تابناک»، اسفند ۹۴ انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود؛ بنابراین، هنوز ۱۵ ماه تا آن انتخابات ‌مانده، ولی اخبار این انتخابات داغ داغ است. درباره رویکرد اصلاح‌طلبان و اصولگرایان در صحنه انتخابات، پرس‌‌ها و گمانه‌زنی‌های زیادی به وجود آمده است؛ اصلاح‌طلبان چه می‌کنند؟ اصولگرایان‌ یا مستقل‌ها چه می‌کنند؟

ناطق نوری برای انتخابات خواهد آمد؟ آیا او محوریت اصولگرایان را بر عهده می‌گیرد یا در لیست اصلاح‌طلبان و اعتدالیون قرار می‌گیرد؟ آیا اصولگرایان به اجماع می‌رسند؟ آیا عارف سر‌لیست اصلاح‌طلبان خواهد شد؟ و... اینها سؤالاتی است که بسیاری از فعالان سیاسی و تحلیل‌گران در تلاش برای پاسخگویی به آن هستند.

در همین زمینه محمد جواد حق‌شناس، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در گفت‌و‌گو با تابناک به بررسی مسائل انتخابات آینده مجلس و همچنین رویکرد انتخاباتی اصلاح طلبان پرداخته است.

در مراسم ۱۶ آذر امسال، اجازه‌ برگزاری سخنرانی به بعضی از سخنرانان داده نشد؛ صرف نظر از اینکه آیا این‌ها مجوز داشته‌اند یا خیر. به نظر شما اجازه ندادن به این افراد برای سخنرانی درست است یا خیر؟

من فکر می‌کنم ‌دانشگاه جای سخن گفتن است. اگر گروهی بخواهد از فردی ـ چه موافق و چه مخالف ـ دعوت کند، اینکه این فرد نتواند در دانشگاه حضور پیدا کنند، کار درستی نیست.

اصلا این نوع برخورد و رویکرد را مناسب نمی‌دانم. این اقدامات را با عقلانیت مخالف می‌دانم و مطمئن هستم ‌با نگاه رئیس جمهور نیز مخالف است و ایشان این اقدامات را تأیید نمی‌کند.

البته این یک موضوع یک طرفه نیست. از آن طرف هم ما باید کمک کنیم که قدرت تحمل شنیدن صدای مخالف در طرف مقابل نیز ‌باشد. ما امروز می‌بینیم ‌در دانشگاه خیلی از افرادی که می‌توانند در دانشگاه سخن بگویند به آن‌ها مجوز داده نمی‌شود و آن‌ها هم دچار مشکل می‌شوند. از گروه‌هایی که در دولت گذشته منتقد بودند، با عناوین مختلف اجازه حضور پیدا نمی‌کنند.

به هر حال دولت نیز به عنوان بخشی از جامعه خواهان مشارکت در انتخابات است. راهکار نمی‌تواند عدم دخالت باشد. نظر شما چیست؟


من فکر می‌کنم به خاطر اینکه در کشور ما مشکل خلأ قانونی وجود دارد؛ این مشکل در روند انتخاباتی ادامه خواهد داشت. هیچ اشکالی ندارد ‌اگر دولت فکر می‌کند باید در انتخابات مشارکت کند؛ یک قانونی را در مورد انتخابات تنظیم کند و به مجلس ارائه نماید. جامعه ما نیازمند رفتن به سمت تدوین و تصویب یک نظام جامع فعالیت‌های سیاسی است. در این نظام جامع فعالیت سیاسی در آن باید همه قوانین تجمیع شود.

قانون احزاب، انتخابات، جرم سیاسی، قانون مطبوعات این‌ها باید در کنار هم قرار بگیرد و کلاً ما به یک نظام جامعی برسیم که هر فعالیت سیاسی در این قانون به طور منظومه دیده شود. چطور ما برای همه چیز یارانه می‌دهیم اما برای اداره کشور حاضر نیستیم، ریالی هزینه کنیم. مگر اداره کشور همه موضوعات کشور را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد. مگر در دنیا به غیر از مسیر تحزب اداره نمی‌شوند؟ چطور ما حاضریم برای نان مردم یارانه بدهیم، اما برای اینکه کشور خوب و بدون فساد اداره شود؛ هیچ هزینه‌ای نمی‌پردازیم.

من فکر می‌کنم اولین نیاز امروز جامعه ما، تدوین یک نظام جامع فعالیت‌های سیاسی است و در آنجا قطعاً برای این مسأله فکر و هزینه کرد و به احزابی که شکل می‌گیرند و قاعده‌مند می‌شوند، بدون هیچ چشم‌داشتی کمک کرد. این‌ها هستند که باید در انتخابات شرکت کنند. دولت در این وضعیت باید یک نقش حداقلی داشته باشد.

بنابراین دولت چگونه می‌تواند در انتخابات آینده مشارکت کند؟


مهم‌ترین وظیفه دولت و کارکرد در انتخابات این است که به جای ارائه یک لیست بتواند به یک قاعده برسد و یک انتخابات شفاف را برگزار کند. در وضعیت موجود من فکر می‌کنم دولت اگر بخواهد در انتخابات دخالتی بکند، دخالتش این نیست که بیاید لیست انتخاباتی بدهد. این بد‌ترین کاری است که دولت می‌تواند انجام دهد یا از یک لیستی حمایت کند.

مهم‌ترین رویکرد دولت باید این باشد که بتواند یک انتخابات سالم، شفاف و استاندارد با معیارهای شناخته شدهٔ مورد قبول افکار عمومی برگزار کند. دولت باید تلاش کند که حوادثی مثل انتخابات ۸۴ و ۸۸ در پیش نیاید و انتخابات بتواند با یک قاعده‌ای با عنوان اتاق شیشه‌ای برگزار شود. حتی صندوق‌های آرا‌، باید شفاف باشد و کسی که رأی می‌اندازد، رأی خود را ببیند. ما باید به سمت اعتماد همگانی برویم و دولت وظیفه خود را حمایت از یک انتخابات آزاد، سالم و رقابتی بداند.

‌دولت باید چه معیار‌ها و شاخص‌هایی را در انتخابات به کار بگیرد؟


شاخص‌هایی را که رهبر انقلاب در انتخابات فرمودند، باید رعایت شود. مهم‌ترین حرف ایشان که متأسفانه فراموش شد؛ این است که رأی مردم حق الناس است. وظیفه دولت و وزارت کشور این است که در مورد این جمله ده‌ها همایش برگزار کنند. در واقع این موضوع که حق الناس می‌شود به چه معناست. مخاطب جمله رأی حق الناس کیست. به نظر من مخاطب این جمله کسی جز وزارت کشور و نهادهای نظارتی نیست.

وقتی رهبری می‌فرمایند حق الناس، پیام روشنی است که برای دو مخاطب فرستاده می‌شود؛ ۱ـ وزارت کشور و هیأت اجرایی،
۲ـ شورای نگهبان و هیأت‌های نظارت زیر مجموعه این نهاد. البته متأسفانه تاکنون هیچ کس به این موضوع نپرداخته است. وزارت کشور باید فراخوان بدهد که انتخابات حق الناس است به چه معناست.

به نظر شما حضور اصلاح طلبان در انتخاب آینده چگونه خواهد بود؟


من معتقدم که مثلث آقای هاشمی، خاتمی و ناطق به علاوه عارف می‌تواند زمینه ساز پیروزی اصلاح طلبان را فراهم کند. ائتلاف نانوشته این سه نفر (هاشمیـخاتمیـ ناطق نوری) در انتخابات گذشته، توانست زمینه ساز حضور آقای روحانی شود و با عملکردی که اقای عارف از خودش نشان داد، عملاً زمینه پیروزی اقای روحانی را فراهم کرد؛ بنابراین الان مثلث گذشته به اضافه عارف قطعا در این دور هم می‌تواند تأثیر‌گذار باشد.

مهم‌ترین نگرانی اصلاح طلبان در انتخابات آینده چیست؟

مهم‌ترین نگرانی که امروز در جریان اصلاح طلبی وجود دارد آخرین موضعی بود که اقای جنتی دبیر شورای نگهبان در برنامه شناسنامه اتخاذ کرده است. من فکر می‌کنم این موضوع باید روشن شود که آیا سخنان اخیر آقای جنتی سخنان نهاد شورای نگهبان متشکل از شش حقوقدان و شش فقیه است یا نظر شخص آقای احمد جنتی است. اولین سؤالی است که باید به آن پاسخ داده شود.

به نظر آنچه بیان کننده‌ نظرات شورای نگهبان  است، اظهارات سخنگوی شورای نگهبان است. باید این سؤال از سخنگوی شورای نگهبان شود که آیا نظرات شخص آقای احمد جنتی ربطی به شورای نگهبان دارد یا خیر؟

نهاد شورای نگهبان برای آن زحمت کشیده شده ‌و زاییده انقلاب اسلامی است. اما این اظهارت به نفع نهاد شورای نگهبان نیست.

سخنان رهبری در انتخابات ۹۲ خیلی صریح بود که شامل ۵ مورد می‌شود؛

۱ـ انتخابات حداکثری باشد،
۲ـ انتخابات با حضور همه سلایق،
۳ـ هیچ کس از رأی من خبر ندارد،
۴ـ دعوت از همه ایرانیان حتی ایرانی‌هایی که جمهوری اسلامی را قبول ندارند برای شرکت در انتخابات،
‌۵ـ رأی مردم حق الناس است.

من فکر می‌کنم این معیارهای پنجگانه در انتخابات باید اجرایی شود. این محور‌ها می‌تواند هر کدام به شاخه‌های اصلی دیگری تقسیم شوند تا در سیاست‌های کلی انتخابات و در تمام انتخابات اجرایی شود.

آقای عارف اعلام کرده ‌که اگر درخواست شود در انتخاب شرکت خواهم کرد. ایشان همچنین از لیست ۳۰۰ نفره اصلاح طلبان نام می‌برد. نظر شما در این مورد چیست؟


ورود دولت برای اینکه وارد حمایت از افراد یا اشخاصی در انتخابات شود، لطمه به انتخاب خواهد زد. همینطور که شورای نگهبان نباید در انتخابات دخالت کند. در قانون انتخابات باید این موارد کاملا مشخص شود.

در روند فعلی انتخابات، باید فقط این مربع انتخاباتی وارد انتخابات شود. ما باید لیست‌های متعددی ‌ارائه دهیم. چیزی که آقای عارف در مورد لیست ۳۰۰ نفری اعلام کردند، کف حضور خواهد بود و در مورد سقف ایشان اظهارنظری نکرده‌اند.

متن کامل گفت‌و‌گو را اینجا بخوانید.

مفید صفحه خبر نسخه موبایل
تابناک ورزشی موبایل خبر
اشتراک گذاری
سفرمارکت
گزارش خطا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۴
در انتظار بررسی: ۲۰۰
انتشار یافته: ۳۷
بنده خدا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
ایشان مگر قیم مردم هستند

چرا سال 88 اظهار نگرانی نکردندبهترین انتخابات بود

اصلاح طلبان عامل تحریم. بدبختی این مردم نجیب

هستند لطفا در کار مردم دخالت نکنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
چه نظر جالبی و متناقضی که نه میشه بهش رأی منفی داد نه مثبت: این روش جدیدتونه؟! (خنده)
اندیشه
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
منظورت از تحریم همون کاغذ پاره های سابق هست؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
عامل تحریم احمدی نژاد بود.تو هم حق نداری تو کار مردم دخالت کنی.مردم موضع خودشونو با انتخاب روحانی مشخص کردند بنده خدا!!!!!!!!!!
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
ای بنده خدا، از تعداد منفی و مثبتها معلومه که بیشتر بندگان خدا چه نظری دارند.
مهدی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
مثل اینکه شب و روز با هم قاطی شده

چرا یک عده ای که معلوم نیست در زمان سختی ملت از اول انقلاب تا جنگ تحمیلی کجا بودند یک دفعه در ظاهر طرف دار ملت ولی در پشت سر تیشه به ریشه ملت میزنند و اصرار میکنند که ما درست میگیم

این همه دشمن سازی با کل دنیا و در داخل تشکیل جبهه های مختلف بس نیست ؟

و میخواهید با اینکارهای شما امریکا به ما کولی دهد ؟
شما هستید که با رفتارتان کشور و فرهنگ ما را هر روز عقبتر میبرید .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
آره دقیقا اصلاح طلبان عامل تحریم بودند. احمدی نژاد و دار دسته اصولگرای ایشان هم معصومانه داشتند فکر می کردند خدایا این کاغذپاره ها چی هستند؟ آخه کلا نمی تونستند بخونند که اینا تحریمند نه کاغذ پاره اصلاح طلبا باید میومدند و براشون می خوندن. درضمن اگه حق شناس نماینده مردم نیست شما هم نیستی. نماینده مردم رو انتخابات ازاد تعیین می کنه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
البته در کار مردم منظورش خودش و امثالهم است .راسته میگه چرا در کار رانت خواران ویژه خوران و مختلسان دخالت می کنید مملکت قانون داره
نيما
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
تو رو خدا يكي به من بگه اين "مردم" كه ميگين كيا هستند؟
منظور اون 10% كه مثبت دادن يا اون 90% كه منفي دادن؟
البته از نظر من "مردم" همه ايرانيهاي دنيا هستند فارغ از اين كه نظرشون چيه.
لطفا از "مردم" مايه نذاريم از خودمون مايه بذاريم.
majid
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
با این نظراتی که اصلاح طلبها میدن میشه نتیجه گرفت که اصلاح طلب یه آدم دنیا پرسته که کوچکترین گیر تو کار دنیاش باعث ترس و وحشتش میشه و از کوچکترین پخ دشمن زرد میکنه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
نمی دانستم جلیلی واحمد نژاد وسایرین که موجب تحریم این مملکت شدند اصلاح طلب بودند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
خیانت اصلاح طبان نسبت به ملت در سال 88 آینده و هم سوی با دشمنان این ملت بعدها مشخص خواهد
پاسخ ها
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
بنده ناشناس خدا، حتما منفی دهنده ها هم همه جزو همان خائنین و مثبت دهنده ها هم ملت مورد نظر شما هستند.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
آقایی12:56 که مثبت منفی میکنی - شما که اعتقادی به اکثری و اقلیت نداری حرف بی خود نزن 13 میلیون اختلاف رو قبول نکردین. احمدی نژاد و دولت قبل به تحریم ها بیتوجهی کردن و سیاست های اشتباه و غلط اقتصادی رو دنبال کردن . از طرفی هم اصلاح طلب ها با وضعیتی که برای کشور بوجود آوردن باعث اتحاد بیشتر دشمن و گستاخ شدن اون شدن و من هم یادم نمیره که خیلی از اصلاح طلب ها از وضع تحریم ها بسیار خوشهال بودن(یک سر به روزنامه های 2 سال پیش بزنید) فقط بخاطر متامع سیاسی خودشون ولی الان چنان ژست مردمی به خودشون گرفتن که شیاطین هم انگشت به دهن موندن .اگه ما متحد بودیم اینطوری نمیشد- تابناک منتشر کن لطفاً .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
خوشحال نه خوشهال !!! یاد mpt افتادم ...
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
اقا فقط به منفی ومثبتها نگاه کن جوابت را میگیری
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
آقاي بنده خدا عامل تحريم و بدبختي اين مردم نجيب دولت قبلي بود نه اصلاح طلبان
مهربانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
انشاا... رد صلاحیت فراقانونی نباشد
یکی از این مردم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
ای بنده خدا کلا خودت هم نمی دونی با خودت چند چند هستی ؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
"مهمترین رویکرد دولت باید این باشد که بتواند یک انتخابات سالم، شفاف و استاندارد با معیارهای شناخته شده ی مورد قبول افکار عمومی برگزار کند. دولت باید تلاش کند که حوادثی مثل انتخابات 84 و 88 در پیش نیاید و انتخابات بتواند با یک قاعده ای با عنوان اتاق شیشه ای برگزار شود. حتی صندوق های آراء باید شفاف باشد و کسی که رای می اندازد رای خود را ببیند."
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
همه فتنه گران 88 و حامیان رد صلاحیت خواهند شد مگه شعار جمهوری ایرانی نمیدادید؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
هیلاری کلینتون : تحریمهای نفتی جمهوری اسلامی در حمایت از سبزها و اصلاح طلبان هست
تابناک منتشر کن.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
بندگان خدا واقعن فکر میکنین بین احمدی و خاتمی و روحانی و .... تفاوتیست!؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
تا حرف شما رو متوجه نشن وضع همینه
بد و بدتر
محمود
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
هر کی میاد از اون یکی بدتر و اوضاع بحرانی تر میکنن متاسفانه مردم سرشون تو برف دارن بازی چه حزب بازی ها اینا ها میشن ((هرچی میکشیم از تعصب های بی حد اندازه خودمون ))
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
جالب است اخیرا راستگرایان تندرو در مجلس و تریبون ها می گویند تحریم ها کار اصلاح طلبان است!!! این تحریم ها توسط راستگرایان و دولت قبلی که پشتیبانی می کردند بوده است. آخه چرا دروغ به این بزرگی. خدایا ما را از آتش جهنم دور کن.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
والا هرکسی الان منتقد دولت باشه یا بی سواده یا بی شعوره یا تندرو یا یا تازه به دوران رسیدس بعدش شما به آخرت ایمان بیار انشالله نمیری جهنم.
majid
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
چه کسانی به غربیها اطلاع دادن که بیاید ایران داره بمب اتم میسازه؟؟؟!!(از اونجا به بعد بود که تحریمهای هسته ای شروع شد)
majid
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۰
ياسلام
اتفاقا اين كه مي گويند كار اصلاح طلبان است حرف بسيار درستي است كه البته با عنادي كه نسبت به طيف اصلاحات وجود دارد دو نتيجه گيري به دست مي آيد
1-تحريمها ظالمانه بود و به اين مملكت ضربه غير قابل جبراني وارد كرد، پس اينكه تحريمها كاغذ پاره اي بيش نيست و ما تحريمها را دور ميزنيم و از اين دست صحبتها اشتباه محض است
2- به دليل تاثير مخربِي كه تحريمها بر ملت وارد كرد عاملان به وجود اورنده تحريمها و شرايط كنوني هيچ محبوبيتي ندارند.
وگرنه همين مردم بهتر ميدانند عامل بدبختيشان كيست
برچسب منتخب
# جام جهانی ۲۰۲۶ # آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
امضای یادداشت تفاهم ایران با آمریکا را در این مقطع...