با ورود وزرای خارجه چهار کشور غربی به وین، مذاکرات هستهای ایران و ۵+۱ وارد حساسترین روز خود شد. ارزیابی مذاکرات پس از دیدارهای امروز، نشان خواهد داد چه سرنوشتی برای دوره شش ماهه مذاکرات ـ که تنها یک هفته از آن مانده است ت رقم خواهد خورد.
به گزارش «تابناک»، جان کری وزیر خارجه آمریکا پس از اطلاع از روند مذاکرات در نشستی با مذاکرهکنندگان آمریکایی، مشغول دیدار با اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شده است و پس از دیدار با وزرای خارجه آلمان و انگلیس، عصر امروز با ظریف، وزیر خارجه ایران دیدار خواهد کرد. وی پیش از این دیدارها از وجود شکافهای چشمگیر در مواضع دو طرف و کارهای فراوان پیش روی سخن گفته است.
اکنون مذاکرات با چهار گزینه توافق در مهلت باقی مانده تا بیست جولای، تمدید مذاکرات برای چند روز و یا چند هفته، احتمال یک توافق ششماهه جدید و یا شکست روبهروست.
هرچند پیش از این مذاکرهکنندگان از بهکارگیری همه تلاش خود برای رسیدن به توافق تا بیستم جولای خبر داده و مد نظر قرار دادن تمدید دوره مذاکرات را زود دانسته بودند، اکنون به نظر میرسد گزینه تمدید چند روز یا چند هفته مذاکرات تقویت شده و یا آنکه دستکم برای ترساندن طرف مقابل از شکست مذاکرات مورد استفاده قرار میگیرد.
پیچیدگی تمدید مذاکرات برای مدت شش ماه به دلیل پیامدهای غیرشفاف آن و گره خوردن مذاکرات با مجموعهای از تحولات سیاسی در کشورهای درگیر در مذاکرات، باعث شده است که این گزینه کمترین شانس اعلامی در میان چهار گزینه فوق را از آن خود کند. هر دو طرف تمدید هرچند کوتاه مدت مذاکرات را نیز بسته به تلقی مثبت از پیشرفت مذاکرات و امکان رسیدن به توافق دانستهاند.
اخبار و تحلیلهای منتشره از سوی منابع آگاه درباره مسائل مورد اختلاف و مورد توافق نیز متناقض است، ولی عراقچی تأکید دارد هنوز طرفین در مورد مسائل اصلی اختلاف دارند.
در همین حال، سخنان یک مقام آمریکایی درباره اندازه برنامه غنیسازی ایران با برداشتهای متفاوتی همراه شده است. این مقام آمریکایی، تعداد سالهایی را که باید برنامه غنیسازی ایران دارای محدودیت باشد، عددی دو رقمی دانسته و گفته است: «برای یک دوره زمانی، ایران باید برنامه بسیار محدود داشته باشد؛ برنامهای بسیار محدود با بازرسیها، راستیآزمایی و محدودیتهای فراوان بر کارهایی که آنها میتوانند انجام دهند».
وی ادامه داده است: «در پایان این دوره، آنها میتوانند انتخابهای خودشان را داشته باشند».
در پایان باید گفت، اشاره به عددی دو رقمی، باعث شده که دوره مد نظر مقامات امریکایی با تفاسیر متفاوتی همراه شود. پیش از این، دوره مد نظر ایران برای دوره توافق نهایی سه و یا پنج سال اعلام میشد و آمریکاییها این دوره را دو دهه میدانستند. سخن مقام آمریکایی در مورد دورهای که اکنون ده سال اعلام شده، از سوی مارک دوبویتز از اصلیترین فعالان سیاسی آمریکایی دخیل در تحریمهای ایران، پیروزی ایران و به عبارت دقیقتر «پیروزی آیتالله خامنهای» دانسته شده است. وی چنین موضعی را یک عقبنشینی بزرگ از جانب آمریکا دانسته است.

این در حالی است که اگر عقبنشینی آمریکاییها از موضع اولیه دوره
بیست ساله برای توافق جامع هستهای به دوره ده ساله تأیید شود، هرچند نشانه مثبتی
از واقعبینی غرب است، هنوز تا دوره کوتاهتر مورد اشاره ایران فاصله دارد.