بازدید 7118

توضیح ظریف درباره موارد اختلافی در نگارش توافق

«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه مذاکره 5 روزه وین را «بسیار فشرده » خواند و گفت: درباره چارچوب کلی و نیز بخش اساسی مقدمه برنامه اقدام مشترک جامع، توافق اما در بسیاری موارد از نظر محتوا و نحوه نگارش اختلاف نظر وجود دارد.
کد خبر: ۴۰۹۵۹۵
تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۱ 20 June 2014
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه مذاکره 5 روزه وین را «بسیار فشرده » خواند و گفت: درباره چارچوب کلی و نیز بخش اساسی مقدمه برنامه اقدام مشترک جامع، توافق اما در بسیاری موارد از نظر محتوا و نحوه نگارش اختلاف نظر وجود دارد.

به گزارش ایرنا، رییس دستگاه دیپلماسی پس از 5 روز مذاکرات فشرده میان ایران و گروه 1+5 در وین در جمع خبرنگاران افزود:این دور از مذاکرات، بسیار فشرده ای بود و هنوز هم ادامه دارد و همکاران دیشب تا یک و 30 بامداد مشغول مذاکره روی متن بودند و از صبح امروز هم مذاکرات ادامه دارد و اکنون دکتر عراقچی و دکتر روانچی و سایر همکارانم با خانم اشمید در حال مذاکره هستند.

وزیر امور خارجه اظهار داشت: تحول این دوره از مذاکرات ورود به نگارش متن (برنامه اقدام مشترک جامع) است اما هنوز نمی توان گفت که متن مشترک وجود دارد .

وی تصریح کرد: در بعضی موارد ممکن است روی بخش هایی توافق وجود داشته باشد اما در بسیاری از موارد اختلاف از نظر محتوا و نحوه نگارش وجود دارد.

ظریف تاکید کرد: فعلا در مورد عنوان، توافق داریم و یک چارچوب کلی و شاید پیرامون مقدمه هم در موارد زیادی اختلاف نداریم اما در موضوعات اساسی اختلاف نظر وجود دارد چون موضوعی است که یک دهه از آن می گذرد و غیرقابل پیش بینی هم نبود که اختلاف داشته باشیم و ما هم توقع داشتیم که کار دشوار است.

ظریف اظهار داشت: احساس من این است که هنوز طرف مقابل آمادگی لازم برای ورود به مذاکره بر اساس واقعیات را ندارد و البته این امر هم طبیعی است و مذاکره کنندگان مذاکره را برای روزهای آخر می گذارند.

وزیر امور خارجه افزود: خیلی وقت ها مذاکره کنندگان وقتی ساعت به 12 می رسد ، آن را نگه می دارند که حرفشان درست باشد.

ظریف با بیان اینکه نیاز است به جای تکرار مواضع به روش های حل موضوع برسیم، گفت: بر اساس سیاست هایمان و آن چه در برنامه اقدام مشترک در ژنو توافق کردیم راه حل هایی پیشنهاد شد که باید همزمان نگرانی های برخی کشورها رفع شود و ایران برنامه صلح آمیز هسته ای خود را داشته باشد. پیشنهادهایی ما مخصوصا در مرحله نهایی داشتیم که به طور جدی در استانبول ارایه شد، بیش از آنکه مواضع باشد راه حل هایی است که هم حقوق ایران حفظ شود و هم اگر نگرانی است آنها برطرف شود.

سلاح هسته ای در دکترین دفاعی ما جای ندارد

ظریف تاکید کرد: سلاح هسته ای در دکترین دفاعی ما جای ندارد و حذف این سلاح ها از بهترین راه ها برای ایجاد آرامش در دنیاست و کشورهای هسته ای که ما با آنها مذاکره می کنیم باید سلاح ها را از بین ببرند.

در طرف مقابل تلاش برای مواضع زیاده خواهانه وجود دارد

ظریف تاکید کرد: در طرف مقابل ما هنوز احساس می کنیم تلاش برای مواضع زیاده خواهانه وجود دارد و فکر می کنم طرف های ما باید از مواضع خود صرف نظر کنند . ما از ابتدا حرف منطقی زدیم و بر اساس حقوق بین الملل حرف می زنیم. ما برای توافق و تفاهم آمدیم و نیاز هم به اتلاف وقت نداریم. ما با اطمینان خاطر و اعتماد به نفس مذاکره می کنیم با حفظ حقوق ملت ایران.

نزدیک به 10 ساعت به طور منسجم روی متن کار شده است

وزیر امور خارجه اظهار داشت: دو طرف نزدیک به 10 ساعت به طور منسجم روی متن کار کردند البته این به غیر از صدها ساعت بحث و بررسی داخلی در هر یک از طرف هاست.

تا زمانی که مذاکرات مفید و نیاز باشد ادامه می دهیم

ظریف گفت: از 2 جولای( 11 تیرماه) به وین می آییم و تا زمانی که مذاکرات مفید و نیاز باشد ادامه می دهیم تا به نتیجه برسیم و امیدواریم با واقع بینی طرف مقابل مواجه شویم.

هنوز در مواضع طرف مقابل جدیت و خواست برای توافق را ندیده ایم

وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد: همه طرف ها برای رسیدن به راه حل جدی هستند . در دیدار با برنز و اشتون تعهدات مقامات عالی آمریکا برای اجرای توافق را تا 29 تیر اعلام کردند. بنابراین همه طرف ها در گفته ها و هم در سرمایه گذاری زمانی که برای مذاکرات می شود تمایل به توافق دارند اما هنوز در مواضع این جدیت و خواست برای توافق را ندیده ایم.

به نتیجه نرسیم به خاطر کوتاهی 1+5 بوده است/ساختمان تحریم ها ترک جدی برداشته است

وزیر امور خارجه افزود: من فکر می کنم جامعه بین الملل به این نتیجه رسیده که ایران به دنبال حل مساله است و اگر به نتیجه نرسیم همه می دانند که به خاطر کوتاهی ایران نبوده است بلکه کوتاهی 1+5 بوده است. فشار جز تاثیر سیاسی اثر دیگری نداشته و به لحاظ اقتصادی بر اقشار ضعیف اثر گذاشته که اهداف دیگری را تداعی می کند.

وی ادامه داد: ساختمان تحریم ها ترک جدی برداشته و با سیاست مدبرانه ایران امکان برقراری همان ساختار قبلی دیگر وجود ندارد و امیدواریم تحریم ها را از پایه منهدم کنیم و فشارها را کاهش دهیم و همان طور که رهبری گفتنند باید بدون امید به دیگران کارها را در اقتصاد ادامه دهیم.

ظریف گفت: وزارت خارجه در سطح قائم مقام وزیر، جلسات مستمر برای رسیدن به نتیجه در اقتصاد مقاومتی برگزار می کند.

بهترین فرصت برای توافق تا 29 تیر است

ظریف درباره احتمال تمدید چند هفته ای مذاکرات گفت: ما باید ظرف یکسال به توافق جامع برسیم و دوران اقدامات مقدماتی 29 تیر تمام می شود و برای تمدید دو طرف باید اقداماتی را انجام دهند که نیاز به توافق دارد و الزاما به این ربط ندارد که تاریخ پایان مذاکرات چه زمانی است. در آذرماه یا در نهایت دی ماه ما می توانیم مذاکرات را ادامه دهیم اما فکر می کنیم بهترین فرصت تا 29 تیر است.

با سوالات بی پایان همکاری نمی کنیم

وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما همیشه تاکید داشتیم که با سوالات بی پایان همکاری نمی کنیم. ما مبانی ادعاهایی که درباره برنامه هسته ای ایران مطرح شده را مبهم می دانیم. ضمن اینکه برخی سعی در تبلیغات سوء علیه ایران دارند.

آمریکا باید سخت ترین تصمیمات را بگیرد

وزیر امور خارجه در بخشی از این مصاحبه همچنین گفت که ایالات متحده آمریکا باید سخت ترین تصمیمات را بگیرد.

با کمال احترام مشکل خود آمریکایی ها است

خبرنگار ایرنا از ظریف پرسید:بر اساس گزارش شورای آتلانیک ، تحریم های آمریکا علیه ایران 10 قانون و 26 دستور اجرایی است که رییس جمهوری آمریکا می تواند برخی از آنها را فقط به مدت 120 روز لغو کند. آیا در دیدار با نماینده ویژه آمریکا یعنی آقای برنز درباره برداشته شدن کامل این تحریم ها و متوان بودن آن با گام های ایران بر اساس توافق ژنو مذاکره شد؟

ظریف پاسخ داد که ما با دولت ها در حال مذاکره هستیم و این موضوع از نظر ما مهم نیست و موضوع مذاکره ما نیست زیرا با کمال احترام مشکل خود آنها است و مشکل را باید در درون خودشان حل کنند.

وزیر امور خارجه افزود: اگر دولت آمریکا خود را متعهد می کند، بر اساس توافق ژنو ضرورت دارد در برنامه اقدام مشترک جامع تمام تحریم ها را بردارند.

ظریف گفت: این موضوع را در تمام سطوح به آنها گفته ایم و تا زمانی که تمام تحریم ها برداشته نشود، موضوع حل و فصل نمی شود . البته با آقای برنز در این باره صحبت نشد اما او هم می داند برای رسیدن به توافق باید تحریم ها رفع شود.

بازی تبلیغاتی علیه ایران دیگر کهنه شده است

وزیر امور خارجه با اشاره به وحشیگری های داعش گفت: دنیا حتما این را فهمیده و باید این را درک کند که بازی تبلیغاتی علیه ایران دیگر کهنه شده است و همه می دانند که باید به سمت حل و فصل حرکت کنند و باید بدانند که با بهانه جویی نمی توانند جامعه بین المللی را گروگان تصمیم های خود قرار دهند.

سانتریفیوژها برای خودمان است و درباره تعدادشان خودمان توافق می کنیم

ظریف در پاسخ به سوالی درباره سانتریفیوژها گفت: سانتریفیوژها برای خودمان است و درباره تعدادشان خودمان توافق می کنیم و برای یک بازه زمانی فعالیت آنها صحبت می کنیم که به تفاهم هایی برسیم اما برنامه غنی سازی متعلق به مردم است و درباره چیزهایی که به مردم کشورمان تعلق دارد گفت وگو نمی کنیم.

وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اجرای تعهدات 1+5 در چارچوب توافق ژنو گفت: طرف مقابل هم کمابیش اما متاسفانه با تاخیر تعهداتش را اجرا کرده ولی از نقض جدی تعهد طرف مقابل خبر ندارم اما می دانم که با اکراه و تردید این تعهدات اجرا شده و دارایی ها مسترد شده و بانک مرکزی گزارش هایش را ارایه کرده است.

وی افزود: یعنی طرف مقابل هم کمابیش تعهداتش را انجام داده اما با تاخیر اجرا کرده است و از نقض جدی تعهدی از سوی طرف مقابل خبری نیست. البته ما توقع داشتیم این کندی وجود نداشته باشد.

ظریف اضافه کرد: علاوه بر این برخی مقررات بوروکراتیک در این زمینه باعث شد تا بازرگانان، وارد کنندگان و صادرکنندگان با مشکلاتی مواجه شوند

با موضع گیری به توافق نخواهیم رسید

وزیر امور خارجه ایران در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوالی درخصوص مواضع سرسختانه برخی از کشورهای عضو گروه 1+5 و همچنین دیگر کشورها با برنامه هسته ای ایران، گفت: این یک واقعیت است که کشورهای طرف مذاکره ما در گروه 1+5 باید در داخل خود با جدیت برای رسیدن به موضع مشترک و واحد تلاش کنند و برای رسیدن به یک راه حل جامع نظر واحدی داشته باشند.

ظریف با تاکید بر اینکه با موضع گیری به توافق نخواهیم رسید، گفت: طرف مقابل باید درک کندکه برای توافق باید به راه حل بیندیشد، مواضع آنها را طی سال های گذشته شنیده ایم و ما نیز مواضع صریح خود را شفاف اعلام کرده ایم.

وی با تاکید براینکه ما آمده ایم به راه حلی برسیم که در توافق ژنو روی آن توافق کردیم ،گفت: همه باید به راه حل فکر کنند و مواضعی را که برای راضی کردن برخی از افراد و گروه های سیاسی داخلی خوداتخاذ می کنند، کنار بگذارند.

تعریف نیازهای عملی ایران مشخص است

وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که گفته می شود بحث سانتریفیوژهای ایران از مهمترین موضوعات اختلافی است، گفت: ما در مورد همه موضوعات مطرح دیدگاه های خود را به صورت خیلی شفاف اعلام کرده ایم و نشان داده ایم که مجموعه فعالیت های غنی سازی ایران از ابتدا تا انتها تنها یک هدف را دنبال می کند و کاملا هم قابل دفاع است که خود این صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران را نشان می دهد.

ظریف تاکید کرد: کل فرایند هسته ای ایران در قالب مجموعه تولید سوخت برای بوشهر جای می گیرد و لذا تعریف نیازهای عملی ایران مشخص است اما اینکه چگونه به این نیازها جامه عمل بپوشانیم و سرعت آن چگونه باشد در مذاکرات مشخص می شود.

وی خاطرنشان کرد: برخی دیدگاه های افراطی هم که در گوشه و کنار مطرح می شود جایی در مذاکرات رسمی نداردو بیشتر به خاطر راضی کردن برخی افراد و گروه ها در داخل کشورها است.

امیدواریم به برکت ماه مبارک رمضان طرفین ما منطقی عمل کنند

از وزیر امور خارجه ایران سوال شد که اختلاف ها و به قول شما پرانتزها در نگارش متن توافق جامع ، کدام است؟

ظریف در پاسخ گفت: متن نگارش شده شاید بیش از تعداد کلمات خود، پرانتز داشته باشد که دررابطه با همه موضوعات وجود دارد و طبیعی است . ما در مورد موضوعات اساسی هنوز به تفاهم نرسیده ایم و اختلافات وجود دارد که امیدواریم به برکت ماه مبارک رمضان، تا دور بعدی مذاکرات که در این ماه مبارک برگزار میشود، طرفین ما سر عقل بیایند و منطقی عمل کنند.

وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که برغم وجود اختلافات زیاد چقدر به دستیابی به توافق جامع تا 20 جولای امیدوار هستید،گفت: به عنوان یک طرف مذاکره احساس می کنم هنوز حرف هایی که زده می شود که من نمی توانم آن را بپذیرم زیرا آنها را خارج از توافق ژنو می دانم.

ظریف با بیان اینکه ما دیدگاه های خود را برای رسیدن به توافق جامع براساس واقعیات اعلام کرده ایم ، گفت: در مقاله ای که در روزنامه واشنگتن پست ارائه کردم، نکاتی را مشخص کرده و تاکید کردم که فرصت مناسبی برای جامعه بین المللی فراهم شده که به بحران پایان دهند و همچنین در کنار آن اطمینان حاصل کنند که برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است.

وزیر امور خارجه ایران خاطرنشان کرد: البته من هنوز امیدوارم که می توانیم تا 20 جولای به توافق جامع دست یابیم.

چاشنی های انفجاری از موضوعات اختلافی

ظریف در پاسخ به اینکه آیا در دیدار با مدیر کل اژانس بین المللی انرژی اتمی در وین در مورد مختومه شدن موضوع چاشنی های انفجاری صحبت کرده است،گفت: صحبت ها با آژانس بین المللی انرژی اتمی درمورد همکاری های ایران است زیرا آژانس نقش مهمی در برنامه هسته ای ایران دارد و در امر نظارت و تدوین متن مشترک نیز نقش ایفا می کند.

وزیر امور خارجه در زمینه این همکاری ها اختلاف نظرهایی وجود داشته که باید رفع شود، افزود: یکی از موضوعات مورد اختلاف نیز همین بحث است که در اظهارات آقای صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران به آن اشاره شده و ما در این زمینه به سمت حل و فصل موضوع پیش رفته ایم.

ظریف در پاسخ به این سوال که به نظر شما وظیفه طرف مقابل درمورد گزارش های آژانس مبنی بر همکاری خوب ایران،چیست؟،گفت: مردم و دولت ایران به تعهدات خود پایبند هستند و این را نشان داده اند و طرف مقابل هم البته با تاخیر و کمی اکراه به تعهدات خود عمل کرده است.

وی خاطرنشان کرد: البته توقع ما این بود که طرف مقابل نیز عمل به تعهدات خود را بهتر و سریعتر انجام می داد و این کندی وجود نداشته باشد.

ظریف با عذرخواهی از وارد کنندگان و صادرکنندکان کالا در کشور و فعالان اقتصادی به خاطر وجود برخی موانع و مشکلات در مسیر فعالیت آنها، افزود: برخی مقررات و قوانین دست و پاپیر و بوروکراتیک نباید می بود اما این را تاکید می کنم که ما با سربلندی به همه تعهدات خود عمل کردیم و نشان دادیم که نیازمند کسی نیستیم و به لطف خدا از هم پیچ های سخت ههم با موفقیت گذر کرده ایم.

در مورد سانتریفیوژها هدف برنامه هسته ای ما مشخص است

ظریف در پاسخ به سوالی درخصوص ادعاهای مطرح درمورد تعداد سانتریفیوژها،گفت: براساس توافق موقت ژنو هیچ توافق جامعی صورت نخواهد گرفت مگر اینکه در همه موارد توافق شود و من دیدگاه های خودمان را به صورت شفاف و کامل گفته و تاکید کرده ایم که زیاده خواهی را نمی پذیریم.

وی افزود: درمورد سانتریفیوژها هدف برنامه هسته ای ما کاملا مشخص است و خود آن فی نفسه اطمینان آفرین بوده و نشان میدهد که برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است اما اینکه در چه قالبی باشد، مشغول مذاکره هستیم.

وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که تعیین زمان مذاکره بعدی برای تاریخ 11 تیرماه چقدر جدیت طرف مقابل را برای توافق جامع نشان می دهد،گفت: احساس می کنم برغم اینکه اتخاذ برخی مواضع نشان نمی دهد، طرفهای ما برای حل مشکل جدی هستند.

وزیر امور خارجه ادامه داد: در دیدار با آقای ویلیام برنز که قائم مقام وزیر امور خارجه آمریکا است نیز ایشان تعهد رییس جمهوری این کشور برای دستیابی به توافق جامع تا 29 تیر را به ما اعلام کرد که البته قبلا هم گفته بودند.

ظریف افزود: هم در اظهار نظرها و هم در زمانی که طرفین ما برای مذاکرات هسته ای اختصاص می دهند نشان میدهد که آنها نیز برای دستیابی به توافق جدی هستند اما هنوز در مواضعی که اتخاذ می کنند این جدیت را ندیده ایم و باید این خواست را در مواضع خود نیز نشان دهند.

وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درخصوص چشم انداز مذاکرات و دستیابی به توافق جامع و یا شکست مذاکرات برای اقتصاد کشور، گفت: جامعه بین المللی به این واقعیت رسیده که جمهوری اسلامی بدنبال دستیابی به راه حل برای توافق جامع است و اگر به توفق دست نیابیم،به خاطر کوتاهی ایران نخواهد بود بلکه دلیل آن زیاده خواهی طرف مقابل است.امیدوارم که فهم این واقعیت باعث شود آنها نیز کار را پیش ببرند.

وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: تحریم ها به هیچ عنوان نتوانست اهداف تحریم کنندگان را محقق کند و فایده ای جز فشار بر مردم و اقشار آسیب پذیر نداشت که موجب شد تصویر منفی از کشورهای وضع کننده در ذهن مردم باقی بماند.

ظریف با تاکید بر اینکه همه می دانند بازگشت به وضعیت گذشته غیر قابل ممکن است، همانطوری که رییس جمهوری ایران گفتند، ساختمان تحریم ها ترک جدی برداشته و امکان برقراری شرایط قبلی دیگر وجود ندارد و ما نیز امیدواریم که در مذاکرات بتوانیم تحریم ها را به طور کامل و از پایه منهدم کنیم تا فشارها بر اقتصاد کشور از بین برود.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: البته همانطوری که رهبر معظم انقلاب فرمودند، ما باید بدون توجه به تحریم ها و اینکه باشد یا نباشد، اجرای اقتصاد مقاومتی را در دستور کار خود قرار دهیم و خود را در مقابل فشارها تقویت کنیم .

ظریف تاکید کرد: وزارت امور خارجه به عنوان یکی از بخش ها در راه اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی در جلسات منظمی در بالاترین سطح برای اجرای این سیاست برگزار می کند.
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل