بازدید 57355
به بهانه سفر نخست‌وزیر ترکیه به ایران:

اشتباه صدا و سیما را در مقابل «اردوغان» تکرار نکنید!

چندی پیش، اردوغان گفته بود که تمایل دارد به عنوان میانجی بین ایران و غرب وارد شود؛ اما آیا اردوغان چنین وزانتی را دارد؟ اصلا در چهارچوب حقوق بین‌الملل، میانجیگری به چه معناست و چه اعتباری به طرف میانجی می‌دهد؟ اشتباه پیشین را دوباره درباره اردوغان مرتکب نشویم.
کد خبر: ۲۳۴۸۹۰
تاریخ انتشار: ۰۹ فروردين ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۲ 28 March 2012
«رجب طیب اردوغان»، نخست وزیر ترکیه، بامداد چهارشنبه، نهم فروردین ماه به همراه «احمد داود اغلو»، وزیر امور خارجه و وزرای اقتصاد، انرژی، شهرسازی و محیط زیست وارد تهران شده است.

به گزارش «تابناک»، اردوغان که برای شرکت در نشست بین‌المللی امنیت هسته‌ای به کره جنوبی سفر کرده بود، همراه هیأت همراه بلندپایه خود برای گفت‌وگو پیرامون تحولات منطقه ای، برنامه هسته‌ای ایران و روابط تجاری و اقتصادی با مقامات ایرانی، روز چهارشنبه وارد تهران شده است؛ دیداری که به رغم اهمیت تحولات منطقه ای و همین طور گستردگی روابط بازرگانی دو کشور، تحت تأثیر مسأله هسته‌ای ایران و گفت‌وگوهای آتی ایران و شش کشور طرف مذاکره با آن خواهد بود و همین مسأله، باعث ایجاد برخی گمانه زنی‌ها درباره انتقال پیام «باراک اوباما» توسط وی به ایران نیز شده است.

بنا بر این گزارش، اگر تمایل اردوغان برای میانجیگری بین ایران و غرب هم در نظر بگیریم، درمی‌یابیم که اردوغان بیش از آنکه به دنبال حل مشکل ایران و غرب باشد، از یک سو به دنبال به دست آوردن اعتبار بین‌المللی است، همان گونه که در مسأله غزه چنین کاری را کرد و بعدها آن را از یاد برد، چرا که دولت یا شخصیتی که میانجیگری می‌کند، خود موضوع گفت‌وگو‌ها را پیشنهاد می‌دهد و در مذاکرات حضور خواهد داشت و این کم اعتباری برای اردوغان و ترکیه نخواهد بود.

از سوی دیگر، این کشور به دنبال برطرف شدن حدی از تنش بین ایران و غرب است که دولتش بتواند موانع روابط پر سود اقتصادی با ایران را برطرف کند، وگرنه بعید است که ترکیه به دنبال برطرف کردن محدوددیت‌های بین‌المللی رقیب منطقه ای خود به صورت فراگیر باشد.

این گزارش می‌افزاید، ترکیه و ایران که پس از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه و انتخاب اردوغان به عنوان نخست وزیر روابط نزدیکتری با هم پیدا کرده بودند، در پی دگرگونی‌های پدید آمده در خاورمیانه، به ویژه دخالت ناتو در لیبی و حمایت‌های ترکیه از مخالفان دولت سوریه، بار دیگر در قامت رقیبانی منطقه ای ظاهر شدند. همین مسأله است که لزوم توجه بیشتر مسئولان جمهوری اسلامی به نکاتی بدیهی اما بسیار با اهمیت را آشکار می‌سازد.

اما مهمترین مسأله‌ای که با انجام مذاکرات هسته‌ای ایران نیز ارتباط تنگاتنگی دارد، برگزیدن محل گفت‌وگوهاست که گویا، مقامات کشورمان علاقه دارند همچون دور پیشین در استانبول انجام گیرد. این پافشاری و علاقه در حالی است که باید توجه داشت، بازی سیاست در خاورمیانه به گونه ای است که در بیشتر موارد و به ویژه درباره قدرت‌های منطقه ای، هر دستاوردی برای کشور رقیب به منزله تضعیف موقعیت کشور خود است.

به این ترتیب، انجام مذاکرات مربوط به مسأله هسته‌ای ایران در استانبول نخست به تقویت وجهه ترکیه در خاورمیانه کمک خواهد کرد که همین امر می‌تواند نفوذ این کشور را در دیگر کشورهای منطقه افزایش دهد که این نیز به معنای کاهش نقش منطقه ای ایران خواهد بود.

نتیجه دیگر این مسأله را می‌توان در جسورتر ساختن ترک‌ها برای نادیده گرفتن منافع ایران در منطقه دانست. چنانچه ترک‌ها احساس کنند، حرکت‌هایشان در منطقه ـ که همسو به کشورهای غربی و برخلاف خواسته‌های ایران است ـ تنها لفاظی‌هایی را در میان مقامات ایران به دنبال دارد و تأثیری عملی در پی نخواهد داشت، بی‌گمان به یکه‌تازی‌های خود ادامه خواهند داد و دیر نخواهد بود، کشوری که اکنون داعیه پیشگامی برای حل مسأله یکی از قدرت‌های منطقه را دارد، در آینده خود را برای حل یکجانبه مسائل سوریه، عراق، لبنان، مصر، مسأله فلسطین و دیگر مشکلات و بحران‌های احتمالی آتی محق بداند و بدین ترتیب، نظم منطقه ای را آن گونه که خوشایند خود و متحدانش است، شکل دهد.

در این باره باید گفت، تلاش ترکیه برای پیشی گرفتن از ایران در تأثیرگذاری بر تحولات منطقه ای در حالی صورت می‌گیرد که خود سیاست‌های قابل نقدی را در پیش گرفته و بهتر است در مورد آنها پاسخگو باشد. دخالت‌های ترکیه در عراق برای تضعیف دولت مرکزی، دامن زدن به اختلافات قومی و مذهبی و بر هم زدن نظم سیاسی این کشور، در حالی است که عراقی‌ها پس از خروج نیروهای آمریکایی و اخراج تدریجی اعضای گروهک منافقین به دنبال آن هستند که سرنوشت کشورشان را به دست گیرند و حاکمیت خود را بر سرزمینشان اعمال کنند.

از سوی دیگر، آنکارا که رفتار دولت بشار اسد در برخورد با مخالفین را بارها محکوم کرده، سالیان درازی است که رفتاری بسیار نامناسب با شهروندان کرد خود داشته است. آنچه اکنون در جلوگیری از برگزاری جشن نوروز ـ که آیینی فرهنگی است ـ جلوه کرده، چندی پیش و پس از وقوع زلزله در مناطق کرد نشین این کشور، بسیار غیرانسانی بروز کرده بود، به گونه‌ای که انتقاد برخی از مقامات داخلی را نیز به دنبال داشت. یادآوری این مسائل و گوشزد آثار و پیامدهای سیاست‌هایی از این دست به مقامات این کشور، نشان خواهد داد که ایران نه یک تماشاگر، بلکه بازیگری فعال و قدرتمند در منطقه است.

همه این مسائل در کنار مسائل اقتصادی، همچون تلاش ترک‌ها برای شکایت از ایران در مورد قیمت گاز، نشان دهنده این مسأله است که اکنون زمان آن نیست که بخواهیم بی توجه به اختلافات به دنبال تقویت جایگاه ترکیه در منطقه باشیم. در واقع بهتر است، مقاماتی که قصد دیدار و مذاکره با همتایان ترک خود را دارند، با نگاهی واقع بینانه، علاوه بر تلاش برای افزایش پیوستگی‌های سیاسی و اقتصادی با این همسایه شمالی، با یادآوری منافع و مواضع ایران در خاورمیانه و نشان دادن عزم خود برای ایستادگی بر این مواضع، آنها را از این تصور که می‌توانند جایگاه ایران را در منطقه نادیده بگیرند، برحذر بدارند.

افکار عمومی ایران فراموش نکرده است که چگونه صدا و سیما در سال‌های پیش، به گونه ای وانمود کرد که اردوغان مدافع مردم مظلوم مسلمان در خاورمیانه است؛ مسأله ای که تحوالات بعدی عکس آن را نشان داد و اردوغان ثابت کرد با هر روشی به دنبال تحصیل منافع خود است و در این فرایند، اسرائیل یا یک کشور مسلمان برای او تفاوتی نمی‌کند. دستگاه سیاست خارجی و دولت هم باید بدانند نباید وزن بیشتر از آن چیزی که یک فرد یا کشور هست به او داده شود.
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴۹۳
انتشار یافته: ۴۸
احسنت. لطفا از نویسنده مقاله تمجید بعمل آید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۹
با تشکر از زحمات نویسنده
واقعا ترکها فقط و فقط به منافع خودشان فکر می کنند و ما باید حواسمان جمع باشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۹
همه اينجوريند نكنه فكر ميكنيد بايد به منافع گينه،نيجريه و ديگر دوستان فكر كنند.الان ديگر همسايه به همسايه فكر نميكنه چه رسد كشور به منافع كشور ديگه........
متاسفانه دستگاه سیاست خارجی ما آنقدر اقتدار ما رو پایین اوردن که کشورهای دسته چندم بازی های جهانی از قبل اختلاف ایران و امریکا سعی در کسب اعتبار جهانی دارن تا جایی که آذربایجان با گستاخی تمام سرباز ایرانی رو به رگبار می بنده و به مکان امنی برای دشمنان ایران تبدیل شده
هشدار بجائی است، مسئولان به هوش باشند.
مطلب جالبی بود ممنون
به نظر من این ترک ها و یا عثمانی های سابق از قدیم الایام دنبال منافع خودشون بودن و از هر چیزی به عنوان نردبان صعودشان استفاده می کنند.
الان ایران را برای صعود و مطرح کردن بیشتر خودشون در مجامع بین المللی انتخاب کردند.
خدا به دادمون برسه....
تحلیل نویسنده کاملاواقع بینانه ودرست به نظر میاد و گمانم این است که دولت هم به این مسئله توجه دارد و نماد آن استقبال از اردوغان توسط وزیرخارجه باشد
توجه کنید که اردوغان مثل هر سیاست مدار خارجی به دنبال منافع مردم کشور است سیاست مداران وطنی هم دنبال منافع خودشان هستند نگران نباشید اشتباه نمی کنند منافعشان تامین نباشد تا "شابدوالعظیم" هم نخواهند رفت
احسنت براين تحليل درست وواقع بينانه .اماكوگوش شنوا واساسا آقاي رئيس جمهور نه توجه به نظر كارشناسان مي كند ونه دلسوزان نظام -خودش هرطور كه به نظرش مي رسد عجولانه تصميم واجرامي كند .نمونه هاي سياست خارجي اش اين ادعارا اثبات مي كندمانند:ارتباط مستمر وبعضا بي دقت با قطر-ملوانان انگليسي-حوزه خزر-درخواست بازگشايي سفارت ايران درصورت تمايل دولت مخلوع مصر.....اينهامشت است نمونه خروار
این چه حرفیه؟ هر گونه میانجیگری باید با استقبال مواجه بشه چه اردوغان باشه یا هر کس دیگری . این تاکید دیگه ایه بر صلح طبل بودن ما
پاسخ ها
رضا از اهواز
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۹
همون صلح طبل که گفتی درسته.
رجب طیب اردوغان»، نخست وزیر ترکیه قرار است بامداد چهارشنبه نهم فروردین ماه به همراه «احمد داود اغلو»، وزیر امور خارجه و وزرای اقتصاد، انرژی، شهرسازی و محیط زیست وارد تهران شده است.
جمله يعني چي؟؟؟
ولي در مجموع كاش دولت نيز اين تحليل تابناك را غير مغرضانه مورد توجه خود قرار دهد... اي كاش
چه تحليل ساده انديشانه اي! !

براي ما سواله كه چرا تابناك هميشه عليه تركيه مي نويسه؟
پاسخ ها
مهدي
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۹
من هم موافقم در اين تحليل بيشتر حسادت خودنمايي مي كنه تا عقل سليم
سیاسته دیگه..
بازی که نیست که..
ما هم فقط ادعای دیانت و سیاست یکی رو داریم.
به موقش که به ضرر نظام بوده همه یک صدا میگن ، سیاسته دیگه! امنیت ملیه دیگه!
اما بقیه جاها برعکس..
احسنت. آمريكاييها تركيه را براي رويارويي با ايران جلو مي اندازند و خودشان از دور نظاره ميكنند. به طور حتم به زودي ايران و تركيه بر سر سوريه درگيريهاي جدي اي پيدا خواهند كرد. به هيچ وجه نبايد زوق زده شد.
تحلیل بسیار جالب و کارشناسانه ای بود امید است که مسئولان سیست خارجی در مورد ترکیه عاقلانه عمل کنند
بسیارعالی بود حتی کوتوله های سیاسی هم براحتی متوانند تشخیص بدهند که اردوغان فقط وفقط بفکر منافع اقتصادی خودشان است واصلا وابدا نقطه قابل اتکایی برای ایران بشمار نمی اید اکنون زمان ان فرارسیده است که ما خودمان مستقیما وبدون واسطه با امریکا گفتگوی دوجانبه چه درتهران چه درنیویورک یا واشنگتن داشته باشیم وخواهیم دیدکه 1+5 بسرعت ازبین رفته وتبدیل 1=1 خواهدشد
شناخت منافق سخت است از صدا و سیما چه توقعی دارید در حالی که این یک نفاق پیچیده طراحی شده در سطح بالای جهانی بود که خیلی از متفکرین را هم به اشتباه انداخت به آیه 101 سوره توبه توجه کنید می فرماید وَ مِمَّنْ حَوْلَكم مِّنَ الأَعْرَابِ مُنَفِقُونَوَ مِنْ أَهْلِ الْمَدِينَةِمَرَدُوا عَلى النِّفَاقِ لا تَعْلَمُهُمْنحْنُ نَعْلَمُهُمْسنُعَذِّبهُم مَّرَّتَينِ ثمَّ يُرَدُّونَ إِلى عَذَابٍ عَظِيمٍ‏(101)

و از ( ميان ) اعراب باديه‏نشينى كه اطراف شما هستند جمعى از منافقانند و از اهل ( خود ) مدينه ( نيز ) گروهى سخت به نفاق پاى بندند كه آنها را نمى‏شناسى و ما آنها را مى‏شناسيم ، به زودى آنها را دو باره مجازات مى‏كنيم ( مجازاتى به وسيله رسوائى اجتماعى ، و مجازاتى به هنگام مرگ ) سپس به سوى مجازات بزرگى ( در قيامت ) فرستاده مى‏شوند .
اگر توجه کنید می فرماید پیامبر تو منافقین را نمی شناسی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۹
چی گفتی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
به نظر من هر دولتی دنبال منافع خودش است وترکیه هم از این حیث مثتثنی نیست.بامروربر روابط ایران با ترکیه در دهه های اخیر می توان دید که همواره سطحی از تعامل بین دو کشور برقرار بوده وهردوکشور منافع خودرا دنبال کرده اند.ازآنجایی که ترکیه دنبال عضویت دراتحادیه اروپا است وعضو ناتو نیز میباشد این احتمال که بسیاری از منافع منطقه ای را بخواهد فدای اهداف کلان غربی کند وجود دارد.لذا به نظر میرسد باید در روابط ایران با این کشور دقت بیشتری شود و سعی بیشتری شود تا بر مردم این کشور مسلمان که اتفاقا دارای قرابت فرهنگی زیادی با کشور ماهستند تاثیرگذاری گردد.
آفرین بر دولتمردان خودمان که در میان تمام کشورها تنها دولت مردانی هستند که بی هیچ مزد و منتی به دنبال احقاق حقوق مظلومین و مستضعفین دنیا از شمال و جنوب کره زمین هستند. احسنت به این غیور مردان (بدون علامت تعجب)
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۹
راست می گی ها!!! ققط مشکل اینجاست که مظلومان و فقیران کشور خودمون رو یادشون رفته!!!!
تفسیر عالی بود، ترکها بارها ثابت کرده اند جز به منافع مادی خودشان به هیچ اصلی پایبند نیستند و در دلالی هایشان از همه طرفهای درگیر باجگیری میکنند.
صدا و سیمای به جای یک دستگاه با عقلانیت هوشمند مانند یک فرد احساساتی عمل می کند؟ البته همیشه باید عمل افراد را ملاک قرار داد
سیاست ترکیه از اول روی کار آمدن حزب توسعه و عدالت واضح و روشن بوده است.اگر کسی کمی به سیاست آگاهی داشته باشد متوجه می شد.اما بازهم افراد بی سواد از سیاست همین مواضع را درباره تونس و لیبی تکرار کردند.گویا در ایران بی خردی و نگاه عجولانه دست بر دار نیست؟؟؟؟
دست رد به سینه اردوغان به نوعی زهر چشم گرفتن از جمهوری آذربایجان هم می تواند تلقی شود. کشورهایی مثل ترکیه، جمهوری آذربایجان و همچنین رژیمهای قطر و عربستان باید در چنین روزهایی جواب خود را بگیرند وگرنه ما که همیشه به همسایگان خود محبت و مهرورزی داشته ایم. متاسفانه این 4 کشور کم به منافع ملی و منطقه ای ما ضربه نزده اند.
بسیار نکته سنجیده ای را بیان کردید .این مطلب سالهاست که در دل ما وجود دارد لطفا این موضوع را به اطلاع ریس جمهور و وزارت خارجه برسانید
احسنت.اما كو گوش شنوا!!!!!!!
با این تفکر دشمن تراشی کل سیاست خارجی را بهم زدید هه دشمن هستند همه خیانتکار هستند و فقط و فقط شما خوب هستید از این مزخرف کوئی دست بردارید.
به موارد جالبی اشاره شده
ماترکهای آذری مثالی داریم آنهم این است که اول برادری خودراثابت کن سپس بیاجلو ببینیم چی میگی؟ترکیه هرازچندگاهی ژستی میگیره ونقش های متفاوتی رابدون درنظرگرفتن منافع همسایگانش بنفع بیگانگان ایفامیکندکه حتی فکرش انسان رامیازاردکه شرح آن ازحوصله مطالعه کننده خارج میباشدلذا عرصه سیاست انسانهایی رامیطلبدکه مردسیاست بوده وکاملا به فوت وفن آن آشنابوده وقبل ازهرگونه مذاکره درخصوص طرفهای مذاکره وتاریخ برخوردهای آن وموضوعات مذاکره کاملا مطالعه داشته وبراساس داشته هااقدام نماید ودرمطالعات اهمیت به مطالعه گروهی ومشاوره باپیش کسوتان امری ضروری ومهم میباشدکه نباید ازآن غافل شد
بسيار عالي بود
به نظر من گفتكو هسته اي را در واشنگتن انجام بدهيد
چه بخواهیم و چه نخواهیم ترکیه توانسته است الگوی مناسبی برای کشورهای منطقه باشد . پیوند سنت و مدرنیته و نیز شکوفائی اقتصادی هر کسی را تحت تاثیر قرار می دهد به جای فرار از مشکلات و دشمنی سعی کنیم ما هم الگویی از پیشرفت منطقی و کنار زدن اسلام افراطی را یاد بگیریم
تا بوده وهست ترکیه به ایران خیانت کرده و میکند شما تابناکی ها این نظر را روی سایت نمیاورید مثل بقیه
در همه جای دنیا سیاستمداران به فکر منافع مردم خودشان هستند، به جز ما که منافع مردم دیگر را به منافع مردم خودمانترجیع می‌دهیم.
من امیدوارم یکی از مباحثی که مطرح میشود مربوط به 11 لرستانی ربوده شده در سوریه باشد چون همانطور که گفته شده مخالفان دولت سوریه تحت حمایت ترکیه و در ارتباط با هم میباشند.
بیش از 2 ماه گذشته ولی هنوز هیچ کاری صورت نگرفته!!!
هنوز فراموش نمی کنم که کمک هایی را که ایران برای ترکیه در زلزله اخیر شهر وان فرستاده بود را خود ترکیه با موانع بسیار به مصرف منطقه کردنشین ایرانی الاصل زلزله زده می رساند و حتی پدرم که شاهد این قضیه بود عنوان می کرد که ترکیه چندان دل خوشی نداشت این کمک های انسان دوستانه را از ایران قبول کند ولی به دلیل شرایط خاص منطقه 50 درصد کمک ها را به مصرف مردم زلزله زده رساند.
ترکیه داعیه قدرت در منطقه را دارد صحیح ولی متاسفانه ما منافع خودمان را فدای اینگونه کشورها یا مثل چین میکنیم.حل مشکلات داخلی در اولویت است خصوصا مشکلات اقتصادی
تابناک جان ، تمام کشورهای دنیا به فکر منافع خودشان هستند حالا ترکیه یا کشور دیگه برای ما فرقی نمی کنه ، فقط این ماییم که به دنبال آرمان های بلندپروازانه خود هستیم.
این را هم می گذاریم به حساب عزت ایران و اقتدار دستگاه دی÷لماسی .

از مدتها قبل ما این سخنان را در رابطه با کشرهای اروپایی انگلیس ، فرانسه و آلمان هم می زدیم که چرا باید اینها را در درگیری با امریکا بازی داد .
مگر روسیه و چین در مبارزه خود با امریکا میانجی می تراشند ؟!
بهترین کار ممکن انجام مزاکرات مستقیم با خود امریکاست ، بدون حضور کارچاق کنهای بین المللی
اخيرا عملكرد دولت تركيه در قبال ايران و ايراني ها بسيار مايوس كننده و غير قابل باور بوده كه دو تاي آخري برخورد با كساني كه جشن نوروز را در تركيه گرفته بودند و برخورد بسيار ناشايست و غير دوستانه با مسافران نوروزي در فرودگاه هاي آن كشور بوده كه انعكاس بسيار ناخوشايندي بين اهالي تبريز داشته است.
احسنت بر اردوغان که با این سیاستها کشورش رتبه اول اشتغال در جهان را به دست اورد تورم را یک رقمی کرد و ملت خودش را بالاترین ملتها میداند نه مثل ما که نفع مان برای دیگران است حتی ترکها و دودش برای ملت خودمان
بابا بیخیال. اونها هم مسلمانند. اگر در ژنو باشد بهتر است؟ شما ظاهرا نمیخواهید این مذاکرات به جایی به جز جنگ برسد.
این اردوغان همون قهرمان مسلمین در برابر اسرایل نیست ؟ یا اون موقع هم منافع ما ایجاب می کرد که او قهرمان باشد؟ اردوغان در برابر مردمی که به او رای داده اند مسول است نه ما
کار رو سیاست ما به جایی رسونده که ترکیه باید پیام آمریکا رو به ما برسونه نمی دونم چرا خودمون نباید بشینیم سر میز ببینیم این آمریکا چی می گه ؟ مگه حضرت علی(ع) با دشمناش صحبت نمی کرده ؟
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل