از سبد لاجوردیها تا حريفان شرق آسيا
جام جم؛ «مشكلات وقتي به چشم ميآيد كه بازي تداركاتي برگزار شود.» اين صحبت مهران حاتمي، مربي تيم ملي بسكتبال است كه حالا بعد از لغو سفرهاي صربستان و كرواسي بيشتر كمبود بازي تداركاتي براي تيم ملي بسكتبال را احساس ميكند. تيم ملي بسكتبال در تازهترين برنامه تداركاتي خود به ايتاليا سفر كرد كه در آنجا عملكرد بازيكنان تا حدودي ارزيابي شد.
مهران حاتمي ميگويد: فرصت زيادي تا زمان مسابقات قهرماني جهان باقي نمانده است. بايد به گونهاي برنامهريزي كنيم كه بتوانيم از حداقل فرصت حداكثر استفاده را براي ارزيابي وضعيت گزينههاي مورد نظر در جمع بازيكنان داشته باشيم. با مشكلاتي كه براي برخي بازيكنان پيش آمده هنوز نفرات آخر فهرست تيم ملي مشخص نيستند.
موسي نبيپور، پاي آسيبديده خود را به تيغ جراحان سپرده، جابر روزبهاني از نظر بدني شرايط خاصي دارد كه نميتوان روي او حساب كرد يا جواد داوري كه سرباز است و تمريناتش را پس از مرخصي از پادگان دنبال ميكند. فدراسيون بسكتبال بنا بر همين دلايل تصميم گرفت تعداد بيشتري از بازيكنان اردونشين را به ايتاليا اعزام كند. حاتمي ميگويد: علت استفاده از 14 بازيكن براي تكميل تركيب اعزامي به ايتاليا همين مساله است. بايد اين فرصت ايجاد شود تا بازيكناني بيشتر از 12 نفر در يك تورنمنت رسمي اينچنيني آزمايش شوند. براي هر تورنمنتي كه تا پيش از مسابقات قهرماني جهان در پيش داريم، چند بازيكن مثلا 2 يا 3 نفر از تركيب تيم جدا شده و به همان تعداد بازيكن جديد جايگزين مي شود. اين روند تا زمان رقابتهاي جهاني ادامه دارد.
تيم «ب» ايتاليا و مجارستان، تيمهاي شركتكننده در بازيهاي ايتاليا بودند. برگزاري ديدار با اين دو تيم فرصت خوبي براي شناخت بهتر و بيشتر اردونشينان فراهم كرد. محمدرضا مشحون، مدير تيمهاي ملي در مورد حامد حدادي و وضعيت اين بازيكن براي شركت در بازيهاي تداركاتي گفته است: او براي حضور در رقابتهاي ليگ تابستاني به آمريكا بازگشته است. اگر كار حامد در آمريكا پايان يابد حتما او را در اختيار خواهيم گرفت.
بسياري معتقدند تيم ملي در بازيهاي تداركاتي، بازي بدون حدادي را بايد تمرين كند. تيم ملي بسكتبال بعد از تورنمنت ايتاليا به چين تايپه رفته تا در رقابتهاي ويليام جونز در اين كشور شركت كند. اين بازيها از اعتبار بالايي در آسيا برخوردار است كه همه ساله در چين تايپه برگزار ميشود.
صمد نيكخواه بهرامي، كاپيتان تيم ملي بسكتبال كه از لغو سفرهاي اين تيم در آغاز برنامههاي تداركاتي ناراضي بود، ميگويد: اردوي تيم ملي در شرايط بسيار خوبي برگزار ميشود و خوشبختانه تمامي بازيكنان با شادابي و نشاط در تمرينات شركت ميكنند و به نظر من تيم به مرز آمادگي رسيده است. به نظر من تيم ملي براي آمادگي بيشتر در جام جهاني تركيه و شناخت نقاط ضعف و قوت خود به بازيهاي دوستانه زيادي احتياج دارد.
كاپيتان تيم ملي بسكتبال افزود: بعد از رقابتهاي ويليامجونز در جام استانكوويچ چين و همچنين يك تورنمنت چهارجانبه در تركيه شركت ميكنيم. تيمهاي شركتكننده در رقابتهاي تركيه هنوز مشخص نيست، ولي نكته مثبت مسابقات اين است كه در سالن محل برگزاري رقابتهاي جهاني انجام ميشود. در پايان به ليتواني ميرويم و در آنجا 2 بازي تداركاتي خواهيم داشت.
ايتالياييها در تورنمنتي كه ايران در آن حضور داشت، با تيم «ب» خود بازي كردند. تيم ملي برابر اين تيم نمايش ضعيفي داشت و در نهايت 78 بر 41 از ميزبان شكست خورد. اگرچه در بازيهاي تداركاتي عدد مهم نيست، اما با اين حال انتظار بهتري از مليپوشان ميرفت. برترينهاي تيم ملي برابر ايتاليا اوشين ساهاكيان و صمد نيكخواه بهرامي بودند. تيم ملي مجارستان، ديگر مهمان شركتكننده در بازيهاي ايتاليا بود.
بسكتبال اين كشور در اروپا در رديف تيمهاي درجه سوم است. ليگ اول مجارستان با 14 تيم برگزار ميشود كه در فصل اخير ZTEKK عنوان قهرماني را به خود اختصاص داده است. ايرانيها بسكتبال مجارستان را از وقتي كه سعيد ارمغاني بازيكن سابق تيم به آنجا رفت و مدرسه بسكتبال به راه انداخت، بيشتر شناختند. كشوري كه تيمهاي زنان آن در اروپا مطرحتر هستند. بنا به گفته مسوولان بسكتبال ايران، تيم ملي مجارستان با نفرات كامل خود در اين بازيها شركت كرده بود. اين تيم توانست تيم ملي ايران را با نتيجه 64 بر 63 شكست بدهد.
آتشي:آمادگي در شرايط فعلي معقول نيست
عنايت آتشي يكي از همراهان تيم ملي بسكتبال در سفر اين تيم به ايتاليا بوده است. او در ارزيابي خود از وضعيت تيم ملي بسكتبال ميگويد: تا بازيهاي جهاني فرصت 45 روزه باقي مانده است و اصول آمادهسازي نميگويد كه تيمي براي چنين رقابتهايي بايد از هماكنون در آمادگي كامل قرار داشته باشد. بازي در ايتاليا براي ورود تيم ملي بسكتبال به بازيهاي تداركاتي كاملا مفيد و ارزنده بود و نبايد فقط به نتيجه توجه كرد.
پيشكسوت و كارشناس بسكتبال ادامه ميدهد: بازيهاي ايتاليا نظم خاصي داشت. اين امر بيانگر آن است كه كشورهاي صاحب بسكتبال روز دنيا با برنامهريزي از هدر رفتن وقت و انرژي بيش از اندازه و بيمورد اجتناب ميكنند و چنين شرايطي براي بسكتبال ايران يك الگوست. به گفته آتشي امكاناتي كه براي تيم ايران در نظر گرفته شده بود در حد مطلوبي قرار داشت.
او ميگويد: تيم ايران نتوانست به دليل پارهاي از مشكلات با تمام قوا در اين دو بازي به ميدان برود. ما حامد آفاق را داشتيم، اما نتوانستيم از او استفاده كنيم. آفاق بعد از سفر ايتاليا در ايران است و همراه تيم به چين تايپه نرفت تا مصدوميتش را بهبود بخشد.
آتشي درباره تعدادي از بازيكنان جوان تيم ملي بسكتبال ميگويد: نفراتي مثل روزبه ارغوان و اصغر كاردوست بايد بيشتر ميدان ببينند. تيم ملي بازيكناني دارد كه مستعد هستند و در كنار نفرات اصلي قرار دارند. بدون ترديد جوانان با سفرهاي تداركاتي به تجربه بيشتر دست مييابند و فاصله بازيكنان در تيم ملي كمتر ميشود.
كارشناس بسكتبال درباره تورنمنت ويليام جونز چين تايپه معتقد است: در آسيا تورنمنتهايي در اين سطح و اعتبار كم برگزار ميشود. بسكتبال آسيا در رقابتهاي جهاني 4 نماينده دارد كه حضور اين تيمها در تورنمنتهايي كه تا قبل از بازيهاي جهاني برگزار ميشود، حائز اهميت است. ما با همه توانمان در اين بازيها شركت نكرديم كه كار بسيار منطقياي است. با اين حال باز هم فيليپين و ژاپن را در روزهاي اول شكست داديم كه اين حكايت از قدرت بسكتبال ايران دارد. هر نتيجهاي كه در اين بازيها به دست آيد به نفع بسكتبال ماست و با اين بازيها ميتوانيم نقاط ضعف و قوتمان را ارزيابي كنيم.


